Reportage
Publicerad: 2022-09-27
Arkivfoto: Linnea Lindahl och Adobe Stock.
Veterinären om barfotahästar: ”Den dagliga kontrollen är jätteviktig”
Såväl Peder Fredricson som Henrik von Eckermann tränar och tävlar sina topphästar barfota. En pågående studie i ämnet har inspirerat hästägare att själva vidga sina vyer kring detta. Men vilka förutsättningar krävs för att en häst ska kunna tränas barfota och vad är viktigt att tänka på om man tar av skorna på sin häst? Veterinär Staffan Lidbeck berättar mer.
Text: Linnea Lindahl
Alltfler hästägare har börjat engagera sig i ämnet och det finns både tävlings- och hobbyryttare som har funderat på att prova att ta av skorna på sina hästar. För att kunna träna och tävla sin häst barfota krävs både kunskap, noggrann daglig tillsyn och ett team med kunniga personer att rådfråga. Det är inte ”bara att ta av skorna”, menar veterinär Staffan Lidbeck, som är en av de personer som deltar i den pågående forskningsstudien där hästar som tränas med och utan skor jämförs.
– Det beror väldigt mycket på vilka förutsättningar man har där man har sin häst uppstallad. Hur ser ridvägarna ut? Hur ser ridbanan ut? Måste man rida långa sträckor på hårda grusvägar med stenar? Sådant sliter mycket på hovarna. Men om man har goda förutsättningar och känner att det skulle passa ens häst så kan man absolut prova, säger Staffan.
Om man väl har bestämt sig för att ta av skorna är det viktigt att vara extra försiktig med hovarna, speciellt i det första skedet.
– Man ska inte ta av skorna och verka ned en massa direkt. Ta i sådana fall av skorna och låt så mycket som möjligt av hoven vara kvar. Det är oerhört viktigt att den som sköter om hästen gör en daglig kontroll av hovarna. Så fort det börjar bli några små flikar eller liknande på hovarna så behöver man jämna till det med en rasp. Den lilla dagliga kontrollen är jätteviktig. Det är verkligen inte bra om man bara tar av skorna och sedan glömmer bort sådana små saker, säger Staffan.
Anpassa underlag
Med största sannolikhet kommer man mötas av tillfällen då hästen kan bli öm i fötterna när den går på vissa underlag.
– Det kan vara helt naturligt. Det är som när du själv går barfota över en grusgång, det är inte så skönt. Men prova då att gå på ett mjukare underlag där hästen inte är öm. Ge hoven lite tid att växa ut. Man kan även behöva skydda hoven med olika typer av boots på olika underlag, speciellt i början, säger Staffan.
Var uppmärksam på hur hästen reagerar och hur hovarna ser ut.
– Om du märker att hästen är väldigt öm och att det inte finns något underlag som den trivs att gå barfota på, eller om det sliter väldigt mycket på hovarna, då är det naturligtvis inte bra för den hästen. Men vi är så insnöade på att järnskor på hästarna är det normala. I stället kanske vi skulle fråga oss i vilka situationer och vid vilka aktiviteter som hästarna faktiskt behöver skorna, säger Staffan.
”Har helt ändrat uppfattning”
Tidigare var även Staffan skeptisk mot att hålla sina hästar barfota. Sedan över ett år tillbaka har han själv tagit av skorna på några av sina egna hästar.
– Jag var negativ från början. Om det tidigare kom en häst utan skor till kliniken så tänkte jag att det var någon som inte hade koll. Men jag har faktiskt helt ändrat uppfattning, det finns faktiskt flera fördelar med att ha hästen utan skor, säger han och poängterar återigen vikten av att ge barfotahästen extra tillsyn.
– Det går att jämföra med att ha sina hästar på lösdrift, det innebär ju inte att du bara släpper ut hästen och inte behöver ta hand om den. Hästen ska ha bra hagar, rätt foder och bra staket även om det är lösdrift. På samma sätt ska hoven underhållas och inte glömmas bort, även om den inte har skor. Det ska fixas och kontrolleras. Men jag är övertygad om att väldigt många hästar i dag har skor trots att de inte behöver ha det, säger han.
Ju mer man lär sig om ämnet, desto fler erfarenheter får man och kommer fram till vad som fungerar och vad som inte gör det. Här hoppas man att den pågående forskningsstudien ska leda till ytterligare forskning som ger fler svar.
Beror på hovens slitage och tillväxt
Staffan rekommenderar hästägaren att ta hjälp av någon kunnig i sin närhet som kan bidra med råd kring att hålla hästen barfota, om detta är något som man tror skulle gynna ens egen häst.
– Det är viktigt att ha någon att bolla med och kunna falla tillbaka på. Oerfarna hästägare behöver någon att ”hålla i handen” för att lotsa dem rätt, säger han.
Fundera på vad som passar bäst för just din häst och individanpassa. Baserat på de resultat som man hittills har presenterat från studien, kan man konstatera att det behövs fler individuellt anpassade alternativ för hästarnas hovar i framtiden.
– Du behöver ha skor på din häst om slitaget på hoven blir större än tillväxten. Det var någonstans där vi började sko hästar från början. I dag finns det däremot väldigt många hästar som inte har så stort slitage på hovarna. Dessutom har det utvecklats tillfälliga skydd som man kan sätta på vid ridning.
Staffan själv är nyfiken på vad att hålla hästar barfota innebär för hästhälsoaspekten ur ett veterinärt perspektiv. Därför hoppas han att den pågående studien ska ge mer kunskap om hovens funktion i rörelse och under belastning, samt hur mekaniken påverkas av skor. Även om en enskild studie inte kan ge alla svar, menar Staffan samtidigt att det är viktigt att väcka frågorna i sig som får fler att börja fundera.
Forskningsstudien är ett samarbete mellan Agria djurförsäkring och SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Projektet initierades av Peder Fredricson och veterinär Staffan Lidbeck.
När Staffan såg hur Peders tävlingshästar presterade utan skor i kombination med ryttarens beskrivning ville de ta reda på mer. Staffan tog därför kontakt med såväl SLU-professorn Lars Roepstorff som Agrias vd Agnes Fabricius. Båda nappade och kom med på forskningsidén.
Det första preliminära resultatet visar bland annat att järnskor begränsar hovens funktion och att järnskor kan förändra hur hoven vidgar och drar ihop sig över trakterna samt hur trakterna rör sig upp och ner i förhållande till varandra. Slutrapporten planeras vara klar vid årsskiftet, men ni kan läsa mer om det preliminära resultatet HÄR.
Linnea Lindahl
redaktion@hippson.setaggar
Liknande webbartiklar
- Barfotastudien gav flera insikter: ”Tydliga skillnader”
- Ny studie om sporthästen med och utan skor
- Veterinären om pågående barfotastudien: "Att proffsen skulle plocka av skorna fanns liksom inte på kartan"
- Ny studie på gång om oskodda sporthästar: "Det här måste undersökas vidare"
- Barfota ökar prestationen – men är inte för alla
- Halva halten av viktigt spårämne hos hästar som tävlas barfota
- Individuella lösningar blir framtiden tror forskaren
- Peder om att rida hästarna barfota
- Tåbrodd för människor fungerar till häst utan bakskor: "Skönt när det behövs flyt"
- Peder Fredricson och Lutfi Kolgjini om vägen till framgång: ”Gör inte som alla andra”

