
Sue Brodrick-Hallström/Ola Jennersten
Dags för valp? Ta del av uppfödarens tips
Många drömmer om en egen hund men det är flera saker att ha koll på innan ett köp genomförs. Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare och har sedan 1992 fött upp dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser på hästgårdar. Här ger hon viktiga tips gällande köp och val av hund.
På en gård i Rånäs, mellan Uppsala och Norrtälje, driver Susanne sin kennel Navarra. Förutom hundarna har hon tre hästar på gården, ett intresse hon delar med sin dotter Anna som är fälttävlansryttare. Susanne berättar att hon alltid har varit intresserad av hundar men att det var i slutet av 80-talet som hon fick upp ögonen för rasen dansk-svensk gårdshund.
– Jag såg dansk-svensk gårdshund i en presentation när den skulle bli godkänd i Sverige och blev blixtförälskad i rasen. Det tog inte låg tid innan jag hade en egen. Jag fick första kullen 1992 och sedan dess har jag fått en kull om året, berättar Susanne.
Dansk-svensk gårdshund är en vanlig ras på hästgårdar. Foto: Sue Brodrick-Hallström
En riktig gårdshund
När Susanne först såg dansk-svensk gårdshund var det rasens utseende hon tyckte om.
– Då jag köpte rasen var den ganska ny i Sverige så jag visste egentligen inte så mycket om den. Men för en ägare som har ett aktivt liv och bor på gård är den en fantastisk ras. Det är som en stor hund i ett litet format. De är intelligenta och även om det är en liten hund har den ett stort behov av motion och rörelse, de behöver motion både för kroppen och knoppen. De är lite självständiga samtidigt som dem är ganska sällskapssjuka. Med andra ord så följer hunden sin ägare och vill alltid vara med, förklarar Susanne.
Vidare berättar hon att hennes hundar gärna är med i skogen när hon rider ut eller hänger i stallet när hon tar hand om hästarna.
– Rasen har också en nedärvd jaktinstinkt att jaga råttor, möss och sork. Vi har med andra ord inget behov av möss-, eller råttfällor i stallet. De har också en utvecklad instinkt att larma vilket betyder att det inte kommer in någon på gården utan att hundarna talar om det för oss.
Susannes hundar är gärna med i stallet eller följer med ut i skogen på en ridtur. Foto: Sue Brodrick-Hallström
Uppfödarens roll i val av köpare
En kull av dansk-svensk gårdshund består vanligtvis av mellan tre och fem valpar. När det kommer till val av valpköpare anser Susanne att det är hennes uppgift som uppfödare att placera valparna där hon tror att de kommer få det allra bäst.
– Jag som uppfödare har ett otroligt stort ansvar att placera valpen hos rätt köpare. Alla köpare måste komma hit personligen. Då pratar vi om deras förväntningar, vilken typ av hund de vill ha och hur deras livssituation ser ut. Jag säljer exempelvis aldrig en hund till någon som inte har möjlighet att ha med sig den på jobbet. Denna ras blir inte lycklig om den inte får vara med sin familj. Då finns det andra raser som passar bättre och som är mer självständiga. En seriös uppfödare kan också säga nej till valpspekulant om man får känslan av att det är fel ras för dem. Sen behöver det vara en aktiv person som kan ge hunden den stimulans den behöver. Det handlar också om att skapa ett ömsesidigt förtroende mellan köparen och säljaren. Som uppfödare finns man alltid där vid framtida frågor och funderingar. Jag anordnar valpträffar en gång om året där alla hundar jag fött upp är välkomna på.
En dansk-svensk gårdshund passar dig som lever ett aktivt liv. Den behöver mycket stimulans. Foto: Sue Brodrick-Hallström
Val av ras och uppfödare
För att hitta rätt hundras gäller det att verkligen fundera över hur ens liv ser ut och vilken typ av ras som skulle passa in. Lever jag ett aktivt liv eller passar en hund med lite lägre aktivitetsnivå bättre? Kan hunden vara med på jobbet, hur ser boendesituationen ut och har jag tid för en hund vars päls kräver mycket omvårdnad och tid?
– På Svenska Kennelklubbens nylanserade sajt köpahund kan man utifrån olika kriterier söka vilken ras som skulle kunna passa just dig. Där får man också upp en lista över uppfödare i ditt närområde, aktuella valpkullar samt förmedling av äldre hundar. Jag rekommenderar så klart även alla att köpa en hund som har renrasiga föräldrar registrerade hos SKK. Då vet man att aveln har skett inom ett visst regelverk och under kontrollerade former. Alla uppfödare som är registrerade i Svenska Kennelklubben måste följa regelverk framtagna för att främja hundaveln och få friska hundar. En annan fördel med rashundar är att köparen vet vad den får och de egenskaper man önskar, avslutar Susanne.
p.s. Vill du veta vilken hundras som passar dig, vilka uppfödare som finns i ditt närområde eller fler tips gällande att köpa hund? Scanna QR-koden!
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.

Vinst för Peder och Hansson WL i Danmark
Genom åren har de kammat hem flera vinster och tidigare även blivit rankade som det bästa hoppekipaget år 2018. Nu har de vunnit igen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!