Reportage
Publicerad: 2022-06-30
Träningstips med Rodrigo Torres: ”Ifrågasätt systemet”
Tänk efter själv, gör träningen enkel för hästen och rid med minimala hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta den portugisiske dressyrryttaren Rodrigo Torres träningsfilosofi. Från sin bakgrund i eliten inom working equitation tar han en lekfullhet och lätthet med sig in i dressyren.
Text och foto: Natalie Lindholm
Rodrigo Torres tycker inte om att krångla till saker. I typisk portugisisk anda vill han att träningen ska kännas enkel och att allt han ber om ska vara logiskt för hästen. Om något inte fungerar, fortsätter han aldrig att envisas och nöta, istället tar han ett steg tillbaka, analyserar vad som gått fel och kommer igen med en annan metod. Torres säger att han aldrig vill känna att han begränsar sig till bara ett sätt att träna hästar och har ingen tydlig röd tråd som han följer. Istället handlar allt om att anpassa sig efter hästen för att hitta varje individs styrkor och svagheter. Han pratar också mycket om balans. Att hitta balanspunkten i hästen och sedermera i hela ekipaget. Extra viktigt blir det när han jobbar med rörelser som kräver mer av både häst och ryttare.
Allt blir enklare med rätt balans
Torres säger med övertygelse att allt blir enklare när du väl hittat var din häst behöver befinna sig i både form och takt för att vara i rätt balans.
– Jag vill alltid ta reda på var balansen ligger i hästen. När jag vet det vet jag var hästen jobbar som bäst och kan med hjälp av min vikt, mina ben och mina händer sätta hästen i rätt balans inför övningen. När jag väl är där försöker jag alltid behålla samma känsla genom att låta hästen vara ifred så mycket som möjligt.
Piaff och passage är tveklöst två av Torres favoritmoment och det är också där balanspunkten kanske blir som allra viktigast förklarar han. Inte heller här har han en metod för att lära alla hästar att trampa, olika hästar behöver olika ingångar.
Hitta hästens styrkor och svagheter
Alla hästar har också olika svagheter, något Torres helst vill hitta direkt för att veta vad han behöver jobba på.
– Alla hästar har svagheter och styrkor och för mig som ryttare gäller det bara att hitta var de sitter. En del hästar behöver komma in i piaffen från skritt, andra från trav. Jag tror inte att jag har en hemlig teknik att komma med i dressyren, att bli bra på att rida handlar nog mest om att lära sig förstå den häst man sitter på, funderar han.
Han förklarar att alla år av att träna många olika hästar och starta unga hästar lärt honom att aldrig stenhårt hålla fast vid att saker ska göras på ett speciellt sätt.
– För mig finns det inga klara regler, envisas man med att stenhårt gå på samma linje oavsett häst tror jag man är dömd att misslyckas. I slutändan hoppas vi alla på samma resultat men det är vägen dit som räknas.
Annorlunda tänk
Torres, och många andra portugisiska och spanska ryttare med honom, har ett lite annorlunda tänk än de flesta svenska hästtränare. Han drar sig till exempel inte för att börja rida på kandar tidigt om han känner att det är något hästen behöver. Som svensk är det lätt att reagera på en femåring som rids på kandar, men för Torres är det inga konstigheter. Det handlar helt enkelt inte om hård ridning, tvärtom menar han.
– Jag sätter aldrig på ett kandar för att bli skarp i handen. Om min häst går fint på tränsbett när den är sju får den gärna fortsätta med det men om jag märker att hästen behöver bli mjukare och lyssnar mer på min hand då tvekar jag inte för att byta till kandar. Just för att kunna fortsätta inverka mjukt.
Alltid mjuk hand
Han förklarar att han alltid vill rida så mjukt som möjligt och inverka på hästen så lite han bara kan och upprepar den gamla sanningen att ett bett aldrig är skarpare än handen som håller i det.
