Reportage
Publicerad: 2022-09-27
Arkivfoto: Linnea Lindahl och Adobe Stock.
Veterinären om barfotahästar: ”Den dagliga kontrollen är jätteviktig”
Såväl Peder Fredricson som Henrik von Eckermann tränar och tävlar sina topphästar barfota. En pågående studie i ämnet har inspirerat hästägare att själva vidga sina vyer kring detta. Men vilka förutsättningar krävs för att en häst ska kunna tränas barfota och vad är viktigt att tänka på om man tar av skorna på sin häst? Veterinär Staffan Lidbeck berättar mer.
Text: Linnea Lindahl
Alltfler hästägare har börjat engagera sig i ämnet och det finns både tävlings- och hobbyryttare som har funderat på att prova att ta av skorna på sina hästar. För att kunna träna och tävla sin häst barfota krävs både kunskap, noggrann daglig tillsyn och ett team med kunniga personer att rådfråga. Det är inte ”bara att ta av skorna”, menar veterinär Staffan Lidbeck, som är en av de personer som deltar i den pågående forskningsstudien där hästar som tränas med och utan skor jämförs.
– Det beror väldigt mycket på vilka förutsättningar man har där man har sin häst uppstallad. Hur ser ridvägarna ut? Hur ser ridbanan ut? Måste man rida långa sträckor på hårda grusvägar med stenar? Sådant sliter mycket på hovarna. Men om man har goda förutsättningar och känner att det skulle passa ens häst så kan man absolut prova, säger Staffan.
Om man väl har bestämt sig för att ta av skorna är det viktigt att vara extra försiktig med hovarna, speciellt i det första skedet.
– Man ska inte ta av skorna och verka ned en massa direkt. Ta i sådana fall av skorna och låt så mycket som möjligt av hoven vara kvar. Det är oerhört viktigt att den som sköter om hästen gör en daglig kontroll av hovarna. Så fort det börjar bli några små flikar eller liknande på hovarna så behöver man jämna till det med en rasp. Den lilla dagliga kontrollen är jätteviktig. Det är verkligen inte bra om man bara tar av skorna och sedan glömmer bort sådana små saker, säger Staffan.
Anpassa underlag
Med största sannolikhet kommer man mötas av tillfällen då hästen kan bli öm i fötterna när den går på vissa underlag.
– Det kan vara helt naturligt. Det är som när du själv går barfota över en grusgång, det är inte så skönt. Men prova då att gå på ett mjukare underlag där hästen inte är öm. Ge hoven lite tid att växa ut. Man kan även behöva skydda hoven med olika typer av boots på olika underlag, speciellt i början, säger Staffan.
Var uppmärksam på hur hästen reagerar och hur hovarna ser ut.
– Om du märker att hästen är väldigt öm och att det inte finns något underlag som den trivs att gå barfota på, eller om det sliter väldigt mycket på hovarna, då är det naturligtvis inte bra för den hästen. Men vi är så insnöade på att järnskor på hästarna är det normala. I stället kanske vi skulle fråga oss i vilka situationer och vid vilka aktiviteter som hästarna faktiskt behöver skorna, säger Staffan.
”Har helt ändrat uppfattning”
Tidigare var även Staffan skeptisk mot att hålla sina hästar barfota. Sedan över ett år tillbaka har han själv tagit av skorna på några av sina egna hästar.
– Jag var negativ från början. Om det tidigare kom en häst utan skor till kliniken så tänkte jag att det var någon som inte hade koll. Men jag har faktiskt helt ändrat uppfattning, det finns faktiskt flera fördelar med att ha hästen utan skor, säger han och poängterar återigen vikten av att ge barfotahästen extra tillsyn.
