Malin Rinné kombinerar sin dressyrsatsning med ett heltidsarbete som projektledare.
Malin Rinné är dressyrryttaren som vågade satsa på utbildning utöver hästarna. Nu har hon tagit steget in i ett heltidsjobb som projektledare, något hon hoppas ska gynna tävlingskarriären i stort.
– Man måste våga ta chanserna när de ges, säger hon.
Text: Jennie Börs
Foto: Jennie Börs (med häst) och Per Kustvik/Saab
Trots att hästarna alltid har varit en stor och viktig del i Malin Rinnés liv, visste hon redan på gymnasiet att hon ville studera vidare. För att få en bra grund valde hon därför att läsa häst med naturvetenskaplig inriktning.
– Jag tänkte att natur var bra eftersom det ger större valmöjlighet. Även om jag alltid har velat rida har det någonstans känts bra att ha en backup om något skulle hända, säger hon.
Pluggade till civilingenjör
Efter gymnasiet valde Malin att åka till Tyskland för att arbeta med hästar. När hon ett halvår senare var tillbaka i Sverige kände hon att det var dags att sätta sig i skolbänken igen – valet föll på en civilingenjörsexamen.
– Jag var inne på beridarutbildningen. Men min dåvarande tränare Ann Behrenfors rekommenderade mig att ta en ”vanlig” examen först, för rida kan man alltid göra sedan. Att det blev ingenjör beror på att jag alltid har haft ett teknikintresse och har gillat matte, säger Malin och fortsätter:
– Sedan har jag ett stort intresse att förbättra och utveckla saker, oavsett om det handlar om min egen ridning eller något annat.
Malin tillsammans med sin tävlingshäst Qurinell på Sundsmåla gård.
Hästarna – en återhämtning
Vid sidan av sina civilingenjörsstudier, i maskinteknik med inriktningen logistik vid Linköpings universitet, fortsatte Malin aktivt att träna och tävla sina hästar. Även om det krävde mycket planering och arbete menar hon att det fanns mycket som var positivt.
– Jag är väldigt glad att jag hade hästarna och det var en fördel för mig att jag kunde bo kvar hemma. Det gav mig mycket personligen att ha hästlivet vid sidan av, det blev som en slags återhämtning eftersom jag i stallet var tvungen att släppa skolan helt, säger Malin och fortsätter:
– Sedan var det mycket jobb och mycket plugg, och inte alltid helt enkelt, men allt är möjligt bara man vill. Jag var tvungen att utnyttja min tid väldigt effektivt, men är man driven och disciplinerad fixar man det.
Utvecklande tid i Tyskland
Efter sin civilingenjörsexamen åkte Malin återigen till Tyskland för att arbeta. Vad som var tänkt att bli två månader i landet blev nästan tre och ett halvt år.
– Eftersom jag trivdes så bra, utvecklades mycket i ridningen och fick rida fina hästar blev jag helt enkelt kvar. Men sedan fick jag ett ”vanligt" jobb hemma i Sverige, så då flyttade jag tillbaka.
Med tiden visade det sig tyvärr vara svårt för Malin att kombinera sin tävlingssatsning med det aktuella arbetet.
– I den vevan började det dessutom gå väldigt bra med hästarna. Jag kände att jag inte ville släppa ridningen, för det går inte att sätta hästarna på paus utan man måste ta chansen när den ges.
Kombinerade verksamhet och studier
I bakhuvudet hade Malin alltid haft att hon ville läsa ytterligare en utbildning. Hon valde därför att börja studera på nytt, samtidigt som hon arbetade med sin egen verksamhet på Sundsmåla gård vid sidan av.
– Med två utbildningar skulle jag bli ännu mer konkurrenskraftig och eftersom jag alltid har varit intresserad av ledarskap föll valet på detta. Jag tyckte dessutom att det var ett väldigt bra komplement till min civilingenjörsutbildning.
Malin valde att läsa sin kandidatexamen i ledarskap och kvalitet på distans. Under tiden utvecklade hon dessutom ständigt den egna verksamheten, där fokus utöver de egna hästarna främst har legat på utbildning och tävling av hästar samt träning av elever.
– Att studera på distans fungerade väldigt bra för mig, för då kunde jag själv styra när jag pluggade och när jag jobbade.
Ville få nytta av sina utbildningar
När Malin tagit sin andra examen började hon lite smått att söka olika arbeten.