– Om kandaret gör att hästen snabbare accepterar min hand behöver jag aldrig hamna i ett läge där hästen går emot mig. Med kandaret måste jag vara mjuk i handen och det ger också en mjukare mun på min häst. Jag har hästar som är fyra som jag redan rider på kandar eftersom jag märker att det är bättre för just den hästen.
Han pausar en sekund innan han fortsätter utveckla sitt resonemang;
– Det handlar trots allt om ett 600 kilo tungt djur och ibland måste man kanske pressa lite för att få igenom det man vill.
Ordet press vill han inte ska missförstås och han förklarar vidare att det handlar om att få hästen att acceptera hjälpen han ger.
– Man får bara pressa fram till en viss gräns Har du ett tränsbett och hästen inte respekterar din hand blir det lätt en fajt och fajt, det vill jag inte ha. När jag säger fajt menar jag inte ett fullskaligt krig med hästen utan snarare att den inte respekterar min hand eller mina skänklar.
Det får aldrig bli en strid
Att hamna i dödläge med hästen där häst och ryttare missförstår varann gång på gång är absolut bannlyst i Torres system. Märker han att ridningen blir till en strid med hästen väljer han alltid att backa av.
– Om jag hamnar i ett läge där hästen inte förstår mig och jag inte förstår hästen så stannar jag, backar och funderar över vad som gick fel innan jag försöker igen. Jag tvekar inte för att stiga av och jobba hästen från marken eller fortsätta en annan dag om jag tror det är vad som behövs.
Att bråka med hästen är något han enligt egen utsago aldrig ger sig på.
– Om hästen drar och blir tung i handen är det du som bär den, inte tvärtom. Det är aldrig du som ska bära runt din häst, den måste lära sig bära sig själv. Det här är väldigt viktigt.
– Jag ser många rida på tränsbett och slåss med hästen. Ryttaren drar i tygeln, hästen drar tillbaka och ingen är riktigt nöjd. Här menar jag att det är dags att tänka om.
Ifrågasätt reglerna
Torres tycker att det finns många regler vi följer bara för att vi fått för oss att det ska vara på ett visst sätt utan att ifrågasätta varför.
– Tänk logiskt, råder han.
– Ibland funkar ett sätt ibland funkar ett annat. Det är upp till dig som ryttare att så snabbt som möjligt lära dig se vad som inte fungerar för just din häst och byta metod när du inte kommer vidare. Ju mer erfarenhet du har desto lättare blir det, men alla gör vi misstag, misstag är en del av livet.
Torres om att tävla lusitano bland tyska varmblod
– Det är inte lätt för lusitanon att mäta sig mot de tyska varmbloden. Min häst har helt enkelt inte samma stora rörelser som efterfrågas av domarna i dag. Även om Fogoso är riktigt bra så har han inte en tiomässig skritt eller galopp. Det han däremot har är lättheten för samling och villigheten att jobba och lära sig. För mig gäller det därför att få alla moment så perfekta som de bara kan bli. Att rida hela programmet med så få missar som möjligt och på så sätt samla poäng. För om att vi ska kunna tävla mot de större hästarna måste jag se till att göra allt så exakt jag bara kan. Programmet måste se lätt ut och allt måste flyta. När domarna ser mig rida ska det se ut som om jag inte anstränger mig alls. Det är mitt mål.
Fotnot: Hippson avråder från ridning utan hjälm.
Liknande webbartiklar
- Rodrigo Torres om sin portugisiska Totilas
- Lotta Zimmermann: "Jag dras till det logiska"
- Ewelina om utbildningen av hästar hos Valença: ”Våga introducera nya och mer komplexa övningar för din häst”
- Ewelina fick drömjobbet hos Valença i Portugal: "Ingen dröm är för stor"
- Hästarna tog familjen Bowallius till Portugal: “Härligt att kunna rida i t-shirt i december”
- Feira – fest för lusitanofrälsta i dagarna två
- Cartaxo gör piaff och passage: "Guld värt med skolhästar som kan sina saker"
- Working equitation växer som gren: ”Hästar tycker om att jobba med huvudet”
- Working equitation – en gren med stor potential
- Sverige kan få lag till VM i Working Equitation i maj

