Annika Sjökvist är tränare på Bro Park. Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp
Annika Sjökvist, 35 år, är professionell galopptränare sedan fyra år tillbaka. Hon håller till på Bro Park utanför Stockholm, men trots att hon är stationerad vid en bana ser hon till att hästarna får allsidig träning och inte bara galoppjobb på banan. ”Då håller de längre och mår som bäst.”
– Det blir både dressyr och markarbete flera gånger i veckan, uppblandat med cantring (galopparbeten, reds anm.) på fälten i lugnt tempo. Aldrig på en ridbana eller i paddock. Dessutom blir det en del arbete på grusvägarna häromkring, berättar Annika vars träningsfilosofi bygger på just allsidighet och vikten av att rida hästen i balans. Alltid.
– Då håller de längre och mår som bäst. Dessutom är det trevligare för alla inblandade att rida en välriden häst.
Träningsuppläggen är av naturliga skäl individanpassade. Två dagar i veckan står det två snabbare arbeten på schemat, såsom friska cantringar eller snabbjobb. Men samtliga hästar som Annika har i träning får även sin beskärda del av bomarbete, serpentiner och skänkelvikningar.
– Det blir ju inga högre skolor men de ska böja igenom ordentligt, lyfta på benen och kännas mjuka och trevliga.
Annika Sjökvist och Arabianranta. Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp
Från ridskola till amatörlicens
Annika började som så många andra på ridskola som barn och har testat på alla discipliner, även fälttävlan. Gymnasietiden tillbringades på Dingle naturbruksgymnasium med siktet inställt på att sedan plugga vidare till veterinär. Men först ville Annika ha ett studieuppehåll.
Hon flyttade från Västkusten till Skåne för att jobba hos uppfödaren och amatörtränaren Tommy Nilsson på Stuteri Saccracing. Det visade sig bli ett långt studieuppehåll.
– Jag blev kvar i Skåne ett bra tag innan det blev flytt upp till Stockholm och Bro Park, konstaterar Annika som hos Saccracing upptäckte tjusningen med det engelska fullblodet och galoppsporten.
Så småningom tog hon både amatörtränarlicens och amatörryttarlicens, och red flera amatörlopp.
– Jag fick en häst som jag startade och faktiskt red in en del pengar på under det första året.
Fick en häst?
– Ja, det är inte helt ovanligt att hästar från väldigt högsatsande tränare och ägare säljs till låga priser eller då och då till och med ges bort, om hästarna inte platsar i de stora loppen. Det är en bra chans för nya eller mindre tränare att göra fynd. Och jag tror att jag genom min allsidiga träning kan ge även de här hästarna en bra chans att visa framhovarna på galoppbanan, menar Annika och fortsätter:
– Fullbloden kan annars bli jättefina ridhästar. De är lyhörda och har en naturlig framåtbjudning, har god fysik och är inte särskilt tungridna. Så även små, lätta ryttare klarar att rida ihop dem. Ett bra alternativ för ponnyryttaren som ska över till stor häst. Men ska man köpa en galopphäst ska man vara lite erfaren. Den behöver ju grundutbildas igen.
Annika Sjökvist och Ulrika Holmquist. Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp
Stort intresse för hästars fysiologi
Annika tror att det sistnämnda kan vara anledningen till att galopphästen har ett rykte om sig att vara stressad, het och mager. Okunskap är galoppörens värsta fiende:
– Tar man en galoppör direkt från banan och tror att det bara är att sitta upp, så upplevs de säkert som stressade. Dessutom har hästen förmodligen fått en ändrad foderstat, har en ny flock att passa in i, nya rutiner… Och så ska de helt plötsligt ridas på ett helt annat sätt än vad de är vana vid. Man måste veta vad man ger sig in på helt enkelt.
Att det blev som proffstränare hon har gjort sig en karriär, och inte som jockey, har sin förklaring i intresset för fysiologi. För även om hon red löp och det gick bra insåg Annika allt mer att det var träningsbiten som intresserade henne mest.
– Jag fick tidigt höra att jag var för lång för att vara proffsjockey, men det har nog aldrig varit på min agenda ändå. Är man intresserad av fysiologi och träningslära som jag är så är det spännande med galopp. Det är så många pusselbitar som ska stämma i allt från foder och miljö till det mest optimala träningsupplägget för att man ska få fram en vinnare. Det handlar inte bara om att få hästarna att galoppera fort. De måste slappna av och samarbeta med ryttaren.
Ulrika Holmquist och Annika Sjökvist. Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp
Barnen vill rida ponnygalopp
Även aveln spelar givetvis en viktig roll. För ett par år sedan köpte Annika två fint stammade avelsston. De står i Skåne tillsammans med två föl och två åringar.
– Det här med uppfödning är min lilla hobby, vid sidan av träningen, berättar hon.
För närvarande har Annika 18 hästar i träning. De engelska fullbloden har blivit en livsstil där arbetstiderna är långt ifrån de normala åtta till fem. Hon är engagerad mamma till Felix sex år och Victoria sju år, och hon lever och andas häst. Hur går det ihop tidsmässigt?
– Jag har ett fantastiskt team bakom mig och tack och lov är barnen också jätteintresserade av hästar. De är med mig till stallet på kvällar och helger om det behövs. Båda vill snart börja rida ponnygalopp men jag har sagt att först måste de lära sig rida ordentligt, både dressyr och hoppning i ett reglerbart tempo. Sedan kan de få rida fort!
Fotnot: Hittills i år har Annika Sjökvist nio segrar och nästan 1.200.000 kronor insprunget. Hon ligger för närvarande på femte plats totalt av alla svenska tränare.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!