– Även om jag ville rida, och det gick bra, har jag ju inte läst mina utbildningar för att inte använda dem. Jag var på lite olika intervjuer vilket var väldigt lärorikt, ett av företagen jag kom i kontakt med var Combitech.
Konsultbolaget Combitech ägs av Saab och finns bland annat i Linköping. I våras erbjöds Malin en tjänst som projektledare, där hon i dag arbetar i ett projekt på Saab som rör Jas Gripen.
– När jag fick erbjudandet kunde jag inte tacka nej, det kändes verkligen som något jag ville prova. Projektet verkade även väldigt spännande och att Saab fanns i ryggen gjorde det extra intressant, säger Malin och fortsätter:
– I samma veva som jag fick erbjudandet hade jag dessutom nyligen ramlat av och brutit foten. Då upptäckte jag hur sårbar man är som egenföretagare när något händer, det gav mig ännu en tankeställare.
I projektet hos Saab arbetar Malin till stor del med hemligt material.
Drömmer om att vinna OS
Sedan augusti arbetar Malin heltid med projektet hos Combitech. På fritiden har hon fortfarande kvar sina egna hästar och tränar fortsatt en del av sina elever.
– Hästarna har jag alltid kvar och kan falla tillbaka på, men nu vill jag prova och se vad den här möjligheten kan ge. Mina målsättningar och ambitioner inom ridsporten finns kvar, det ena behöver ju inte utesluta det andra. Det är jättespännande och utvecklande att få prova en helt ny sida.
Malin finns i dag med i landslagets utmanartrupp. Hennes mål är en plats i landslaget och i de större mästerskapen.
– Drömmen är att vinna OS, men sedan är jag väl medveten om hur mycket det krävs för att ta en häst hela vägen dit. I min värld är allt möjligt och jag vill absolut rida på den högsta nivån, säger Malin och fortsätter:
– Jag har varit väldigt tydlig mot arbetsgivaren från början med att jag kommer fortsätta rida, hade de inte haft förståelse för det hade inte det här jobbet varit ett alternativ för mig. Sedan tror jag att arbetsgivaren gynnas av att jag som medarbetare får utlopp för min energi på fritiden och tar med det till arbetet.
Väljer att prioritera sig själv
Att Malin väljer att satsa på ett heltidsarbete, med hästarna vid sidan om, är något som är relativt ovanligt på den högsta nivån. Hon tror dock att det är någon som kommer att gynna henne i längden.
– Som egenföretagare tar man ofta så mycket jobb man kan, trots att arbetsinsatsen blir hög i förhållande till intäkterna. Även om det är fantastiskt roligt så kan inte kärleken till djuret betala fakturorna.
Med ett välbetalt ”vanligt” arbete menar Malin att hon gynnar sin egen tävlingssatsning. När det finns en säkerhet i att pengarna kommer in, då kan hon lägga fullt fokus på de egna hästarna.
– Jag måste prioritera mig själv för att kunna bli mitt bästa jag och nå mina mål. Även om jag alltid har varit otroligt noggrann och lagt mycket tid på mina egna hästar har jag saknat att kunna lägga det där lilla extra, säger hon fortsätter:
– För om jag förväntar mig att hästarna ska ge det lilla extra, då måste jag också kunna ge det själv. Hästarna är ju mina kompisar, jag vill inte hamna i läget att jag inte hinner med dem.
Tidigare på Hippson.se:
Här utvecklar unga eldsjälar hästbranschen
Maria Tereses tankesätt förbättrade Jeannas sits
Forskare vill förbättra hästnäringens arbetsmiljö
Hästtjejer tar innovationen i egna händer – utvecklar ridsporten
Johanna tog del av Maria Tereses sitsanalys
Hästtjejen Ellen basar över 2 000 anställda
Kombinerar civilingenjörsstudier med elitsatsning i fälttävlan
Deras smarta elektroniksystem ska upptäcka hälta i tid
Medvetenhet viktigt för att bli en symmetrisk ryttare
Sensorer ska mäta dammpartiklar i ridhuset
Hästnäringen framtidssäkras i projektet Innovare
Deras vibrerande dosa hjälper ryttaren att titta upp
De har utvecklat en innovativ stigbygel och sula
Snart kan du och hästen få tränarhjälp på distans
Uppkopplad häst ger aha-upplevelse
Flyinges ridhus har blivit ”smart” – ridkonst ska mätas objektivt
Projektet har tre fokusområden:
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!