Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Text: Kate Hore R Nutr (Animal) R.Anim.Technol , Senior Nutritionist vid NAF UK
Först och främst bör vi komma ihåg att ston är ”okastrerade” djur precis som hingstar, med alla de hormonella utmaningar som det för med sig. Till exempel, i det vilda, är flockens ledare vanligtvis ett äldre sto, ett så kallat "alfa-sto", som utan besvär kan hävda sin dominans trots att hon fysiskt sett inte är lika stark som hingsten. Alfapositionen kan skifta mellan olika ston inom flocken beroende på vilken situation det gäller. Så det kan finnas en alfa gällande utfodring och en annan alfa för när flocken ska förflytta sig.
Ston är naturliga ledare
Att äga ston kan vara utmanande, men med dalarna kommer också toppar. Ston kan vara beslutsamma, smarta, naturliga ledare - vilket gör henne till en helt fantastisk tävlingspartner! Om du har turen att äga ett sto, så gäller det att verkligen arbeta med henne, snarare än emot. Stoets hormonella beteende följer vanligtvis ett mönster från mars till oktober, men det kan variera, och svårighetsgraden av beteendeförändringarna är också mycket individuell.
Äggstockens placering
För ston finns det två utmaningar, att hålla sig fokuserade och att hålla sig bekväma i sin kropp. Deras äggstockar sitter precis bakom och nedanför sadelläget och tecken på obehag är ofta förknippade med det området. Till exempel kan stoet som slår med svansen eller är känslig vid borstning av bakpartiet vara obekväm i detta område, vilket påverkar hennes förmåga att aktivera rygg och bakben och forma sig korrekt. För discipliner som dressyr och hoppning, där engagemang i bakpartiet är så viktigt, kan detta innebära en särskild utmaning för både stoet och ryttaren.
Säsongsmässigt obehag kan absolut bidra till hennes beteendeförändringar, men är inte den enda faktorn. Det kan också bero på hormonella svängningar där beteendet kan skifta från Östrus, med tecken på förberedelse för betäckning, så som ökat intresse för andra hästar, överdriven urinering och svårigheter att fokusera. Till att sen övergå i Diöstrus där hon naturligt skulle avvisa hingsten med aggressivt och dominerande beteende.
Tips för att underlätta för stoet vid brunst
Tyvärr matchar brunstsäsongen nästan perfekt med tävlingssäsongen, eftersom brunsten stimuleras av längre dagsljus. Att därför arbeta med att förbättra både komfort och balanserat beteende kan därför göra en enorm skillnad för prestationsförmågan under stoets brunst. Genom ett sympatiskt, men proaktivt synsätt finns det ett antal olika saker att göra för att stötta henne.
Försök att bibehålla en stabil flock kring stoet eftersom förändringar här kan ändra hennes rang och därför påverka beteendet. Ge en diet med hög andel fiber, begränsad mängd kraftfoder och undvik stärkelserika spannmål som kan förvärra oönskat beteende. Håll ditt sto i ett hälsosamt hull, eftersom övervikt kan förlänga brunstperioderna och dominerande hästar tenderar att ha ett högre hullpoäng. Utöver den allmänna hanteringen är även riktad näringstillskott för ston att rekommendera.
NAF Oestress ger en unik synergistisk sammansättning för alla aspekter av stoets brunst, inte bara hennes beteende och attityd. Munkpeppar ingår för lugn och fokus, men kommer på egen hand inte åt roten till de fysiska obehagen som stoet upplever. Därför ingår också naturliga antioxidanter, magnesium och riktade örter, såsom Krampbark och Silverax, som främjar komfort och tillsammans med näring för ökat fokus gör det möjligt för stoet att prestera på topp genom brunsten.
Med goda rutiner och riktad näring kan vi arbeta med våra ston för att bibehålla fokus och komfort, så att deras naturliga styrkor kan få komma till sin rätt!
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
Fyll på foderförrådet, eller prova en ny sort. I veckans tävling, i samarbete med RS Mustang, får fem vinnare välja det foder som passar deras häst.
I onsdags fick Ylva Karlsson en idé om att Hästsverige borde gå samman och skicka ner hjälppaket till hästarna som drabbats av EHV-1 i Valencia.
"Hästsverige visar återigen att vi kan gå ihop och vara starka tillsammans"
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!