Reportage
Publicerad: 2021-06-28
Systrarna Bergåkra på väg till EM: ”Roligt att vi får göra detta tillsammans”
Inte bara en – utan två Bergåkra-systrar är på väg till EM i Spanien tillsammans. Cecilia rider sitt tredje EM som young rider och för Emilia blir det hennes första med stor häst. Här berättar de mer om resan, målen och utmaningarna med äventyret som de har framför sig.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Filip Jenå
Under midsommarhelgen påbörjades resan från familjegården i Hälsingland. Lastbilen rullar genom Europa och ska så småningom ta dem fram till målet: EM i dressyr för young rider och juniorer i spanska Oliva, som avgörs den 7-11 juli. I år är det extra speciellt.
– Det känns fantastiskt. Det kan inte ha hänt så många gånger innan, att två systrar får åka. Det är himla roligt att vi får göra detta tillsammans. Vi kommer kunna rida ihop och stötta varandra på plats, säger Emilia.
"Världens bästa läromästare"
Emilia har ridit ett EM på ponny tidigare. Detta blir hennes andra totalt och även debut på stor häst, nu som juniorryttare, med rutinerade Primavera, eller ”PV”, som hon kallas på hemmaplan.
– Hon är världens bästa läromästare som jag är så tacksam för. Hon är van och har gått EM med Cecilia tidigare. Hon är stor och svår ibland, men tack vare mamma och Cecilias hjälp så har jag nu lärt känna henne bra. Att vi skulle ta oss till EM var kanske inget jag trodde skulle hända nu direkt, jag är glad för varje ridpass jag får på henne och tycker det här ska bli jättekul, säger Emilia som snabbt nått framgångar och lyckats kvala med stoet under våren.
Vuxit upp med EM-hästen
Storasyster Cecilia rider sitt fjärde EM totalt, sitt tredje som young rider. Sedan tidigare har hon två bronsmedaljer i lag i bagaget tillsammans med Primavera. I år är det den tolvåriga valacken Izack som följer med till mästerskapet.
– Pehr Marklund är uppfödare och ägare till hästen, men Izack är född hos oss på gården så vi har vuxit upp ihop, han och jag. Det är en speciell häst med mycket motor och han är väldigt känslig. Det har tagit ett tag för honom att etablera sig i klasserna, men vi har verkligen lyckats steppa upp under våren och sommaren så att vi kunde bli uttagna till ett EM, vilket är otroligt kul, säger Cecilia.
Fyra stopp under resans gång
Under midsommarhelgen rullade lastbilen från gården i Hälsingland för att påbörja resan. Mamma Sigrid Bergåkra är chaufför och den längsta etappen avklarades under helgen, nämligen rutten från Hälsingland till Skåne. Under veckan fortsätter resan.
– Sedan ska vi övernatta i Frankfurt i Tyskland, Lyon i Frankrike för att sedan ha två till tre dagar i Barcelona för återhämtning innan vi kör den sista rutten till tävlingsplatsen, säger Cecilia.
Väl på plats får de sällskap av Cecilias sambo Isak Flodberg, Sigrids sambo Jesper Andersson samt hästägare Pehr Marklund.
Skapa rutin utomlands
Gällande mål med mästerskapet är systrarna överens om att de gärna vill åstadkomma en stadig insats för sina lag.
– Sedan får vi se vad resultatet blir. Jag fokuserar främst på att få till stadiga ritter utan missar. Det ska vara en bra känsla och hästen ska kännas pigg och fräsch, säger Emilia.
Cecilia fortsätter:
– Mitt stora mål med Izack framöver är Grand Prix, så här ska vi ta vara på att få rutin internationellt med att resa, komma fram till tävling, träna, tävla – ja allt som ingår helt enkelt. Den rutinen har ju Primavera lite mer redan, men Izack behöver den också, säger hon.
Hanterar värme bra
Det finns en del utmaningar som väntar.
– Värmen och den långa resan kan vara utmaningen. Dock så har vi märkt av erfarenhet på våra hästar uppe i Hälsingland, att lika bra som de klarar mycket kyla klarar de även av värme bra. Men vi kommer att vara noga med allt, duscha av dem ofta och så vidare, säger Cecilia.
För några veckor sedan flyttade hon hem till Hälsingland med sina hästar efter en tid i Skåne och har förberett sig för EM ihop med sin syster. Nu bor Cecilia och hennes sambo i ett hus en liten bit ifrån familjegården. Under sommaren väntas sex föl på gården, varav två redan har anlänt. När systrarna är iväg håller resten av teamet hemma koll på fölvakandet.
Passar på att sola och bada
Nu ser de fram emot två och en halv vecka av tävling kombinerat med semester.
– Det ska bli häftigt att rida på en tävlingsplats som ligger så nära havet. Men mest ser jag fram emot att rida lagklassen med mina kompisar. Vi är ett bra gäng, har bra kontakt och det är kul att få rida ihop, känna lagandan och heja på varandra, säger Emilia.
Storasyster håller med:
– Ja det är samma för mig. Om man kunde vinna medalj för bästa lagkänsla så hade vi helt klart kunnat konkurrera där. Sedan ser jag även fram emot lite semester. Det är vid sådana här tävlingar som vi tar tillfället i akt och passar på att sola och bada också. Vi tänkte hålla oss svala i det varma vädret, säger hon.
Liknande webbartiklar
- Cecilia Bergåkra drabbad av svår sjukdom: ”Det värsta var att se hur rädd hon hann bli”
- Emilia Bergåkra kvalad till SM i FEI-debuten: ”Red för min syster”
- Sigrid Bergåkra till SM: "Måste våga utmana mig själv"
- Sigrid om Bonde-äventyret: ”Han stod på framhoppningen och höjde hinder”
- Cecilia har skolan hemma på gården
- Cecilia Bergåkra historisk: ”Det här är bara början”
- Cecilia Bergåkra har kvalat till GP-dressyr: ”Jag kan vara den yngsta någonsin”
- Nöjda svenskar efter EM-finalen – Bergåkra: "Tycker verkligen att han har blommat"
- Sigrid Bergåkra efter branden på gården: ”Vill tacka för allt stöd”
- Emilia och Zelma peppar varandra på tävling: "Rid så det ryker"

