
En guide för total magtarmhälsa
En välmående mage är grundläggande för prestationsförmåga och allmän hälsa. Men var börjar och slutar den? Följ med på NAFs guidade tur genom hela magtarmkanalen.
Av:
Dr Andy Richardson, Chefsveterinär, NAF UK, BVSc, CertAVP(ESM), MRCVS
Kate Hore, Chefsnutritionist, NAF UK; RNutr(Animal), R.Anim.Technol (Cert)
Vad påverkar magtarmhälsan?
För att klara av att smälta fodret på ett effektivt sätt måste hästens mage kunna anpassa sig till många olika typer av foder och gräsarter, och de förändringar som de medför. Men den övergripande magtarmhälsan påverkas av flera andra faktorer, inklusive;
• Arbetsbelastning/Träning
• Typ/Hull
• Mankhöjd/Ålder
• Väderlek/Geografiskt område
• Resande
• Predisponerade åkommor och tillstånd
• Läkemedel
• Kost
Alla dessa variabler kan påverka den totala magtarmhälsan, och många av oss tänker nog främst på magsäcken när vi hör ordet magtarmhälsa. Detta kanske beror på att mycket av den diagnostik och behandling som idag finns är begränsad till detta område. Magsäcken utgör dock bara en liten del av magtarmkanalen, faktiskt knappa 10%, resten av systemet diskuteras sällan och underdiagnostiseras därför ofta.
Magtarmkanalen - Översikt
Att sköta om den totala magtarmhälsan via både kost och hantering är en viktig del för att skapa styrka inifrån och ut. Den övergripande maghälsan börjar i munnen. Hästen producerar runt 10-12 liter saliv om dagen, som till stor del består av bikarbonat, vilket hjälper till att neutralisera den sura miljön som dominerar i magsäcken. Magsäcken kan grovt sett delas upp i 2 delar. Den nedre glandulära slemhinnan är väl skyddad från syran, som naturligt förekommer i magsäckens nedre region, medan den övre kutana slemhinnan är ömtålig och känslig för syraattacker. Fiber från grovfoder eller andra fiberrika fodermedel har en viktig skyddande roll för den kutana slemhinnan. Fibrerna bildar en matta på magsyran som hjälper till att hålla kvar syran i det nedre området och säkerställer att gränsen till den kutana delen av magsäcken bibehålls. Det finns många olika sätt som fodertillskott kan hjälpa till avseende exponeringen för magsäckens sura innehåll, i synnerhet via gelbildande ämnen*, som stöttar den känsliga magslemhinnans hållbarhet.
På vägen genom tunntarmen tas näringsämnen upp i blodomloppet. Fodertillskott som ger stöd för tarmväggens styrka och elasticitet hjälper till att hålla passagen smidig och effektiv. När maten väl har passerat genom tunntarmen kommer den till den kanske mest intressanta delen av magtarmsystemet - Grovtarmen. Mer forskning krävs för att fullt ut förstå hur våra hästar som grovtarmsjäsare bearbetar föda, men hittills förstår vi några av de processer som sker här. Viktigast av allt är att tarmfloran måste vara i balans för att effektivt kunna bearbeta fodret. Tarmfloran består av bakteriepopulationer som måste stabiliseras genom bra rutiner, foderstat och hantering för att skydda mot stress och utmaningar som kan påverka magtarmhälsan.
Innovationer inom magtarmhälsan
Det har visat sig att utfodring av biotika hjälper till att förbättra grovtarmens effektivitet. Ny forskning har lett till utvecklingen av en ny biotika och till att NAF nu lanserar sin nya sammansättning, NAF Five Star BioG.
Utgångspunkten när det kommer till biotika måste vara prebiotika, eftersom detta hjälper till att stimulera tillväxten av de befintliga goda tarmbakterierna. De goda bakterierna kan i sig tillföras systemet i form av probiotika. Probiotika är en levande stam som adderas till den befintliga tarmfloran och som hjälper till att stimulera tillväxten av friska bakteriepopulationer. Sedan har du det nya tillskottet till hästens kost, postbiotika. Detta ger ytterligare näring till probiotikan och främjar de goda bakteriernas tillväxt, hjälper till att stärka immunförsvaret och håller de dåliga bakterierna under kontroll. Tillsammans bildar dessa delar NAF Five Star BioG, det senaste tillskottet inom NAFs sortiment för magtarmhälsa, som främjar en magtarmhälsa från början till ände och levererar femstjärnigt stöd för mage och tarm via NAF Five Star GastriAid.
Femstjärnig Magtarmhälsa
NAF GastriAid är ett avancerat magtarmtillskott för att främja funktion och styrka från mun till grovtarm, vilket ger varje häst en glad, välmående mage. NAF GastriAid är designad för att utfodras dagligen för total magtarmhälsa hos ALLA hästar för att ge stöd vid den dagliga exponeringen för stress och för att hjälpa till att maximera matsmältningen.
*För direkt stöd för miljön i magsäcken, vänligen se NAF GastriVet.
Feedback från kunder
- Renare boxar
- Trevligare hårrem
- Lugna magar
- Bättre träckbollar
- Minskade stressreaktioner
- Gladare vid arbete
References:
Eckersall, P.D., Aitchison, T. and Colquhoun, K.M., 1985. Equine whole saliva: variability of some major constituents. Equine veterinary journal, 17(5), pp.391-393.
Markowiak, P. and Śliżewska, K., 2018. The role of probiotics, prebiotics and synbiotics in animal nutrition. Gut pathogens, 10(1), pp.1-20.
Garber, A., Hastie, P. and Murray, J.A., 2020. Factors influencing equine gut microbiota: Current knowledge. Journal of Equine Veterinary Science, 88, p.102943.
Coverdale, J.A., 2016. HORSE SPECIES SYMPOSIUM: Can the microbiome of the horse be altered to improve digestion?. Journal of Animal Science, 94(6), pp.2275-2281.
Julliand, V. and Grimm, P., 2017. The impact of diet on the hindgut microbiome. Journal of Equine Veterinary Science, 52, pp.23-28.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Elin och Smokie nära att träffas av träd
Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt på uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem.
Mamma Jessica filmade: "Vi var rätt chockade efteråt båda två"

