Ridsportens innovationer
Publicerad: 2019-07-04
Arkivfoto: Ida Röök och Adobe Stock
Forskare vill förbättra hästnäringens arbetsmiljö: "Mer mekanisering behövs"
Arbetsmiljön inom hästnäringen innebär ofta en fysiskt tung arbetsbelastning. I ett treårigt forskningsprojekt är förhoppningen att hitta metoder och verktyg för att förbättra den, och samtidigt ge oss mer tid över till hantering av hästarna.
– Det handlar om att våga tänka utanför boxen, säger Cecilia Lindahl på Rise.
Text: Jennie Börs
Projektet är ett samarbete mellan forskningsinstitutet Rise, Högskolan Dalarna och Hushållningssällskapet Sjuhärad – det finansieras av Stiftelsen Hästforskning. I problemformuleringen har forskarna ringat in en tuff arbetsmiljö med problematiska arbetsställningar, många moment som fortfarande görs manuellt samt höga olycksfallsrisker.
– Det finns en traditionsbundenhet i arbetssättet som är ganska hantverkarmässigt. Den tekniska utvecklingen inom hästnäringen har varit svag i jämförelse med andra branscher, som till exempel jordbruket som ligger nära till hands. Dessutom finns brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Cecilia Lindahl, senior forskare hos Rise.
Nya metoder och verktygMedan jordbruket har tagit till sig mekaniseringen, för att effektivisera samt underlätta arbetet, står hästnäringen kvar i hur arbetet traditionellt sett har utförts. Ett fokus i projektet är därför att hitta metoder och verktyg för att förbättra arbetsmiljön på de punkter den brister.
– Vi vill hjälpa till att få i gång det här arbetet på arbetsplatserna. Dessutom jobbar vi mycket med att motivera, att medarbetarna ska känna engagemang samt att det ska vara roligt att jobba med dessa frågor, säger Cecilia och fortsätter:
– Målet är att arbetsplatserna ska hitta fungerande metoder för att arbeta systematiskt med arbetsmiljöfrågorna och att detta arbetssätt ska leva kvar även när det här projektet är slut.
Forskare med olika kompetenserI projektgruppen ingår, utöver Cecilia från Rise, även hästrådgivare Margareta Bendroth från Hushållningssällskapet Sjuhärad samt Åsa Bergman Brun och Ing-Marie Andersson som är doktorand respektive professor i arbetsvetenskap från Högskolan Dalarna. Det är en grupp med olika erfarenheter och kompetenser, där vissa har hästbakgrund och andra inte.
– Jag skulle säga att vi kan se med lite olika glasögon, så att vi kompletterar varandra på både ett bra och nödvändigt sätt, säger Åsa som utöver att vara doktorand i arbetsvetenskap även har en bakgrund som sjukgymnast.
Halvvägs in i projektet har en enkätstudie med kompletterande intervjuer hos ridskolor och travstall i regionerna Västra Götaland, Uppland samt Dalarna genomförts. Detta för att få en bättre helhetsbild om hur arbetsmiljön i stall ser ut, men även över hur anställda upplever sitt arbete med fokus på arbetstillfredsställelse, arbetsförhållande och arbetets innehåll.
Nästa steg i projektet syftar till att under ett års tid aktivt hjälpa två ridskolor respektive två travstall med att förbättra sitt arbetsmiljöarbete.
– De har själva fått titta på arbetsplatsen med nya ögon, på varje miljö och arbetsmoment, och utvärdera hur det fungerar. Utifrån en handlingsplan prioriterar vi sedan i samråd vad som är viktigast att arbeta med framöver. Och där får de stöttning från oss, säger Cecilia.
Ett unikt engagemang för arbetet
Något forskarna hittills kommit fram till genom projektet är att de anställda inom hästnäringen har ett stort engagemang för sitt arbete. Detta trots de förhållandevis tuffa arbetsförhållandena.
– Människor som väljer att arbeta inom hästnäringen har ett väldigt unikt engagemang för sitt arbete. De tycker verkligen att de har ett attraktivt jobb och de är nöjda med det, säger Cecilia.
Utöver arbetsmiljöer som kräver ett tungt och fysiskt arbete kan forskarna även se att arbetstiderna, särskilt inom travet, kan vara påfrestande. Arbetstiden innefattar ofta tidiga morgnar, sena kvällar samt helger.
– Förhållandet mellan det fysiska arbetet och tid för återhämtning blir därför inte optimalt. Hade man den fysiska arbetsbelastningen men med tid för återhämtning, då hade man kanske klarat det bättre, säger Åsa och fortsätter:
