Foto: Cina Ewnert
Måndag morgon berättade Hippson om Erik Grönberg, som har utsatts för sexuella övergrepp som barn och nu har skrivit en bok om den svåra tiden. Här kan du läsa ett utdrag ur boken – med Eriks egna ord kring vad hästarna har betytt för honom. Dessutom kan du vara med i tävlingen om ett eget exemplar av boken.
"Jag sitter i samlingsrummet på den lokala ridklubben och jag har ingen aning om vad jag gör här. Lisa och jag hade varit i Stockholm och när vi nästan var hemma hade hon bett mig att svänga förbi stallet för att hämta material till en utbildning hon var ansvarig för. När jag väl gått in i anläggningen slogs jag av lukten av spänning. Lisa klev in och jag slog mig ner med min mobiltelefon i soffan för att vänta på att hon skulle bli klar.
'Ska du inte sätta på dig ridkläder?', utbrister Lisa. Oförstående tittar jag upp från skärmen och möter Lisas ögon. De ser finurliga ut. Det brukar de göra när hon retas, så jag är osäker på om hon försöker lura mig.
'Haha, jo visst...', säger jag på skoj och vänder tillbaka blicken mot telefonen. 'Du ska rida om tjugo minuter så det är dags att byta om. Kläderna ligger i bilen.' Jag släpper allt fokus från telefonen och förbryllas av hennes envishet. Tiden står stilla när vi tittar på varandra. Hon måste skämta? Men hennes luriga leende avslöjar henne och ögonen lyser av förväntan.
'Vänta nu... Är du seriös?!'
Likt de få gånger jag stått i kön till en berg- och dalbana känner jag hur allt blod lämnar ansiktet. Jag ska tydligen rida. Och jag kommer inte lämna ridhuset levande.
Tre veckor senare var jag en del av en ridgrupp som tar lektioner på ridklubben i centrala Västerås. Jag överlevde den första lektionen och inför min tredje lektion satt jag och de övriga deltagarna i klubbhuset och väntade på att välja häst. Det luktade på ett speciellt sätt på ridskolan, inte bara den traditionella hästlukten utan om spänning och nervositet skulle ha en lukt så skulle det dofta precis så där.
Vår ledare, en tjej i tonårsåldern, talade om namnen på hästarna vi skulle rida och även om vi vuxna nybörjare gått igenom samma procedur ett par gånger tidigare, satt vi tysta och något förvirrade och tog emot namnen på våra hästar. Den unga tjejen var lugn och proffsig. Inte alls nervös som vi vuxna. Vant visade hon oss senare hur man tränsade de stora djuren, hjälpte oss att sadla och hur vi satt upp på hästryggen. Det kändes helt otroligt att någon så ung kunde få en hel skara av vuxna människor upp på åtta hästar utan att en olycka skedde.
I hela mitt liv har jag varit nära hästar. Jag har alltid tyckt att de är ståtliga, men samtidigt lite läskiga. Under min barndom har jag klappat och matat hästar med skräckblandad förtjusning, men aldrig tagit mod till mig att rida. Jag är så glad att jag vågade, varje lektion har varit otroligt rolig. Det är så mycket att tänka på – du ska hålla tyglarna på ett visst sätt, sitta på ett annat sätt, tempo hit och rytmen dit. Gör du rätt är det ändå inte säkert att hästen följer, de är levande varelser som ibland inte har lust att göra som ryttaren vill. Men det sistnämnda är tjusningen med hela sporten. Att få ett stort djur på 600 kilo att lyda minsta vink med hjälp av en lätt tryckning. Det blir spännande att se om jag någonsin lyckas behärska det där, men redan nu känner jag mig trygg på hästryggen. Även om jag vinglar och har svårt att hitta balansen står hästen stabilt under mig. Som en fyr i stormen jag tidigare i livet bara hittat i Rikard och Lisa.
