Reportage
Publicerad: 2022-05-10
Veterinär Anne Haglund om att köpa häst: "Ta av dig de rosa glasögonen"
Hur går det egentligen till vid en hästbesiktning? Vad är viktigt att tänka på, för både köpare och säljare? Och vilka fallgropar ska man akta sig för? Veterinär Anne Haglund berättar.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Adobe Stock och Linnea Lindahl (porträtt)
Många hästägare väljer att göra en besiktning innan köp. Veterinär Anne Haglund har arbetat med hästar i 30 år och har besiktigat flera hästar genom åren.
– Det här är ett väldigt viktigt ämne. Som veterinär ser vi flera typiska fallgropar som det hade känts bra om folk blev mer uppmärksamma på, för det blir så väldigt ledsamt när det går snett i en hästaffär. Det handlar om människors känslor, ekonomi och framförallt hästar som kan fara illa. Därför vill vi öka kunskapsnivån på det här området, säger Anne Haglund, veterinär vid Saxtorps hästklinik, som nyligen hade en föreläsning i ämnet.
Flera anledningar till att göra en besiktning
Exakt hur en veterinärbesiktning går till kan variera något beroende på vilken veterinär som är närvarande, menar Anne, men det finns ett protokoll som man utgår ifrån.
Det finns främst tre anledningar till att en besiktning sker och det finns både köpare och säljare som vill veterinärbesiktiga.
– Som köpare tycker jag att man ska fundera på varför man väljer att besiktiga. Den bästa köparen, enligt mig, är den som önskar få en objektiv varudeklaration och som vill ha en häst som passar en själv, säger Anne.
Det kan också handla om att personen väljer att göra en besiktning för att sedan kunna sälja hästen vidare.
– Då kommer andra aspekter in. Om hästen har någon form av problem, kommer någon annan då att vilja köpa den? Kommer den säljas för ett lägre pris? Då börjar man fundera på andra saker, jämfört om man själv ska ha hästen.
Den tredje anledningen till besiktning är om någon behöver ett intyg för att kunna försäkra hästen.
– Den första köparen vill egentligen veta alla fel på sin häst, samtidigt som de vill att det inte ska finnas några fel. Samtidigt som den sista kategorin inte vill höra ett enda fel, eftersom de då får reservation på försäkringen.
Vad är säljarens intresse?
– Den bästa säljaren är den som vill ha en objektiv varudeklaration, för att det ska bli så rätt som möjligt för hästen. Den här personen vill verkligen sin hästs bästa och att hästen ska hamna hos en bra person som passar denne. Denna säljare är oftast de privata personerna som älskar sin häst, men som av någon anledning behöver sälja den.
En annan säljkategori är hästhandlarna.
– Det finns hästhandlare som inte bryr sig om hästen får rätt köpare för just den individen. Där kan det i flera fall handla om att de enbart vill ha hästen såld fort till ett bra pris. När du köper häst så bör du tänka på skillnaden i de två säljarkategorierna. Jag säger inte att alla hästhandlare är oseriösa, för så är det inte, men det finns flera som vill ha stor omsättning och som inte bryr sig lika mycket om annat, säger Anne.
Vilken häst är rätt för just dig?
Innan du åker ut och provrider bör du först och främst fundera på vad det är för typ av häst du ska ha. Vad passar dig som ryttare och individ? Vad är rätt häst för dig?
– Ska du ha en tävlingshäst så ställs det en viss typ av krav. Ska du ha en hobbyhäst är det helt andra krav som spelar in. Var noggrann och rannsaka dig själv. Vem är du? Vad vill du?, säger Anne Haglund och fortsätter:
– Tänk efter vilken fysik du som ryttare har. Hur ser din kroppsstorlek och balans ut? Hur bra rider du, och hur är du mentalt? Är du rädd, gillar du trygghet, är du säker eller gillar utmaningar? Att definiera vem du är som ryttare är en jätteviktig fråga när du köper häst.
Har jag tid, energi och tålamod? Har jag rätt energi i min omgivning i form av tränare eller annan hästkunnig person som jag litar på? Vill jag njuta av hästen på fritiden, eller är det tävlandet som är det viktigaste? Vilken ekonomi har jag?