– Det finns helt klart flera utmaningar vad gäller arbetsmiljön, men det som är spännande är att arbetet trots allt upplevs attraktivt. Arbetet är en av de viktigaste sakerna i intervjupersonernas liv och därför behöver vi hitta faktorer som hjälper till att även göra det hållbart över tid.
Tunga lyft är vanligt på de flesta hästarbetsplatserna. Arkivfoto: Ida Röök
Mekanisering en lösning
För att förbättra arbetsmiljön menar forskarna att det behöver ske en mekanisering och rationalisering inom hästnäringen. Framför allt handlar det om att anamma tankarna om detta i de fall nya stall byggs.
– Det handlar om att våga tänka utanför boxen och inte bygga enligt traditionella vanor. Mekaniska lösningar behövs för att slippa köra skottkärra och utfodringsfrågan kan lösas med automatisering. Dessa lösningar finns redan i dag, men det handlar om att tänka i rätt banor och att våga investera, säger Cecilia och Åsa fyller i:
– Det här är något som är spännande, för vi vet ju att det i dag finns fler hästar än kor i Sverige. Ändå ligger lantbruket avsevärt mycket längre fram vad gäller mekanisering i arbetet.
Genom mekanisering av de vardagliga stallsysslorna skulle även en stor tidsvinst göras. Tid som i dag exempelvis läggs på att mocka, sopa och utfodra skulle i stället kunna läggas på mer värdefulla arbetsuppgifter.
– En sak Margareta Bendroth lyft mycket är att man bör tänka på vad arbetskraft faktiskt kostar. Med hjälp av mekaniska lösningar skulle det finnas mer tid till den faktiska hanteringen av hästarna, som kanske är det som i slutänden genererar mest förtjänst, säger Cecilia.
Skapa en hållbar framtid
En förbättring av arbetsmiljön är också ett måste enligt forskarna. Dels för att få ett hållbart arbetsliv, dels för att få anställda som vill arbeta inom branschen.
– Redan nu finns signaler om att det kan vara svårt att rekrytera folk, framför allt på grund av arbetstiderna. Att kunna hitta och behålla kompetent personal är en väldigt viktig del, annars får branschen stora problem på sikt, säger Cecilia och fortsätter:
– Sedan är det dessutom avgörande att de som väljer det här yrket faktiskt, fysiskt, klarar av att arbeta med det över många år – utan att ta slut i kroppen. Detta med tanke på den glädje som finns inför jobbet.
Tidigare på Hippson.se:
Hästtjejer tar innovationen i egna händer – utvecklar ridsporten
Johanna tog del av Maria Tereses sitsanalys
Hästtjejen Ellen basar över 2 000 anställda
Kombinerar civilingenjörsstudier med elitsatsning i fälttävlan
Deras smarta elektroniksystem ska upptäcka hälta i tid
Medvetenhet viktigt för att bli en symmetrisk ryttare
Sensorer ska mäta dammpartiklar i ridhuset
Hästnäringen framtidssäkras i projektet Innovare
Deras vibrerande dosa hjälper ryttaren att titta upp
De har utvecklat en innovativ stigbygel och sula
Snart kan du och hästen få tränarhjälp på distans
Uppkopplad häst ger aha-upplevelse
Flyinges ridhus har blivit ”smart” – ridkonst ska mätas objektivt
Svenska Ridsportförbundet har tillsammans med Saab och hästsportens riksanläggningar, Ridskolan Strömsholm och Flyinge, startat ett nytt och långsiktigt projekt för att öka innovationskraften inom svensk ridsport.
Projektet Ridsportens Innovationer har som mål att på ett konkret och praktiskt tillvägagångssätt samla, utvärdera och driva utveckling av innovativa produkter, metoder och tjänster som är till stor nytta för ridsportens aktiva.
Projektet har tre fokusområden:
- Hästens välfärd och hållbarhet
- Utbildning och träning
- Upplevelsen av ridsport
taggar
Liknande webbartiklar
- Här utvecklar unga eldsjälar hästbranschen: ''Hästens välfärd är allra viktigast''
- Hästtjejer tar innovationen i egna händer och ska utveckla ridsporten: "Ett starkt team"
- Årets ridsportinnovatör 2019 – är det din tur?
- Hästtjejen Ellen basar över 2 000 anställda: "Stallmiljön har lärt mig att ta ansvar"
- Finalist nummer 1: "Hästsporten har alltid varit teknikfattig"
- Nya regelförslag drabbar hästverksamheter
- Hästverksamhet kan få kvalitetsmärkning: "En viktig milstolpe"
- Hästnäringen omsätter miljardbelopp – uppmärksammas i Almedalen
- Första testet av smart hästsula är genomfört: "Klarat sig bra under hela skoperioden"
- Ung företagare tilldelas stipendium för sin produkt: "Roligt att de tror på min affärsidé"

