Reportage
Publicerad: 2022-12-22
Ukrainska flyktingar lär sig rida hos Sunne RF
De har flytt kriget och hamnat i värmländska Sunne, de kan inte språket och bara en av dem har tidigare ridit. Men de ukrainska flyktingar som ingår i Sunne ryttarförenings projekt njuter av tiden de får med hästarna på ridskolan.
Text: Annika Grundberg
Foto: Privat
Lisa Härdne är instruktör och projektledare för projektet där ukrainska flyktingar får komma och prova på att rida och vara med hästar. Det hela startade med att SISU:s representant träffade gruppen via SFI för att berätta om föreningslivet i stort. Där och då framfördes önskemål från en av personerna om att få rida – och på den vägen är det.
– Vår lokala bank har gått in som delfinansiär tillsammans med SISU vilket gör att vi kan genomföra projektet, berättar Lisa.
Första träffen på ridskolan var i november och det sista planerade ridpasset blir under jullovet, men alla hoppas på en fortsättning.
– Jag är så stolt över allihop, säger Lisa och berättar att det bara var en av dem som ridit tidigare.
– För de andra så var det alltså här hos oss som de träffade en häst för första gången. Men de har verkligen fått ta del av allt det som är så härligt med häst.
Ridutrustning har lånats ut dels från ridskolan dels från Fritidsbanken, hos dem får man låna utrustning gratis i 14 dagar.
– Fritidsbanken är verkligen ett toppeninitiativ, säger Lisa.
Rider själva utan ledare
Trots att de bara hunnit rida ett par gånger så kan de redan hantera ridningen utan ledare. Det är mellan fyra till sex personer vid varje tillfälle och åldern är från 18 år och upp till 40-årsåldern.
– De är så modiga och har lärt sig väldigt snabbt. Att våga prova på något helt nytt när man är på en helt okänd plats där man inte alls behärskar språket, det både imponerar och inspirerar, berömmer Lisa.
Hon berättar att de inte alls pratar om kriget eller tiden på flykt. Däremot har Lisa frågat om vad de gjort tidigare och det är spridda bakgrunder; från förskolelärare och frisör till professionell dansare.
Hästar förstår alla språk
Deltagarna talar knappt någon svenska och engelskkunskaperna är begränsade. Ändå har det gått förvånansvärt bra.
– Vi har varit kreativa i vår kommunikation och det har gått bra. Nu har de dessutom lärt sig svenska ord som de kanske aldrig får nytta av i framtiden, som sadel, tygel, trav och annat, säger Lisa och skrattar.
Och i samvaron med hästar behövs inget talat språk, de förstår ändå.
– När de är hos oss i stallet så är det bara fokus på det och umgänget med hästarna som får dem att må så bra. Jag är så glad att vi kan ge dem den här stunden i stallet, hästar är ju fantastiskt bra på att hjälpa oss att närvarande precis här och nu.
Förhoppningsvis blir det en fortsättning på projektet så att gruppen kan fortsätta att hänga med hästarna även nästa år.
Liknande webbartiklar
- Ridklubbens banderoll hyllas i sociala medier
- Hästarna från Ukraina omtyckta på ridskolan: "Vi är väldigt glada"
- "Det går inte att föreställa sig hur det är"
- Hon får Djurskyddspriset 2023 – efter insats i Ukraina
- Vill inte se ryska och belarusiska tävlingsekipage
- Nobbe levde som vildhäst en period
- Nya ridskolehästarna kommer från Ukraina
- Josephine säljer sin häst till förmån för Ukraina
- Kampanj för att säkra hö till Ukrainas hästar
- Ryktborsten som skänker hopp till Ukrainas hästar

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.

Flera toppnamn klara för SIHS
För den som planerar ett besök till Sweden International Horse Show i vinter, väntar flera toppryttare på startlistorna.

Efter allvarliga skadan – Marco tävlar igen
Sara Ekmans häst Marco är tillbaka på tävlingsbanan, frisk, pigg och glad. Här berättar hon om deras första tävlingsstart efter förra årets skada.
Sara Ekmans blogg: "Ett mirakel hur han har kommit tillbaka"

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!