Reportage
Publicerad: 2023-02-02
Samanthas dröm om Australien blev verklig – nu utvecklar hon hästturism
Samantha Harudd, 24 år, har varit intresserad av hästar så länge hon minns. Vid sju års ålder gick hon på 4H-gård och det var där hon började rida och fick ta sin första galopp. Året hon fyllde tio år kom hon äntligen in på ridskola.
– Att jag 14 år senare skulle göra mitt livs resa till Australien och dessutom bli anställd på resebyrå i Sydney för att utveckla hästturismen känns overkligt, säger hon.
Text: Anette Strömquist
Foto: Privat
Tack vare hennes båda kusiner och storasyster blev det naturligt att gå till stallet och det dröjde inte länge innan hästarna blev Samanthas stora hobby och passion.
– I tonåren blev jag ännu mer delaktig. Jag var skötare, stallvärd, teoriledare och handikappledare samtidigt som att jag red lektion.
Parallellt med hästintresset föddes också nyfikenheten på världen. Att resa, se nya platser och mötet med andra kulturer.
– Det var därför jag sökte mig till norra Sverige och Skellefteå när jag valde utbildning. De fanns utbildningar betydligt närmare Skåne, men eftersom jag aldrig rest norr om Stockholm ville jag utforska Sveriges nordligare delar under utbildningen.
Samantha går sista terminen på en YH-utbildning till trac- och turismdiplomerad resekonsult.
Drömmen om Australien kom redan i tonåren:
– Det fanns en australiensisk hästserie, Stallkompisar, som öppnade mina ögon för landet. Jag besökte inspelningsområde runt Wandin Riding Academy och det kändes väldigt speciellt.
Utlandspraktik i Australien
Det började med en utlandspraktik i Australien under den pågående utbildningen i Skellefteå. Samantha praktiserade på resebyrån Beyond Travel i Sydney under tolv veckor och förlängde sedan sin vistelse med ytterligare två veckor.
– Jag fick jobba mycket med det som ligger ”bakom kulisserna”, med hemsidan och bilder som skulle redigeras i storlek, sociala medier och att ta hand om mejlen. Jag fick även göra väldigt mycket videor, små filmer och flyers som de antingen använt till sina sociala medier eller skickat ut till sina kunder. Jag älskar att fota och filma, så var det perfekta uppgifter för mig.
Djur- och naturäventyr på helgerna
Varje helg åkte hon på nya äventyr och hann se ett tjugotal platser i Australien. Förutom att utforska Sydney med bland annat helikoptertur och testa Jetboat som ger en rejäl adrenalinkick, besökte Samantha städerna Brisbane, Canberra, Melbourne och Adelaide. Många av hennes äventyr kopplades till Samanthas stora intressen med djur och natur.
– Jag hade fantastiska möten och upplevelser med de första kängururna i Canberra. Att rida ute i bushen på min födelsedag var något alldeles speciellt och att besöka Australia Zoo och se Irwin-familjen.
Hästtema på kontoret under Melbourne Cup.
Melbourne Cup
Samantha fick också möjlighet att uppleva uppståndelsen kring galopplöpet Melbourne Cup för treåriga fullblod och äldre, som hålls i oktober varje år. Det är ett löp av högsta internationella klass och rids över distansen 3 200 meter. Traditionellt klär sig kvinnorna i fina hattar och männen har kavaj och slips och det är en enorm folkfest. Samantha berättar:
– Att få se hur stort loppet är för australiensarna var superhäftigt! Människor i hela landet stannar upp var de än befinner sig för att titta på loppet. Vi såg det från kontorets TV-skärm och hela personalstyrkan hade klätt upp sig. Vi spelade på varsin häst och den som spelat på rätt vinnare fick ett pris.
Drömjobbet hästturism för svenska marknaden
När praktikplatsen erbjöd Samantha tjänsten som affärsutvecklare inom området hästturism blev hon tagen på sängen:
– Det här är fortfarande lite overkligt för mig. Jag påbörjade tjänsten redan 3 januari och kommer arbeta parallellt med sista terminen av utbildningen. Just nu jobbar jag på distans från Sverige och mina arbetsuppgifter är göra en gedigen research och skapa förståelse för vad den australiensiska turridningsmarknaden kan erbjuda våra kunder. Alltifrån vilka typer av ridturer de anordnar till vilken service de erbjuder i anslutning till detta. Jag kommer även ta höjd för kundernas erfarenhet av ridning och att från start smalna av vårt utbud till en hästkunnig målgrupp.
För att helhetsupplevelsen ska bli riktigt bra behöver det finnas andra utflykter i närheten att kombinera med.
– I början kommer vi enbart rikta oss mot svenskar som är intresserade av hästresor till Australien. När svenska marknaden är upparbetad skulle det vara fantastiskt att utöka med länderna i norden.