Tre svenskar vidare till kürfinal
Tre svenskar av tre möjliga har tagit sig vidare till onsdagens Grand Prix kür. I GP Special blev det ingen svensk medalj, men flera förbättringar.
"Är medaljer vi vill ha och det måste vi jobba hårdare för att få"

Timglaset ger en avspänd och mjuk häst
Bra dressyr för vilsna hoppryttare – så kan veckans övning beskrivas. Två bommar och fyra koner hjälper dig hitta vägen.

Onlineauktion av exklusiva hopptalanger
Nu öppnar Eye of the Master, en exklusiv onlineauktion med lovande hopptalanger av absoluta världsklass - från embryon till unghästar.

Charlotte Fry vinner guld i GPS
Det blev skifte på dressyrtronen när Storbritanniens Charlotte Fry går in och vinner guld i Grand Prix Special tillsammans med Glamourdale.
Silver till Cathrine Laudrup-Dufour – Kittel på tionde plats

Gareth Hughes tävlar på med restriktioner
FEI skriver i ett uttalande att det inte kommer att bli några disciplinära konsekvenser för Storbritanniens Gareth Hughes.

"Fick en annan känsla med honom i dag"
Individuella VM-medaljer i GP Special ska delas ut under kvällen. Klassen pågår för fullt och Sveriges första ryttare, Therese Nilshagen, har ridit.
Ryttaren: "Fick ordning på det som kändes lite trassligt i går"

Svenska hopphästarna är redo för tävling
Alla de svenska hopphästarna blev godkända vid besiktningen. Nu vet vi även vem som är reserv och vilka fyra ryttare som rider i laget.
Förbundskaptenen: "Alla ryttare som är på plats är viktiga för laget"

Stenhård kamp om medaljerna vid kör-SM
Vilken SM-helg det blev. Kampen om mästartitlarna blev stenhård när sportkörningskuskarna möttes i Skogsborg utanför Götene i helgen.
Favoritsegrar och kringklasser där kommande stjärnor visade sig
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Trots konstaterad covid – får fortsätta VM
Stora diskussioner väcktes efter att det framkommit att silverlagets Gareth Hughes tävlat med covid-19. FEI har meddelat vad som gäller i nuläget.

Ella Filippa om voltigesatsningen
VM-voltigören Ella Filippa Velander startar både individuellt och i lag. Här berättar hon om voltigehästens bästa egenskaper och mycket mer.

Måndag i Herning – det händer i dag
Under måndagen ska individuella dressyrmedaljer delas ut i Grand Prix Special, med tre svenskar till start. Även voltigemedaljörer ska koras.

Dante Weltino – en hjärtehäst
Therese Nilshagen och Dante Weltino har hängt ihop i många år. I ett nypublicerat klipp berättar hon om kärleken till hingsten och deras relation.

Vad gör en landslagsveterinär?
Landslagsveterinären för de svenska hopp- och dressyrhästarna heter Rasmus Westgren. Ett spännande och varierande uppdrag, men vad innebär det?
"Hästskötarna är de som är allra närmast varje landslagshäst"

Spännande lagfinal: "Förargligt att bli fyra"
Danska dressyrlaget var överlyckliga över sin guldmedalj. Sverige snubblade på målsnöret och kom fyra. Det blev en händelserik dag.

Säsongspremiär av ATG Riders League!
Lördag den 30/7 startar den nya säsongen av ATG Riders League. Och premiären på Åbytravet bjuder på ett stjärnspäckat startfält.

Att dansa tillsammans på stranden
En härlig ridtur på stranden är det nog få som tackar nej till. Här bjuds det dessutom på fina byten i varje – frågan är, vem får högst betyg?

Nilshagen: ”Inte över förrän det är över”
Avgörandet i lagdressyren på VM pågår för fullt. Therese Nilshagen och Dante Weltino hade både ljusglimtar och ett par missar i sin ritt.

OS-guld: ”Vi har de bästa ryttarna i världen”
För ett år sedan bjöd det svenska hopplandslaget på en riktig nagelbitare – och det resulterade i inget mindre än en riktig OS-guldyra.
Återupplev medaljbragden i läsarfavoriten med bildspel och intervjuer

Historiskt VM-ögonblick för Indien
De indiska ryttarna Shruti Vora och Anush Agarwalla har skrivit historia. Det genom att vara landets första ryttare till start under ett VM.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!