Foto: Svensk Galopp
Folket, festen, solen, champagnen, färgerna och – inte minst – hästarna. Det finns flera anledningar till att just du ska besöka en galoppbana i sommar. Amie Karlsson från Svensk Galopp lovar dig en upplevelse utöver det vanliga!
– Det är häftigt att se hästarna springa i full galopp sida vid sida. Ljudet från hovarna, hästarnas andhämtning, publikens förväntningar, stämningen… Det är svårt att beskriva, det måste upplevas, säger Amie Karlsson, kommunikationsansvarig hos Svensk Galopp med en gedigen bakgrund inom sporten.
I hästkapplöpning tävlar män och kvinnor på lika villkor och i Sverige finns det ungefär lika många manliga som kvinnliga utövare. Det gäller bland både jockeys och tränare.
Medelhastigheten i ett galopplopp är 50–60 kilometer per timme, ibland ännu snabbare. Det tar bara ett par galoppsprång för hästarna att gå från startmomentets stillastående upp till full fart och det gäller att hänga med i svängarna.
– Ja, det går fort och det är det som är en stor del av tjusningen, konstaterar Amie, och det hörs att hon verkligen älskar sin sport.
Färgerna spelar roll
Men galoppsporten är inte bara snabb, den är färgglad också. Faktiskt betydligt mer färgsprakande än de flesta – alla? – andra hästsporter. I galoppen har alla hästägare en egen färgkombination. Vid tävlingar bär ryttaren alltid en tävlingsdress med hästägarens färger. Det sätter inte bara färg på sporten utan gör också att det blir enkelt för publiken att följa favorithästen under loppet.
Galopp handlar dock inte bara om full fart från start till mål. Det är en taktisk sport där det gäller för jockeyn att hitta rätt position i loppet och att spara på hästens krafter, så att de inte tar slut innan målgång. Och det är här agnarna skiljs från vetet enligt Amie:
– Är du en riktigt bra jockey är du expert på tempobedömning och kan hålla ett jämnt tempo i hela loppet. Skulle det vara första gången du ska rida hästen är det upp till tränaren att förmedla vad som fungerar bäst för just den här individen; ska den gå i front eller kanske avvakta bakom ledaren? Är hästen bäst i spurten eller bör den hålla sig där framme från början? Här snackar vi taktik på hög nivå!
Ett team bakom varje häst
Utöver jockey och tränare finns det naturligtvis många fler personer i teamet runt hästen. Hästarna tas oerhört väl om hand av allt från uppfödare och hästägare till arbetsryttare och hästskötare. Självklart är också veterinär, hovslagare, kiropraktor, massör och tandläkare viktiga nyckelpersoner i kretsen kring en galopphäst.
– Det sammantagna resultatet av allas jobb får man när hästen kommer till start. I loppet får man ett kvitto på sitt hårda arbete.
Amie nämner även vikten av ett väl preparerat underlag, som ska vara så skonsamt som möjligt för hästarna:
– De flesta löpen i Sverige rids på dirttrack, vilket framför allt består av sand. På sommarhalvåret rider vi ofta på gräs. Att preparera en galoppbana är ingenting som görs i en handvändning. Det är många, väldigt många, timmars jobb mellan varje tävlingsdag för att få banorna i perfekt skick.
Galoppsport är verkligen ett lagarbete. Foto: Wolfram Meyer
Får inte störa andra ekipage
Det är lätt att tro att den som kommer först i mål alltid är den som vinner. Men icke. Den lokala galoppdomstolen på varje galoppbana analyserar loppet och kan diskvalificera ekipage som av en eller annan anledning har stört andra under loppets gång.
– Det är väldigt ovanligt, men det händer. Galoppdomstolen har en viktig roll för att se till att loppen rids så säkert som möjligt. Vid årets Kentucky Derby, ett av USA:s största sportevenemang, blev vinnaren diskvalificerad för att ha stört andra under loppets gång. Det blev stor dramatik eftersom det var första gången under derbyts historia detta hände, berättar Amie.
