Malin Rinné har bjudits in till att delta i projektet, som leds av Selma Klar. Foto: Anna Persson och Jennie Börs
Under tre workshopdagar samlas ett 30-tal handplockade hästtjejer på Strömsholm för att göra skillnad. Genom projektet Innovate Passion ska den starka passionen för hästar, och viljan att hitta smarta lösningar, utveckla ridsporten.
Text: Jennie Börs
Grunden för Innovate Passion är att öka innovationskraften inom ridsporten, projektet finansieras genom medel från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.
– Vi sökte pengar då vi ser att det finns ett behov av att hitta en metod och process för innovation, som passar bra för människor som håller på med hästar, säger Selma Klar som är projektledare från företaget Eclect.
Hon fortsätter:
– Hästmänniskor är otroligt bra på ledarskap, på att ta ansvar samt på att arbeta väldigt hårt. Men just processen för innovation känns ganska eftersatt i hela branschen, eftersom man runt om i stallen möts av förvånansvärt få tekniska lösningar.
Workshop på Strömsholm
För att öka innovationskraften kommer därför tre workshoptillfällen att anordnas på Ridskolan Strömsholm under sommaren. Syftet är att djupdyka i ridsportens utmaningar – för att på sikt utveckla nya, kreativa lösningar som såväl kan öka hästars välmående som minska problemen i stall- och ridhusmiljöer.
Träffarna kommer att ledas av Selma tillsammans med Martin Lee, proffs på kreativitets- och innovationsprocesser. Ett antal inbjudna gäster kommer också att föreläsa under dagarna.
– Tanken är att vi under de tre tillfällena ska ta en idé från ”ax till limpa”. Deltagarna kommer vid den första träffen att få idégenerera, för att sedan utveckla idén under sommaren och vid det andra tillfället. Sedan avslutar vi den sista träffen med att de får presentera sin idé för en "advisory board", säger Selma och fortsätter:
– Det viktigaste är inte själva slutprodukten, utan att hitta samt experimentera fram den bästa innovationsprocessen. Sedan hoppas vi så klart att vi kan få fram bra och användbara idéer som en bonus.
Selma Klar projektleder förutom Innovate Passion också Saabs satsning på ridsporten. Foto: Jennie Börs
Stark passion för hästarna
Ridsporten är i dag starkt kvinnodominerad, medan männen dominerar på tekniksidan. Ett mål med Innovate Passion är därför att anpassa och utveckla en egen innovationsprocess för ridsport, för att på så sätt få fler tjejer delaktiga.
– För att göra det mer anpassat väljer vi att vända helt på processen, genom att ta den gemensamma passionen för hästar först och det tekniska sedan. Teknik behöver inte vara så avancerat som det ibland kan verka, säger Selma.
Till workshoptillfällena är ett 30-tal kvinnor i olika åldrar, med passion för hästar, speciellt utvalda att delta. De kommer i sin tur att delas in i mindre grupper som har till uppgift att utveckla och testa sina idéer.
– Vissa har akademisk bakgrund med koppling till ridsporten medan andra har studerat andra inriktningar vid universitetet, det behöver inte vara en rent teknisk utbildning, säger Selma.
Med i gruppen finns även personer som har lång arbetserfarenhet i branschen, samt unga ledare inom hästnäringen.
– Vi har satt samman ett starkt och dynamiskt team med bra spridning, där folk med varierande bakgrunder kan bidra med olika typer av kunskap och perspektiv.
GP-ryttare och civilingenjör
En av deltagarna som har bjudits in att delta i projektet är dressyrryttaren Malin Rinné. Hon ingår i landslagets utmanartrupp – men har också en civilingenjörsexamen i maskinteknik med inriktningen logistik, samt en kandidatexamen i ledarskap och kvalitet, i bagaget.
– Jag tror jag har en stor fördel i att jag både har praktiska erfarenheter från hästarna och den teoretiska kunskapen från mina utbildningar. På så sätt kan jag nyttja mina kunskaper på flera olika vis, säger hon.
Malin tror att tekniken på många sätt kan gynna såväl hästnäringen som ridsporten. Exempelvis nämner hon lösningar för att underlätta det tunga stallarbetet eller för att göra sporten mer publikvänlig. Hon poängterar dock att hästvälfärden alltid måste vara prio ett.
– Teknik är ett väldigt intressant område och man kan göra mycket med den, sedan måste man bara komma på hur tekniken ska användas konkret. Vi behöver jobba mer med hållbarhet och hållbar utveckling inom branschen, men i det måste också hästens välmående ligga i fokus, säger Malin och fortsätter:
– Vi ska göra saker som gynnar både hästen och människan i längden. Själva känslan för djuret får aldrig glömmas bort genom tekniska lösningar.
Ett hållbart häst-Sverige
Med sitt starka häst- och teknikintresse hoppas Malin därför att hon, genom Innovate Passion, kan vara med och bidra till ett i framtiden mer hållbart häst-Sverige.
– Det ska bli väldigt roligt att få träffa nya människor och höra om deras erfarenheter, men också att se vad vi kan få fram rent konkret. Förhoppningsvis hittar vi genomförbara idéer som kan gynna hästnäringen i stort.
Tidigare på Hippson.se:
Johanna tog del av Maria Tereses sitsanalys
Hästtjejen Ellen basar över 2 000 anställda
Kombinerar civilingenjörsstudier med elitsatsning i fälttävlan
Deras smarta elektroniksystem ska upptäcka hälta i tid
Medvetenhet viktigt för att bli en symmetrisk ryttare
Sensorer ska mäta dammpartiklar i ridhuset
Hästnäringen framtidssäkras i projektet Innovare
Deras vibrerande dosa hjälper ryttaren att titta upp
De har utvecklat en innovativ stigbygel och sula
Snart kan du och hästen få tränarhjälp på distans
Uppkopplad häst ger aha-upplevelse
Flyinges ridhus har blivit ”smart” – ridkonst ska mätas objektivt
Projektet har tre fokusområden:
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!