
7 viktiga hästgårdstips – så förebygger du brand i stallet
Bränder på hästgårdar kan få mardrömslika konsekvenser, men med relativt enkla åtgärder kan du reducera riskerna. Här ger Joakim Didrik, skadeförebyggare på LF Jönköping och hästombud på Agria, livsviktiga tips.
I sin roll som skadeförebyggare på Länsförsäkringar Jönköping utför Joakim Didrik gårdsbesiktningar inom Trygg hästgård. Det är Agria Djurförsäkrings och Länsförsäkringars koncept för att förebygga skador, gemensamma kunder erbjuds kostnadsfria utbildningar samt får möjlighet att certifiera sin gård (se faktaruta nedan). Att genomföra de tre utbildningsstegen leder till sänkta försäkringspremier på hästarna och i vissa fall även på gården.
Ger trygghet och en kvalitetsstämpel
– Är du godkänd på tredje Trygg hästgård-nivån blir du certifierad och får en fin skylt att pryda stallet med, det blir som en kvalitetsstämpel på gården. Ofta är man egentligen medveten om de flesta bristerna, men får en liten ”spark i baken” att åtgärda dem, säger Joakim och fortsätter:
– Det ligger i allas intresse att förebygga skador och olyckor. Givetvis för hästarnas skull, men även för försäkringskollektivet i stort.
Joakim Didrik är inte bara skadeförebyggare inom el på Länsförsäkringar Jönköping, han är dessutom Agriaombud och driver egen hästanläggning med tävlingsverksamhet. Här bjuder han på sju viktiga brandskyddsråd till andra hästgårdsägare.
Brandskydd i stallmiljön
1. Installera jordfelsbrytare
En av de viktigaste faktorerna för att förhindra brand är att elcentralen på hästgården har fungerande jordfelsbrytare, som bryter all el på anläggningen om det uppstår en kortslutning någonstans. Till exempel för att en mus har gnagt sönder en sladd eller för att en apparat har gått sönder.
2. Kolla manometern på brandsläckaren
Det är viktigt att det finns minst en brandsläckare per byggnad, sätt ut fler om stallet är lite större. Dessa placeras med fördel vid dörrarna.
– Brandsläckaren har en manometer som visar trycket i behållaren, den ska stå på grönt. Har du haft turen att slippa använda brandsläckaren kan mätaren, efter 10 till 15 år, hamna på rött. Det innebär att trycket är borta, släckaren har tappat sin funktion och är förbrukad. Då är det bara att lämna in den till återvinningscentralen.
3. Elaggregatet till hagarna
Aggregatet till elstängslen ska placera utvändigt på en icke-brännbar yta. Går aggregatet sönder, exempelvis på grund av ett blixtnedslag, kan det uppstå gnistor och eld. Sitter aggregatet då inne i stallet eller på en trävägg kan branden sprida sig.
4. Placering av stallradion
Om du vill ha en radio ståendes i stallet är det viktigt att köpa en som är klassad så att den tål dammig och fuktig miljö. Annars får du ställa radion i ett torrt utrymme, exempelvis i en sadelkammare med ren och torr luft, och dra ut en högtalare till stallet.
5. Timer på kaffebryggare och vattenkokare
Många stall har kaffebryggare eller vattenkokare i personalrummet som står med sladden i. I Trygg hästgård-protokollet är det ett krav att sådana apparater har timeruttag inställda på max 30 minuter. Glöms de på och bränner torrt kan det ske en överhettning som utlöser brand.
6. Gnagarsäkra sladdar
Som alla vet trivs gnagare väldigt bra i stallmiljö. Stallkatten skrämmer bort en del av mössen och råttorna, men det är ändå viktigt att alla kablar är gnagarsäkert förlagda.
7. Kapslad elcentral
Anläggningens elcentral får inte vara placerad i utrymmen med förhöjd brandrisk, exempelvis i dammig miljö i en stallbyggnad. Den ska minst uppfylla kapslingsklass IP54.
För att premiera skadeförebyggande åtgärder har Agria Djurförsäkring och Länsförsäkringar tagit fram konceptet Trygg hästgård. Det är kostnadsfritt och ger gemensamma kunder möjlighet att sänka sina försäkringspremier, genom utbildning och certifiering av gården.
Läs mer och anmäl ditt intresse
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Tobbe Larsson i arvsstrid mot Cancerfonden
För andra gången möter hästprofilen Cancerfonden och Hjärt-lungfonden i rätten – även denna gång i tvist om testamenten
Anhörig: "Henry har aldrig skrivit något testamente till Tobbe"

