Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och de tre inriktningarna gör att eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
På Axevalla Hästcentrum har man skapat unika förutsättningar för sina elever att få lära och utvecklas i en skolmiljö samtidigt som de har branschen nästgårds. Här har eleverna tillgång till moderna utbildningsstall, körhall, Axevallas fina tävlingsbana, belyst motionsslinga, rundbana, fina skogsvägar för körning och ridning – en komplett anläggning för såväl rid- som travsport. Sen ett par år tillbaka finns det dessutom en ovalbana för islandshäst mitt i travbanan. Fredrika Lindgren är agronom och yrkeslärare och jobbar som lärare på skolan i ämnena anatomi, fysiologi samt foderlära. Att skolan ligger så pass nära branschen ser hon som en otrolig fördel.
– Här får eleverna alla förutsättningar för att nå sina mål och att vi befinner oss på en hästanläggning gör ju att eleverna kommer otroligt nära branschen. Vi ser loppen och möter tränarna dagligen, både i och utanför undervisningen. Eleverna får en unik inblick i hur det faktiskt är att jobba med häst. Sen att vi har tre inriktningar gör att vi lånar tips av varandra. Ridhästarna lånar konditionsträningen från travet och travhästarna lånar hållbarheten och ridningen från ridhästarna. Från Islandshästarna har man anammat tänket med rena gångarter. Det gör att våra elever tar med sig kunskap från olika inriktningar och har kanske ett lite nytt tänk när de kommer ut på arbetsmarknaden, säger Fredrika.
Nyrenoverat boende och välfungerande elevstall
På Axevalla läser eleverna inriktningen hästhållning och blir hästskötare inom antingen ridning, trav eller islandshäst. De tillbringar hela sin studietid på Axevalla hästcentrum, här finns nämligen även lokaler för de teoretiska gymnasiekurserna. Det finns ett välfungerande elevstall där man kan ha sin häst under sin studietid och ett nyrenoverat boende i anslutning till området. De allra flesta eleverna väljer att bo på internat, där personal finns tillgänglig dygnet runt och flertalet aktiviteter arrangeras efter skoltid.
Hållbar hästhållning
Framtidens hästföretagare behöver hållbara metoder och förutsättningar för hästhållning som tar hänsyn till allt från hästens behov, djurskyddslagstiftelsen, behovet av en god arbetsmiljö och en hållbar ekonomi för företagaren. Skolan har kompetent personal om man är intresserad av att fördjupa sig inom till exempel foderlära, djurskydd, hästhälsa samt rid- och körlära.
– All vår personal är otroligt kunnig och har på ett eller annat sätt en fot även i branschen. Antingen tävlar de själva på hög nivå i de olika disciplinerna eller är tränare utöver sin lärarutbildning. Det gör att vi har bra kontakt med branschen och kan anpassa vår utbildning efter vad som efterfrågas. Exempelvis kunde vi för några år sedan se att proffsen efterfrågade hästskötare och personal som hade mer kunskap om hästens anatomi och fysiologi. Som hästskötare behöver man idag veta hur man förebygger och underhåller olika skador hos häst och då arbetare vi fram en ny linje där eleverna får fördjupad kunskap om just detta.
Utbildning nära forskning och näring
Naturbruksförvaltningen och Axevalla Hästcentrum arbetar tillsammans med näringen för att stärka förutsättningarna för tillväxt och utveckling genom att bedriva utvecklingsprojekt kring hållbara hästhållningssystem i anslutning till Axevalla. Bland annat testas just nu ny teknik för att modernisera arbetet i häststallar med syfte att avlasta den som arbetar i stallet. I samarbete med RISE – Research Institutes of Sweden testas och utvecklas en stallhjälpreda som ska kunna bära balar, vatten, foder och annat och följa den som arbetar i stallet. På så sätt är förhoppningen att göra arbetssituationen mindre fysiskt belastande och mer ergonomisk.
– Just nu arbetar vi med en prototyp av stallhjälpreda som vi kallar "Robban". Det är en fyrhjulsdriven maskin med väldigt stark motor som hjälper oss med det tunga dagliga stallarbetet. "Han" kan till exempel hjälpa oss köra ut vatten till hagarna, transportera höpåsar samt köra in tunga spånbalar till boxarna. Eftersom han har både fyrhjulsdrift och stark motor är han ovärderlig nu när det är lerig och blött. Han fastnar inte i leran som exempelvis en skottkärra kan göra när den är fullpackad med grejer. Våra elever är med i utvärderingsprocessen, de testar och kommer med synpunkter och förbättringar som vi sedan skickar till utvecklarna. Sen försöker vi så mycket som möjligt arbeta med att förbättra arbetsmiljön i stallet. Vi har automatiska vattenkoppar, sopmaskiner samt automatiskt utfodring. Detta ger också eleverna ett tänk på hur arbetsmiljön är i stallar samt hur man på olika sätt kan underlätta den typen av tungt arbete, menar Fredrika.
"Robban", en prototyp på stallhjälp som utvärderas av eleverna.
Enligt Fredrika ska man välja Axevalla Hästcentrum om man vill komma till en skola där eleven och hästarna står i centrum.
– Vi är en skola som andas häst, både i och utanför utbildningen. Vi ser till individens behov och har väldigt engagerad personal som ser till att elevernas får en så bra grund som möjligt att stå på inför deras framtida arbetsplatser. Sen tar vi in mycket externa föreläsningar ock åker på många studiebesök. Och våra APL-platser (typ som praktik) är fantastiska. Vi är som en stor hästfamilj där alla känner alla, avslutar hon.
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!