Sociala medier räddade överraskningsfölet
En dag när Karolina Rosqvist kom ut i hästarnas hage låg det ett litet föl där. Söta lilla Samherji är resultatet av en tjuvbetäckning.
Se SVT:s inslag när de hälsar på Karolina och Samherji i stallet

Placering för Henrik von Eckermann
På fredagskvällen blev Henrik von Eckermann placerad i en 1,50-klass med omhoppning tillsammans med Glamour Girl.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Hästar motiverar elever till skolarbete
Att inkludera hästar i undervisningen kan hjälpa elever att klara av skolan. Det menar Fia Davidsson som tar med sina elever till stallet.
Socialpedagogen: ”Lär sig om sig själva i förhållande till hästen”

Är alltid ditt ansvar att hästen har vatten
Vad gör man som hästägare när vattnet är förorenat eller inte alls kommer ur kranen? Josefine Elving, forskare på SVA, berättar om den viktiga reservplanen.
"Bara fantasin sätter gränser för var det går att få tag i vatten."

Den coolaste katten i hästhagen
Här har vi en riktigt cool katt som inte har några som helst problem med att skaffa nya vänner. I hagen med unghästarna trivs han bra.

Patrik Kittel kommer inte till Göteborg
Gothenburg Horse Show krockar i år med tävlingar i Doha. Patrik Kittel har nu bekräftat, till SVT Sport, att han väljer att tävla i Qatar istället.

Vill skapa ökad säkerhet med nytt verktyg
Genom ett systematiskt säkerhetsarbete hoppas Svenska ridsportförbundet kunna minska antalet olyckor inom sporten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Patrik Kittel tog en placering i Amsterdam
Världscupen har intagit Amsterdam och för dressyrens del är tävlingen i full gång. På fredagen tog Patrik Kittel en placering.

Ökade kostnader drabbar ridskolor
Det har blivit allt dyrare att driva ridskola och flera terminsavgifter har höjts. Vissa elever väljer att sluta rida när även privatekonomin påverkas.

Video: Fredrik Bergendorff om säkerhet
Sveriges förbundskapten berättar om förslaget kring nya flaggregler och hur nya utlösningsbara hinder med svensk teknik kommer på bred front inom fälttävlan.
Se och lyssna på intervjun: "Har fått ryttarna att rida ännu mer exakt"

De är årets testryttare vid Bruksprovet
En av publikfavoriterna vid Bruksprovet är hingstarnas testridning. Här presenteras årets testryttare i både hoppning och dressyr.

Rak häst i uppridning på medellinjen
Hur får man till den där perfekta uppridningen i galopp längs medellinjen, följt av halt, hälsning och igångsättning?

Ett kungligt liv nära hästarna
Drottning Elizabeth II var en passionerad hästälskare. Hästarna följde henne genom livet och hon har gjort ett stort avtryck inom ridsporten.
Delade hästintresset med familjen

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Bruno lämnar hagen med elegant språng
Louise Svantes Annbjers valack Bruno är en spjuver utöver det vanliga. I klippet hoppar han över tråden och ser väldigt nöjd ut med sig själv.

Svenska idéer ska göra fälttävlan säkrare
Straffpoäng för riven flagga, regler om marklinjer och MIM-teknik. Svenska initiativ och teknik ska göra internationell fälttävlan säkrare.

Hästar rids genom öppen eld för att renas
Ett hundratal hästar rids varje år genom öppen eld under festivalen Las Luminarias i San Bartolomé de Pinares, Spanien.

Vinterns träning har gett resultat
Almida Ericsson har varit på årets första tävling och är nöjd med hur det gick. Hon vågar galoppera på och kan hålla nervositeten under kontroll.
Träningsakademin: "Kändes jättebra att starta året på bästa sätt"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!