Historisk seger till hemmaryttaren i Top 10
Hemmaryttaren Steve Guerdat tog en historisk seger och svenska världsettan Henrik von Eckermann tog sin tredje silvermedalj i klassen.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Vinn ett fleecetäcke, en resegarderob för kavajen och en munkjacka. I veckans tävling ligger ett produktpaket i prispotten.

Lucka 9: Vinn hästvårdsprodukter
I den nio luckan hittar vi en tävling där hästvårdsprodukter lottas ut. Det är både pälsglans och utredning till man och svans som står på spel.

Hästhuvudet knackade på dörren vid jul
Hört talas om traditionen Mari Wlyd? I så fall har du nog tillbringat vintrarna i Wales. Där drar man från hus till hus med ett hästhuvud i juletid.
"Ett riktigt hästhuvud dekorerat med band, rosetter och ögon av glas"

En "Grinch" som dansar med hästar
Visste ni att Grinchen bland sina många talanger även kan dansa med hästar? Här är det roliga beviset från Bailey Ranch Breeders.

FEI släpper krav på sporrar i dressyr
Sporrarnas vara eller icke vara, det är ett hett diskussionsämne i hästkretsar. FEI har hållit på kravet på sporrar i dressyr men nu blir det frivilligt.
Sandra Ruuda: "Gör rätt ont i hjärtat att läsa Ridsportens rubriker."
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Oroliga hästägare kan ringa dygnet runt
När din häst visar symtom på sjukdom kan det vara svårt att veta när det är dags att uppsöka veterinär. Då kan Agrias sjukvårdsrådgivning hjälpa.
Leg. djursjukskötare Michaela Richter förklarar hur det går till

Årets julgransflygningar – att tänka på
Varje år genomförs den så kallade julgransflygningen. Det har blivit dags för årets upplaga och som hästägare kan det vara klokt att ha en plan.

Här är landslaget i fälttävlan 2024
Fem kvinnor är med i spetstruppen när landslaget i fälttävlan för 2024 presenterats. Nu är siktet inställt på OS i Paris nästa sommar.

Henrik von Eckermann rider Top 10 igen
För ett år sedan stod han som segrare i den prestigefulla Top 10-finalen. Under fredagkvällen rider han årets final på legendariska King Edward.

Årets sista nummer är här!
I årets sista nummer av Hippson besöker vi Horse Vision, en samlingsplats för intresserade av akademisk ridkonst.

Så lite behövs för att försvåra andningen
Om hästen går framför eller strax bakom lodplan, hur stor roll spelar det? En hel del visar en studie som forskare i Portugal gjort.

Horse Vision: med kärlek till hästen
Tjugo år har gått sedan Rebecca och Christofer Dahlgren startade Horse Vision, ett hästcenter för frihetsdressyr och akademisk ridkonst.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Henriks otroliga EM-dansföreställning
Henrik von Eckermann är historisk som den som toppat världsrankingen allra längst tid i sträck! Det firar vi med en läsarfavorit.

"Jag läste på väldigt mycket"
Marina Mattsson var expertkommentator under dressyren på SIHS. När frågan om att kommentera kom blev hon förvånad men glad.

Samlar underskrifter för hästens välfärd
I ett brev till FEI-sponsorn Longines skriver Live Bonnevie att hästsporten behöver gå in i en ny era med starkare fokus på hästvälfärd.
"Utan partnerskap, harmoni och samspel finns inget att applådera"

Nyhetschef eller multimediajournalist
Är du en erfaren nyhetschef eller en slipad journalist med ett stort intresse och kunskap om ridsporten? Hippson rekryterar till två nya tjänster.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Karriär inom ridsporten
– Reportage: Horse Vision
– Hoppövning från Henrik von Eckermann
– Samling, sits och skolor
– Hästar som får magsår
– På besök hos hästtandläkaren
...och mycket, mycket mer!