Reportage
Publicerad: 2019-12-10
Foto: Cina Ewnert
Utdrag ur boken Inte ensam aldrig glömd: ”I hästarnas värld är ingenting komplicerat”
Måndag morgon berättade Hippson om Erik Grönberg, som har utsatts för sexuella övergrepp som barn och nu har skrivit en bok om den svåra tiden. Här kan du läsa ett utdrag ur boken – med Eriks egna ord kring vad hästarna har betytt för honom. Dessutom kan du vara med i tävlingen om ett eget exemplar av boken.
"Jag sitter i samlingsrummet på den lokala ridklubben och jag har ingen aning om vad jag gör här. Lisa och jag hade varit i Stockholm och när vi nästan var hemma hade hon bett mig att svänga förbi stallet för att hämta material till en utbildning hon var ansvarig för. När jag väl gått in i anläggningen slogs jag av lukten av spänning. Lisa klev in och jag slog mig ner med min mobiltelefon i soffan för att vänta på att hon skulle bli klar.
'Ska du inte sätta på dig ridkläder?', utbrister Lisa. Oförstående tittar jag upp från skärmen och möter Lisas ögon. De ser finurliga ut. Det brukar de göra när hon retas, så jag är osäker på om hon försöker lura mig.
'Haha, jo visst...', säger jag på skoj och vänder tillbaka blicken mot telefonen. 'Du ska rida om tjugo minuter så det är dags att byta om. Kläderna ligger i bilen.' Jag släpper allt fokus från telefonen och förbryllas av hennes envishet. Tiden står stilla när vi tittar på varandra. Hon måste skämta? Men hennes luriga leende avslöjar henne och ögonen lyser av förväntan.
'Vänta nu... Är du seriös?!'
Likt de få gånger jag stått i kön till en berg- och dalbana känner jag hur allt blod lämnar ansiktet. Jag ska tydligen rida. Och jag kommer inte lämna ridhuset levande.
Tre veckor senare var jag en del av en ridgrupp som tar lektioner på ridklubben i centrala Västerås. Jag överlevde den första lektionen och inför min tredje lektion satt jag och de övriga deltagarna i klubbhuset och väntade på att välja häst. Det luktade på ett speciellt sätt på ridskolan, inte bara den traditionella hästlukten utan om spänning och nervositet skulle ha en lukt så skulle det dofta precis så där.
Vår ledare, en tjej i tonårsåldern, talade om namnen på hästarna vi skulle rida och även om vi vuxna nybörjare gått igenom samma procedur ett par gånger tidigare, satt vi tysta och något förvirrade och tog emot namnen på våra hästar. Den unga tjejen var lugn och proffsig. Inte alls nervös som vi vuxna. Vant visade hon oss senare hur man tränsade de stora djuren, hjälpte oss att sadla och hur vi satt upp på hästryggen. Det kändes helt otroligt att någon så ung kunde få en hel skara av vuxna människor upp på åtta hästar utan att en olycka skedde.
I hela mitt liv har jag varit nära hästar. Jag har alltid tyckt att de är ståtliga, men samtidigt lite läskiga. Under min barndom har jag klappat och matat hästar med skräckblandad förtjusning, men aldrig tagit mod till mig att rida. Jag är så glad att jag vågade, varje lektion har varit otroligt rolig. Det är så mycket att tänka på – du ska hålla tyglarna på ett visst sätt, sitta på ett annat sätt, tempo hit och rytmen dit. Gör du rätt är det ändå inte säkert att hästen följer, de är levande varelser som ibland inte har lust att göra som ryttaren vill. Men det sistnämnda är tjusningen med hela sporten. Att få ett stort djur på 600 kilo att lyda minsta vink med hjälp av en lätt tryckning. Det blir spännande att se om jag någonsin lyckas behärska det där, men redan nu känner jag mig trygg på hästryggen. Även om jag vinglar och har svårt att hitta balansen står hästen stabilt under mig. Som en fyr i stormen jag tidigare i livet bara hittat i Rikard och Lisa.
Jag trivs i stallet. I hästarnas värld är ingenting komplicerat och man känner sig inte annorlunda. Rutinerna är tydliga och följer du dem följer hästen dig. Man pratar inte med ord utan med kroppsspråk. Hästar frågar inte, undrar inte – om du inte råkar ha en morot i fickan.
Även om jag inte har ridit särskilt länge, är jag väl medveten om hur mycket hästarna har betytt för mig. Hemma på gården där jag och Lisa bor har vi fyra hästar. En av dem, Mums, är Lisas egen häst och en del av vår familj. Hon heter egentligen MariaMontazamiMuums efter den välkända Hollywoodfrun. Ett namn som framkallar många skratt och Lisa är alltid tydlig med att hon inte döpt henne själv. När hon föddes hade hon vita läppar, så det såg precis ut som den läppglans som TV-profilen använde och därav fick hon namnet.
Jag och Lisa börjar och avslutar varje dag tillsammans med Mums och vår hund Selma i stallet. Lisa rider och jag hjälper till med att bygga hinder eller springer med vid sidan. Lisa diskuterar ofta teknik och upplägg för henne och Mums med mig under träningarna. Jag förstår inte mycket men det säger jag inte, jag bara älskar att få ta del av hennes värld och tankar. Mest brukar jag nicka instämmande och försöka ställa någon relevant fråga. Lisa, som undervisar ekipage till vardags, vid sidan av sitt jobb på ridsportbutiken i närheten av där vi bor, berättar gärna och lever sig in i ämnena. Jag tröttnar aldrig på att lyssna på henne.
Jag kan numera allting om hur en perfekt skänkelvikning görs och vilka grundhjälperna är i ridning, åtminstone i teorin. Vi båda känner en stor glädje att få vara i stallet tillsammans, att dela vardagen med djuren. Jag personligen har aldrig tidigare känt det lugn som jag kan känna när vi donar i stallet. Det är läkning på sin yttersta spets. Varje dag brukar jag lägga min kind intill Mums hals. Hennes vilda doft träffar mig lika hårt varje gång. Hennes rytmiska tuggande är nästan sövande. Med henne kan jag inte vara stressad. Hon tolererar inte det. Jag måste vara i nuet och ha fokus på henne, det är härligt att släppa allting annat och bara vara här och nu. En känsla som jag sällan har känt i mitt liv.
Oavsett vilka situationer du har utsatts för, behöver ditt sinne lugn och ro. Jag brukar använda mig av uttrycket ”fristad” för att förklara de platser eller situationer där jag känner mig trygg. Där är det jag som bestämmer. Hästryggen har blivit en sådan plats. Jag är så tacksam för att Lisa introducerade mig för en värld som inte bara är fylld av glädje och utmaningar, utan också en stor portion läkning. Även om jag är nybörjare, mina tår fortfarande blir trampade på och mina händer har skavsår så känner jag mig numera hemma när jag tar plats i sadeln, placerar fötterna i stigbyglarna och tar ett fast grepp om tyglarna. Hela jag är hundra procent närvarande i situationen och allt annat är som bortblåst.
Jag har flytt i hela mitt liv. Jag har flytt från Sverige, relationer, vänner och familj. Till min hjälp har jag haft alkohol, ätstörningar och självförakt. Så snart jag sätter mig i sadeln flyr jag också på ett sätt. Men det är en fantastisk flykt. En sådan där flykt som känns som ett äventyr, som fyller mig med liv och harmoni. Jag är på en plats där varken oro, stress eller ångest existerar. Och alla, oavsett bakgrund och svårläkta sår, är välkomna. Jag var över trettio år när jag började rida och utan någon som helst erfarenhet togs jag ändå emot med öppna armar och fick precis lika förutsättningar som alla andra. Som ridläraren som varje lektion lär oss hur vi ska vara mot hästarna och mot varandra. Lukten på ridskolan är numera inte spänning och nervositet. Det är en lukt som ger en känsla av glädje, förväntan och ro."

