
Behöver min häst ett tillskott för lederna?
Som hästägare har du någon gång förmodligen ställt dig själv frågan; ”Behöver min häst ett tillskott för lederna?” Kanske har du märkt av en skillnad i din hästs rörelsemönster eller inställning till arbete. Eller så vill du bara bibehålla välmående leder hos din unga häst. Oavsett orsak, så kan det vara svårt att hitta rätt bland all information som finns tillgänglig.
För att räta ut några frågetecken bad vi NAFs chefsveterinär Andrew Richardson, BVSc CertAVP (ESM) MRCVS, att dela med sig av sina tankar kring några vanliga återkommande frågor från våra kunder.
Från vilken ålder bör jag börja ge tillskott för lederna?
– Kliniska studier har påvisat fördelar med att ge ett ledtillskott av hög kvalitet inom ett brett ålderspann av hästar. Ledbesvär är inte begränsat till hästar i mitten av tonåren och uppåt, utan ses även hos unga hästar. Artros kan förekomma i unga år, även om det mer vanligen förknippas med stigande ålder. Osteokondrit (OCD/lös benbit) och subkondrala bencystor (OCLL) är vanliga tillstånd som kan orsaka betydande ledproblem hos unga hästar. Med detta i åtanke kan ledstöd påbörjas i ung ålder. Den exakta åldern för när vi skulle rekommendera att börja varierar utifrån individen. Till exempel skulle en häst med konstaterad OCD, och målet är att bli en högpresterande tävlingshäst, må bra av att börja med tillskott för lederna i samband med inridning och framåt. En ponny utan tidigare besvär som arbetar på medelnivå kanske inte drar nytta av ett ledtillskott förrän den är i mitten av tonåren.
NAFs chefsveterinär Andrew Richardson.
Hur tidigt bör jag börja ge tillskott för lederna?
– Om du köper en häst utan kännedom om tidigare ledbesvär, då rekommenderas ledstöd så fort eventuella tecken på nedsatt ledhälsa visas. Dessa tecken skulle inkludera:
- Förkortad steglängd
- Minskad höjd i steget
- Nedsatt prestation (vägringar, rivningar, försämrad följsamhet vid markarbete)
- Oregelbunden hälta, speciellt vid vändningar
- Värme eller svullnad kring en eller flera leder
- Svårighet att lyfta ben vid skoning eller liknande
Om ett problem upptäcks redan innan prestationsförmågan påverkats, tex vid böjprov eller som röntgenförändringar i samband med veterinärbesiktning, bör ledtillskott påbörjas direkt för att förhindra prestationsbesvär längre fram.”
Förkortad steglängd kan vara ett tecken på nedsatt ledhälsa.
Bör jag förvänta mig att se en skillnad på min häst?
– Svaret på detta beror på det underliggande problemet. Veterinär bör alltid kontaktas om hästen visar tydlig hälta, eller om något av ovan nämnda tecken inte blir bättre. Flertalet studier, inklusive tester på våra egna ledtillskott, har visat en förbättring avseende svängfas och rörelseomfång inom 2 veckor. Tidigt stadium och mildare ledbesvär kan förbättras och graden av försämring av mer avancerad ledsjukdom kan stabiliseras med ett ledtillskott av hög kvalitet.
Bör jag ge ett ledtillskott året runt eller enbart under tävlingar?
– Det är mer fördelaktigt att ge ett tillskott för lederna året runt framför att bara stötta i samband med tävling. Även om eventuella obehag kan visa sig tydligare under perioder med ökad belastning, kommer den underliggande sjukdomen i de påverkade lederna fortfarande pågå. Tillskott året runt kan minska hastigheten för ledhälsans försämring och ge ett bättre resultat.
När hästen i språngkurvans fas eleverar, alltså när hästen lyfter frambenen från marken, förflyttas vikten och kraften till hästens bakben. Det medför ett ökat tryck på bakbenens leder.
Vad är viktigast när man väljer ett ledtillskott?
– Att välja ett varumärke som förstår de synergistiska fördelarna av att kombinera de ingredienser som tillsammans kan optimera ledhälsa. Högre nivåer av en specifik ingrediens betyder inte alltid att det är en bättre produkt. För vissa ingredienser finns ett max för hur mycket hästen kan ta upp och att öka tillförseln leder då främst till väldigt dyra gödselhögar. Forskning har visat att optimala resultat uppnås från en kombination av viktiga ingredienser, och det är utifrån denna forskning som vi på NAF utformar våra ledprodukter.
Vilka andra faktorer, utöver tillskott, bör jag tänka på när det kommer till ledhälsa?
- Fysisk kondition – för otränade eller unga hästar bör träningsbelastningen ökas successivt för att förebygga skador och ledproblem. Bentäthet svarar långsamt på förändringar i träningsgrad. Det är också viktigt att komma ihåg att det behövs en ökad muskeltonus för att avlasta och stabilisera lederna. Det finns ingen ersättning för fysisk kondition eller genvägar till att uppnå det!
- Typ av träning och underlag – som veterinär ser jag mycket mer ortopediska besvär hos hästar som är begränsade till en typ av träning, särskilt när den utförs på samma underlag. En variation av övningar, intensitet och underlag är viktiga delar för att minska risken för ortopediska problem. Utöver det behövs sunt förnuft för att undvika extrema underlag, där det mest uppenbara exemplet är att undvika hög hastighet eller hoppning på hårda ytor.
- Exteriör – exteriöra egenskaper påverkar också risken för att utveckla ledbesvär. Hästar med extremt dålig exteriör passar kanske inte för en tävlingskarriär. Hästar med mildare avvikelser bör skötas noggrant och skulle utan tvekan dra nytta av ett tillskott för ledhälsa. Korrigerande verkning av hovarna kan vara en god hjälp, särskilt i ung ålder. Vanliga typer av exteriöra avvikelser förknippat med ledbesvär inkluderar; inåt-tåad, utåt-tåad, upprätade/stumma kotor, veka kotor, rak hasvinkel, höga trakter och låga trakter.
- Hovvård – det gamla uttrycket; ingen hov, ingen häst, är högst aktuellt när man pratar om att förebygga ledbesvär. Regelbunden verkning är grundläggande samt om hästen bör ha skor och i så fall vilken sorts sko utifrån typ av häst, hur den används och individuell hovform. Bra hovar som är korrekt skötta och skodda är otroligt viktigt för optimal ledhälsa hos häst.
För mer information om NAF och för individuell rådgivning vänligen besök vår hemsida
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Shirehästar hade utflykt på Djurgården
Om man var ute och gick på Djurgården i Stockholm i helgen kan man ha mött ett gäng shirehästar och deras ryttare ute på långritt.

