Ryttarträning
Publicerad: 2023-01-19
Träna sitsen med Emelie Brolin: ”Måste få in mer fysträning i sporten”
Uppdaterad 2023-01-19: Artikeln publicerades ursprungligen 2019. Hippson väljer att lyfta den på nytt som favorit i repris.
Vill du förbättra dina resultat i sadeln? Då kan det vara dags att sitta av och varva ridningen med fysträning. Grand Prix-ryttaren och B-tränaren Emelie Brolin är övertygad om att alla ryttare mår bra av avsutten träning. Fysträning ger nämligen både styrka och bättre kroppskontroll i sadeln.
Text och foto: Natalie Lindholm
– Ridsporten ligger lite efter när det kommer till fysträning, konstaterar Emelie.
Även om de flesta yngre ryttare på elitnivå visserligen har stenkoll på hur viktigt det är att träna sig själva, så är det fortfarande ett relativt nytt fenomen.
– Vi har alla ett eget ansvar för bli bättre och vi måste få in mer fysträning i sporten, säger Emelie och fortsätter:
– Jag vet att det inte är lätt med tanke på hur mycket fysiskt jobb, och tid, vi redan lägger ner på stallarbetet. Men lite gör så stor skillnad!
Får inte bli trött i sadeln
Emelie försöker alltid motivera sina elever till att hitta en träningsform de trivs med. Vad vi behöver är så klart individuellt, de flesta känner dock säkert igen sig i att det är lite lättare att tappa tålamodet i sadeln när orken tryter. Det är också kanske den främsta anledningen till varför Emelie brinner för fysträning.
– Jag måste träna mycket kondition så att jag inte blir trött på hästen. Jag vill vara pigg även när jag har ridit klart så att min trötthet aldrig går ut över hästarna, säger hon och fortsätter:
– Om jag har en dag när jag ska rida sju hästar vill jag aldrig känna att jag blir irriterad på häst nummer sex, bara för att jag själv är trött. Det är viktigt att hela tiden kunna ge allt på hästryggen.
Hur vi väljer att träna är inte det viktigaste, huvudsaken är att vi hittar stärkande övningar. Bålstabilitet och olika balansövningar vinner dock alla på.
– Något så enkelt som att göra situps på en "foamroller" gör att du tränar balansen samtidigt som du jobbar med magmusklerna.
Samma vinkel i rodden
För Emelie har fysträningen gjort stor skillnad. Förutom att hon har fått mer ork har hon också förbättrat sin kroppskontroll och har då fått ordning på sitsen.
– Jag har alltid haft problem med armbågarna. Alla tränare jag har haft har sagt åt mig att dra in mina armbågar, berättar hon.
Problemet har kommit tillbaka oavsett hur mycket tränarna har tjatat. Det var inte förrän Emelie började med rodd hos sin personliga tränare (PT), Linda Hemmingson, som hon förstod var problemet egentligen låg.
– Det låter helt patetiskt men jag gjorde samma fel i rodden, jag hade precis samma vinkel på armen!
Att rulla axlarna är ett bra knep för att få armbågarna på plats.
När Emelies PT påpekade att hon inte kunde få in armbågarna utan att rulla tillbaka axlarna gick det äntligen upp ett ljus för ryttaren.
– Plötsligt stämde allt. Om axlarna är tillbakarullade är armbågarna alltid inne. Det innebär att du aldrig kommer att få problem med armbågarna om du bara har rätt position i sadeln.
En aha-upplevelse
För Emelie var insikten revolutionerande. Att visualisera problemet och träna på hållningen utan att sitta till häst har gjort hela skillnaden för hennes sits.
– Det här är ett så utbrett problem att jag nästan tycker att alla ryttare kan sätta sig på en stol och träna på att rulla tillbaka sina axlar, säger hon och utvecklar:
– Tänk att jag har haft problem med armbågarna i nästan 30 år och så skulle det bli en PT som berättade för mig att allt jag behövde göra var att rulla tillbaka axlarna. För mig var det en riktig aha-upplevelse.
Emelie tycker över lag att tränare är duktiga på att korrigera elevernas sits, men menar att det finns för få verktyg för att verkligen komma till rätta med problem.
– Ridsporten skulle behöva mer kunskap om hur olika delar i kroppen sitter ihop. I stället för att tjata måste man hitta något som verkligen gör skillnad.
När du skrittar fram hästen har du ett perfekt tillfälle att träna sitsen. Sitt avslappnat i sadeln och fokusera helt och hållet på att rulla tillbaka axlarna. Observera vad som händer med dina armbågar när du rullar axlarna växelvis framåt och bakåt. Ta tyglarna och fortsätt övningen i trav.
Ägna gärna de första tio minuterna av passet åt att träna din egen sits, medan hästen joggar i gång och blir varm i kroppen. "Försök verkligen hamna rätt i början. Lyckas du har du mycket större chans att sitta rätt även när du sätter lite tryck i hästen", säger Emelie.
Emelie Brolin är B-tränare och Grand Prix-ryttare med mästerskapsmedaljer och internationella meriter. Tillsammans med mamma Chris driver hon Brolöten dressyrcentrum.
Liknande webbartiklar
- Johanna tog del av Maria Tereses sitsanalys: "Fick koll på de där sista millimetrarna"
- Sitsträning med "huvud, axlar, knä och tå"
- Fokus på sitsen på Spanska ridskolan
- Karin Öljemarks tips för att kunna rida med optimal kontakt: ”En känsla av att hålla någon i handen”
- Emelie Brolin spår 2018: "Hög tid att se över unghästarnas tävlingsupplägg"
- Emelie Brolin och Briman på väg tillbaka: ”Han känns bara så fin”
- Emelie Brolin: ”Det här är anledningen till att jag håller mig till dressyr”
- Gästbloggen: "Outfiten gör inte procenten"
- Cirkus Figaro
- Igångsättningskurs på Jump Club

Sabelfäktning på Strömsholm
Ridskolan Strömsholm har en anrik historia som inte bara berör hästvänner. Som när det arrangerades sabelträning till häst på Österängen under åren 1910-1911.
På området ligger också ett dussintal framstående hästar begravna

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!