Reportage
Publicerad: 2021-06-28
Systrarna Bergåkra på väg till EM: ”Roligt att vi får göra detta tillsammans”
Inte bara en – utan två Bergåkra-systrar är på väg till EM i Spanien tillsammans. Cecilia rider sitt tredje EM som young rider och för Emilia blir det hennes första med stor häst. Här berättar de mer om resan, målen och utmaningarna med äventyret som de har framför sig.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Filip Jenå
Under midsommarhelgen påbörjades resan från familjegården i Hälsingland. Lastbilen rullar genom Europa och ska så småningom ta dem fram till målet: EM i dressyr för young rider och juniorer i spanska Oliva, som avgörs den 7-11 juli. I år är det extra speciellt.
– Det känns fantastiskt. Det kan inte ha hänt så många gånger innan, att två systrar får åka. Det är himla roligt att vi får göra detta tillsammans. Vi kommer kunna rida ihop och stötta varandra på plats, säger Emilia.
"Världens bästa läromästare"
Emilia har ridit ett EM på ponny tidigare. Detta blir hennes andra totalt och även debut på stor häst, nu som juniorryttare, med rutinerade Primavera, eller ”PV”, som hon kallas på hemmaplan.
– Hon är världens bästa läromästare som jag är så tacksam för. Hon är van och har gått EM med Cecilia tidigare. Hon är stor och svår ibland, men tack vare mamma och Cecilias hjälp så har jag nu lärt känna henne bra. Att vi skulle ta oss till EM var kanske inget jag trodde skulle hända nu direkt, jag är glad för varje ridpass jag får på henne och tycker det här ska bli jättekul, säger Emilia som snabbt nått framgångar och lyckats kvala med stoet under våren.
Vuxit upp med EM-hästen
Storasyster Cecilia rider sitt fjärde EM totalt, sitt tredje som young rider. Sedan tidigare har hon två bronsmedaljer i lag i bagaget tillsammans med Primavera. I år är det den tolvåriga valacken Izack som följer med till mästerskapet.
– Pehr Marklund är uppfödare och ägare till hästen, men Izack är född hos oss på gården så vi har vuxit upp ihop, han och jag. Det är en speciell häst med mycket motor och han är väldigt känslig. Det har tagit ett tag för honom att etablera sig i klasserna, men vi har verkligen lyckats steppa upp under våren och sommaren så att vi kunde bli uttagna till ett EM, vilket är otroligt kul, säger Cecilia.
Fyra stopp under resans gång
Under midsommarhelgen rullade lastbilen från gården i Hälsingland för att påbörja resan. Mamma Sigrid Bergåkra är chaufför och den längsta etappen avklarades under helgen, nämligen rutten från Hälsingland till Skåne. Under veckan fortsätter resan.
– Sedan ska vi övernatta i Frankfurt i Tyskland, Lyon i Frankrike för att sedan ha två till tre dagar i Barcelona för återhämtning innan vi kör den sista rutten till tävlingsplatsen, säger Cecilia.
Väl på plats får de sällskap av Cecilias sambo Isak Flodberg, Sigrids sambo Jesper Andersson samt hästägare Pehr Marklund.
Skapa rutin utomlands
Gällande mål med mästerskapet är systrarna överens om att de gärna vill åstadkomma en stadig insats för sina lag.
– Sedan får vi se vad resultatet blir. Jag fokuserar främst på att få till stadiga ritter utan missar. Det ska vara en bra känsla och hästen ska kännas pigg och fräsch, säger Emilia.
Cecilia fortsätter:
– Mitt stora mål med Izack framöver är Grand Prix, så här ska vi ta vara på att få rutin internationellt med att resa, komma fram till tävling, träna, tävla – ja allt som ingår helt enkelt. Den rutinen har ju Primavera lite mer redan, men Izack behöver den också, säger hon.
Hanterar värme bra
Det finns en del utmaningar som väntar.
– Värmen och den långa resan kan vara utmaningen. Dock så har vi märkt av erfarenhet på våra hästar uppe i Hälsingland, att lika bra som de klarar mycket kyla klarar de även av värme bra. Men vi kommer att vara noga med allt, duscha av dem ofta och så vidare, säger Cecilia.
För några veckor sedan flyttade hon hem till Hälsingland med sina hästar efter en tid i Skåne och har förberett sig för EM ihop med sin syster. Nu bor Cecilia och hennes sambo i ett hus en liten bit ifrån familjegården. Under sommaren väntas sex föl på gården, varav två redan har anlänt. När systrarna är iväg håller resten av teamet hemma koll på fölvakandet.
Passar på att sola och bada
Nu ser de fram emot två och en halv vecka av tävling kombinerat med semester.
– Det ska bli häftigt att rida på en tävlingsplats som ligger så nära havet. Men mest ser jag fram emot att rida lagklassen med mina kompisar. Vi är ett bra gäng, har bra kontakt och det är kul att få rida ihop, känna lagandan och heja på varandra, säger Emilia.
Storasyster håller med:
– Ja det är samma för mig. Om man kunde vinna medalj för bästa lagkänsla så hade vi helt klart kunnat konkurrera där. Sedan ser jag även fram emot lite semester. Det är vid sådana här tävlingar som vi tar tillfället i akt och passar på att sola och bada också. Vi tänkte hålla oss svala i det varma vädret, säger hon.
Liknande webbartiklar
- Cecilia Bergåkra drabbad av svår sjukdom: ”Det värsta var att se hur rädd hon hann bli”
- Emilia Bergåkra kvalad till SM i FEI-debuten: ”Red för min syster”
- Sigrid Bergåkra till SM: "Måste våga utmana mig själv"
- Sigrid om Bonde-äventyret: ”Han stod på framhoppningen och höjde hinder”
- Cecilia har skolan hemma på gården
- Cecilia Bergåkra historisk: ”Det här är bara början”
- Cecilia Bergåkra har kvalat till GP-dressyr: ”Jag kan vara den yngsta någonsin”
- Nöjda svenskar efter EM-finalen – Bergåkra: "Tycker verkligen att han har blommat"
- Sigrid Bergåkra efter branden på gården: ”Vill tacka för allt stöd”
- Emilia och Zelma peppar varandra på tävling: "Rid så det ryker"