Att leta efter en ”porsche” när köparen egentligen behöver en ”volvo” är ett vanligt problem, menar Anne. Det vill säga att köparen letar efter en för svår häst som de egentligen inte är redo för.
– Folk letar efter de perfekta gångarterna och hästar som hoppar jättehögt. Men om du själv inte kommer tävla på högsta nivå behöver du inte köpa en sådan häst. Om du själv är lite rädd och osäker, varför ska du då ha en häst med en massa nerv och energi?
Vad ska hästen användas till?
När det är dags för besiktning tas det först och främst fram en blankett från Sveriges veterinärförbund. Där fylls alla relevanta uppgifter i. Då pratar man bland annat om hästens historia, vad den har gjort tidigare. Men också vilken typ av arbete som hästen utför just nu.
– En häst som har gått på bete i tre månader är svår att besiktiga om planen är att den sedan ska bli tävlingshäst. Det är svårt att göra en korrekt bedömning på en häst som har vilat länge, om tanken är att den sedan ska utföra tyngre arbete. Om du ska köpa en tävlingshäst så är det en stor risk att köpa om hästen inte är igång, säger Anne.
Fundera på vilken typ av arbete som väntas framöver. Vad ska du göra med din häst?
Ska kraven på hästen öka, vara på samma nivå, eller ska kraven minska? Kanske går hästen från att vara tävlingshäst till läromästare, till exempel. Det är av intresse för veterinären att få veta vilken typ av krav som kommer att ställas på hästen framöver. Om det finns några problem eller skador hos hästen sedan tidigare är även detta av intresse för veterinären.
– Fråga dig själv hur mycket du vet om hästen sedan tidigare. Här ser vi en skarp skillnad mellan svenskägda hästar och importhästar. Hos de svenska hästarna är det mycket lättare att få information. Som köpare kan man själv hitta både uppfödare och tidigare ägare till hästen. Men med en importhäst kan det vara desto svårare att få fram rätt information när det gäller skadehistorik eller eventuella ridproblem, säger Anne.
Helhetsintryck
Först tittar veterinären på hela hästen och vilket helhetsintryck som den ger vid ankomsten till besiktningen.
– Här tittar jag på om hästen står rakt, som en häst som bär upp sig själv på rätt sätt. En häst som arbetar på rätt sätt har en fin överlinje och en god hållning. En häst som däremot arbetar på ett felaktigt sätt kan ha något problem som gör att den tappar muskulatur eller står snett, säger Anne.
Sedan tittar man på liksidigheten vad gäller muskulatur. Är hästens muskler jämna, eller är det någon sida som är avvikande? Att titta på hovarna är nästa steg.
– Dåliga hovar är ett stort problem för många hästar. Det kan handla om att hästen har dåliga hovar genetiskt, men också om dåligt hovslageri. Då är det viktigt att upptäcka det. Ser hovarna likadana ut, eller finns det tendens till bockhov? Här tittar jag även på benställningen, säger Anne.
Som veterinär skriver man ner de avvikelser man hittar och förklarar vilken typ av signifikans, betydelse, som det kan ha för hästen i framtiden.
– Jag brukar använda orden lindrigt, måttligt och kraftigt för att beskriva olika symtom. Sedan får man värdera om man tror att det man har hittat har någon betydelse för hästens användbarhet eller om det inte går att avgöra.
Fördel att besiktiga på klinik
Vid besiktningen lyssnar man även på hjärta, lungor och puls. Här lyssnar man på antal pulsslag per minut, rytmen och efter eventuella blåsljud.
– Hästar kan ha blåsljud utan att det ger några problem, men det är något som man kontrollerar. Det är viktigt att hästägaren är tyst så att veterinären kan lyssna ordentligt, säger Anne.
Därefter känner man igenom hela hästen, ben och muskler kontrolleras. Här känner man även på rörligheten i ryggen och kollar även om halsen är böjlig åt bägge håll.
Därefter leds hästen i skritt på rakt spår och därefter i trav på rakt spår.
– Där tycker jag att det är en fördel om man har en löpargång på klinik inomhus, jämfört med besiktningar som sker utomhus hemma på en gård. I en löpargång är det oftast lugn miljö där hästen inte stressar upp sig och underlaget är enhetligt. På det sättet är det mycket lättare att se, höra och uppfatta små hältor jämfört med om man genomför momentet utomhus på en grusplan, säger Anne.