– Det går att jämföra med att ha sina hästar på lösdrift, det innebär ju inte att du bara släpper ut hästen och inte behöver ta hand om den. Hästen ska ha bra hagar, rätt foder och bra staket även om det är lösdrift. På samma sätt ska hoven underhållas och inte glömmas bort, även om den inte har skor. Det ska fixas och kontrolleras. Men jag är övertygad om att väldigt många hästar i dag har skor trots att de inte behöver ha det, säger han.
Ju mer man lär sig om ämnet, desto fler erfarenheter får man och kommer fram till vad som fungerar och vad som inte gör det. Här hoppas man att den pågående forskningsstudien ska leda till ytterligare forskning som ger fler svar.
Beror på hovens slitage och tillväxt
Staffan rekommenderar hästägaren att ta hjälp av någon kunnig i sin närhet som kan bidra med råd kring att hålla hästen barfota, om detta är något som man tror skulle gynna ens egen häst.
– Det är viktigt att ha någon att bolla med och kunna falla tillbaka på. Oerfarna hästägare behöver någon att ”hålla i handen” för att lotsa dem rätt, säger han.
Fundera på vad som passar bäst för just din häst och individanpassa. Baserat på de resultat som man hittills har presenterat från studien, kan man konstatera att det behövs fler individuellt anpassade alternativ för hästarnas hovar i framtiden.
– Du behöver ha skor på din häst om slitaget på hoven blir större än tillväxten. Det var någonstans där vi började sko hästar från början. I dag finns det däremot väldigt många hästar som inte har så stort slitage på hovarna. Dessutom har det utvecklats tillfälliga skydd som man kan sätta på vid ridning.
Staffan själv är nyfiken på vad att hålla hästar barfota innebär för hästhälsoaspekten ur ett veterinärt perspektiv. Därför hoppas han att den pågående studien ska ge mer kunskap om hovens funktion i rörelse och under belastning, samt hur mekaniken påverkas av skor. Även om en enskild studie inte kan ge alla svar, menar Staffan samtidigt att det är viktigt att väcka frågorna i sig som får fler att börja fundera.
Forskningsstudien är ett samarbete mellan Agria djurförsäkring och SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Projektet initierades av Peder Fredricson och veterinär Staffan Lidbeck.
När Staffan såg hur Peders tävlingshästar presterade utan skor i kombination med ryttarens beskrivning ville de ta reda på mer. Staffan tog därför kontakt med såväl SLU-professorn Lars Roepstorff som Agrias vd Agnes Fabricius. Båda nappade och kom med på forskningsidén.
Det första preliminära resultatet visar bland annat att järnskor begränsar hovens funktion och att järnskor kan förändra hur hoven vidgar och drar ihop sig över trakterna samt hur trakterna rör sig upp och ner i förhållande till varandra. Slutrapporten planeras vara klar vid årsskiftet, men ni kan läsa mer om det preliminära resultatet HÄR.
Linnea Lindahl
redaktion@hippson.setaggar
Liknande webbartiklar
- Barfotastudien gav flera insikter: ”Tydliga skillnader”
- Ny studie om sporthästen med och utan skor
- Veterinären om pågående barfotastudien: "Att proffsen skulle plocka av skorna fanns liksom inte på kartan"
- Ny studie på gång om oskodda sporthästar: "Det här måste undersökas vidare"
- Individuella lösningar blir framtiden tror forskaren
- Peder om att rida hästarna barfota
- Tåbrodd för människor fungerar till häst utan bakskor: "Skönt när det behövs flyt"
- Peder Fredricson och Lutfi Kolgjini om vägen till framgång: ”Gör inte som alla andra”
- Peder om att tävla barfota: "Utgår gärna från det som är mest naturligt"
- Barfotahästar i Arvidsjaur väcker känslor