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«

Verdesse II VH vinnare av fyraårsfinalen
Benjamin Werndl har agerat testryttare i Flyinge. Bäst gillade han stoet Verdesse II VH och det blev tio starka poäng för framtiden.

Emmylou vann sexårsfinalen: "Där satt den"
Tänk den häftiga känslan av att ta hem segern i Breeders Trophy med en egen uppfödning. Mikaela Alderin vet hur det känns.
Mikaela om familjens uppfödning: "Hon är allt man kan önska"

Avhopp efter turbulensen kring Helgstrand
Andreas Helgstrand har fått mycket uppmärksamhet på sistone. Men inte får sportsliga framgångar utan av mer negativ karaktär.

Vinn ridbyxor från Hogsta Ridsport
Är du redo för höstens ridturer? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Hogsta Ridsport, kan du vinna ett par helskodda ridbyxor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Ännu en topplacering för världsettan
Henrik von Eckermann fortsätter att leverera topplaceringar. Senast vid de femstjärniga tävlingarna i Barcelona.

Bildspel: Häng med på auktion
Fredag kväll under Breeders i dressyr innebär auktion med dressyrstammade föl, så även i år. Fotograf Roland Thunholm var på plats.

Sabelfäktning på Strömsholm
Ridskolan Strömsholm har en anrik historia som inte bara berör hästvänner. Som när det arrangerades sabelträning till häst på Österängen under åren 1910-1911.
På området ligger också ett dussintal framstående hästar begravna

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!