Sedan brukar hästen longeras på både mjukt och hårt underlag.
– Här kan man se om hästen är halt i skritt eller trav. På mjukt underlag vill vi även se hästen i galopp för att titta på hur hästen rör sig i galoppen. Hästar som har problem med ryggen kan ofta galoppera väldigt kantigt med bakbenen och kan därmed få dålig galopp på grund av smärta i ryggen. Därför är det viktigt att se galoppens kvalité i båda varven.
Mun och ögon
Sedan genomförs böjprov, som är en typ av provokation av leden som hästen i vanliga fall inte ska utsättas för i vardagen. Leden böjs i cirka 60 sekunder och sedan springer man med hästen på rakt spår i trav.
– Det är en extra typ av provokation, utöver det som är normalt, som testar gränserna lite grann för att se om det finns någonting att upptäcka. I vissa fall bedöms det inte som allvarligt om hästen inte går helt rent vid ett böjprov, men man noterar det. Det finns hästar som har små defekter, men som fungerar utmärkt inom det område som de används. Där är det viktigt att man noterar det man hittar, men har en öppen dialog med säljare och köpare för vilken signifikans fyndet har.
Även hästens syn med ögon och pupiller kontrolleras. Här tittar man för att se att ögonen är lika stora och lika öppna, att pupillen fungerar och att det inte finna några ärr på hornhinnan samt att man upplever att synen är ok.
– Vi tittar också i hästens mun. Dels ska hästen tugga under 16 timmar per dygn och dels ska den oftast även ha ett bett i munnen. Därför är detta viktigt att kontrollera.
Det är viktigt att se in i munnen ordentligt, inte bara titta på de närmsta tänderna vid munnens öppning.
– Det är kindtänderna som är viktigast. Det är de tänderna som ska mala allt hö. Tänk även på att hästen inte ska lukta illa i munnen, så tänk efter vad du känner för doft från hästens mun.
I flera fall kan det även göras videoskopi där hästens luftvägar och svalg undersöks. Då kan man upptäcka eventuell bronkit, struppipare samt inflammation eller missbildningar i strupen.
Om köpare eller säljare begär röntgen görs även detta. Även dopingprov kan tas vid en besiktning. Det brukar dock uppfattas som dyrt och är därför ovanligt att man begär det.
* Ta av dig de rosa glasögonen.
– När folk åker och tittar på häst har de ofta ”rosa glasögon” på sig. Man ser bara det positiva och blir kär i hästen. Men jag tycker också att man ska vara kritisk och noggrann. Du ska ha din häst länge och spendera mycket tid tillsammans med den. Det är så viktigt, slarva inte med hästköpet.
* Kolla upp personerna.
– Säljaren bör kolla upp köparen och köparen bör kolla upp säljaren. Vem är det jag köper av/säljer till?
* Varför säljs hästen?
– Passa dig för projekt. Om du ska köpa en så kallad ”projekthäst” så ska du vara väldigt duktig. Om någon säljer en häst för att de inte klarar av den, vad är det då som säger att du skulle göra det? Det är många som går i den fällan.
* Kolla upp hästens historia.
– Det är en fördel att prioritera svenska hästar, eftersom det ofta är lättare att få fram fakta om deras historia.
* Du får vad du betalar för.
– En dyrare häst är generellt sett en bättre häst.
* Ta hjälp av någon kunnig som du litar på och som känner dig.
* Närvara aktivt vid veterinärbesiktningen. Ställ frågor och var alltid närvarande.
* Välj alltid veterinär till besiktningen själv. Välj en noggrann veterinär som du litar på.
Liknande webbartiklar
- Prisbelönt djursjukskötare – som älskar sitt jobb på hästkliniken
- Hälta vanligaste diagnosen – fång vanligare i norr
- Veterinären: "Kunskapen bland en stor andel hästägare är för låg"
- Hästklinik drar ner på verksamheten
- Fick reservation efter veterinärkonsultation online
- Hästen Bertie opererades – 15 kilo foder hade fastnat i magen: "Såg ut som ytan på månen"
- Hältutredning och ridprov – steg för steg
- Blind häst besiktad utan anmärkning – då är ansvarsfrågan oklar
- Veterinär gör riskbedömning – du avgör köp
- "Man köper alltid en begagnad häst"

