
7 viktiga hästgårdstips – så förebygger du brand i stallet
Bränder på hästgårdar kan få mardrömslika konsekvenser, men med relativt enkla åtgärder kan du reducera riskerna. Här ger Joakim Didrik, skadeförebyggare på LF Jönköping och hästombud på Agria, livsviktiga tips.
I sin roll som skadeförebyggare på Länsförsäkringar Jönköping utför Joakim Didrik gårdsbesiktningar inom Trygg hästgård. Det är Agria Djurförsäkrings och Länsförsäkringars koncept för att förebygga skador, gemensamma kunder erbjuds kostnadsfria utbildningar samt får möjlighet att certifiera sin gård (se faktaruta nedan). Att genomföra de tre utbildningsstegen leder till sänkta försäkringspremier på hästarna och i vissa fall även på gården.
Ger trygghet och en kvalitetsstämpel
– Är du godkänd på tredje Trygg hästgård-nivån blir du certifierad och får en fin skylt att pryda stallet med, det blir som en kvalitetsstämpel på gården. Ofta är man egentligen medveten om de flesta bristerna, men får en liten ”spark i baken” att åtgärda dem, säger Joakim och fortsätter:
– Det ligger i allas intresse att förebygga skador och olyckor. Givetvis för hästarnas skull, men även för försäkringskollektivet i stort.
Joakim Didrik är inte bara skadeförebyggare inom el på Länsförsäkringar Jönköping, han är dessutom Agriaombud och driver egen hästanläggning med tävlingsverksamhet. Här bjuder han på sju viktiga brandskyddsråd till andra hästgårdsägare.
Brandskydd i stallmiljön
1. Installera jordfelsbrytare
En av de viktigaste faktorerna för att förhindra brand är att elcentralen på hästgården har fungerande jordfelsbrytare, som bryter all el på anläggningen om det uppstår en kortslutning någonstans. Till exempel för att en mus har gnagt sönder en sladd eller för att en apparat har gått sönder.
2. Kolla manometern på brandsläckaren
Det är viktigt att det finns minst en brandsläckare per byggnad, sätt ut fler om stallet är lite större. Dessa placeras med fördel vid dörrarna.
– Brandsläckaren har en manometer som visar trycket i behållaren, den ska stå på grönt. Har du haft turen att slippa använda brandsläckaren kan mätaren, efter 10 till 15 år, hamna på rött. Det innebär att trycket är borta, släckaren har tappat sin funktion och är förbrukad. Då är det bara att lämna in den till återvinningscentralen.
3. Elaggregatet till hagarna
Aggregatet till elstängslen ska placera utvändigt på en icke-brännbar yta. Går aggregatet sönder, exempelvis på grund av ett blixtnedslag, kan det uppstå gnistor och eld. Sitter aggregatet då inne i stallet eller på en trävägg kan branden sprida sig.
4. Placering av stallradion
Om du vill ha en radio ståendes i stallet är det viktigt att köpa en som är klassad så att den tål dammig och fuktig miljö. Annars får du ställa radion i ett torrt utrymme, exempelvis i en sadelkammare med ren och torr luft, och dra ut en högtalare till stallet.
5. Timer på kaffebryggare och vattenkokare
Många stall har kaffebryggare eller vattenkokare i personalrummet som står med sladden i. I Trygg hästgård-protokollet är det ett krav att sådana apparater har timeruttag inställda på max 30 minuter. Glöms de på och bränner torrt kan det ske en överhettning som utlöser brand.
6. Gnagarsäkra sladdar
Som alla vet trivs gnagare väldigt bra i stallmiljö. Stallkatten skrämmer bort en del av mössen och råttorna, men det är ändå viktigt att alla kablar är gnagarsäkert förlagda.
7. Kapslad elcentral
Anläggningens elcentral får inte vara placerad i utrymmen med förhöjd brandrisk, exempelvis i dammig miljö i en stallbyggnad. Den ska minst uppfylla kapslingsklass IP54.
För att premiera skadeförebyggande åtgärder har Agria Djurförsäkring och Länsförsäkringar tagit fram konceptet Trygg hästgård. Det är kostnadsfritt och ger gemensamma kunder möjlighet att sänka sina försäkringspremier, genom utbildning och certifiering av gården.
Läs mer och anmäl ditt intresse
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Beridna högvakten tog en tur genom staden
Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en övning genom Stockholm stad. Såg du dem kanske på plats?

