Reportage
Publicerad: 2020-02-10
Polishäst återvänder hem efter tio år i tjänst: ”Har tänkt mycket på honom genom åren”
Valacken Rurik har varit polishäst i tio år. Nu är han 18 och får återvända hem till sin förra ägare, för att njuta av en välförtjänt pension. Här berättar Anna Lauritsen Tesch om sin ögonsten.
Text: Ida Röök
Foto: Privat och Polisen
Anna Lauritsen Tesch köpte Rurik som treåring, när hon gick första året på hippologprogrammet i Flyinge. Hon hade honom några år hemma i sitt stall och sedan var han också med till Strömsholm när hon pluggade till ridlärare där.
– Rurik har alltid varit trygg och stabil som en stor, snäll nallebjörn. Polisrytteriet var på Strömsholm på uppsutten utbildning och det sades att de letade hästar. Jag och Rurik kom inte riktigt vidare uppåt från Medelsvår C så de fick provrida först en gång och sedan en gång till. Och de fastnade för honom direkt, berättar Anna.
Har gjort allt som hör yrket till
Som åttaåring flyttade Rurik till Polisrytteriet i Stockholm. Där har han sedan, fram till alldeles nyligen, varit med om allt som hör polishästyrket till. Han har bland annat varit med i kungakorteger, stökiga demonstrationer, statsbesök, patrullerat vid terrordåd och sökt efter försvunna personer. Rurik har gått med vid fotbollsmatcher, citypatrulleringar och högvakter, och mycket mera.
– När jag lämnade av honom där i centrala Stockholm, i stallet bland de andra polishästarna och fick en rundvandring, kändes det jättebra. Jag visste att han var i trygga händer. Hästarna får verkligen förstklassig skötsel och omvårdnad på alla sätt och vis.
Det dröjde några år innan Anna åkte och hälsade på.
– Jag och min familj var på ett ”öppet hus” som Beridna högvakten hade och då hade vi tur, Rurik stod där ute i en hage. Han var sig lik och jag kunde inte hålla tillbaka tårarna när jag hälsade på honom. Han har när man tänker efter påverkat så mycket var jag är i livet i dag, att jag startade egen ridskola och så vidare. Sedan har jag alltid följt Polisrytteriet på Facebook och där har han synts till titt som tätt, säger Anna.
Vill träna dressyr
Nu är Rurik 18 år. I höstas skickade Anna ett mejl till polisen som har ridit honom, med en förfrågan om hon kunde köpa tillbaka valacken när det var dags för pension.
– Jag har tänkt på Rurik mycket genom åren. Efter årsskiftet ringde Magnus, hans ryttare, och frågade om jag fortfarande var intresserad och det var jag så klart.
Nu hoppas Anna att ögonstenen har många år kvar och att de kommer att kunna träna en del dressyr ihop på sikt.
– Jag kommer att rida mycket ute till att börja med så att han bygger upp sig ordentligt och blir stark och lösgjord, efter att ha varit konvalescent ett tag. Det passar väldigt bra att ”utvecklas” tillsammans igen eftersom jag inte har ridit så aktivt på senare år, på grund av barnafödande och annat, säger hon.
Rurik går nu i en stor hage med fyrbenta kompisar och har redan hittat en vän i Annas barns ponny, 16-åriga Ludde.
– Alltså, jag blir glad inombords varje gång jag tänker på att han är hemma igen. Det är så himla härligt att ha denna underbara, stora nallebjörnshäst här på gården. Vi har redan varit ute och ridit flera gånger och han får gå som ledhäst med mina unghästar, stadigare och säkrare ”läromästare” för de yngre hästarna får man leta efter. Drömmen hade varit att få en avkomma efter hans far Rubignon, ihop med ett av avelsstona vi har.
På sin Facebooksida tackar Polisrytteriet Rurik för hans år i tjänst:
RURIK- Tack för dessa 10 år i Rikets Tjänst För tio år sedan kom denne store, vackra och välutbildade Rurik till oss...
Publicerat av Polisen Stockholm - rytteriet Söndag 2 februari 2020
taggar
Liknande webbartiklar
- Polishästen George pensioneras efter 17 års arbete: "En stor förlust för oss"
- Många vill sköta polishästar på heltid
- Polisryttaren Kajsa om sin vardag: ”Hästarna är väldigt kontaktskapande”
- Polisrytteriet syns mer på gator och torg: ”Upplever att de blir tryggare när vi finns i närheten”
- Polisrytteriet i Malmö söker hästar: ”Letar efter kollegor på lång sikt”
- Påkörda polishästen flyttad till rehabstall: ”Laphroigs välbefinnande nu i vårt fokus”
- Polishästen Tomcat har fått nytt jobb: "Alla förutsättningar att bli en bra ridskolehäst”
- Polisen hyllar sina fyrbenta kollegor efter insatsen i Göteborg
- Céline fick drömjobbet hos Polisrytteriet
- Lina Dolk pensionerar sin topphäst Dokki: "Absolut jobbigast att han flyttar härifrån"

»Måste tänka mer på hästen än på sig själv«
Hur får vi fram högpresterande hästar som samtidigt är hållbara? Det resonerar veterinärprofessor Ingvar Fredricson kring. Han vill se fler unga hästar i grupp.
Hästarna gått uppemot två mil per dag och att de använder hela hagens yta

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!