Indiana kallar på uppmärksamhet
H&M Indiana verkar tycka att förberedelserna inför tvätten i St Tropez tar alldeles för lång tid. Hon gör helt enkelt allt för att få blicken tills sig.
Se klippet på topphästen och hennes hästskötare Lina Andersson

Skapar unika minneshästar med tagel
Ida Käck har under många år haft sparat tagel från hästar som betytt mycket. En idé väcktes och i hennes produkt produkt får taglet glänsa.
Att gå från idé till en färdig grej är en väldigt spännande process"

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Höets näringsinnehåll styr foderstaten
En läsare undrar om hennes valack får tillräcklig mängd mat. Foderrådgivaren Eva förklarar mer om hur höets näringsinnehåll styr.

Årspremiär för dressyrsvenskarna i NC
De svenska dressyrryttarna rider årets första deltävling i Nation Cup i franska Compiégne under helgen. Säsongsmålet är en framstående placering.
Patrik Kittel rider i laget tillsammans med Juliette och Antonia Ramel

FEI bidrar med fler insatser i Ukraina
Nya initiativ och projekt i Ukraina har godkänts av FEI Solidarity Relif Fund. Det genom eterinärförnödenheter, 80 hästboxar samt ryttarstipendium.
"För att säkerställa att sporten inte stoppas helt och kan återställas"

Slitna anläggningar problem för ridskolor
Ridsporten är för alla och ridskolan en viktig del. Ett större stöd från kommunerna och jämlikhet med andra idrotter krävs för att säkra driften.
SvRF:s Anna Reilly förmedlade frågorna under Hästriksdag 2022
Arkiv: "Hästen måste ses som en naturlig del av de gröna näringarna"

Beckhamn har fått somna in
I ett inlägg på Facebook berättar Lottie Mattsson att Beckhamn har fått somna in. Marina Mattsson berättar vad han betydde för henne.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Malins och Peders GCL-lag i topp
När Global Champions League dragit vidare till St Tropez är Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson på plats för sitt lag Stockholm Hearts.
Det börjar bra och laget leder efter torsdagens första runda

”Folk är för slarviga i hästhanteringen”
Ett insläpp av hästar för drygt 20 år sedan förändrade hela livet för Mia Kallio. Efter olyckan har hon blivit svårt sjuk och tappat arbetsförmåga.
I en läsarfavorit berättar Mia om olyckan och hur den påverkat henne

Sötchock när trion är ute på äventyr
När Curelett är ute på tur får han ofta sällskap av ponnyerna Katie och Stella. Aktiviteterna varierar från ridning i halsring till körning.

Ridsporten får mer pengar i återstartsstöd
Ett tredje paket med stödpengar för återstart efter pandemin tilldelas idrotten. Av totalt 500 miljoner kronor får ridsporten drygt 15 miljoner.

Vinst i U25-debuten för Annabelle och Gio
OS-hästen Gio visar fina framgångar även med sin nya ryttare. I helgen tog han hem två vinster med juniorryttaren Annabella Pidgley.
Tidigare ryttaren Charlotte Dujardin till H&H: "Det är ett nöje att se"

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Familjen om Wilson: "Hon är vid gott mod"
Den brittiska ryttaren Nicola Wilson intensivvårdas fortfarande efter sitt fall vid årets Badminton Horse Trail. Det meddelar familjen via Facebook.

Petra driver en liten ridskola för de minsta
När Petra Hillring fick barn kändes det avigt att lämna barnet på förskola för att sedan åka till jobbet – på en annan förskola.
Märkestagning med Petras egna guld-, silver- och bronsmärken

Vinnande vanor tar dig till målet
Se möjligheterna i stället för hindren. Dressyrtränaren och den mentala coachen Karin Öljemark ger sina råd för hur du kan nå och identifiera din målsättning.
Vad är det som gör att du håller på med ridsport?

När man är missnöjd med middagsgästerna
Den här hästen har fått oväntade och snyltande gäster och är inte helt nöjd med det. Hönsen springer överallt och sitter dessutom mitt i maten!
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!