Jag trivs i stallet. I hästarnas värld är ingenting komplicerat och man känner sig inte annorlunda. Rutinerna är tydliga och följer du dem följer hästen dig. Man pratar inte med ord utan med kroppsspråk. Hästar frågar inte, undrar inte – om du inte råkar ha en morot i fickan.
Även om jag inte har ridit särskilt länge, är jag väl medveten om hur mycket hästarna har betytt för mig. Hemma på gården där jag och Lisa bor har vi fyra hästar. En av dem, Mums, är Lisas egen häst och en del av vår familj. Hon heter egentligen MariaMontazamiMuums efter den välkända Hollywoodfrun. Ett namn som framkallar många skratt och Lisa är alltid tydlig med att hon inte döpt henne själv. När hon föddes hade hon vita läppar, så det såg precis ut som den läppglans som TV-profilen använde och därav fick hon namnet.
Jag och Lisa börjar och avslutar varje dag tillsammans med Mums och vår hund Selma i stallet. Lisa rider och jag hjälper till med att bygga hinder eller springer med vid sidan. Lisa diskuterar ofta teknik och upplägg för henne och Mums med mig under träningarna. Jag förstår inte mycket men det säger jag inte, jag bara älskar att få ta del av hennes värld och tankar. Mest brukar jag nicka instämmande och försöka ställa någon relevant fråga. Lisa, som undervisar ekipage till vardags, vid sidan av sitt jobb på ridsportbutiken i närheten av där vi bor, berättar gärna och lever sig in i ämnena. Jag tröttnar aldrig på att lyssna på henne.
Jag kan numera allting om hur en perfekt skänkelvikning görs och vilka grundhjälperna är i ridning, åtminstone i teorin. Vi båda känner en stor glädje att få vara i stallet tillsammans, att dela vardagen med djuren. Jag personligen har aldrig tidigare känt det lugn som jag kan känna när vi donar i stallet. Det är läkning på sin yttersta spets. Varje dag brukar jag lägga min kind intill Mums hals. Hennes vilda doft träffar mig lika hårt varje gång. Hennes rytmiska tuggande är nästan sövande. Med henne kan jag inte vara stressad. Hon tolererar inte det. Jag måste vara i nuet och ha fokus på henne, det är härligt att släppa allting annat och bara vara här och nu. En känsla som jag sällan har känt i mitt liv.
Oavsett vilka situationer du har utsatts för, behöver ditt sinne lugn och ro. Jag brukar använda mig av uttrycket ”fristad” för att förklara de platser eller situationer där jag känner mig trygg. Där är det jag som bestämmer. Hästryggen har blivit en sådan plats. Jag är så tacksam för att Lisa introducerade mig för en värld som inte bara är fylld av glädje och utmaningar, utan också en stor portion läkning. Även om jag är nybörjare, mina tår fortfarande blir trampade på och mina händer har skavsår så känner jag mig numera hemma när jag tar plats i sadeln, placerar fötterna i stigbyglarna och tar ett fast grepp om tyglarna. Hela jag är hundra procent närvarande i situationen och allt annat är som bortblåst.
Jag har flytt i hela mitt liv. Jag har flytt från Sverige, relationer, vänner och familj. Till min hjälp har jag haft alkohol, ätstörningar och självförakt. Så snart jag sätter mig i sadeln flyr jag också på ett sätt. Men det är en fantastisk flykt. En sådan där flykt som känns som ett äventyr, som fyller mig med liv och harmoni. Jag är på en plats där varken oro, stress eller ångest existerar. Och alla, oavsett bakgrund och svårläkta sår, är välkomna. Jag var över trettio år när jag började rida och utan någon som helst erfarenhet togs jag ändå emot med öppna armar och fick precis lika förutsättningar som alla andra. Som ridläraren som varje lektion lär oss hur vi ska vara mot hästarna och mot varandra. Lukten på ridskolan är numera inte spänning och nervositet. Det är en lukt som ger en känsla av glädje, förväntan och ro."
Tidigare på Hippson.se:
Erik Grönberg vill stötta andra som utsatts för sexuella övergrepp
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!