
”Att kunna lansera ett första koliklarm ger mig gåshud”
Du sitter hemma i soffan och överväger att ta av dig ridbyxorna för att hoppa in i duschen. Visst var väl Rebell ovanligt seg i ridningen idag? En snabb blick på klockan, redan halv elva. Hästarna fick kvällsmat för en timme sen. Plötsligt plingar telefonen, på displayen läser du ”Videquus har upptäckt att Rebell visar tecken på kolik”.
Snabbt öppnar du appen för att se vad som händer. I kameravyn ser du Rebell i boxen, han står med sänkt huvud och verkar inte äta av höet som ligger kvar i en lika perfekt hög som det gjorde när du lämnade stallet några timmar tidigare. På ett nästintill onaturligt sätt lägger han sig ner bara för att direkt resa sig igen. Innan du hunnit ut till bilen ringer telefonen och det är stallägaren. Hon har också fått larmet och är redan på väg ut i stallet. Det du upplever är många hästägares värsta mardröm, kolik. Ju snabbare du som hästägare agerar vid misstanke om kolik desto större chans att din häst går att hjälpa till fullt tillfrisknande.
Larmar hästägaren dygnet runt
AI-teknikens intåg i våra stall gör att kolik, hästar som rullar fast, eller obehöriga människor i boxen kan upptäckas snabbt och larma hästägarna även under tider på dygnet då det normalt sätt inte är någon som har uppsikt. Om vi kan göra allt detta redan nu, hur smarta kommer våra stall vara i framtiden? Emelie Lindell på horsetech-bolaget Videquus delar med sig av sin framtidspaning.
– Vi är många som la grunden till vårt hästliv i kalla, slitna ladugårdar där trånga hästspiltor samsades med kossornas bås. Hästarna på den tiden fick hö och en hink havre, reds i sadlar som inte var utprovade och det var inte tal om att lägga pengar på en hästmassör eller ”vetcheck” inför tävlingssäsongen, säger Emelie.
Emelie Lindell, VD på Videquus.
De smarta lösningarna kommer bli allt fler
Visst går det att romantisera hur enkelt allt var och visst var väl hästarna lycklig, eller? Faktum är att vi med tiden och den forskning som gjorts lärt oss ett och annat sen 80-talet. Vi vet att hästar inte mår bra av att utfodras av alltför energirikt kraftfoder om de inte också gör av med energin som tillförs. Vi vet att dåligt inpassade sadlar leder till smärtsamma och bestående skador hos våra hästar och den som stått med en senskada vet att en vetcheck inför en hård säsong kanske inte är så dumt ändå. Tur är väl det, att utvecklingen även i våra stall går framåt.
– Jag tror att de smarta lösningarna för att förenkla hästägandet kommer att bli fler och fler. Alla vi som har häst vet att häst ofta innebär tungt jobb och många timmar i stallet. Vi ser redan produkter som automatiska foderautomater, som är både tidsbesparande och tillåter fler utfodringar vilket är bra för hästarnas matsmältning. Jag har gjort en djupdykning i våra branschkollegors produkter som redan finns på marknaden, hur bra är det inte att vi kan mäta hästens (och ryttarens!) symmetri och enkelt upptäcka begynnande hältor genom smart teknik? Jag hoppas få se mer intelligenta prylar i våra stall framöver! säger Emelie.
Videquus smarta kameror en del av framtidens hästägande
Videquus tjänst Hästvakten består av en kamera som man hyr och sätter upp i sin box. Ett eluttag eller förlängningssladd är egentligen allt som krävs, antingen har man redan wifi i stallet eller så löser vi det åt användaren med en mobil router, förklarar Emelie. I kameran sitter en liten dator med AI-teknik som blivit upplärd att känna igen hästar och att analysera deras beteende. Kameran vet till exempel om din häst eller lugn eller aktiv i förhållande till andra hästar, hur ofta och hur länge din häst brukar vila.
– Om bara några veckor lanserar vi vår uppdaterade app som förutom livestream från kameran och delningsbara filmklipp kommer att innehålla nya larmfunktioner som larmar användaren om hästen rullat fast, om en människa befinner sig i boxen nattetid eller om den uppvisar symptom på kolik. Att kunna lansera ett första koliklarm ger mig verkligen gåshud – tänk om vi kan förebygga kolikanfall från att eskalera och på så sätt till och med rädda hästliv. Det är ett riktigt bra exempel på hur kunskap vi får från forskning och ny teknik förbättrar våra liv med hästarna.
Snart lanseras en uppdaterad app med nya larmfunktioner.
Behövs fler aktörer inom horse-tech
Emelie har själv hästar hemma på gården och i hennes stall är uppkoppling och ny teknik en självklarhet. Hon har förbättrat sitsen med hjälp av en manick som vibrerar om hon sänker blicken, filmar sina ridpass med en kamera som automatiskt följer och zoomar in hästen, hon följer vad som händer i både boxar och ligghall med AI-kameran från Videquus och kan ta jobbmöten i sadelkammaren tack vare den mobila routern för wifi. Att logga ridpassen och planera träningen i en app i stället för i den gamla kalendern i sadelkammaren är givet.
– Lantbruk med andra sorters djur, till exempel kossor, har automatiserat arbetet i större utsträckning. Vi ser grovfoder som ges med hjälp av löpande band, automatisk utgödsling och breda stallgångar som tillåter sopning med maskin. I mindre privata häststall är det sällan ekonomiskt försvarbart med sådana lösningar – men nog måste det finnas hästfolk med smarta idéer och entreprenörsdrömmar som kan börja sälja mindre kommersiella lösningar till oss andra? Varför finns det inte små gödseldammsugare som underlättar mockningen? Kanske kan gödslet omvandlas till energi direkt i maskinen på något sätt så att man slipper lagra det alls. Vi på Videquus utvecklar flera nya produkter och nya sätt att använda AI-tekniken på men det behövs fler aktörer inom horsetech-området! menar Emelie.
En kamera installeras i boxen.
Mer kvalitetstid med hästen
– Jag tror att de flesta hästägarna håller med mig när jag säger att vi inte ska ersätta vår kvalitetstid med hästarna med teknik. Men om en teknisk pryl kan göra att jag slipper packa höpåsar och i stället lägga den tiden på att umgås med min häst mer, då är all teknik mer än välkommen in i framtidens hästägare!
Kom hästen till ro trots ny boxgranne igår kväll? Kom jag ihåg att byta täcket innan jag gick? Vilken tid kom de ut i hagen i morse? Videquus är mycket mer än en vanlig kamera. Det är en världsunik kameratjänst med avancerad AI, komprimerad till en lättanvänd app där du alltid kan följa din häst. Kameran lär känna hästens unika beteende och om något verkar vara fel får du ett larm direkt till din mobil. Med Videquus är du nära din häst, även när du inte kan vara i stallet.
Läs mer om deras tjänster
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!