Genom projektet Ridsportens Innovationer satsar teknikföretaget Saab på idéer och entreprenörskap inom hästhållning och ridning. Något som gynnar både rid-Sverige och techbranschen.
Hej Stefan de Flon, sponsoransvarig på Saab. Varför gick ni in i just ridsporten?
– Det måste finnas en »win win«-ekvation om ett sponsringsåtagande ska bli lyckosamt. Saab har ett stort rekryteringsbehov och anställer årligen cirka 1 500 personer. Och vi har identifierat att det framåt kommer att råda stor brist på bland annat ingenjörer.
– Samtidigt drivs vi som företag starkt av jämställdhetstanken, att det ska finnas både män och kvinnor på alla positioner i företaget. Vi började titta på vilken sport som har mycket ungdomar och kvinnor, var kan vi väcka intresset för teknik och på så sätt skapa ett rekryteringsunderlag? Det var inte svårt att hitta ridsporten.
Ni inledde satsningen 2016. Vad blev ert intryck av ridvärlden?
– Vi fann att ridsporten var ganska traditionell och inte använde så mycket teknik. Samtidigt såg vi att den är en fantastisk ledarskapsskola, stallet fostrar väldigt bra ledare. Ett år hade en majoritet av våra trainees på Saab varit aktiva inom ridsporten, det säger en hel del. Ryttare tar tidigt ansvar både för hästen och för sin egen utveckling, det ger personliga egenskaper som alla arbetsgivare letar efter.
Hur långsiktigt är engagemanget?
– Vi är intresserade av människorna, inte av att sälja något, och vill vara tidigt ute. Målet är att inspirera den som är 13 till 15 år mot en teknisk inriktning. Saab är ett långsiktigt företag som »lever i långa cykler«, det gäller även vårt engagemang i ridsporten.
På vilket sätt vill ni väcka teknikintresset?
– Via konceptet Ridsportens Innovationer kan vi samla konkreta projekt. Det handlar om att fånga upp tankar som kan föra ridsporten och hästnäringen framåt, att skapa samarbeten och få upp frågan på agendan. Projekten behöver absolut inte vara våra egna, men vi kan hjälpa entreprenörer och startups att ge idéer vingar. Eftersom vi är ett innovativt företag kan vi erbjuda kunskap om innovationsprocesser och om hur man genom planering och samverkan når målet.
– Sporten utvecklas och vi märker redan hur fler och fler tycker att »det här med ny teknik, det är inte så dumt«. Vi har fått många kvitton på att satsningen är relevant och att folk gillar kopplingen.
Sist men inte minst, rider du själv?
– Nej, men jag har fått prova på att rida och är lite sugen på att börja, kontakten man får med djuret är helt fantastisk. Dessutom har jag blivit väldigt imponerad av och ödmjuk inför sporten. Alla har ett sådant driv, de flesta är redan entreprenörer men tänker inte på det. De är liksom företagare och elitidrottare i ett.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
Ulrika ville ge sina hästar hö i boxen under de timmar som hon själv inte hade möjlighet att vara där. Då byggde hon en automatisk höutfodrare.
Fram till 4/3 erbjuder vi varje dag en utvald bok till 25 % rabatt. Först ut är succéboken Hästens beteende. Dessutom handlar alla fraktfritt.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!