Vill se ökad transparens inom djurvården
Olivia Schell är grundaren till den nya sajten som jämför veterinärvårdspriser. Nu ansluter sig flera försäkringsbolag till tjänsten.

Råd från veterinären inför fölsäsongen
Våren är på ingång, och snart finns det föl i var och varannan hage. Agria ger råd och tips om vad som är bra att tänka på inför och efter fölningen.

"Allt var sannerligen inte bättre förr"
Kerstin André blickar tillbaka och framåt från sidlinjen och synar bedömningstrender och menar att vi inte får bli förblindade av skönheten.
"I dag ser domarna på spänning i en häst på ett annat sätt, det belönas inte"

Hästarna fick inte gå ut i hage
Flera boxar var söndersparkade och det fanns tecken på att hästarna inte hade varit ute i hagen på flera dagar vid länsstyrelsens besök.

Se Maria Gretzer i Mästarnas mästare
Det har blivit dags för Maria Gretzer att ta plats i TV-rutan. På söndag sänds det första avsnittet med hoppryttarens medverkan.

Satsning på äldre ryttare med föreningsstöd
Funderar din ridklubb på att göra en satsning för era äldre medlemmar? Då finns möjlighet att ta del av ekonomiskt stöd från RF.

Linda är tillbaka i sadeln efter 20 år
Linda Ahl slutade att rida när livspusslet med familj, jobb och häst inte gick ihop. Men nu är hon tillbaka i sadeln och lyckan är total.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Frågor kring stoets brunst? Läs här!
Att äga ett sto är givande men kan också innebära flera utmaningar. Både i vardagen och i synnerhet när man vill att de ska prestera på en jämn nivå.

Lugna den heta hästen med tömkörning
Även om framåtbjudningen kommer gratis är det lätt hänt att hästen reagerar på tömmarna och att hitta lugnet kräver träning. Karin Engström ger råd.

Hästgård med mycket mark nära Stockholm
I Tungelsta ligger en hästgård med ett stort bostadshus, stall med åtta boxar, två ridbanor, fina hagar och oändligt med ridvägar.

"Älskling jag krympte hästen"
Funderat på att stoppa hästen i tvättmaskinen? Se upp så att det blir rätt program, annars kan du stå där med en söt liten ponny.

Fina ord skapar inte en trygg idrott
I en rapport gjord av polisen Fredrik Gårdare riktas, bland annat, kritik mot Svenska ridsportförbundets agerande i trygghetsarbetet.
"Man glömmer helt inställning, attityd och de som faktiskt är utsatta"

Häst avlivades akut – fem omhändertogs
Vid en djurskyddskontroll på Gotland förra veckan fann länsstyrelsen en häst som var i så dålig form att den fick avlivas akut.

Maria Gretzer bjuder på middag i tv
Vem har lärt Maria Gretzer att mingla? Vem rådde henne att börja med fågelskådning? Häng med på ridsportprofilens middagsbjudning.
Se SVT-programmet Go'kvälls avsnitt med Maria Gretzer som gäst

Hippologexamen ger en stabil grund
Om du vill jobba med häst är Hippologen en utbildning för dig. Här berättar studierektorerna mer om utbildningen, studietiden och sin egen resa.
"Viktigt att tiden man spenderar i sadeln är av god kvalité"

En film som slog an en lyckosträng
En tjatig vinter lider mot sitt slut och Kajsa ser våren an med ett leende. Hon har grubblat över det här med hur vi använder hästar bland annat.
"Vi behöver dem och de behöver oss – det är min övertygelse"

Wilma på väg mot värdscupfinal
2017 åkte hoppryttaren Wilma Hellström till Nederländerna för att träna i sex veckor. Sex år senare är hon fortfarande kvar.
"Jag visste väldigt tidigt att jag ville hålla på med precis det här"

Rosetten är en anrik symbol för prestation
Prisrosettens historia går långt tillbaka i tiden, traditionen att hedra en prestation med rosett härstammar troligtvis från militären. Men vad betyder symbolen?

Bygg styrka med lekfullt markarbete
Lek fram hästens styrka med en markarbetsövning på serpentinbågar. Tränaren Emma Byströms utmaning passar alla ekipage.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!