Uppfödaren Malin Melin har byggt upp en alldeles speciell relation till sitt föl Lavendel. Matte är i princip lika bra som mamma tycker fölet – och Malin tror det starka bandet skapats genom omständigheterna i samband med Lavendels födelse.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
I förra veckan väckte quarterfölet Lavendel stor uppmärksamhet hos Hippsons läsare, när hon i ett filmklipp med glädje sprang tillbaka till matte Malin Melin efter att ha blivit släppt i hagen.
– Vi har byggt upp en väldigt speciell relation, Lavendel och jag. Den är nästan svår att sätta ord på, men det var precis som att det sa klick när jag satt där med henne i höet efter att hon fötts, berättar Malin.
Historien om Lavendel började för ett år sedan, då Malin köpte hennes mamma Shes Madonna (född 2004, e. Hollywood Borrego u. Miss Jenny Walker ue. Colonel Jay Jay). Egentligen var Malin ute efter en stabil tävlingshäst att tävla med i reining, men till på köpet var stoet betäckt med Mister Sure Whiz.
– Madonna är en meriterad tävlingshäst och när jag provred henne fastnade jag direkt för att hon var så pass trygg i sig själv. Då kände jag att det definitivt var en häst att avla på också, men efter Lavendel är tanken att hon i första hand ska fungera som min tävlingshäst i några år framöver innan det är dags för nästa föl.
Långdragen förlossning
Lavendel såg dagens ljus för första gången den sjunde maj i år, efter en inte helt okomplicerad förlossning. Madonna hade fölvärkar redan ett dygn innan nedkomsten och när stoet dessutom började få vaxproppar, förstod Malin att det verkligen var på gång.
Men själva förlossningsarbetet drog ut på tiden och Malin började därför misstänka att något inte riktigt stämde.
– Vi upptäckte att ett framben låg vikt bakåt, något som gjorde att fölet inte kunde komma ut. Jag ringde veterinären som dessvärre hade 40 minuter till oss, vilket var alldeles för lång tid, men min sambo och kompis lyckades få benet tillrätta, säger hon och fortsätter:
– Strax därefter gick vattnet och plötsligt blev det väldigt bråttom att få ut fölet, men de lyckades hjälpa till att dra ut Lavendel.
Starten på en livslång kärlek, efter att ha byggt upp ett så starkt band blir Lavendel kvar hos Malin.
En lite tuff start i livet
När fölet väl var ute var Madonna väldigt medtagen och trött, samtidigt beskriver Malin att Lavendel också var påverkad.
– Mina andra fölungar brukar ha sprattlat när de kommit ut, men Lavendel var liksom helt lealös. Min sambo och kompis höll henne upp och ner så att fostervattnet kunde rinna ut ur lungorna och jag masserade henne med en handduk, sedan la vi ner henne i höet, säger hon och fortsätter:
– Då kom Madonna fram och tittade, men hon var fortfarande helt slut och mådde så pass dåligt att hon inte orkade. Så jag sa till henne att jag tar hand om Lavendel tills hon själv hade ork, även om jag i vanliga fall helst vill att sto och föl ska sköta sig själva utan min inblandning till en början.
Lavendel började sakta röra på sig och reste sig tids nog. Efter en stund kom Madonna fram igen, sto och föl hälsade och gnäggade till varandra innan Lavendel började dia.
– Det kändes väldigt skönt. Först var jag lite orolig för att Madonna stötte bort sitt föl, men hon var bara väldigt trött och tagen efter fölningen.
Blivit en "extramamma"
Efter fölningen kom veterinären ut för att undersöka Madonna och Lavendel, stoet fick penicillinbehandling till följd av att man behövt rätta till fölets läge. Dagen därpå drabbades Madonna av kraftig kolik och fler veterinärbesök följde.
– Sambon och jag bodde i princip där ute i lösdriften med dem i nästan en vecka, så jag tror det är grunden till relationen jag och Lavendel fått. Hon upplevde mig som en i flocken och jag har blivit någon form av ”extramamma” till henne. När Madonna inte var i form blev det att vi hjälptes åt med fölungen, säger Malin och fortsätter:
– Nu väljer Lavendel att vara med både sin mamma och mig, vem av oss spelar inte så stor roll för henne. Vi har blivit ett sammansvetsat team alla tre som litar otroligt mycket på varandra.
