Reportage
Publicerad: 2022-08-10
Väl hemma möttes vännerna av ett segerpimpat stall.
Trodde cancern skulle stoppa – blev en segeryra: "Viktigt för mitt tillfrisknande"
Ett cancerbesked höll på att stoppa Pia Youngs planer för årets fjord-SM, men då ställde vännerna upp. Väl på plats blev stoet Höjgaards Queenie bästa unghäst.
– Har man bara en vilja och vänner så kan man flytta på berg, säger hon.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
För tre år sedan var Pia Young med och arrangerade fjord-SM i Västervik samt deltog i brukskörningen med sin Dynamik. Efter mästerskapet fick hon blodad tand och kände att hon själv ville ta fram en allroundfjording.
– Jag fick se mycket fina fjordingar och tänkte att det skulle vara roligt med en till. Ett ungt sto att bygga upp från grunden för att kunna visa omvärlden vilken fantastisk ras det är. Jag lockades av att vara med och höja fjordingens status, säger Pia.
Samma höst hittade hon Höjgaards Queenie (född 2016, e. Ninjar u. Gedsös Abricos ue. Golf Gudenå). Det då treåriga stoet var inriden och hade fått fina poäng på premiering. Vid köpet var Queenie dessutom dräktig.
– Det var kö på att få köpa henne så jag trodde aldrig hon skulle bli min, men så blev det. Jag körde in henne under hösten, sedan fick hon en välförtjänt mammaledighet. Till sommaren föddes ett fantastiskt litet stoföl som i dag är såld, men det är spännande att följa resan på håll.
Genomtänkt träningsupplägg
Sedan hösten 2020 har Pia utbildat Queenie med sikte på femårschampionatet vid årets fjord-SM. Till sin hjälp har hon haft sin vän, granne och tränare Jenny Ambrosiani.
– Vi har gemensamt tränat henne mot målet efter en genomtänkt plan. Hon har tränats varierat med uteritter, körning, dressyr samt hoppning och vi har tagit allt utifrån hennes ålder och förmåga. Queenie är också min första ridhäst, innan har jag mest ridit i skogen, så vi har lärt varandra tillsammans med Jenny kan man säga.
Queenies utbildning inför mästerskapet fortlöpte helt enligt plan, men i maj kom ett bakslag för Pia. Hon fick själv ett cancerbesked och allt hon såg var hur drömmen att få visa stoet vid årets fjord-SM gick i krasch.
– Cancerbeskedet i sig var så klart fruktansvärt, men den största negativa känslan var nog att missa SM. Det har varit ett stort mål för mig, så jag blev otroligt ledsen och förtvivlad. Som tur var förstod Jenny hur viktigt det här var för mig och mitt tillfrisknande, så hon sa bara: "det är klart hon ska visas, jag tar ridningen!".
Jenny lotsade Queenie genom ridklasserna.
Hästarna en drivkraft
Sagt och gjort. Under maj månad kvalade Jenny själv med Queenie till såväl dressyr- som hoppklasserna. Vännen skötte också all träning av stoet, medan Pia återhämtade sig från operation och cellgiftsbehandlingar.
– Hela den här resan fram till och under SM har varit viktig för mitt tillfrisknande. Även om jag själv mest kunnat sitta och titta på från sidan, har det varit fantastiskt att se Jennys arbete. För mig har det varit ljuspunkten under dagarna.
Den 20 till 24 juli gick årets fjord-SM av stapeln på Berga ryttarförening i Västerhaninge. Väl där blev det seger för Jenny och Queenie i såväl femårschampionatets hopp- som dressyrklass, dessutom en tredjeplats i en öppen Lätt B:1. Glädjande nog kunde också Pia själv delta i brukskörningsmomentet med hjälp av vännen Anne Lidholm som hästskötare.
– Det var pricken över i:et. Vi gjorde vår bästa körning någonsin, Queenie lydde allt och poängen kunde inte ha blivit bättre. Jag är så glad över att jag själv kunde hålla mina nerver i styr, för oftast är det dem som gör att det blir missar.
"Flög som på moln"
De fina tävlingsframgångarna gjorde att Queenie tilldelades titeln Bästa unghäst.
– Jag flög som på moln, vi tog hem allt vi kunde och det var helt otroligt. På väg till tävlingen sa jag att resultatet inte spelade någon roll, men att sedan åka hem med instrumentbrädan full i prisrosetter. Alltså, jag fick nypa mig i kinden. Det var en sådan lycka att lyckas med det vi jobbat för, trots motgångarna som varit, säger Pia och fortsätter:
– Jag har heller inte mått bättre än de här fyra dagarna, knappt så jag märkte av att jag är sjuk. Med cancern och sista månaderna som var fram till SM, var det så mycket plåster på själen att Queenie fick så fin uppmärksamhet.
Pia är också väldigt noga med att poängtera att inget varit möjligt utan vännernas stora stöttning och engagemang för att kunna genomföra mästerskapet.
– Den största känslan är att ha vänner som ställer upp. Vår vänskap var väldigt stark innan, men med den här resan har den blivit starkare. Vänskap är så viktigt, att ha någon där att luta sig mot när det är tufft. Allt de gjort för mig är helt fantastiskt, de förberedde och fixade med allt så att jag "bara behövde följa med".
Till Pias stora glädje kunde hon, med hjälp av Annie, genomföra brukskörningen.
Siktar mot nya mål
Någon annan Pia hyllar är så klart sin häst, Queenie.
– Hon hade en stor betydelse för mig redan innan jag blev sjuk. För mig är hon helt perfekt: en trygg, schysst och helt fantastisk kompis som passar min personlighet bra. Det är en häst som har en stor plats i mitt hjärta.
Nu väntar två månaders vila för Queenie och därefter ska förberedelserna mot nästa års sexårschampionat vid fjord-SM påbörjas. Dessutom hoppas Pia kvalificera Dynamik till körklasserna.
– Queenie blir ju sju nästa år, men tävlas i en årsklass under eftersom hon haft föl. Nästa år satsar vi på att delta i fyra grenar under SM, samma som i år samt precisionskörning. Det vore även roligt att starta med Dynamik, för han är en riktigt klippa.
Liknande webbartiklar
- Stoet Lillan kom tillbaka från skadan mot alla odds: "Vi tar allt dag för dag"
- Bessie klarade sig mot alla odds – uppfödaren: "Med henne är varje dag en bonus"
- Storslagen medalj vid EM för fjordhästar: "Allroundgrenen är rätt prestigfylld"
- Amanda och Rival fick revansch på SM: "I år var jag fokuserad och välplanerad"
- Höggravida Jennie red SM: ”Barnmorskan blev lite förvånad”
- Hästarna hjälpte Marianne genom sorgen: ”Friskvård och avkoppling”
- Josefins häst klarade tre cancertumörer
- Glimmer hjälper Camilla Johansson genom cancern: "Han ger mig en fristad"
- Ponnymeeting för cancerforskning: "Vi blev överösta med anmälningar"
- Samlade in pengar till minne av klubbkamraten

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!