Uppfödaren Malin Melin har byggt upp en alldeles speciell relation till sitt föl Lavendel. Matte är i princip lika bra som mamma tycker fölet – och Malin tror det starka bandet skapats genom omständigheterna i samband med Lavendels födelse.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
I förra veckan väckte quarterfölet Lavendel stor uppmärksamhet hos Hippsons läsare, när hon i ett filmklipp med glädje sprang tillbaka till matte Malin Melin efter att ha blivit släppt i hagen.
– Vi har byggt upp en väldigt speciell relation, Lavendel och jag. Den är nästan svår att sätta ord på, men det var precis som att det sa klick när jag satt där med henne i höet efter att hon fötts, berättar Malin.
Historien om Lavendel började för ett år sedan, då Malin köpte hennes mamma Shes Madonna (född 2004, e. Hollywood Borrego u. Miss Jenny Walker ue. Colonel Jay Jay). Egentligen var Malin ute efter en stabil tävlingshäst att tävla med i reining, men till på köpet var stoet betäckt med Mister Sure Whiz.
– Madonna är en meriterad tävlingshäst och när jag provred henne fastnade jag direkt för att hon var så pass trygg i sig själv. Då kände jag att det definitivt var en häst att avla på också, men efter Lavendel är tanken att hon i första hand ska fungera som min tävlingshäst i några år framöver innan det är dags för nästa föl.
Långdragen förlossning
Lavendel såg dagens ljus för första gången den sjunde maj i år, efter en inte helt okomplicerad förlossning. Madonna hade fölvärkar redan ett dygn innan nedkomsten och när stoet dessutom började få vaxproppar, förstod Malin att det verkligen var på gång.
Men själva förlossningsarbetet drog ut på tiden och Malin började därför misstänka att något inte riktigt stämde.
– Vi upptäckte att ett framben låg vikt bakåt, något som gjorde att fölet inte kunde komma ut. Jag ringde veterinären som dessvärre hade 40 minuter till oss, vilket var alldeles för lång tid, men min sambo och kompis lyckades få benet tillrätta, säger hon och fortsätter:
– Strax därefter gick vattnet och plötsligt blev det väldigt bråttom att få ut fölet, men de lyckades hjälpa till att dra ut Lavendel.
Starten på en livslång kärlek, efter att ha byggt upp ett så starkt band blir Lavendel kvar hos Malin.
En lite tuff start i livet
När fölet väl var ute var Madonna väldigt medtagen och trött, samtidigt beskriver Malin att Lavendel också var påverkad.
– Mina andra fölungar brukar ha sprattlat när de kommit ut, men Lavendel var liksom helt lealös. Min sambo och kompis höll henne upp och ner så att fostervattnet kunde rinna ut ur lungorna och jag masserade henne med en handduk, sedan la vi ner henne i höet, säger hon och fortsätter:
– Då kom Madonna fram och tittade, men hon var fortfarande helt slut och mådde så pass dåligt att hon inte orkade. Så jag sa till henne att jag tar hand om Lavendel tills hon själv hade ork, även om jag i vanliga fall helst vill att sto och föl ska sköta sig själva utan min inblandning till en början.
Lavendel började sakta röra på sig och reste sig tids nog. Efter en stund kom Madonna fram igen, sto och föl hälsade och gnäggade till varandra innan Lavendel började dia.
– Det kändes väldigt skönt. Först var jag lite orolig för att Madonna stötte bort sitt föl, men hon var bara väldigt trött och tagen efter fölningen.
Blivit en "extramamma"
Efter fölningen kom veterinären ut för att undersöka Madonna och Lavendel, stoet fick penicillinbehandling till följd av att man behövt rätta till fölets läge. Dagen därpå drabbades Madonna av kraftig kolik och fler veterinärbesök följde.
– Sambon och jag bodde i princip där ute i lösdriften med dem i nästan en vecka, så jag tror det är grunden till relationen jag och Lavendel fått. Hon upplevde mig som en i flocken och jag har blivit någon form av ”extramamma” till henne. När Madonna inte var i form blev det att vi hjälptes åt med fölungen, säger Malin och fortsätter:
– Nu väljer Lavendel att vara med både sin mamma och mig, vem av oss spelar inte så stor roll för henne. Vi har blivit ett sammansvetsat team alla tre som litar otroligt mycket på varandra.
Malin påpekar att hon aldrig har ambitionen att bli en ”extramamma” åt sina föl, utan det här är något som växt fram av sig själv. Att Madonna känner en trygghet i att låta sin ägare avlasta, tror Malin grundar sig den goda relation hon har med stoet sedan innan.
– För mig är det väldigt viktigt att jag har en tight relation med mina hästar, så att tilliten finns där. Om något skulle gå snett vid en fölning underlättar det enormt att ha den kontakten med stoet.
I ett videoklipp har Malin sammanfattat relationen med Lavendel, från födseln till nu:
Vardagshanteringen viktig
Den goda relationen med hästarna är även något Malin prioriterar på grund av sin benskörhet och synskada. Redan från tidig ålder tränar hon därför alla sina föl från start i vardagshantering, något hon dessutom menar är viktigt för hästens framtida karriär som tävlingshäst.
– Jag arbetar med hjälp av tryck likt i ridningen, börjar smått och ökar trycket successivt tills jag får önskad respons, då belönar jag genom att klia. Det handlar mycket om känsla och timing och min upplevelse är att hästarna lär sig fort. Den här grundläggande vardagsträningen följer hästen genom hela uppväxten, vilket jag tror skapar bättre förutsättningar inför inridningen, säger Malin och fortsätter:
– Med Lavendel har jag knappt behövt träna, utan mycket har kommit naturligt. Jag har nästan problem att veta vad jag mer ska göra med henne nu, hon är väldigt kontaktsökande och vill hitta på saker – men hon kan ju redan allt hon bör kunna i sin ålder.
Tidigare på Hippson.se:
Video: Fölet som springer tillbaka för att gosa med matte
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!