En hållbar hästhållning
För Samantha och Beyond Travel är det viktigt att tänka på miljön och där räknas även människorna och djuren in. En hållbar hästhållning är också viktig för att slutkunden ska välja just dig som researrangör. Profileringen av miljö- och socialt hållbarhetsarbete märks tydligt i marknadskommunikationen hos seriösa företag i resebranschen i dag:
– Vår "horsebusiness" kommer vara väldigt noggranna och kravställande kring hur ridstallen i Australien arbetar med detta. Ett exempel kan vara att de handlar sitt foder lokalt, att de köper sina produkter i ekomaterial och hur miljövänligt ridunderlag de har. Det innebär även att de källsorterar i stallet, att de väljer bort plast och att man återvinner det som går, till exempel fleecetäcken till textilåtervinningen. Samantha tillägger:
– Att människorna som arbetar på ridstallen trivs är a och o. Deras bemötande till våra svenska kunder kommer vara avgörande om vi lyckas som researrangörer eller inte.
Framtiden
Steget in i resebranschen är taget och just nu med fokus på att utveckla hästturismen för den svensk marknaden i Australien.
– Jag kommer absolut åka tillbaka till Australien. Att kombinera resande med hästar är min dröm och jag ser med nyfikenhet vart det här tar vägen.
Innan Samantha åkte hade hon hört att många som reser ”down under” beslutar sig för att stanna kvar i Australien.
– Nu förstår varför och jag har mött många människor under resan som har gjort detsamma.
När Samantha pratar om hästarna med värme i rösten märks det tydligt hur viktiga de varit och är för henne:
– Det stora intresset för dessa fantastiska djur kommer nog finnas resten av livet. Det är en befrielse att kunna åka till stallet och släppa alla vardagsproblem. Ta en tur i skogen och en snabb galopp över ett fält för att rensa hjärnan och tankarna. Hästen blir verkligen ens bästa vän och man gör allt för dem. Tillbaka får man en massa kärlek, en len mule och ett par öron man kan prata med allt om!
Om Samantha
Namn: Samantha Harudd
Ålder: 24 år
Hemort i Sverige: Trelleborg
Motto i livet: ”Believe in your dreams”
Svenskar i Australien
- Varje år besöker omkring 45 000 svenskar Australien
- Cirka 10 000 svenska medborgare är permanent bosatta i Australien
- Det finns en FB-grupp som heter ”Svenskar i Australien” som är öppen för alla med en tydlig anknytning till både Skandinavien och Australien, oavsett om du bott i Australien i 20 år eller om du är på väg att planera din första resa till Sydney eller Melbourne
- Det finns en gratissida www.swedesinaustralia.com för dig som vill planera och genomföra en långresa eller utlandsflytt till Australien
taggar
Liknande webbartiklar
- 10 000 vildhästar ska skjutas i Australien
- Veterinärer från Europa ska hjälpa brandskadade djur i Australien
- När branden kommer – fly eller stanna?
- Svårt att överblicka hur många djur som drabbats av bränderna
- Kittel om bränderna i Australien: "I en tragisk situation är det bästa att vi går ihop"
- Jessie Smiths Kiwi överlevde mirakulöst när branden slog till: ”Har kämpat för att stanna hos oss”
- Charmer räddade Bec från lågorna i Australien
- Tränare misstänkt för att använda elchocker på hästar
- När du får oväntat sällskap under ridturen på stranden – av ett sjölejon
- Forskningskollen: Tio godbitar från konferens om hästar och träningsfysiologi

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"
Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Topplacering i säsongsavslutningen
Tinne Vilhelmson Silfvén har inlett årets tävlingar i Florida. I säsongens sista tävling före hemfärd blev det en andraplats.
Tvåa i GP kür med Devanto, säger till SvRF: "Var riktigt på hugget"

De här startar i världscupfinalerna
Om en dryg vecka drar världscupfinalerna i dressyr och hoppning igång i Omaha, USA. Här är alla dressyr- och hoppryttare som rider finalerna.
Tre svenskar på plats liksom ytterligare tre nordiska ryttare

Ny bok om samspelet med hästar
Lene Martin tyckte att det saknades böcker om hästens sinne och kommunikationen med människan, baserad på vetenskaplig grund.
"Man talar om välfärd på ett sätt som man inte gjort tidigare"

Rapparen tog hästen till nattklubben
Den amerikanska artisten Cee Lo Green tyckte att han kommit på en bra idé när han gjorde storslagen entré på festen – ridandes på en häst.

Old Billy – världens äldsta häst
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla men världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så och hans minne bevaras väl.

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!