Beridna högvakten tog en tur genom staden
Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en övning genom Stockholm stad. Såg du dem kanske på plats?

Vill se ökad transparens inom djurvården
Olivia Schell är grundaren till den nya sajten som jämför veterinärvårdspriser. Nu ansluter sig flera försäkringsbolag till tjänsten.

Råd från veterinären inför fölsäsongen
Våren är på ingång, och snart finns det föl i var och varannan hage. Agria ger råd och tips om vad som är bra att tänka på inför och efter fölningen.

"Allt var sannerligen inte bättre förr"
Kerstin André blickar tillbaka och framåt från sidlinjen och synar bedömningstrender och menar att vi inte får bli förblindade av skönheten.
"I dag ser domarna på spänning i en häst på ett annat sätt, det belönas inte"

Hästarna fick inte gå ut i hage
Flera boxar var söndersparkade och det fanns tecken på att hästarna inte hade varit ute i hagen på flera dagar vid länsstyrelsens besök.

Se Maria Gretzer i Mästarnas mästare
Det har blivit dags för Maria Gretzer att ta plats i TV-rutan. På söndag sänds det första avsnittet med hoppryttarens medverkan.

Satsning på äldre ryttare med föreningsstöd
Funderar din ridklubb på att göra en satsning för era äldre medlemmar? Då finns möjlighet att ta del av ekonomiskt stöd från RF.

Linda är tillbaka i sadeln efter 20 år
Linda Ahl slutade att rida när livspusslet med familj, jobb och häst inte gick ihop. Men nu är hon tillbaka i sadeln och lyckan är total.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Frågor kring stoets brunst? Läs här!
Att äga ett sto är givande men kan också innebära flera utmaningar. Både i vardagen och i synnerhet när man vill att de ska prestera på en jämn nivå.

Lugna den heta hästen med tömkörning
Även om framåtbjudningen kommer gratis är det lätt hänt att hästen reagerar på tömmarna och att hitta lugnet kräver träning. Karin Engström ger råd.

Hästgård med mycket mark nära Stockholm
I Tungelsta ligger en hästgård med ett stort bostadshus, stall med åtta boxar, två ridbanor, fina hagar och oändligt med ridvägar.

"Älskling jag krympte hästen"
Funderat på att stoppa hästen i tvättmaskinen? Se upp så att det blir rätt program, annars kan du stå där med en söt liten ponny.

Fina ord skapar inte en trygg idrott
I en rapport gjord av polisen Fredrik Gårdare riktas, bland annat, kritik mot Svenska ridsportförbundets agerande i trygghetsarbetet.
"Man glömmer helt inställning, attityd och de som faktiskt är utsatta"

Häst avlivades akut – fem omhändertogs
Vid en djurskyddskontroll på Gotland förra veckan fann länsstyrelsen en häst som var i så dålig form att den fick avlivas akut.

Maria Gretzer bjuder på middag i tv
Vem har lärt Maria Gretzer att mingla? Vem rådde henne att börja med fågelskådning? Häng med på ridsportprofilens middagsbjudning.
Se SVT-programmet Go'kvälls avsnitt med Maria Gretzer som gäst

Hippologexamen ger en stabil grund
Om du vill jobba med häst är Hippologen en utbildning för dig. Här berättar studierektorerna mer om utbildningen, studietiden och sin egen resa.
"Viktigt att tiden man spenderar i sadeln är av god kvalité"

En film som slog an en lyckosträng
En tjatig vinter lider mot sitt slut och Kajsa ser våren an med ett leende. Hon har grubblat över det här med hur vi använder hästar bland annat.
"Vi behöver dem och de behöver oss – det är min övertygelse"

Wilma på väg mot värdscupfinal
2017 åkte hoppryttaren Wilma Hellström till Nederländerna för att träna i sex veckor. Sex år senare är hon fortfarande kvar.
"Jag visste väldigt tidigt att jag ville hålla på med precis det här"

Rosetten är en anrik symbol för prestation
Prisrosettens historia går långt tillbaka i tiden, traditionen att hedra en prestation med rosett härstammar troligtvis från militären. Men vad betyder symbolen?

Bygg styrka med lekfullt markarbete
Lek fram hästens styrka med en markarbetsövning på serpentinbågar. Tränaren Emma Byströms utmaning passar alla ekipage.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!