Reportage
Publicerad: 2023-06-07
Till höger Janika tillsammans med Orelie, som hon placerade sig med i femstjärnig GP i St Gallen nyligen.
Tävlingsframgångar inte längre viktigast av allt
Janika Sprunger bollar livet som mamma med att driva anläggning och hålla Henriks rygg fri. Samtidigt satsar hon i kulisserna på att komma tillbaka till femstjärnig Grand Prix.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Tomas Holcbecher
– Allt är bra just nu. Hektiskt, men bra, säger Janika och firar av ett brett leende.
Hon stormtrivs med rollen som spindeln i nätet på Cyor stables som hon byggt tillsammans med maken Henrik von Eckermann. Att jonglera alla delar i företaget och samtidigt själv komma tillbaka i sporten efter mammaledigheten är en utmaning, men en välkommen sådan.
– Det är fullt upp, men vi älskar det vi gör och jag känner mig väldigt tacksam över allt vi byggt.
Lämnade över guldhästen
Det har hunnit gå några år sedan Janika själv tog ett steg tillbaka från sporten och lämnade över sin topphäst, King Edward i Henriks händer. Hur det gick sen är historia och jag undrar om hon någonsin ångrat att hon gav upp sin bästa häst.
– Det är en svår fråga. Jag visste att det var rätt beslut att ge King Edward till Henrik och jag har stöttat dem från dag ett. Det gör mig väldigt stolt att se dem tillsammans. Men å andra sidan innebar det att möjligheten att satsa var borta för min del. Det var något jag fick acceptera, konstaterar hon.
Då hade hon fortfarande sin Carlotta, som dock såldes förra sommaren.
– Hon har fått en jättebra plats hos en junior och gör väldigt bra ifrån sig där och jag kunde investera i nya unga hästar, berättar Janika.
Skönt att njuta vid sidan om
Om hon ska vara ärlig så trivs hon ganska bra med att slippa pressen av att elitsatsa. Att få njuta av den absoluta toppen via Henrik passar henne där hon står i livet just i dag menar hon.
– Det känns rätt. Förut var mitt liv bara sporten men i dag har jag en lite annan syn på det hela. Det finns så mycket annat jag älskar att göra. Att vara mamma, att ta hand om anläggningen och Henriks hästar när han är borta. Jag tycker om att se till så att allt flyter på smidigt hemma så Henrik kan koncentrera sig på tävlandet.
Bara om det känns rätt
Att rida mästerskap ligger inte högst på önskelistan längre men skulle alla bitar råka falla på plats kommer hon inte tacka nej.
– Jag vill göra mitt bästa och går det vägen är det roligt, men jag måste inte längre bli bäst. Jag har redan gjort mycket resultat så jag känner inte alls att jag måste satsa mot OS nästa år.
Hon konstaterar också att hon är erfaren nog att veta vad som krävs för att hålla sig i den absoluta toppen, hon har redan varit där och känner inget behov av att vara med och slåss just nu.
– Jag behöver helt enkelt inte det pressen.
Olika faser i livet
Janika menar att livsbalans blivit så mycket viktigare med åren och om det är något hon lärt sig med tiden så är det att anpassa sig efter livets olika faser.
– För tio år sedan var jag på en annan plats i livet och jag tror inte det är hälsosamt att sträva mot det omöjliga. Du kan aldrig veta vad som händer längre fram men för mig är det viktigt att hitta glädjen i det jag gör, oavsett vad det är.
Med det sagt har hon inga som helst planer på att lägga ridstövlarna på hyllan. Tvärtom. Även om det inte längre lockar att vara borta och tävla varje helg har hon högt uppsatta mål. Janika har alltid varit bra på att producera unga hästar. Att hitta talanger och bygga upp dem hela vägen till toppen är en av hennes styrkor och med fyra lovande unga hästar i stallet ser framtiden ljus ut.
– Mina hästar behöver få mer erfarenhet på hög nivå. Det är svårt att prata om långsiktiga mål på tävling just nu men visst vill jag tävla Nations cup och det vore roligt att få bra placeringar i högre klasser.
Janika funderar lite och så säger hon;
– Kan jag säga att mitt mål är att bli placerade i femstjärnig Grand Prix innan året är slut? Det kommer bli tufft, men jag säger det ändå!
Fotnot: Sedan intervjun gjordes har Janika placerat sig på fjärde plats i St Gallens femstjärniga GP över 160-hinder tillsammans med nioåriga Orelie (e. Emerald vh Ruytershof ue. Nabab de Reve).
Janika om hästarna och den nya hästägaren
En del i att driva verksamhet är också att ibland sälja när det går som bäst. Smärtsamt konstaterar Janika, men nödvändigt.
– Vi har haft turen att hitta riktigt bra köpare och då är det roligt att få följa hästarna i sporten. Vi måste sälja för att gå runt men det är viktigt för mig att jag kan släppa dem med gott samvete.
I skrivande stund har Janika dock två hästar i stallet som hon redan nu vet kommer få stanna nioåriga Orelie och åttaåriga Kinmar Scarlet som båda ägs av Schweiziska hästägaren Tina Pol. Tina har bestämt att stona ska vara kvar hos Janika karriären ut för att sen komma hem och gå i avel.
– Det är en fantastisk möjlighet, utbrister Janika.
– Att alltid oroa sig för att ens bästa häst ska säljas är så stressigt. Det är verkligen skönt att veta att jag får behålla de här två.
Hon berättar att hästägaren inte sätter någon som helst press på henne att tävla men Janika är trots allt tävlingsmänniska i grund och botten och ser fram emot att komma tillbaka på stora tävlingar.
– Jag vill hitta en till diamant att ha i mitt stall och sen tror jag min grupp hästar är ganska komplett.
Janika Sprunger
Ålder: 36
Bor: Kessel, Nederländerna
Familj: Maken Henrik von Eckerman och sonen Noah
Hästar: Orelie nio år, äg Tina Pol, Kinmar Scarlett åtta år, äg. Tina Pol, Diamanda 4 sju år samägs med Karl Schneider och Toulon D'Oz nio år samägs med Ashford farm.
Liknande webbartiklar
- Vinst för både von Eckermann och Sprunger
- ”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
- Henrik von Eckermann lever sin dröm
- När två hästmänniskor förenas – Janika och Henrik gifta i stallgången
- Mary Lou har såklart största boxen
- Henrik och Janika har fått en son
- Little Magic såld till ryttare i USA
- GP-seger för Henrik von Eckermann
- Henrik von Eckermann och Janika Sprunger väntar barn
- Henrik von Eckermann: "Janika är min partner och bästa vän"

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!