Malin påpekar att hon aldrig har ambitionen att bli en ”extramamma” åt sina föl, utan det här är något som växt fram av sig själv. Att Madonna känner en trygghet i att låta sin ägare avlasta, tror Malin grundar sig den goda relation hon har med stoet sedan innan.
– För mig är det väldigt viktigt att jag har en tight relation med mina hästar, så att tilliten finns där. Om något skulle gå snett vid en fölning underlättar det enormt att ha den kontakten med stoet.
I ett videoklipp har Malin sammanfattat relationen med Lavendel, från födseln till nu:
Vardagshanteringen viktig
Den goda relationen med hästarna är även något Malin prioriterar på grund av sin benskörhet och synskada. Redan från tidig ålder tränar hon därför alla sina föl från start i vardagshantering, något hon dessutom menar är viktigt för hästens framtida karriär som tävlingshäst.
– Jag arbetar med hjälp av tryck likt i ridningen, börjar smått och ökar trycket successivt tills jag får önskad respons, då belönar jag genom att klia. Det handlar mycket om känsla och timing och min upplevelse är att hästarna lär sig fort. Den här grundläggande vardagsträningen följer hästen genom hela uppväxten, vilket jag tror skapar bättre förutsättningar inför inridningen, säger Malin och fortsätter:
– Med Lavendel har jag knappt behövt träna, utan mycket har kommit naturligt. Jag har nästan problem att veta vad jag mer ska göra med henne nu, hon är väldigt kontaktsökande och vill hitta på saker – men hon kan ju redan allt hon bör kunna i sin ålder.
Tidigare på Hippson.se:
Video: Fölet som springer tillbaka för att gosa med matte
De flesta föräldrar kan säkert relatera till småbarnsåren då barnen springer runt och utforskar, medans mamman försöker hålla uppsikt.
Fölet leker gärna medans mamman försöker hålla koll – se det söta klippet
För bara tio år sedan var den nordsvenska brukshästen utrotningshotad. Men de senaste åren har intresset för rasen ökat.
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Annelie Eriksson fölvakar och har firat att en av unghästarna fyllt två år. Det går framåt med stallbygget och flera hästar har fått åka hem efter sin rehabilitering.
På grund av den senaste tidens utbrott av EHV-1 går SvRF nu ut med utökade försiktighetsåtgärder i samband med att tävlingarna drar i gång igen.
Noggranna rutiner gällande tempkurvor innan ankomst till tävlingsplats
En av Annika Axelssons hästar blev sjuk i EHV-1 vid Sunshine Tour. Hon skrev ett öppet brev till FEI och gav sin syn på hanteringen av situationen.
Tävlingsarrangören svarar på kritiken med eget brev – läs det här
Benbrott hos häst är något som många hästägare fruktar. Skadan varierar och kan innebära en dödsdom, men i vissa fall kan det gå att rädda hästen.
Utanför Helsingborg finns en fin hästgård med sex boxar, egen ridbana och renoverat boningshus. Här bor man med öppna fält som granne.
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Objektiv analys av hästens rörelser kan användas för att svara på många frågor relaterade till hästens hälsa. Forskare vid SLU har undersökt mer.
Datoralgoritm beräknar hästens gångarter utifrån mankens och korsets rörelse
Casall är en av världens mest framgångsrika hästar genom tiderna. Tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson tog han mängder med placeringar.
I dag fyller hingsten 22 år – se klippet från avtackningen i Göteborg
Louise Etzner Jakobsson prisades vid Parasportgalan under måndagskvällen. Galan fyller fem år, vilket firades med en digital jubileumssändning.
Paulinda Fribergs pensionerade mästerskapshäst Di Lapponia T var dräktig och skulle ha fölat under våren. Istället förlorade Paulinda både sto och föl.
Fick fång: "Känns tråkigt att denna saga skulle sluta med så mycket smärta"
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
I ett inlägg på Instagram meddelar Paulinda Friberg att hennes mångåriga tävlingshäst Di Lapponia T har fått somna in, 20 år gammal.
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
Ridskolan i Ockelbo vill ge de äldre i kommunen möjlighet att må bra tillsammans med hästar. Därför vill de starta ett hästdagis för pensionärer.
Blackie skulle vara tioåriga Antons ridponny. Men ett veterinärintyg, som familjen fick se först efter köpet, visade att Blackie inte håller för det.
Fick ponnyn över sig: "Anton har fortfarande ont trots att det gått ett halvår"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!