Reportage
Publicerad: 2022-09-12
Tyskan - problemhästen som blev dressyrhäst
När Nina Fox Stark först träffade Chicola, eller Tyskan som hon kallas, föll hon direkt för stoets utstrålning och efter två provridningar slog hon till. Visst insåg hon att det skulle innebära jobb att träna om den drillade unghästen, men riktigt hur svårt det skulle bli hade hon aldrig kunnat ana.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Natalie Lindholm och Joacim Bergström (tömkörning och ridning)
Tyskan kom från Tyskland till Sverige 2016. Hon hade trimmats hela sitt liv för att säljas som tävlingshäst. Nina köpte henne av en förmedlare och märkte snart att något inte riktigt stod rätt till med stoet. Stundtals kunde Tyskan nämligen vara väldigt oberäknelig och bete sig riktigt otäckt. Hon kunde gå upp på bakbenen så högt att hon slog över, gnisslade tänder och gick emot. Tyskan var spänd och ofta beredd på bråk.
– Vi upplevde att hon var riktigt dum och många sa åt mig att sätta henne på plats. Men hon var ju inte ett dugg dum, hon var i obalans i kroppen och att sätta henne på plats med våld hade aldrig gått.
Tyskan arbetas varierat, som här där hon tömkörs i skogen.
En stor utmaning
Trots Ninas många år med häst var det här ett sto hon inte var säker på att reda ut. Att reklamera köpet gick inte och när Nina började leta fysiska fel på hästen kunde hon inte hitta något konkret mer än att Tyskan var väldigt spänd och hade svårt med rörelsemönstret. Trots det blev stoet utdömt av veterinär. Nina som inte alls var beredd att ge upp om hästen valde att ställa av henne helt en tid och sen börja om från början. Efter en tid i hage började hon så smått rida stoet i skogen och jobba henne på töm. Att bygga ett förtroende var a och o.
– Till en början kändes hon väldigt ojämn men jag red och tömkörde henne omväxlande på banan och i skogen och märkte att ju mer jag arbetade henne desto bättre blev hon.
Testat det mesta
Under hela rehabiliteringen tog Nina hjälp av equiterapeuter, kiropraktor och veterinär som behandlade stoet kontinuerligt. Utvecklingen gick upp och ner. Ett tag blev stoet öm över ryggen. Förutom att behandla henne muskulärt slängde Nina då på en westernsadel och den blev populär.
– För mig var den jättebekväm att sitta i, jag har aldrig suttit så avslappnat haha.
Sadeln fick också Tyskan att slappna av och i och med det slutade hon också gnissla tänder. Under det senaste året har Nina testat det mesta. Hon har ridit bomlöst och med barbackapad, har tömkört och ridit bettlöst.
– Ju mer vi tränat desto starkare har hon blivit. Vissa dagar kan hennes rörelsemönster fortfarande vara oregelbundet, men för det mesta går hon jättebra.
Dottern fixade tävlingsdebuten
När hon våren 2022 så till slut bestämde sig för att starta Tyskan igen blev det dottern Charlotte som fick sitta upp. Charlotte som egentligen är hoppryttare hade en lätt sits som visade sig passa stoet perfekt. Ekipaget gick in på banan, programmet flöt på utan problem och de landade på fina procent. Nu är målet att Tyskan ska utvecklas till den tävlingshäst hon avlades till att bli. Nina är dock väl medveten om att det här är en speciell häst som kommer kräva mycket.
– Vi rider mycket i skogen, tömkör, backtränar och hoppar även en del nu. Vi är noga med att sätta lagom mycket press på henne och hon blir bara finare och finare, säger Nina glatt.
– Det är otroligt vad den här allsidiga träningen gjort på en häst som alltså är utdömd av veterinär. Jag skulle önska att veterinärer inte tog för givet att ägaren vill döma ut hästen utan i större utsträckning hjälpte till med en plan för rehabilitering.
Önskar att fler hästar får en chans
Nina tycker det är synd att inte fler hästar får chansen att rehabiliteras på lång sikt. Hon är övertygad om att många hästar som döms ut hade kunnat bli fungerande ridhästar med rätt träning, och framförallt tid.
– Det är helt otroligt. Det har tagit oss nästan sex år att komma hit där vi är i dag. Jag kollar fortfarande upp henne regelbundet hos veterinär och equiterapeut och jag är väldigt lyhörd för hur hon känns, men jag slutar inte rida bara för att hon känns lite knackig, säger Nina.
Hon vill se en mer öppen attityd till att rehabilitera hästar.
– Det är intressant att se hur mycket man kan göra om man inte ger upp utan fortsätter tro på hästen.
Nina tävlar allt från unghästchampionat till svår klass dressyr. Hon är C-tränare, tränare i tömkörning och diplomerad mental coach.
taggar
Liknande webbartiklar
- Visualisera rätt och slipp nervositeten
- Nina Fox Stark: ”Drömmen är att rida Grand Prix på en egenuppfödd häst”
- Nicola Wilson: "Jag lever, jag kämpar och jag kommer tillbaka"
- Råd om rehab – veterinären och sjukgymnasten tipsar
- Efter buköppningen – stora framgångar på tävlingsbanan: ”Nästan overkligt”
- Glädjetårarna rann på Linda i bilen på väg hem
- Synskadade Linda trivs bäst på hästryggen: ”Där kan jag vara mig själv”
- Ponnyn var halt med spatt – mår nu bra och SM-kvalad

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.

Han byggde en skohylla av gamla hästskor
Johan Dalén i Karlskrona byggde en skohylla av använda hästskor till sin hästtokiga dotter. Där får ridstövlarna plats och dessutom får de stöd.

Arbetsdjur, sporthäst – och bästa vän
Människans relation till hästen, och synen på hur vi använder hästen, är i ständig förändring. Här ger fyra röster olika perspektiv på ämnet.

Pontus Hugosson har blivit pappa
Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och Susanna Uhlén har fått barn. Ryttaren hälsar dottern Edith välkommen till världen på Instagram.
"Hoppas vi kan åka hem snart så Edith får träffa sin ponny Katitzi"

Sundbyholm får stipendium av minnesfond
Sundbyholm Horse Center tilldelas stipendium ur Stefan Johansons minnesfond. Verksamheten får 100 000 kronor till att vidareutveckla arenan.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Alva, 8 år, tävlade med mammas storhäst
Alva har i flera år velat tävla med mamma Linda Björks stora häst. I år sa hon ja, och nyligen startade Alva Lätt C i dressyr med hästen Zingo, 21 år.

Kittel på pallen i Hagen med två hästar
Patrik Kittel har en bra helg i Hagen med två andraplatser i fyrstjärnig Grand Prix, både med Forever Young och med Bohemian.

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Unga fälttävlanshästar intar Össjö
I helgen är det dags för Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö utanför Ängelholm. Här hittar du info inför tävlingarna.

Nej tack (ibland) till ridhus och kunder
Hösten har kommit och Annelie Eriksson förbereder sig för en kommande tävlingsstart. Det och mycket mer berättar hon om i bloggen.

Ryttarparet har förlovat sig
De har varit tillsammans i snart tio år. I samband med en resa till Italien gick Carl Walter Fox ned på knä och friade till Stephanie Holmén.

Så får du hästen med dig
Så jobbar du med en häst som skyggar eller stegrar. Tränaren och ryttaren William Nilson Fryer om hur han får hästar att övervinna sin rädsla.
"Hästen måste veta att fram betyder fram och stopp betyder stopp"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!