Slipa på detaljerna med Angelica och Marlon
Glada hästar, varierat arbete och känsla för detaljer. Så kan man sammanfatta det framgångsrika ryttarparet Angelica och Marlons träningsfilosofi.

Tysk seger i Genèves Grand Prix
Det blev inga svenska framgångar i den avslutande Rolex GP i Genève. Istället blev det tysk seger genom Richard Vogel på United Touch S.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Emma Emanuelssons Stakantura till USA
Emma Emanuelssons mästerskapshäst, det elvaåriga stoet Stakantura, har lämnat stallet. Stoet har sålts till USA.
"Det kommer verkligen att bli tomt i stallet utan vår Queen"

"Gårdshästen" Patron fyller snart 30 år
Ellinor Gustafsson och Patron har följt varandra genom livet. Hon lärde sig rida på honom och han är första hästen som hennes son red på.

Volt till höger – volt till vänster
Dressyrtränaren Catrin Henriksson bjuder på en lösgörande övning som du kan göra mer avancerad i takt med att du och din häst utvecklas.

Tobbe Larsson i arvsstrid mot Cancerfonden
För andra gången möter hästprofilen Cancerfonden och Hjärt-lungfonden i rätten – även denna gång i tvist om testamenten
Anhörig: "Henry har aldrig skrivit något testamente till Tobbe"

Historisk seger till hemmaryttaren i Top 10
Hemmaryttaren Steve Guerdat tog en historisk seger och svenska världsettan Henrik von Eckermann tog sin tredje silvermedalj i klassen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Oroliga hästägare kan ringa dygnet runt
När din häst visar symtom på sjukdom kan det vara svårt att veta när det är dags att uppsöka veterinär. Då kan Agrias sjukvårdsrådgivning hjälpa.
Leg. djursjukskötare Michaela Richter förklarar hur det går till

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Vinn ett fleecetäcke, en resegarderob för kavajen och en munkjacka. I veckans tävling ligger ett produktpaket i prispotten.

Lucka 9: Vinn hästvårdsprodukter
I den nio luckan hittar vi en tävling där hästvårdsprodukter lottas ut. Det är både pälsglans och utredning till man och svans som står på spel.

Hästhuvudet knackade på dörren vid jul
Hört talas om traditionen Mari Wlyd? I så fall har du nog tillbringat vintrarna i Wales. Där drar man från hus till hus med ett hästhuvud i juletid.
"Ett riktigt hästhuvud dekorerat med band, rosetter och ögon av glas"

En "Grinch" som dansar med hästar
Visste ni att Grinchen bland sina många talanger även kan dansa med hästar? Här är det roliga beviset från Bailey Ranch Breeders.

FEI släpper krav på sporrar i dressyr
Sporrarnas vara eller icke vara, det är ett hett diskussionsämne i hästkretsar. FEI har hållit på kravet på sporrar i dressyr men nu blir det frivilligt.
Sandra Ruuda: "Gör rätt ont i hjärtat att läsa Ridsportens rubriker."

Årets julgransflygningar – att tänka på
Varje år genomförs den så kallade julgransflygningen. Det har blivit dags för årets upplaga och som hästägare kan det vara klokt att ha en plan.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Här är landslaget i fälttävlan 2024
Fem kvinnor är med i spetstruppen när landslaget i fälttävlan för 2024 presenterats. Nu är siktet inställt på OS i Paris nästa sommar.

Henrik von Eckermann rider Top 10 igen
För ett år sedan stod han som segrare i den prestigefulla Top 10-finalen. Under fredagkvällen rider han årets final på legendariska King Edward.

Årets sista nummer är här!
I årets sista nummer av Hippson besöker vi Horse Vision, en samlingsplats för intresserade av akademisk ridkonst.

Så lite behövs för att försvåra andningen
Om hästen går framför eller strax bakom lodplan, hur stor roll spelar det? En hel del visar en studie som forskare i Portugal gjort.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Karriär inom ridsporten
– Reportage: Horse Vision
– Hoppövning från Henrik von Eckermann
– Samling, sits och skolor
– Hästar som får magsår
– På besök hos hästtandläkaren
...och mycket, mycket mer!