Flera hästfester under sommaren
Vill du uppleva riktig flärd och fest ska du besöka något av de större galoppevenemangen i sommar – exempelvis Nationaldagsgaloppen på Gärdet i Stockholm den 6 juni, Svenskt Grand National på Strömsholm den 15 juni, Super Sunday den 16 juni eller Women Jockeys’ World Cup den 30 juni, båda på Bro Park.
På Jägersro är det Pramms Memorial den 19 maj och Svenskt Derby den 14 juli. Göteborgs Stora Pris går den 18 augusti eller varför inte besöka den populära familjedagen på Göteborgs Galopp den 2 juni?
2017 överraskades Linnea Elmér när hennes sto oväntat födde tvillingar. Nu har de två fyrbeningarna hunnit bli två år, Linnea berättar mer.
Tre nya projekt om hästforskning har beviljats medel. I det ena projektet ska man titta närmare på hästens så kallade förväntansbeteende.
Elke Hartmann vill öka förståelsen: ”Kan motverka att hästar far illa”
Aisling Equestrian är det svenska varumärket, med "schysst" tillverkning, som amerikanerna skriker efter. Nu utökar de båda grundarna kollektionen ytterligare.
Charlotte Treschow, vd: ”Vi skapar ridplagg vi själva har saknat”
Måndag berättade Hippson om Erik Grönberg, som utsattes för sexuella övergrepp som barn och nu har skrivit en bok. Hästarna hjälpte honom läka.
Tre exemplar lottas ut: ”I hästarnas värld är ingenting komplicerat”
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 10 ger rabatt på bett – bara i dag
Det här är en rolig övning som går att kombinera på flera sätt. Hindren behöver inte vara höga, utan det handlar om att få en lydig och reglerbar häst.
Den här hästen är inte sen med att "fiska in" godisbiten matte lägger en bit bort. Gör ett kast med grimskaftet, sedan är det bara att dra in fångsten.
En läsares häst har behandlats för en mild gaffelbandsskada i båda bakbenen – och funderar därför om avställning kan ge skadan bättre chans att läka.
Många tänker bra shopping när de hör EuroHorse, men mässan innehåller så mycket mer. Visste du till exempel att Distriktsveterinärerna ordnar föreläsningar?
Sveriges Radios dokumentärserie Hästgården, om sexuella övergrepp på en ridanläggning, strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.
När det gäller smittsamma sjukdomar är det viktigt att ”tänka efter före”. Gittan Gröndahl berättar om faktorer som ökar risken för smitta.
Favorit i repris: "Ställ inte in en ny häst med alla de andra"
P.S.I-auktionen i Tyskland firade 40-årsjubileum i helgen med försäljningsrekord. Dyraste dressyrhästen blev fyraårige hingsten V-Plus Gold.
Den italienska hoppryttaren och natural horsemanship-instruktören Giorgio Pagliaro visar i det här klippet upp hur han ibland löshoppar sina hästar.
Allergiska hudbesvär kan öka risken för öroninflammation hos häst. Detta visar en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Erik Grönberg utsattes för sexuella övergrepp som barn men han tog sig tillbaka, delvis med hjälp av hästarna. Nu har han skrivit en bok om allt det svåra.
"Årets uppfödare" har länge använt EquVicis Essential som komplement till en grovfoderbaserad foderstat för unghästar, hingstar och stuteriets dressyrhästar.
Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri: "Är otroligt nöjd med resultatet"
För en vecka sedan vann Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy Saab Top 10 i Friends. Väl hemma i Danmark igen har de ägnat sig åt – hoppning!
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 9 – rabatt på vår splitternya bok
Att ha håret uppsatt i en hästsvans har de flesta hört talas om. Den här frisören har dock tagit "hästfrisyrer" till en helt ny nivå. Vad tycker ni?
Är din häst är lycklig? Det pratas mycket om hållbara hästar, men då menar vi oftast fysisk hållbarhet. Deras psykiska välmående tas sällan upp.
"Träna på att läsa av hur hästen mår och dess sinnestillstånd"
STORA JULNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet