Sissela Smith tog hem SM-guldet och fick sällskap av Andrea Persson och Wilma Marklund på prispallen.
Tre tjejer toppade SM i hoppning för seniorer. Sissela Smith tog hem guldet och fick sällskap av Andrea Persson och Wilma Marklund på prispallen. Trion har inte bara ett lyckat mästerskap gemensamt, de är alla under 25 år plus att både guld- och silvermedaljören har varit med i Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram ATG Talang.
Med årets upplaga inräknad, har över femtio dressyr-, hopp-, fälttävlans- och pararyttare ingått i ryttarutvecklingsprogrammet ATG Talang. Och än fler har gått utvecklingsprogrammet steget före, som möjliggörs av Folksam. Inte minst vid inomhus-SM på Grevagården, blev det tydligt att effekten av de mångåriga satsningarna gör sig gällande i hoppsporten.
– Att en satsning kan slå igenom så brett, det är häftigt, menar förbundskapten Henrik Ankarcrona som även lyfter värdet av att glappet mellan ungdomsryttarna och landslagsledningen minskar tack vare de här programmen.
– Lovande ungdomar identifieras tidigt och får möjlighet att ta del av vårt tänk, vilket skapar goda förutsättningar för framtiden. När en landslagsplats blir aktuell har vi redan koll på vilka ryttarna är och de har en otroligt bra grund att stå på och bygga vidare från.
En avgörande roll
Utvecklingsprogrammen öppnar dörren till värdefull kunskap och ger fler ryttare ökad insikt i vad som krävs för att nå toppen. Tidigt. På sikt tror Henrik att satsningarna på ryttarutveckling kommer att spela en avgörande roll i svensk hoppsport.
– Ju fler som går igenom de här programmen, desto fler kommer ha med sig de här viktiga grunderna och framförallt kommer vi i landslagsledningen att veta vilken kunskap ryttarna har med sig. Även om ridningen är en stor del så är ridsporten mer komplex än så. Det handlar även om att ta hand om sig själv, ha koll på sitt management och förståelse för helheten för att nå hela vägen. Kan man få den här kunskapen tidigt i sin ryttarutveckling, är det en klar fördel.
Ryttartalanger i senior-SM
Två hoppryttare som har fått chansen att boosta sina sportsatsningar, är den tidigare ATG Talangen Sissela Smith, Åby Ridklubb, och Andrea Persson, Österlens Ridklubb, som ingår i nuvarande upplaga av satsningen. I senior-SM var det de båda som red omhoppning om guldet. Sissela på Casemiro CC och Andrea på familjens egen uppfödning F. Las Vegas. Inför omhoppningen hade båda ekipagen med sig ett fel, och Andrea gick ut först.
– Det är alltid svårt att gå ut först i en omhoppning, och den här gången räckte det tyvärr inte hela vägen. Men jag är väldigt nöjd över vår prestation och Las Vegas hoppade fantastiskt alla rundorna. Dessutom är jag väldigt glad att få stå på prispallen tillsammans med två så grymma tjejer som Sissela och Wilma, säger Andrea.
På schemat
Ryttare som kan få plats i ATG Talang tävlar eller utbildar hästar upp till svår klass. Under året är det stort fokus på detaljer och individuell träning.
Ta vara på tiden
För Andreas del har det bara varit en träff inom ramen för ATG Talang än så länge. Men den gav mersmak.
– Redan första träffen fick jag en massa bra insikter och inspiration, inte minst kring de delar som handlar om mig själv, som min egen träning och kost. Hur viktigt det är med en stadig frukost och att ha en bra plan för dagen så man säkerställer att man hinner äta och att inget lämnas åt slumpen, säger Andrea.
Sissela tycker att hon har fått med sig flera olika delar från året med ATG Talang. Bland annat har tiden i satsningen hjälpt henne att prestera bättre på tävlingsbanan.
– Jag har fått hjälp med hur jag ska planera mina tävlingsdagar och lärt mig att jag till exempel inte ska ladda för söndagens Grand Prix redan på onsdagen.
När Sissela ombeds att ge ett medskick till Andrea och de andra talangerna, blir svaret:
– Se till att ha med er anteckningsblock - ett nytt! Ta vara på tiden, och allt ni får lära er. Jag hade inte jättehöga förhoppningar när jag började i satsningen, men än i dag är det något jag ser tillbaka på och jag verkligen njuter över allt som jag lärde mig och som jag kommer att ha med mig under resten av mitt liv.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!