Gör snöängel med sin fyrbenta kompis
Den här kvinnan lägger sig ner i snön för att göra en snöängel i hagen. Då bestämmer sig hennes häst för att göra henne sällskap.

Är kloning framtiden? Experten svarar
Kloning av hästar sker allt oftare i bland annat USA och Asien. Kommer kloner att ha en genetisk ålder som är äldre än de själva är, och hur påverkar kloning aveln?
Stine Hufthammer Indrelid, cellbiolog och expert på Bioteknologirådet svarar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Distriktsveterinärerna tillbaka nattetid
I nästan ett halvår har jouren i Västervik och Vimmerby hållit stängt på nätterna. Men nu har Distriktsveterinärerna åter beredskap dygnet runt.

Henrik von Eckermann historisk världsetta
Henrik slår rekord som den som legat längst tid som etta på världsrankingen. Nu har han varit etta i 17 månader i sträck.

Övervakningskameror fanns redan
Efter avslöjandena om Helgstrand Dressage meddelas det i veckan att de ska sätta upp videoövervakning i ridhusen. Men det har redan funnits.

Seger i internationella debuten
Cathrine Laudrup-Dufour har en ny mästerskapshäst i stallet. Nu har ryttaren gjort sin första internationella start med Mount St. John Freestyle.

Helgstrand-gate – ett viktigt rabalder
Är en tyst protest också en protest? Finns det ett rätt och ett fel för hur en debatt förs och är just den om Helgstrand förd på "fel" sätt?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar


Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Lucka 6: Rabatt hos Camelina of Sweden
I den sjätte luckan finns en rabattkod hos Camelina of Sweden, ett företag som tillverkar 100 % ekologisk, kravodlad kallpressad camelinaolja.

Emmas vardagsövningar för bättre rytm
Bakom Emma Emanuelsson framgångar på hoppbanorna finns inget hokus pokus. Här tipsar hoppryttaren om övningar du kan göra hemma.

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!