Reportage
Publicerad: 2022-12-19
Fritte, född år 1975.
Shetlandsponnyn Fritte fyller 48 år: ”Vill fortfarande leva”
Det visade sig att ponnyn Fritte var ännu äldre än familjen först trodde. Snart firar han 48 år och är förmodligen Sveriges äldsta häst i dagsläget. Här berättar hästägaren mer om hur Frittes liv ser ut i dag.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Hippson har tidigare rapporterat om shetlandsponnyn Fritte som bor i Hälsingland. Numera har ponnyn en lugn vardag, men i sin ungdom har han lärt många barn att rida och är även inkörd. Efter att Hippson publicerade sin förra artikel fick ägaren Charlotta Olofsson Bodin kontakt med flera av ponnyns tidigare ryttare och även uppfödaren. De kunde då konstatera att Fritte är född år 1975 och därmed är två år äldre än de nuvarande ägarna först trodde. Detta innebär att Fritte blir 48 år gammal i januari 2023.
”Ett hedersuppdrag”
Charlotta har tidigare drivit Trogsta seminstation i Forsa utanför Hudiksvall, där hon och hennes man tagit emot ston för betäckning. Där har Fritte bott sedan han var 19 år gammal och har lärt många barn att rida genom åren. Men under hösten 2021 sålde familjen gården och flyttade. Numera bor Fritte i Delsbo, Hälsingland, ungefär två mil från sitt tidigare hem.
– Vi diskuterade länge om man skulle flytta en så gammal häst, men det har gått jättebra. Han bor på gården hos våra nära vänner Per och Lena Nyström. De såg det som ett hedersuppdrag att få ta över Fritte. Vi ville inte ta bort honom enbart för att vi var tvungna att flytta. Hästen ville fortfarande leva. Men vi visste att han behövde komma till någon som har mycket sunt förnuft och hästvana, vilket Per och Lena har, säger Charlotta som fortfarande äger ponnyn och betalar för hans mat och skötsel.
Travar ut i hagen
När Fritte var yngre blev han både riden och körd med vagn runt bygden. De senaste åren har han enbart gått i hage bredvid unghästarna som han har hållit koll på.
– Hos oss hade han en kulle i hagen där han gärna stod och spanade. På den nya gården har de gjort en likadan hage till honom där han får hålla koll på deras ston med föl som finns i hagen bredvid. Det tycker han om, säger Charlotta.
Det är väldigt ovanligt att en häst lever såhär länge. Därför har Charlotta regelbunden kontakt med veterinär och har nytta av sin egen erfarenhet då hon själv har arbetat på djursjukhus tidigare.
– Det senaste året har han börjat se lite mer gammal ut och har tappat en del muskler. Vår veterinär har sagt att så länge han verkar vilja leva och tycker det är kul så får han vara med. Så får man ta ställning så fort han skulle bli sämre. Han travar och trippar fortfarande ut i hagen varje morgon och jagar hundarna så fort de går mot hans hage.
”Vill ge honom ett värdigt hästliv”
Fritte har knappt några tänder kvar och äter därför endast uppblött kraftfoder.
– Han får sin gröt fyra gånger om dagen. På dagen står han gärna i solen, han gillar verkligen värme. Sedan går han in och sover inne i stallet på natten, säger Charlotta.
Förut tyckte Fritte mycket om barn, men nu vill han hellre umgås med vuxna som är lite lugnare. På grund av risken att bli nedsprungen av andra hästar går han själv i en hage, men med närhet till andra hästar.
– Han är väldigt intresserad av fölen och älskar att hålla koll på dem. Han rör sig fint och går gärna uppför sin kulle i hagen. Däremot märker vi att han ser och hör lite sämre då han inte gillar om man råkar göra för hastiga rörelser.
Charlotta berättar att sedan Hippson först skrev om Fritte har många hört av sig och de har fått nya vänner och bekanta som kände Fritte i hans ungdom.
– Det roligaste var när det ringde en tjej som berättade att hon hade ridit Fritte när han var fem år. Tydligen var han ganska busig på den tiden. De fick komma upp och hälsa på honom och berättade om hans uppfödare. Det var då som vi fick veta hur gammal han egentligen var, förklarar Charlotta.
Nu njuter de av varje dag som Fritte har kvar.
– Vi har fått några kommentarer från folk som undrar om vi bara håller honom vid liv för att slå något rekord, men så är det verkligen inte alls. Vi vill inte ta bort honom om han fortfarande vill och kan leva. Sedan har åren bara rullat på. Men självklart har vi god kontakt med veterinär. Vi vill ge honom ett värdigt hästliv, säger Charlotta.
Tidigare på Hippson.se
Fritte fyller 45 år: "Varje dag med honom är en gåva"
taggar
Liknande webbartiklar
- Paulina och shetlandsponnyn Alvin till Talang: ”Magiskt”
- Forskningen visar – shettisar går nästan i ide
- 29-årige ponnyn Carlos imponerade i Scandinavium: ”Det här blir vårt avslut”
- Stickan förverkligade Annika Lillranks dröm: "I början var han mer vild än tam"
- Sofie Degerfeldt: ”Var inte rädd för att köpa en gammal häst”
- Islänningen Leynir, 30 år, har fångat Kajsas hjärta: "Lite av en grundbult i min tillvaro"
- Ofödda födelsedagsfölet blev Rosannas bästa vän: "Han är min följeslagare genom livet"
- Islandshästen Gaefa har levt hos sin uppfödare i 32 år: ”Jag var med när hon föddes”
- Shetlandsponnyn Fritte fyller 45 år: ”Varje dag med honom är en gåva”
- ”Besten” 26 år ung tävlar fortfarande med framgång

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!