Reportage
Publicerad: 2020-05-26
Foto: Privat och Josefine Strömberg
Pensionerade Sherri rids bettlöst och barbacka: ”Vill att det är på hennes villkor”
När Lina Wikberg köpte ponnyn Sheridan's för 13 år sedan valde de varandra tydligt. Nu är ”Sherri” pensionerad, och på hennes egna villkor rids hon barbacka och bettlöst. Lina berättar mer om sin fantastiska ögonsten.
Text: Ida Röök
Lina Wikberg är 27 år gammal och bor i Matfors. Hon har alltid haft ett stort intresse för hästar och började rida på ridskola som fyra- eller femåring.
– Intresset har bara blivit större för varje år som går. Jag fick min första egna ponny när jag var 11 och för 13 år sedan köpte vi Sherri, berättar Lina.
Tanken var att hon skulle hitta en större ponny att tävla hoppning med. En vän till familjen bodde då i Skåne och kunde rekommendera flera ponnyer de kunde provrida. Men det var särskilt en som skulle passa extra bra, trodde vännen.
– Mamma fick en bild på Sherri skickad till sig och vi blev kära direkt, vi båda bara föll pladask. Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet.
Sherri har en härlig personlighet. Foto: Privat
När de kom till Skåne fanns det flera ponnyer att provrida, men Sherri var den som stod ut.
– Vi kände att allt stämde. Och när vi skulle rida henne för andra gången dagen efter skulle vi hämta henne i hagen. Det var på sportlovet och alla som bor i Skåne vet hur hagarna brukar se ut vid den tiden på året.
Det var lervälling och hela flocken med hästar stod en bra bit bort.
– Vi funderade på hur vi skulle kunna ta oss torrskodda till Sherri och ta in henne. Men så ropade vi på henne och hon var den enda hästen i flocken som kom till grinden. Det var fantastiskt, hon valde oss lika mycket som vi valde henne. När jag sedan hade ridit ett pass till ville hon inte gå ut i hagen igen, haha.
Skada i ryggen
Detta var alltså för 13 år sedan, Sherri och Lina har sedan dess fått en härlig relation.
– Vi känner varandra utan och innan, verkligen.
Ett tag efter köpet fick Sherri problem med ryggen. Efter många undersökningar och utredningar stod det klart att hon hade en inflammation som störde henne, troligen hade den orsakats av ett trauma som inträffat när Sherri var väldigt ung. Då inflammationen i ryggen var behandlad började de tävla i hoppning.
– Vi övergick sedan till att tävla dressyr bland stora hästar. Detta för att hon inte räckte fram på avståenden i hoppningen bland de stora hästarna, när jag blivit för gammal för ponnytävlande. Vi startade till och med Medelsvår B-nivå i dressyren.
Genom åren har Lina gjort allt för att underlätta för stoet, som alltid har haft en livsglädje utöver det vanliga.
– Det är det som är så härligt med henne, att hon alltid har velat vara med, säger Lina.
Det har blivit många bus genom åren. Hubertusjakt till exempel. Foto: Privat
De försökte hjälpa Sherri genom att passa in sadlar enligt konstens alla regler, och genom korrekt träning.
– Men till slut blev det tydligt att det inte skulle fungera att tävla och rida med sadel längre. För två år sedan bestämde jag mig för att pensionera henne. Jag sålde sadlarna och bestämde mig för att bara rida barbacka.
Sherri har aldrig riktigt gillat att ha bett i munnen, därför blev det också naturligt för Lina att rida bettlöst.
– Sedan har jag alltid, av någon anledning, ridit mycket barbacka. Så det var inte en så stor grej för mig. Jag har Sherri att tacka för min balans, haha.
Säger alltid ja
Sherri är nu en överlycklig pensionär och får vara med på det mesta. Att stå i centrum är Sherris favoritsyssla.
– Det var också därför som jag inte valde att sälja henne eller ta bort henne. Eftersom hon har en sådan extrem livsglädje och vill, vill, vill. Det finns inget hon inte gör för mig, om jag ber henne svarar hon alltid ”jajamensan”. Vilket är en härlig känsla.
Samtidigt som Sherri kan vara full av energi och riktigt busig, är hon också en klippa när Lina rider ut med unghästar.
– Jag har dem ofta som handhäst i början. När jag rider ut med Sherri själv är hon alltid supertaggad och har energi så att det räcker och blir över. Men när jag har med unghästarna på släp är hon helt lugn, även om de blir stissiga eller stressar upp sig håller hon alla fyra hovar i marken. Och står bara lugnt kvar och väntar på mitt kommando.
Litar på hästarna
Lina har just nu också en unghäst i stallet, Filip. Han är en lite orolig själ och har krävt mycket jobb för att slappna av.
– Då är det så skönt att ha Sherri, henne kan jag bara sitta upp på och slappna av tillsammans med. Även om hon kan hitta på ganska mycket bus känner jag mig aldrig rädd. Jag har henne att tacka för mycket, men kanske mest det här med att känna sig trygg med hästen. Jag är ganska orädd och tror att om jag litar på hästen så kan den lita på mig. Det tar jag med mig nu när jag jobbar med unghästar.
Att bada är en favoritsysselsättning. Foto: Josefine Strömberg
Sherri är något av en lokalkändis i Matfors, hon är ofta med på olika evenemang och fullkomligt ÄLSKAR uppmärksamheten.
– Vid jul rider vi alltid en runda i byn. När Sherri får på sig bjällrorna och hela utstyrseln blir hon överlycklig. Och det är många som uppskattar hennes närvaro väldigt mycket.
Även om Sherri gillar att vara med i princip överallt har hon ändå integritet.
– Man måste inte nödvändigtvis vara nära och klappa henne hela tiden. Men hon blir som tokig när man kliar henne i öronen. Det ska vara så långt in som möjligt, det är nästan så att det känns lite otäckt, haha. Men då myser hon som mest.
Missa inte det härliga klippet som visar några av Sherris upptåg, du kan också följa henne via Instagram:
Ida Röök
redaktion@hippson.se
Liknande webbartiklar
- Bitte uppmuntrar pensionärer till ridning: ”Ålder är bara en siffra”
- Matilda red KM barbacka – och vann: ”Det trodde jag aldrig”
- Erica förverkligade drömmen – red utan sadel och träns: ”Jag har velat göra detta länge”
- Emma Lindskog rider in i transporten – barbacka och med halsrem: ”Jag vill skapa en fin relation”
- Hästarna hjälpte Stina ur depressionen efter sjukdomen: ”Får magi i kroppen när jag rider”
- Styrbjörn, 87 år: "Alla problem försvinner när man kommer upp på hästen"
- Glömde sadelgjorden – hoppade terrängträning barbacka: ”Tvekade inte alls”
- My tävlar ponny bland storhästar – och vinner: ”Får en del undrande blickar”
- Alex, 6 år, visar hur man hoppar vattengrav: ”Måste ha bra tempo”
- Rasken sprider glädje på äldreboendet – och gör ”vad som helst” för en kaka

