Reportage
Publicerad: 2020-05-26
Foto: Privat och Josefine Strömberg
Pensionerade Sherri rids bettlöst och barbacka: ”Vill att det är på hennes villkor”
När Lina Wikberg köpte ponnyn Sheridan's för 13 år sedan valde de varandra tydligt. Nu är ”Sherri” pensionerad, och på hennes egna villkor rids hon barbacka och bettlöst. Lina berättar mer om sin fantastiska ögonsten.
Text: Ida Röök
Lina Wikberg är 27 år gammal och bor i Matfors. Hon har alltid haft ett stort intresse för hästar och började rida på ridskola som fyra- eller femåring.
– Intresset har bara blivit större för varje år som går. Jag fick min första egna ponny när jag var 11 och för 13 år sedan köpte vi Sherri, berättar Lina.
Tanken var att hon skulle hitta en större ponny att tävla hoppning med. En vän till familjen bodde då i Skåne och kunde rekommendera flera ponnyer de kunde provrida. Men det var särskilt en som skulle passa extra bra, trodde vännen.
– Mamma fick en bild på Sherri skickad till sig och vi blev kära direkt, vi båda bara föll pladask. Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet.
Sherri har en härlig personlighet. Foto: Privat
När de kom till Skåne fanns det flera ponnyer att provrida, men Sherri var den som stod ut.
– Vi kände att allt stämde. Och när vi skulle rida henne för andra gången dagen efter skulle vi hämta henne i hagen. Det var på sportlovet och alla som bor i Skåne vet hur hagarna brukar se ut vid den tiden på året.
Det var lervälling och hela flocken med hästar stod en bra bit bort.
– Vi funderade på hur vi skulle kunna ta oss torrskodda till Sherri och ta in henne. Men så ropade vi på henne och hon var den enda hästen i flocken som kom till grinden. Det var fantastiskt, hon valde oss lika mycket som vi valde henne. När jag sedan hade ridit ett pass till ville hon inte gå ut i hagen igen, haha.
Skada i ryggen
Detta var alltså för 13 år sedan, Sherri och Lina har sedan dess fått en härlig relation.
– Vi känner varandra utan och innan, verkligen.
Ett tag efter köpet fick Sherri problem med ryggen. Efter många undersökningar och utredningar stod det klart att hon hade en inflammation som störde henne, troligen hade den orsakats av ett trauma som inträffat när Sherri var väldigt ung. Då inflammationen i ryggen var behandlad började de tävla i hoppning.
– Vi övergick sedan till att tävla dressyr bland stora hästar. Detta för att hon inte räckte fram på avståenden i hoppningen bland de stora hästarna, när jag blivit för gammal för ponnytävlande. Vi startade till och med Medelsvår B-nivå i dressyren.
Genom åren har Lina gjort allt för att underlätta för stoet, som alltid har haft en livsglädje utöver det vanliga.
– Det är det som är så härligt med henne, att hon alltid har velat vara med, säger Lina.
Det har blivit många bus genom åren. Hubertusjakt till exempel. Foto: Privat
De försökte hjälpa Sherri genom att passa in sadlar enligt konstens alla regler, och genom korrekt träning.
– Men till slut blev det tydligt att det inte skulle fungera att tävla och rida med sadel längre. För två år sedan bestämde jag mig för att pensionera henne. Jag sålde sadlarna och bestämde mig för att bara rida barbacka.
Sherri har aldrig riktigt gillat att ha bett i munnen, därför blev det också naturligt för Lina att rida bettlöst.
– Sedan har jag alltid, av någon anledning, ridit mycket barbacka. Så det var inte en så stor grej för mig. Jag har Sherri att tacka för min balans, haha.
Säger alltid ja
Sherri är nu en överlycklig pensionär och får vara med på det mesta. Att stå i centrum är Sherris favoritsyssla.
– Det var också därför som jag inte valde att sälja henne eller ta bort henne. Eftersom hon har en sådan extrem livsglädje och vill, vill, vill. Det finns inget hon inte gör för mig, om jag ber henne svarar hon alltid ”jajamensan”. Vilket är en härlig känsla.
Samtidigt som Sherri kan vara full av energi och riktigt busig, är hon också en klippa när Lina rider ut med unghästar.
– Jag har dem ofta som handhäst i början. När jag rider ut med Sherri själv är hon alltid supertaggad och har energi så att det räcker och blir över. Men när jag har med unghästarna på släp är hon helt lugn, även om de blir stissiga eller stressar upp sig håller hon alla fyra hovar i marken. Och står bara lugnt kvar och väntar på mitt kommando.
Litar på hästarna
Lina har just nu också en unghäst i stallet, Filip. Han är en lite orolig själ och har krävt mycket jobb för att slappna av.
– Då är det så skönt att ha Sherri, henne kan jag bara sitta upp på och slappna av tillsammans med. Även om hon kan hitta på ganska mycket bus känner jag mig aldrig rädd. Jag har henne att tacka för mycket, men kanske mest det här med att känna sig trygg med hästen. Jag är ganska orädd och tror att om jag litar på hästen så kan den lita på mig. Det tar jag med mig nu när jag jobbar med unghästar.
Att bada är en favoritsysselsättning. Foto: Josefine Strömberg
Sherri är något av en lokalkändis i Matfors, hon är ofta med på olika evenemang och fullkomligt ÄLSKAR uppmärksamheten.
– Vid jul rider vi alltid en runda i byn. När Sherri får på sig bjällrorna och hela utstyrseln blir hon överlycklig. Och det är många som uppskattar hennes närvaro väldigt mycket.
Även om Sherri gillar att vara med i princip överallt har hon ändå integritet.
– Man måste inte nödvändigtvis vara nära och klappa henne hela tiden. Men hon blir som tokig när man kliar henne i öronen. Det ska vara så långt in som möjligt, det är nästan så att det känns lite otäckt, haha. Men då myser hon som mest.
Missa inte det härliga klippet som visar några av Sherris upptåg, du kan också följa henne via Instagram:
Ida Röök
redaktion@hippson.se
Liknande webbartiklar
- Bitte uppmuntrar pensionärer till ridning: ”Ålder är bara en siffra”
- Matilda red KM barbacka – och vann: ”Det trodde jag aldrig”
- Erica förverkligade drömmen – red utan sadel och träns: ”Jag har velat göra detta länge”
- Emma Lindskog rider in i transporten – barbacka och med halsrem: ”Jag vill skapa en fin relation”
- Hästarna hjälpte Stina ur depressionen efter sjukdomen: ”Får magi i kroppen när jag rider”
- Styrbjörn, 87 år: "Alla problem försvinner när man kommer upp på hästen"
- Glömde sadelgjorden – hoppade terrängträning barbacka: ”Tvekade inte alls”
- My tävlar ponny bland storhästar – och vinner: ”Får en del undrande blickar”
- Alex, 6 år, visar hur man hoppar vattengrav: ”Måste ha bra tempo”
- Rasken sprider glädje på äldreboendet – och gör ”vad som helst” för en kaka

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar


Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.

Delad häst – delad glädje?
Att äga en häst ihop med en vän kan vara både roligt och praktiskt, men det krävs att ni är överens om såväl vardagssysslor som ekonomi.
Två hästägarna om hur de får det att fungera samt juristens tips
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!