Reportage
Publicerad: 2020-05-26
Foto: Privat och Josefine Strömberg
Pensionerade Sherri rids bettlöst och barbacka: ”Vill att det är på hennes villkor”
När Lina Wikberg köpte ponnyn Sheridan's för 13 år sedan valde de varandra tydligt. Nu är ”Sherri” pensionerad, och på hennes egna villkor rids hon barbacka och bettlöst. Lina berättar mer om sin fantastiska ögonsten.
Text: Ida Röök
Lina Wikberg är 27 år gammal och bor i Matfors. Hon har alltid haft ett stort intresse för hästar och började rida på ridskola som fyra- eller femåring.
– Intresset har bara blivit större för varje år som går. Jag fick min första egna ponny när jag var 11 och för 13 år sedan köpte vi Sherri, berättar Lina.
Tanken var att hon skulle hitta en större ponny att tävla hoppning med. En vän till familjen bodde då i Skåne och kunde rekommendera flera ponnyer de kunde provrida. Men det var särskilt en som skulle passa extra bra, trodde vännen.
– Mamma fick en bild på Sherri skickad till sig och vi blev kära direkt, vi båda bara föll pladask. Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet.
Sherri har en härlig personlighet. Foto: Privat
När de kom till Skåne fanns det flera ponnyer att provrida, men Sherri var den som stod ut.
– Vi kände att allt stämde. Och när vi skulle rida henne för andra gången dagen efter skulle vi hämta henne i hagen. Det var på sportlovet och alla som bor i Skåne vet hur hagarna brukar se ut vid den tiden på året.
Det var lervälling och hela flocken med hästar stod en bra bit bort.
– Vi funderade på hur vi skulle kunna ta oss torrskodda till Sherri och ta in henne. Men så ropade vi på henne och hon var den enda hästen i flocken som kom till grinden. Det var fantastiskt, hon valde oss lika mycket som vi valde henne. När jag sedan hade ridit ett pass till ville hon inte gå ut i hagen igen, haha.
Skada i ryggen
Detta var alltså för 13 år sedan, Sherri och Lina har sedan dess fått en härlig relation.
– Vi känner varandra utan och innan, verkligen.
Ett tag efter köpet fick Sherri problem med ryggen. Efter många undersökningar och utredningar stod det klart att hon hade en inflammation som störde henne, troligen hade den orsakats av ett trauma som inträffat när Sherri var väldigt ung. Då inflammationen i ryggen var behandlad började de tävla i hoppning.
– Vi övergick sedan till att tävla dressyr bland stora hästar. Detta för att hon inte räckte fram på avståenden i hoppningen bland de stora hästarna, när jag blivit för gammal för ponnytävlande. Vi startade till och med Medelsvår B-nivå i dressyren.
Genom åren har Lina gjort allt för att underlätta för stoet, som alltid har haft en livsglädje utöver det vanliga.
– Det är det som är så härligt med henne, att hon alltid har velat vara med, säger Lina.
Det har blivit många bus genom åren. Hubertusjakt till exempel. Foto: Privat
De försökte hjälpa Sherri genom att passa in sadlar enligt konstens alla regler, och genom korrekt träning.
– Men till slut blev det tydligt att det inte skulle fungera att tävla och rida med sadel längre. För två år sedan bestämde jag mig för att pensionera henne. Jag sålde sadlarna och bestämde mig för att bara rida barbacka.
Sherri har aldrig riktigt gillat att ha bett i munnen, därför blev det också naturligt för Lina att rida bettlöst.
– Sedan har jag alltid, av någon anledning, ridit mycket barbacka. Så det var inte en så stor grej för mig. Jag har Sherri att tacka för min balans, haha.
Säger alltid ja
Sherri är nu en överlycklig pensionär och får vara med på det mesta. Att stå i centrum är Sherris favoritsyssla.
– Det var också därför som jag inte valde att sälja henne eller ta bort henne. Eftersom hon har en sådan extrem livsglädje och vill, vill, vill. Det finns inget hon inte gör för mig, om jag ber henne svarar hon alltid ”jajamensan”. Vilket är en härlig känsla.
Samtidigt som Sherri kan vara full av energi och riktigt busig, är hon också en klippa när Lina rider ut med unghästar.
– Jag har dem ofta som handhäst i början. När jag rider ut med Sherri själv är hon alltid supertaggad och har energi så att det räcker och blir över. Men när jag har med unghästarna på släp är hon helt lugn, även om de blir stissiga eller stressar upp sig håller hon alla fyra hovar i marken. Och står bara lugnt kvar och väntar på mitt kommando.
Litar på hästarna
Lina har just nu också en unghäst i stallet, Filip. Han är en lite orolig själ och har krävt mycket jobb för att slappna av.
– Då är det så skönt att ha Sherri, henne kan jag bara sitta upp på och slappna av tillsammans med. Även om hon kan hitta på ganska mycket bus känner jag mig aldrig rädd. Jag har henne att tacka för mycket, men kanske mest det här med att känna sig trygg med hästen. Jag är ganska orädd och tror att om jag litar på hästen så kan den lita på mig. Det tar jag med mig nu när jag jobbar med unghästar.
Att bada är en favoritsysselsättning. Foto: Josefine Strömberg
Sherri är något av en lokalkändis i Matfors, hon är ofta med på olika evenemang och fullkomligt ÄLSKAR uppmärksamheten.
– Vid jul rider vi alltid en runda i byn. När Sherri får på sig bjällrorna och hela utstyrseln blir hon överlycklig. Och det är många som uppskattar hennes närvaro väldigt mycket.
Även om Sherri gillar att vara med i princip överallt har hon ändå integritet.
– Man måste inte nödvändigtvis vara nära och klappa henne hela tiden. Men hon blir som tokig när man kliar henne i öronen. Det ska vara så långt in som möjligt, det är nästan så att det känns lite otäckt, haha. Men då myser hon som mest.
Missa inte det härliga klippet som visar några av Sherris upptåg, du kan också följa henne via Instagram:
Ida Röök
redaktion@hippson.se
Liknande webbartiklar
- Bitte uppmuntrar pensionärer till ridning: ”Ålder är bara en siffra”
- Matilda red KM barbacka – och vann: ”Det trodde jag aldrig”
- Erica förverkligade drömmen – red utan sadel och träns: ”Jag har velat göra detta länge”
- Emma Lindskog rider in i transporten – barbacka och med halsrem: ”Jag vill skapa en fin relation”
- Hästarna hjälpte Stina ur depressionen efter sjukdomen: ”Får magi i kroppen när jag rider”
- Styrbjörn, 87 år: "Alla problem försvinner när man kommer upp på hästen"
- Glömde sadelgjorden – hoppade terrängträning barbacka: ”Tvekade inte alls”
- My tävlar ponny bland storhästar – och vinner: ”Får en del undrande blickar”
- Alex, 6 år, visar hur man hoppar vattengrav: ”Måste ha bra tempo”
- Rasken sprider glädje på äldreboendet – och gör ”vad som helst” för en kaka

»Måste tänka mer på hästen än på sig själv«
Hur får vi fram högpresterande hästar som samtidigt är hållbara? Det resonerar veterinärprofessor Ingvar Fredricson kring. Han vill se fler unga hästar i grupp.
Hästarna gått uppemot två mil per dag och att de använder hela hagens yta

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!