Reportage
Publicerad: 2022-08-18
Med Ny Vestergårds Joakim är Madeleine europeisk mästare i allround. Sedan tidigare har de ett SM-brons i dressyr. Foto: Johanne Hjøllund och Privat
Storslagen medalj vid EM för fjordhästar: "Allroundgrenen är rätt prestigfylld"
Fjordingar har legat Madeleine Älverstad varmt om hjärtat sedan barndomen. Under många år har hon satsat mot olika mästerskap för rasen – och för några veckor sedan red Madeleine hem Sveriges första EM-guld.
Text: Jennie Börs
Uppvuxen på hästgård har hästar alltid funnits i Madeleine Älverstad liv. Genom åren har hon tävlat såväl ponny som stor häst i hoppning och fälttävlan, men tidigt kom hon också i kontakt med fjordhästen.
– Jag var elva år när jag fick ta över min systers fjording Vicktor och jag blev fast. Det är trevliga och goa hästar, med mycket energi men utan att bli sprättiga som halvblod kan bli. En trevlig allroundras som dessutom är vacker att se på, säger hon.
År 2006 startade Madeleine sitt första fjord-SM tillsammans med Vicktor och sedan dess har hon deltagit varje år. Förutom det svenska mästerskapet har hon ridit såväl NM som EM för fjordhästar.
– Vicktor och jag red vårt sista SM tillsammans 2016 och med åren har jag startat flera olika hästar. Att rida fjord-SM blir väldigt familjärt eftersom det är ungefär samma personer som satsar varje år, så det är alltid en härlig stämning och som en familjefest, säger hon och berättar att det även finns ett stort engagemang för rasen inom den egna familjen.
Tillsammans med Vicktor (född 1995, e. Dalar 154 – Sindarve Tuff 57) hoppade Madeleine hem fyra SM-guld, tre SM-silver, ett SM-brons samt ett NM-guld. De tog även ett SM-guld i bruksridning. Foto: Privat
"Känns häftigt"
Var fjärde år rids fjord-EM och i slutet av juli gick det senaste mästerskapet av stapeln i Danmark. Madeleine hade kvalat två hästar: Ny Vestergårds Joakim (född 2005, e. Kvik Halsnæs – Svejk) till allroundgrenen samt Stårups Diamant (född 2016, e. Fjordens Marcus – Odin Halsnaes) till sportgrenen.
– Båda hästarna ägs av min syster. Unghästen har vi bara haft i ett år, så vi satsade på att kvala med målet att han skulle få erfarenheten av vad ett internationellt mästerskap innebär. Vi lyckades kvala till sportkörningen och därför fick han ta den grenen. Diamant gjorde bra ifrån sig med mycket ljusglimtar om vad han kan prestera i framtiden.
Med Diamant i sportkörningen fick Joakim, som var kvalad till båda grenarna, gå allround. Ekipaget visade på storform med seger i hoppningen och delad seger i dressyren. Inför den avgörande precisionskörningen räckte det att sätta en felfri runda för ett guld i allround.
– Vi har länge vetat att han har väldigt stor kapacitet, men i år hade vi verkligen lyckats matcha honom helt rätt. Det känns häftigt att det höll hela vägen, speciellt eftersom allroundgrenen är rätt prestigefylld i och med att man ska leverera i tre helt olika grenar. Och extra roligt att det blev det första guldet för Sverige vid ett fjord-EM, säger Madeleine som sedan tidigare har ett EM-brons i hoppning från 2012 tillsammans med sin hingst Chalander 259 (född 2004, e. Alexander – Botvid 196)
Trots att Madeleine och Diamant bara varit ett ekipage i ett år hittills, har de redan tagit ett SM-silver i precisionskörning. Foto: Johanne Hjøllund
Allsidig träning
Till nästa år fortsätter satsningen mot årlig start vid SM för fjordhästar. Dessutom hoppas Madeleine kvala till NM med alla de tre hästar hon rider.
– Joakim och Diamant är de hästar jag satsar allra mest på. Chalander blir ju 19 nästa år, så vi får se vad framtiden har att erbjuda för oss men jag hoppas kunna kvala. I övrigt löper det på med "vanliga" tävlingar i både sportkörning och ridsportgrenarna.
Att kunna träna och tävla med hästarna i flera olika discipliner, ser Madeleine som en stor fördel.
– Det blir en väldigt mångsidig träning för hästarna eftersom de bygger olika muskler vid ridning och körning. Jag tror helt klart att hästarna blir mycket mer hållbara när man kan variera träningen. Hingsten kör jag exempelvis inte och jag kan se att det är lättare att bygga upp de andra två hästarna som får göra både och.
Ett SM-guld, ett SM-brons samt EM-guldet i hoppning finns på meritlistan med Chalander. Foto: Privat
Liknande webbartiklar
- Svenskt brons på EM för fjordhästar
- Amanda och Rival fick revansch på SM: "I år var jag fokuserad och välplanerad"
- Höggravida Jennie red SM: ”Barnmorskan blev lite förvånad”
- Trodde cancern skulle stoppa – blev en segeryra: "Viktigt för mitt tillfrisknande"
- Fjordingarna spred glädje på äldreboendet: ”Värmer i mitt hjärta”
- Luring, Phasanova och grävmaskinen
- Oroligt när ridskolan startar efter lovet
- Ridlägret anpassas efter coronapandemin
- Idel gulsvarta manar när Taffsnäs rider ut
- Fjordingen Alma, 24, är drömhästen för ridskolan: "En suverän läromästare"

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!