Reportage
Publicerad: 2022-05-24
Shirehästar hade utflykt på Djurgården
Om man var ute och gick på Djurgården i Stockholm i helgen kan man ha mött ett gäng shirehästar ute på långritt. Thomas Ahlgrimm är en av initiativtagarna bakom ritten vars syfte var att uppmärksamma den häftiga rasen.
Text: Cajsa Ekström Arman
Foto: Privat
Thomas ”råkade” köpa en shirehäst för sex år sedan och sen dess är han fast. Han är själv två meter lång och behövde en häst som matchade hans längd. Valet föll på en shire och det är något han aldrig ångrat.
– Det är en riktigt häftig hästras. De har ett otroligt fint lynne. Visst måste alla hästar hanteras ordentligt men de är i grunden väldigt lugna. Min häst, som nu tyvärr inte lever längre, var med i både filmer och på olika tidningsomslag, berättar Thomas.
Svårt att hitta shirehästar i Sverige
Trots Shirehästens fina egenskaper är det en ras som blir allt svårare att få tag på.
– Jag har räknat lite och i dag tror jag att det bara finns runt 70 shirehästar i Sverige. Det är en rejäl minskning. Vi är ett kompisgäng som vill få upp intresset för rasen och tillsammans rider vi då på olika ställen i landet. Innan coronapandemin slog till var vi nere i Gränna och red och nu i helgen var det dags igen, men denna gång här i Stockholm, berättar han.
Restaurangbesök till häst
I fredags anslöt sig några ekipage till familjen Lettströms Sköldnoras gård norr om Stockholm. Där fick de inresande hästarna varsin box och på lördagen var det dags för den första ridturen.
– Då red vi till den lokala krogen och käkade lunch. Vi som står i stallet annars rider dit ibland och käkar lunch. Utanför restaurangen finns det lite uppbindningsplatser och hästarna står lugnt och sover medan vi äter. Sen red vi tillbaka till stallet igen, säger han.
Parkerade vid Kaknästornet
På söndagen var det dags att lasta hästarna och bege sig in till storstan. Vid Kaknästornet finns en stor och rejäl parkering för hästtransporter och lastbilar så där började turen.
– Sen red vi en två timmars tur på Djurgården. Vi red förbi Gröna Lund och delade vägbanan med både elsparkcyklar, spårvagnar och bussar. Med på den turen var fem shirehästar och jag hade fått låna en ardenner. Så vi var sex ekipage som red tillsammans. Att rida på Djurgården är rätt vanligt, där finns tio mil fina ridvägar. Men att se sex stora kallblod på tur hör inte till vanligheterna. Alla blir glada när man kommer och vi får ofta stanna och svara på frågor. Vilket är superkul!
De inresande hästarna var från Uppsala, Hälsingland och Gränna och trots att de inte är vana vid varken elsparkcyklar, spårvagnar eller stadsmiljö skötte sig alla hästar exemplariskt. Redan nu planeras vart i landet nästa ridtur ska ske. Thomas och hans kompisars önskan är att fler får upp ögonen för shirehästen.
– Det är en fantastisk ras. En shirehäst äger man inte, den förvaltar man.
taggar
Liknande webbartiklar
- Häståkeriet lever vidare i ny regi: "Vill värna om miljön som skapas med hästarna"
- Häståkeriet får bo kvar: ”Lever i ett lyckorus”
- Häståkeriet sägs upp när Hovstallets hästar flyttar in
- Unik vinst för svenska shirehästar i Storbritannien
- Dags för shirehästarna att inta Åstorp
- Julia Albinsson tog med sina shirehästar på långritt: "En helt fantastisk upplevelse"
- Dressyrhäst med shireblod bakom historisk seger för Irland: "Har hovar som tallrikar"
- Tävling: Vinn ”Shirehästen” – sex exemplar av den vackra boken i potten
- Ridande polisen Marie om shirehästen Albins makalösa dressyrstart: ”Han är fantastisk”

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!