Reportage
Publicerad: 2022-11-10
"Räkan" fick en ny karriär – som blivande distanshäst
Vad gör man när ens häst inte håller för det man hade tänkt? Elin Korpas bestämde sig för att ge sin häst ”Räkan” både tid och en ny gren när han diagnostiserades med spatt.
Text: Annika Grundberg
Foto: Privat
– Att ta bort honom ville jag inte. Han är en personlig och charmig häst som jag tycker väldigt mycket om, säger Elin. Räkan heter egentligen The One Way Boomerang. Han är född 2008 och är ett engelskt fullblod. Som sådant började han sitt liv som galoppör. Han gick ett par lopp som treåring för att därefter skolas om till hopphäst. – Han hade gjort ett par starter i lägre klasser när jag köpte honom som femåring, berättar Elin. Hon fortsatte att tävla Räkan och när han var tio år var de uppe på 1,20 och hade tankar mot 1,30. Men det var något som inte stämde. Starterna i 1,20 gick inte som de skulle så de gick ned i klasserna igen och fortsatte att träna.– Han började vägra mitt i kombinationerna, var samtidigt inte halt men kändes stapplig och snubblade ibland med sitt yttre bakben när man red på volt. Min hovslagare, som också är gammal hoppryttare, satt också upp och kände samma sak.
Utredning på UltunaElin åkte med Räkan till Ultuna för att försöka hitta vad det var. Hans rörelsemönster analyserades i dator men man såg inget uppenbart fel.– Det var mycket oklart, säger Elin.Efter vanlig slätröntgen syntes något som kanske kunde tolkas som pålagringar vid glidlederna men för att säkra diagnosen så utfördes det en scintigrafi. Veckorna innan svaret kom var hemska då, i princip, den enda information som fanns på internet var "dödsdom" för hästar med spatt.
– Det blir väldigt svårt när man sitter och googlar allt man kan. För på de flesta sidor och i alla vetenskapliga artiklar stod det att man kanske kunde ha hästen, efter flera års rehabilitering, som promenadhäst. Att det inte går att rädda eller att det är på lånad tid som hästen mår bra, oftast efter behandlingar med kortison i leden.
Till slut kom telefonsamtalet från Ultuna. – Då såg man en pågående inflammation på höger bak där brosket hade brutits ned. När veterinären ringde och sa ”det är spatt” trodde jag att det var över.
Men veterinären lugnade Elin och det gjordes upp en långsiktig rehabiliteringsplan. – Veterinären sa att han kanske inte kommer att fungera som hopphäst igen men han kan hålla för annat.
Höll sig till planen
Elin höll sig till planen som började med korta skritturer som efterhand blev allt längre. Så småningom fick de börja trava och därefter galoppera. Ett år senare, 2019 var det dags för återbesök och då såg allt bra ut. – En annan sak som ingick var att ha hästen på lösdrift, det var inga problem för mig för mina hästar går redan på lösdrift. Men jag märker att det gör stor skillnad för han blir stel om han står på box.Bytte grentt. Efter återbesöket bestämde sig Elin för att byta gren, det fick bli distansritt. – Fortfarande startar jag alltid ridpassen med att skritta i minst 20 minuter. Sen har vi satsat på distansriVi har startat och klarat av en tvåmils prova-på men hemma rider vi 3-4 mil utan problem. Vi har även provat på working equitation vilket var bra för hans huvud!Hon har provat på att hoppa små hinder och även startat en pay and jump för skojs skull. Räkan tycker det är kul men det fungerar inte för honom så det får vara. Ridning på böjda spår går också bort.– Det är klart att det kan bli värre i framtiden men det kommer ju att märkas och då får vi se.
Vill ge hopp till andra
Det är känslosamt för Elin att berätta om hennes och Räkans resa. Men hon vill berätta för att ge hopp till andra. – Att bara låta honom bli sällskapshäst var aldrig ett alternativ. Han gillar att vara med och göra saker. Han vill röra på sig. Så det här har blivit ett bra mellanting för honom, säger hon. – Han har överlevt brutna ben, ledbandsskador och omkullridningar så det vore ju trist om det är detta som ska avsluta det hela!På lösdriften har Räkan sällskap av Elins andra häst, en hoppstammad femåring.– Han är cool så kanske blir det en fälttävlanshäst av honom, eller så blir det hopphäst. För jag tycker ju att det är sjukt roligt att hoppa.
taggar

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!