Tävlingen är avslutad, vinnarna blev Nicoline Sjönnerhem och Cecilia Strandberg.
Tävlingen pågår till och med tisdagen den 17 december 2019. Lottningen bland de rätta svaren görs av Hippsons redaktion och går inte att överklaga. Pristagaren meddelas per e-post och presenteras här på sidan. Eventuell skatt betalas av vinnaren. Vinsten kan inte bytas mot kontanter eller något annat pris.
År 2016 startade Erik Grönberg projektet Inte ensam aldrig glömd för att stötta barn, unga och vuxna som har utsatts för sexuella övergrepp. Initiativet har stöttats av tusentals människor både i Sverige och utomlands. Bakom projektet döljer sig Eriks egen historia. Från tidig ålder utsattes han själv för sexuella övergrepp. Övergreppen höll på att kosta honom livet. Det här är hans egen nakna berättelse om konsekvenserna av övergreppen han utsattes för.
Det är en mörk och tragisk resa bland ätstörningar, missbruk, panikattacker, psykisk ohälsa och självmordsförsök. Men också ett ljus mitt i allt det mörka – han lyckades vända det onda och börja om.
Kanske har du någon i din närhet som blivit utsatt. Kanske är du nyfiken på Erik och hans historia. Kanske har du varit skonad från alla typer av övergrepp och har ingen, vad du vet, i din närhet som har blivit utsatt. Kanske är det så att du själv sitter i en sådan situation som Erik gjorde, och du hoppas att den här boken ska hjälpa dig på något sätt. Oavsett vilken bakgrund du har, är den här boken till dig.
I boken medverkar också skådespelaren, artisten och dansaren Rennie Mirro, den är skriven tillsammans med Kajsa Kalméus och Lisa Skoog.
Förlag: Sportförlaget
Cirkapris: 200 kronor. Boken kommer att finnas i bokaffärer, samt hos Adlibris och Bokus.
Tidigare på Hippson.se:
Erik Grönberg vill stötta andra som utsatts för sexuella övergrepp

