Reportage
Publicerad: 2021-07-11
Stora hagar och mindre mat – veterinärens råd för en frisk häst
En förmiddag under sommaren kom veterinär Anna Rudbäck på besök till Stenungsunds HRF. Föreläsningen handlade om hur man tar hand om skador och hur man ska agera om hästen blir sjuk. Men kanske allra främst handlade det om hur vi kan göra livet så bra som möjligt för våra hästar.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock, Annika Grundberg (porträtt)
Att hästar skadar sig är något man helt enkelt får acceptera. Det är i det närmaste oundvikligt. Men att tro att man undviker skador genom att hålla hästen ensam i en liten platt, grusad hage är inte skadeförebyggande slår Anna Rudbäck fast direkt vid inledningen av föreläsningen.
– I försäkringsbolagens skadestatistik är det hältor som står för de flesta ärendena. Det är inte skador som uppstått i samband med hagvistelse. Så att använda argumentet att man vill skydda sin häst genom att hålla den ensam i grushage fungerar inte. Skaderisken för den hästen är större än för den som får gå i en större hage med andra hästar, säger hon.
Ge dem ett bra liv
Hästarna bär oss, låter oss tävla dem, stoppa in dem i transporter för att köra dem kors och tvärs.
– Det vi kan ge tillbaka är att de får 22 timmar bra liv då vi inte använder dem. Det är en etisk fråga – ska jag låta mig roas av min häst så är jag skyldig att ge den ett bra liv.
Det naturliga för hästar är att beta 18 timmar om dygnet.
– Så vill du inte att din häst ska skada sig? Låt den då gå i stora hagar. Hästarna behöver leva ett vettigt liv för att bli hållbara.
Sårskador vanligast
Sårskador är den vanligaste skadan och är oftast ofarligt. Men om det är ovanpå en led så måste veterinär titta på det.
– Då är det bara att lasta hästen och åka till veterinär.
– Har man som hästägare bara sunt förnuft och känner sin häst så gå på magkänslan. Är det en skada eller till exempel kolik som är allvarligt, vänta inte, lasta och kör till klinik, råder Anna.
För att kunna lita på magkänslan så gäller det att känna sin häst. Ha koll på vilken temp den har i friskt tillstånd. Lär dig hitta och känna pulsen och lär dig hästens vardagliga andningsfrekvens. Då blir det så mycket lättare att se när något avviker som kan signalera att något inte står rätt till. Pulsen känner man bäst på baksidan av hästens kota. Får hästen en skada eller sår i ögat måste det sys. Har hästen sår på läppar och näsborrar så läker dessa ofta lätt. Men Anna poängterar att det ändå är viktigt att kontrollera hästens tänder för att se om orsaken till såren kan komma från problem med tänderna.
Kolik – det vi fruktar mest
Kolik är helt enkelt ont i magen och kan ha flera orsaker. Gaskolik är det som är minst farligt men som kan orsaka stor smärta hos hästen som därför lever runt.
– Kolik kommer ofta i samband med frukostfodringen, berättar Anna.
Hon säger att om hästen inte ätit upp som den brukar ska den inte släppas ut i hagen.
– Hästar som inte äter har ont i magen.
En första åtgärd är att kontrollera pulsen. Ligger den på 40-45 så kan man ha is i magen, ringa veterinär och promenera med hästen. Har den runt 60 i puls, då måste man ringa direkt och om den närmar sig 80, då är det inget att vänta på – lasta och åk.
– Det gäller att skilja på om hästen inte vill äta eller om den inte kan äta. Vill den inte äta så ska man i första hand tänka kolik.
Vi ger hästarna för mycket mat
Många problem med dagens hästar kommer av att vi ger dem alldeles för mycket mat.
– Kan någon förklara för mig varför det är så roligt att mata hästar in i döden?, säger Anna med viss frustration.
När hästar släpps på bete så ska de inte vara överviktiga.
– Det går inte att banta hästar på bete, säger Anna.
Hon tycker att dagens beten är för frodiga. Förr hade man mer skogshagar.
– Det finns knappt längre. I stället hägnar vi in de extremt frodiga vallarna och släpper hästarna där, det är inte hälsosamt, säger hon.
En konsekvens av för frodigt bete kan var att hästen drabbas av fång.
– Blir hästen ömfotad, känn på nacken. Har man koll på den så har man koll på hästen.
Det som händer när en häst får fång är att, väldigt förenklat, vätskan inte får plats och det tar stopp nere i hoven vilket skapar en enorm smärta.
Anna berättar att hästar inte känner hunger men att deras tuggbehov är stort, de behöver göra 18 000 tuggrörelser per dygn och deras matsäckar är små.
– Så rid era hästar och håll inte på att mata ihjäl dem.
Pandemin har gett nöjdare hästägare
Pandemin har satt tävlandet på paus för många. Men har pandemin påverkat hur hästarna mår? Utan att ha något belägg för det mer än den egna upplevelsen från sina kunder säger Anna:
– Det jag har upplevt är något som ger mig både glädje och en tankeställare. Folk verkar nöjdare med sina hästar och att de byggt en annan relation med dem under pandemin.
taggar
Liknande webbartiklar
- Sårskador, kolik och bakterieinfektion är vanligt hos föl: "Bra att känna till symtomen"
- Fölston klarar fetma bra – men se upp med fång i slutet av dräktigheten
- Står människans bekvämlighet i vägen för hästens välfärd?
- Risken för sårskador ökar på sommarbetet
- Veterinären varnar efter kolikoperationen: "Ge inte hästarna nyklippt gräs"
- Islands- och dressyrhäst på samma clinic: "Kärleken till hästen enar oss"
- Nytänk bakom plåster för sårvård på häst
- Kunskapsklippen, del 6: Så lägger du ett stadigt bomullsbandage – steg för steg
- Någon attackerade Cesar på valborgsnatten
- Hästarna var kraftigt överviktiga – länsstyrelsen kräver åtgärder

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!