Utfodring av häst med magsår
En läsare har ett sto som diagnosticerats med magsår och undrar hur hon ska tänka kring utfodringen. Foderrådgivaren Malin svarar.
Hitta ett grovfoder med bra balans mellan energi och protein

Obehagligt fynd – hästben i naturreservat
I helgen gjordes en makaber upptäckt när nio hästben hittades utspridda i en skogsbacke i Frölunda naturreservat i Upplands-Bro kommun.

När man får glädjefnatt på tävling
Dressyrryttaren Justina Vanagaitè från Litauen delar med sig av ett roligt klipp på Instagram. Hennes häst får helt enkelt lite glädjefnatt.

Fredrik Jönsson om OS-satsningen
Fredrik Jönsson har inte gett upp. Än lever drömmen om att ännu en gång få rida stora mästerskap. Här berättar han om planerna framöver.
Mästerskapshästen kan ta honom till landslaget: ”Vill absolut tillbaka”
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Så plockar du »enkla« poäng på banan
Små förändringar i din ritt kan göra stor skillnad i protokollet. Annette Fransén Iacobaeus berättar hur du med små medel kan höja din procent.

Rid en skrittpiruett som Marina Mattsson
En skrittpiruett utförs i samlad skritt, tillskillnad från en bakdelsvändning som utförs i mellanskritt. Ryttaren Marina Mattsson förklarar.
"Skillnaden är graden av samling samt centreringen i vändningen"

Hunden Chili följer gärna med på ridtur
När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med Rocky hänger den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln.
Se det söta klippet + intervju: "Hundar är duktiga på att anpassa sig"

Håller ridläger trots indraget tillstånd
Följetongen med Akkas ridcenter fortsätter. Trots att verksamheten saknar tillstånd går det bra att anmäla sig till sommarens ridläger.

46 punkter för hästvälfärden i Paris 2024
Den franska regeringen har lagt fram 46 förslag på regeländringar för att sätta hästvälfärden i centrum under OS i Paris 2024.
Vill se lag om fyra ryttare och alla hinder rivningsbara i terrängen

Smart lösning för att fylla på vatten
Sandra Källström kom på en smart lösning för att fylla på vatten i två hagar samtidigt. Enkelt, smidigt och för en rimlig summa pengar.

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

[WEBBSHOP] Höpåse på köpet!
Just nu skickar vi med Hippsons snygga höpåsar när du köper någon av ridövningsböckerna. Passa på att inspireras och få en praktiskt höpåse.
Hundratals konkreta ridövningar varieras med veterinära tips

Hjälp till att kartlägga stor blodmask
Veterinärstudenten Jessica Lernå vill ha hjälp att i sitt examensarbete kartlägga förekomsten av stor blodmask hos häst.

Ridklubben ger bort återvunna ridkläder
Hos Nynäshamns ridklubb kan man lämna ridkläder som man har vuxit ur eller inte vill ha. Den som behöver får komma och hämta – helt gratis.
Gynnar miljö och plånbok: "Bra om sakerna kan glädja någon annan"

Handeln bara fortsätter trots förbud
Två kvinnor i Halland är förbjudna att handla med och hålla hästar i större omfattning. Trots det fortsätter handeln enligt uppgifter till Hippson.
Länsstyrelsen: "Därmed får hon inte sälja några hästar alls"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!