Hippsons julkalender
Fram till den 24/12 publicerar vi ett erbjudande per dag. Observera att det kan finnas erbjudanden som enbart gäller "sin" dag.Liknande webbartiklar
- Vill hjälpa andra som utsatts för övergrepp – hästarna gav Erik friheten han aldrig känt
- Hjältehästen från Koreakriget
- Stall utanför Kristianstad brann ner till grunden – polis misstänker mordbrand
- Blixten slog ner i stall – hästarna räddades undan lågorna
- Ankarcrona: "Det är en självklarhet"
- Sofie Sarenbrant skriver hästbok för unga – hjälp till att döpa huvudkaraktären
- Johanna Lassnack släpper bok om mental träning: "Otroligt roligt och hedrande"
- Anna Stavholm: "Matbelöningar är för vissa hästägare ett laddat ämne"
- Från Lätt A till Medesvår C med Due-Boje
- Bildspecial: Magiskt vackra islandshästar i kommande coffee table-bok

Legendaren Valegro dansar in 20års-dagen
De har tagit flera OS-guld tillsammans och blev ett ekipage som många beundrade på dressyrbanan. Valegro är 20 år, men dansar fortfarande.

Långa listan över aktuella VM-ekipage
FEI har publicerat de långa listorna över de ekipage som är nominerade och kan vara VM-aktuella i både dressyr och hoppning.

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Efter olyckan – tillbaka och vann tävlingen
Nikki Lunds ponny skadades i samband med en trafikolycka och bröt flera tornutskott i ryggen. Nu är de tillbaka på tävlingsbanan.

Internationella ryttare till Falsterbo
Det står nu klart vilka internationella ryttare som kommer till Falsterbo i år. Flera nya spännande förmågor finns med på listorna.
Se listorna över internationella ekipage i hoppning och dressyr

EM-aktuella Mary-Sophie startar i Falsterbo
Mary-Sophie Haid Bondergaard har haft en framgångsrik säsong och är uttagen till EM. Men först ska hon rida U25-klasser i Falsterbo.

Lilla Lasse gillar besöken på äldreboendet
I tio år har welshponnyn Lasse spridit glädje på Hökerumsgårdens äldreboende. För de äldre är de årliga besöken ett uppskattat inslag i tillvaron.
"De tycker det är så roligt när han kommer och att han är gullig"

Familjen Heed om nya ponnytävlingen
Linda Heed ska inte bara rida själv i Falsterbo. Hon är även ryttarförälder till Isabelle, som startar i nysatsningen Falsterbo Pony Equitation.
Ska främja god ridning: "Kontroll, lydnad och att använda små hjälper"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Fem mentala träningstips inför ridturen
Ryttare behöver inte bara fysisk utan även mental styrka. B-tränaren och stressforskaren Helena Schiller listar hur du blir bättre i sadeln via tankekraft.

Komplett hästgård i hjärtat av Skåne
Nära Flyinge ligger en hästgård av hög klass. Där finns ett stort bostadshus med pool, stall med 17 boxar, ridhus och ridbana.

Falsterbo tillbaka till hundra procent
För första gången sedan pandemin är Falsterbo Horse Show tillbaka i full skala för att fira sitt efterlängtade 100års-jubileum.

Produktion av hästfoder i Ukraina
Det ukrainska ridsportförbundets välgörenhetsfond producerar hästfoder i Ukraina. Det kapar kostnader för logistik och skapar arbete.
"Att använda fabriker inne i Ukraina löser flera allvarliga problem"

Polisrytteriet tar chans att hitta nya hästar
Den första upplagan av hästinköpssatsningen Visningsdagarna blev lyckad – och till hösten är det dags igen. Strömsholm står den här gången värd.

Fler veterinärer behövs och det snabbt
Under Almedalsveckan bjöd Agria in till en paneldebatt om djursjukvårdsbranschen och de stora utmaningar den står inför.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Länsstyrelsen fann döda hästar i boxarna
Ett par i Västra Götaland blir av med tillståndet för att driva djurverksamhet. Detta efter stora brister i hästhållningen.

Känslosam avtackning efter 14 år ihop
Karolina Kielbasa Borgström och valacken Carippu har vuxit upp tillsammans. De har haft en lång och framgångsrik karriär med flera meriter.
Från unghästchampionat till 1,60-hoppning: ”Starkt band till varandra”

Naturbete har många fördelar
Hästens matintag har klimat- och hållbarhetspåverkan både ur ett positivt och negativt perspektiv. Hur ska hästar kunna bli landskapsvårdare?

Sommarövning på bommar
Lite svett går åt för att bygga denna markarbetesövning – perfekt på sommaren! Och om antalet bommar är litet är resultatet desto större.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!