Dressyrryttaren och Ajax-stipendiaten Lina Andersson åkte ner till sin mentor Adelinde Cornelissen med fem hästar, för att träna i tre veckor. Med sig hem fick hon ett större fokus på den egna träningen – vi ringde upp Lina för att höra mer om Adelines ryttarkoncept.
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Privat
Att Lina kommer hem med större insikt om den egna fysträningen gör dock inte att hon har släppt fokus på de fem hästar som var med under träningsveckorna i Holland.
– Det var en bra kickstart, kul att få ihop träningen på gymmet med att känna det direkta resultatet i ridningen, säger hon.
Adelinde har egna träningsgrupper
Världsstjärnan Adelinde Cornelissen har stor kunskap om hur ryttarens balans, koordination och möjlighet att fokusera kan ge bättre resultat på tävlingsbanorna. Därför har hon en egen hemsida dedikerad åt fysträning och ett team av personliga tränare som åker runt i Holland och håller gruppträningar.
Adelinde själv tränar tre gånger i veckan, måndagar tar hon med sig eleverna från stallet på ett riktigt bootcamp. Något som Lina fick följa med på.
– Det var riktigt roligt, vi tränade på ett utomhusgym där teamwork och koordinationsövningar stod i centrum. Ju bättre kondition man får, desto lättare är det att fokusera längre stunder på hästryggen, menar Lina.
Balansstol kopplad till dator
Lina fick hjälp av Adelindes personliga tränare Erik med att ta fram övningar som ska bota hennes ryggproblem. Även om tre veckor i Holland inte hann stärka musklerna tillräckligt, fick hon ett uppvaknande och inspiration till att arbeta vidare hemma i Sverige.
Bland annat fick Lina sitta på en balansstol som simulerade hur hon som ryttare sitter i sadeln. Där fick hon svart på vitt veta varför hon har svårt med galoppombyten i ena galoppen.
– Jag hamnar ofta till höger i sadeln, speciellt när jag inte fokuserar på andningen. Vi kunde se att jag är svagare i vänster ben.
Tillsammans med Adelinde kunde hon senare på dagen, under träningspasset i ridhuset, arbeta för att ge hästen bättre möjligheter att klara galoppombytet.
– Där är Adelinde bra, hon påminner flera gånger under ridpasset om att man ska andas. Varje gång du tar tyglarna faktiskt.
Behöver prioritera oss själva
Att hästarna har mer regelbundna ättider och brukar få bättre omvårdnad än ryttaren är ingen nyhet. Många av oss tar inte med mellanmål till stallet och vi missar även lunchen ibland.
– Det handlar nog inte om att vi är ointresserade, men vi har svårt att få till tiden för den egna träningen och kosten, menar Lina.
För henne är mellanmålen viktiga, det blir ofta frukt- och nötpauser mellan ridpassen.
– Även om man får otrolig träningsvärk efter gympass tycker jag att man ska fokusera på dem. Longera hästen eller låt den vila när träningsvärken är som värst, och passa på att reflektera över att även hästen har träningsvärk ibland.
Hur menar du med hästens träningsvärk?
– Jag tror att om vi själva fokuserar på vår friskvård får vi större förståelse för hur muskler och träning fungerar. Hästarna får också träningsvärk, det får vi inte glömma att ta hänsyn till.
Vad är din drivkraft med den egna fysträningen just nu?
– Att det är nere på sådan detaljnivå, jag ser fram emot att återvända till Adelinde och visa upp att jag har tränat både hästarna och mig själv. Sedan blir det kul att återvända till Bosön och visa de andra ryttarna att jag har förbättrat min träning!
Har du något tips att dela med dig av?
– Börja inte för tufft. Hellre att man går till gymmet två dagar i veckan och verkligen tränar långsiktigt, än att man går dit fyra gånger i två veckor för att sedan ge upp.
På "bootcamp".
Alla ryttarna peppar varandra.
Lina tränar i gymmet med PT:n.
På balansstolen som är kopplad till en dator.
Adelinde är en otroligt engagerad tränare.
En ny studie visar att på relativt få generationer har den specialiserade aveln av SWB-hästar lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar.
På torsdagkväll är det dags att sitta redo i soffan. Då sänds Ryttargalan från studion i Stockholm och en rad fina priser ska delas ut.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Nu har du chansen att köpa en utvald bokserie och få en av våra populära böcker på köpet (värde 199 kronor). Erbjudandet gäller endast över helgen.
Hur kan ridsporten komma att förändras? Flera proffs svarar på hur de ser på framtiden med våra hästar – utifrån sina specifika expertområden.
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges Radio P1 och programmet Språket.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!