Det började med en diskussion kring fikabordet en gråmulen morgon i början av mars och slutade med ett aprilskämt igår. Kanske kan det bli verklighet i framtiden. Eller inte.
Hur och vad vi doftar är starkt associerat med vår person och skapar attraktionskraft mellan olika människor. Doftnoter som grapefrukt, hedione, sandelträ och vanilj har förmågan att aktivera feromonreceptorerna i vårt luktsinne vilket i sin tur framkallar känslor av attraktion. Vi vet också att hästens luktsinne är mycket mer välutvecklat jämfört med vårt – de lever i en större och rikare doftvärld.
I vilt tillstånd kunde hästen känna vittring av vilda djur och sätta sig i säkerhet i tid. Faktum är att de kan till och med känna lukten av rädslan hos ryttaren. Hästen kan bli nervös och rädd, eller till och med ta fördel av det genom att försöka ta över ledarskapet. Inte en helt optimal situation.
Då tänkte vi att det måste gå att dölja till exempel lukten av rädsla och med dofter stimulera hästen på olika sätt; från att bli lugnare och följsammare till att bli piggare och mer lyhörd. Sagt och gjort så tog vi fram tre olika dofter för olika ändamål; Calm & Relax, Happy Buddha och Kick Booster. När vi presenterade aprilskämtet vid en fika några dagar senare var det glada miner, men också flera som sa det där hade ju varit perfekt för mig och min häst.
The master blender Eamon Hickey
Eamon Hickey är en av Sveriges bästa unghästutbildare och driver idag sin verksamhet på Hoppcentrum, utanför Falkenberg. Är det någon som har känsla och kan gör en häst trygg genom olika övningar så är det Eamon. Så det föll sig naturligt att fråga honom om han ville vara med på vårt aprilskämt. Sagt och gjort. Eamon gillade idén och vi satte oss i bilen för att hälsa på Eamon på hans gård. Här är filmen från vårt besök. Missa inte Eamons bevingade uttryck ”det är en break through”
Se filmen här!
Sålde slut på en timma
Klockan 10.00 igår gick vi live med skämtet. Spänd förväntan. Trafiken till sajten ökade stadigt och efter fem minuter kom första ordern på Calm & Relax. Efter en knapp timme var den slutsåld. Vi skrattade och glada kommentarer flödade på Instagram.
Sortiment och kompetens för dig och din häst
Så varför ett aprilskämt? För att vi tyckte det var roligt. Inte svårare än så. Men vi hoppas att det speglar vår kärlek till ridsporten, att vi är nyfikna, vill testa nytt och hela tiden lära oss mer. Svensk Ridsport är en av sveriges största ridsportbutiker och erbjuder ett brett sortiment med över 60 varumärken och 10 000 produkter. I väntan på att vår doftserie kanske blir verklighet kan vi varmt rekommendera att kika in i butiken eller online på www.svenskridsport.com.
Den här lilla parveln fullkomligt äger hagen, vilket den gärna visar för sin fyrbenta kompis. Skruva upp volymen och se ponnyns charmiga påhitt.
Har du också trasslat ihop eltråden när du bygger hagar? Hanna Lundberg har hittat en smart lösning för att dra hagtråden enkelt på egen hand.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Det blir allt vanligare att föda upp hästar med "fel", men vägen till hållbara sporthästar behöver börja redan i tillverkningen av våra framtida hästar.
Willén: Så länge vi sätter hästar med defekter i avel skjuter vi oss själva i foten
Äntligen är årets andra nummer av Hippson här. Där besöker vi Hästak som producerar framtida hoppstjärnor, både två- och fyrbenta.
Massor av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare
Fler nyblivna hästägare, fler veterinärbesök och mindre hästkunskap. Det är trender som försäkringsbolaget Agria sett under förra året.
De flesta föräldrar kan säkert relatera till småbarnsåren då barnen springer runt och utforskar, medans mamman försöker hålla uppsikt.
Fölet leker gärna medans mamman försöker hålla koll – se det söta klippet
För bara tio år sedan var den nordsvenska brukshästen utrotningshotad. Men de senaste åren har intresset för rasen ökat.
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Annelie Eriksson fölvakar och har firat att en av unghästarna fyllt två år. Det går framåt med stallbygget och flera hästar har fått åka hem efter sin rehabilitering.
På grund av den senaste tidens utbrott av EHV-1 går SvRF nu ut med utökade försiktighetsåtgärder i samband med att tävlingarna drar i gång igen.
Noggranna rutiner gällande tempkurvor innan ankomst till tävlingsplats
En av Annika Axelssons hästar blev sjuk i EHV-1 vid Sunshine Tour. Hon skrev ett öppet brev till FEI och gav sin syn på hanteringen av situationen.
Tävlingsarrangören svarar på kritiken med eget brev – läs det här
Arkiv: Svenska ryttarens öppna brev till FEI efter Sunshine Tour
Benbrott hos häst är något som många hästägare fruktar. Skadan varierar och kan innebära en dödsdom, men i vissa fall kan det gå att rädda hästen.
Utanför Helsingborg finns en fin hästgård med sex boxar, egen ridbana och renoverat boningshus. Här bor man med öppna fält som granne.
Objektiv analys av hästens rörelser kan användas för att svara på många frågor relaterade till hästens hälsa. Forskare vid SLU har undersökt mer.
Datoralgoritm beräknar hästens gångarter utifrån mankens och korsets rörelse
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Casall är en av världens mest framgångsrika hästar genom tiderna. Tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson tog han mängder med placeringar.
I dag fyller hingsten 22 år – se klippet från avtackningen i Göteborg
Louise Etzner Jakobsson prisades vid Parasportgalan under måndagskvällen. Galan fyller fem år, vilket firades med en digital jubileumssändning.
Paulinda Fribergs pensionerade mästerskapshäst Di Lapponia T var dräktig och skulle ha fölat under våren. Istället förlorade Paulinda både sto och föl.
Fick fång: "Känns tråkigt att denna saga skulle sluta med så mycket smärta"
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!