Reportage
Publicerad: 2021-10-04
Tog emot KG Svenssons minnesstipendium: "Att få något i hans namn känns väldigt stort"
Caroline Bore heter ryttaren som blev den första att ta emot stipendium till minne av KG Svensson. Hon är dressyrryttaren med en bakgrund inom hoppsporten – och sin första egna häst köpte hon som 30-åring.
Text: Jennie Börs
Foto: Linnea Lindahl
Det var under SWB Equestrian Weeks dressyrvecka med Breders Trophy som stipendiet delades ut på Flyinge. KG Svensson gick ut tiden 2017 och hans familj har instiftat en fond ur hans minne. Den första att få ta emot stipendiet om 50 000 kronor blev Caroline Bore.
– Jag känner mig väldigt hedrad och det betyder väldigt mycket. Stipendiet är det absolut finaste jag kan tänka mig att ta emot. För mig var KG den största förebild och hästmänniska man kan tänka sig, så att få något i hans namn känns väldigt stort för mig, säger hon.
Red KG:s hästar
Caroline beskriver sig själv som en "riktig ridskoleunge" och växte som barn upp på ridskolan i Falköping. När det vardags för gymnasiet flyttade hon till Flyinge och studerade. I samband med det lärde hon känna KG, som då jobbade där.
– För mig har det alltid varit hästar som gäller, men egen häst köpte jag först nu när jag blev 30. I stället har jag tagit hand om och ridit andras hästar. Under gymnasietiden hjälpte jag till med KG:s hästar, så på den vägen lärde vi känna honom, säger hon och berättar att hon under åren fortsatte träna för honom med andra hästar.
Arbetat för toppryttare
Efter gymnasiet arbetade Jessica ett år hos hoppryttaren Jessica Kürten, innan hon var tillbaka på Flyinge för två år på Hippologprogrammet med inriktning ridlärare. Efter några år på Viarps ridskola åkte hon tillbaka till Tyskland, då till hoppningens förbundskapten Otto Becker och ryttaren Andreas Kreuzer.
Väl tillbaka i Sverige gick hon ett tredje hippologår på Strömsholm, där hon senare blev kvar som stipendiat och senare lärare. Sedan tre år bedriver hon egen verksamhet på Össjö gård utanför Munka-Ljungby.
– Egentligen har jag tillbringat mer tid i hoppsporten, men när jag skulle starta eget valde jag att satsa inom dressyren. Jag har alltid brunnit för grund- och dressyrridningen även med hopphästarna, så det kändes mest naturligt.
Startar egen verksamhet
I verksamheten har Caroline allt ifrån inridningsprojekt till tävlingshästar på Medelsvår A-nivå. Två av hästarna samt ett föl för framtiden äger hon själv, resten har hon för kunders räkning. Dessutom tar hon emot elever på varierande nivå.
– Det är både hopp- och dressyrelever, men mest hoppundervisning faktiskt. Vilket jag tycker är jättekul!
Arbete med bommar och hinder är även ett återkommande inslag i Carolines hästars vardag. Varje vecka innehåller en hoppdag, något hon ser stora fördelar med. För hästarnas del ger det bland annat styrke- och gymnastikträning.
– Då anpassar vi arbetet efter den aktuella hästens nivå. Jag tycker också markarbetet ger mycket för min egen ridning och ett ärligt kvitto. Med en bomserie kan jag få bra svar för om hästen är till exempel balanserad, ärligt framme för skänkeln eller väntar på mina signaler. Jag märker direkt om alla bitar finns på plats.
Vill utvecklas vidare
Exakt vad pengarna från stipendiet ska gå till har Caroline ännu inte bestämt. Det är däremot klart att de ska gå till att utveckla sig själv och hästarna.
– Framför allt träning tänker jag, men jag har även en till fundering. Jag har ju främst jobbat i hoppsporten där jag varit med och tagit fram Grand Prix-hästar, därför vore det kul att även få se lite av dressyrsidan. Att få komma i väg på någon veckas praktik i ett dressyrstall tror jag skulle vara väldigt givande.
Under Breeders Trophy startade Caroline med fyra hästar, tre kundhästar och en av sina egna. Tre av hästarna är undan samma sto. Så här beskriver hon veckan:
– Det var en intensiv vecka med flera hästar till start Lite tufft för hästarna med arenan och för första gången inför publik, de har ju börjat tävlingskarriären under corona. Jag är väldigt nöjd, även om jag så klart önskat få fram ännu lite mer inne på banan, säger hon och fortsätter:
– Men jag åker hem jätteglad och hästarna med nya erfarenheter. De har lärt sig jättemycket och kan nästa gång gå in med mer självförtroende. Och det är hästar med fantastiskt fin kvalitet!
Femårsklassen
Karmencita (1) – född 2015, e. Vilancio u. Karisma ue. L’Acteur, uppf. Bertil Andersson, äg. Caroline Bore
Carmina Burana – född 2015, e. Fürstenball u. Beatrice Aurore ue. Blue Hors Don Romantic, äg/uppf. Charlotte Hamilton
Fyraårsklassen
Estelle (1) – född 2017, e. Flambeau u. Karisma ue. L’Acteur, uppf. Bertil Andersson, äg. Petra Wittzäll
Treårsklassen
Eriksson – född 2018, e. Sakt Erik II u. Karisma ue. L’Acteur, uppf. Niklas Karlsson, äg. Petra Wittzäll
Resultat
Tidigare på Hippson.se:
Stipendium till minne av KG Svensson
Kürten hoppas få se många fina SWB-hästar
Liknande webbartiklar
- Stipendium till minne av KG Svensson
- Cathrine Dufour om Vancouver: "Den här stora killen är absolut en Grand Prix-häst!"
- Färdigtävlat på Breeders för hästar med utländskt blod!
- Zinnie blev både rikssto och bästa treåring: "Jag gillar henne skarpt"
- Snart har halva praktikperioden gått
- Tack för denna gång!
- En studiemiljö svår att klaga på
- En liten minisemester
- Tre högt bedömda och dräktiga ston får stipendium
- Startklart på Flyinge för dressyrintresserad publik

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!