Irma Karlsson Grand Prix-vinnare i Tyskland
Det pågår fyrstjärniga hopptävlingar i Gross Viegeln, Tyskland, den här helgen. Irma Karlsson och Chacconu vann söndagens stora Grand Prix.

Sverige vinnare i Nations Cup
De svenska framgångarna fortsätter när Patrik Kittel, Antonia Ramel och Juliette Ramel vinner Nations Cup i Frankrike.

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Hästarnas päls blir bädd i fågelbo
Det lossnar en hel del päls när hästarna fäller såhär års. Men var ska man göra av allt hår? Britt-Marie Berg använder det till att bädda fågelholkar.

"Viktigt att hålla föl i en grupp"
Sommar betyder föltider. Kanske är du själv uppfödare eller planerar att köpa ett föl? Antoon Dekkers har mångårig erfarenhet.
Horse Auctions Europe har ställt frågor om föl- och unghästars uppväxt

Systrarna ska på ny långritt i Tiveden
Förra året tog Madeleine och Elin Silverbratt med sig sina hästar till Tiveden för en tre dagars långritt i naturen. I år blir det en favorit i repris.

Mental träning för ponnyföräldrar
Att ryttare tjänar på att träna mentalt är knappast någon nyhet. Men även föräldrar som agerar medhjälpare på tävling kan ha behov av detsamma.
Nina Fox Stark: "På tävlingsplatsen är det en positiv attityd som gäller"

Se supersnabba Indiana i omhoppningen
Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana var ostoppbara i St Tropez och vann den stora Global Champions Tour Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Malin och Indiana oslagbara – vinner GCT GP
Ingen är snabbare än Malin Baryard Johnsson och Indiana, som har hoppat felfritt hela helgen. De vann Global Champions Tour Grand Prix.

Sverige i ledning i Nations Cup
När säsongspremiären av Nations Cup drog igång i franska Compiégne var det de svenska ekipagen som inledde starkast.

Malin och Peders lag tvåa i GCL
Det blev en pallplats för Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson i Global Champions League efter en spännande tidshoppning.

Fjordingarna spred glädje på äldreboendet
Fjordhästarna Diwa och Indira besöker äldreboendet i Mjölby varje år. De uppskattade besöken är ett populärt inslag i vardagen för de boende.
Klappade hästar och fikade på hästsko-kakor: "Väcker många minnen"

Kom tillbaka från skadan mot alla odds
Veterinärerna trodde aldrig att Absolute Love skulle återställa sig efter sin skadehistorik. Lång vila och genomtänkt träning gjorde dock susen.
Tillbaka på terrängbanan som 17-åring: "Vi tar allt dag för dag"

Pallplats för Peder och All In i St Tropez
Peder Fredricson och All In visade på fin form när de kammade hem bronsplatsen i fredagens 1,50-hoppning i franska St Tropez.

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Få resultat utan att stressa
Hitta takten i sadeln och få ut maximalt av träningen, utan att sätta onödig press. Så lyder Roberto Cristofolettis råd – missa inte hans tekniska hoppövning.

Indiana kallar på uppmärksamhet
H&M Indiana verkar tycka att förberedelserna inför tvätten i St Tropez tar alldeles för lång tid. Hon gör helt enkelt allt för att få blicken tills sig.
Se klippet på topphästen och hennes hästskötare Lina Andersson

Skapar unika minneshästar med tagel
Ida Käck har under många år haft sparat tagel från hästar som betytt mycket. En idé väcktes och i hennes produkt produkt får taglet glänsa.
Att gå från idé till en färdig grej är en väldigt spännande process"

Höets näringsinnehåll styr foderstaten
En läsare undrar om hennes valack får tillräcklig mängd mat. Foderrådgivaren Eva förklarar mer om hur höets näringsinnehåll styr.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!