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna i boxen hos sin fölkompis.

"Det var en lukt - det luktade död"
Amerikanen Tyrell Cotant är tillbaka i Danmark för att vittna om vad han upplevde under sin korta tid hos Viegård stuteri.

”Hästsekten” sluter upp för Jennie
Dressyrryttaren Jennie Nilsson från Kalmar har cancer och ingen bot finns i Sverige. Nu pågår en insamling för behandling utomlands.
"Så är det när hästmänniskor sätter igång, jag hinner inte med själv"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Vi söker inte den perfekta familjen”
Att vara ett familjehem innebär ofta en egen personlig resa. Peder Dam på VäxaEnheten berättar mer om familjehem och hur hästar har hjälpt till.
En häst kan verka som terapeut när det gäller att förstå känslor

Ryttarförening vill minska segregation
Att minska segregationen och få fler unga in i arbetslivet. Det är syftet med det nya projektet hos Skaraortens ryttarförening.

När läromästaren blir ett nervvrak
Fler än en gång har man hört berättas om hästar som sålts som ”bomb-proof” men sedan skrämt sina nya ägare – spända och på sin vakt.
Tips på hur du kan hjälpa hästen att finna sig till rätta i sitt nya liv

Guide: Får jag dra mitt släp?
Det är släpet och bilens totalvikt som tillsammans avgör vilken körkortsbehörighet som behövs. Visst är det rörigt? Vi reder ut begreppen!

Hästgård i naturskön miljö med eget ridhus
I Halland finns en hästgård med ett boningshus i sekelskiftesstil, stall med fyra boxar, ridhus, ridbana och tio hektar mark.

Full fart med Alva och Agnes
Syskonen Alva, åtta år, och Agnes, fem år, har två riktiga bästisar i ponnyerna Noddy och Lova. Här bjuder ponnyerna på en fartfylld galopp.

Dags att nominera ridsportens bästa
Det är dags att nominera till FEI awards 2023. Vinnare i de fem kategorierna presenteras på FEI:s stora gala i Mexico City senare i år.

”En game changer för varje ryttares sits”
Ridesum har lanserat ett hjälpmedel för alla ryttare – en AI-driven objektiv sitsanalys. Med en smartphone och appen får ryttaren en detaljerad analys.
AI-teknik ger direkt feedback och kan identifiera förbättringar

Barnen har designat Luleå RK:s naturbana
Det har varit smyginvigning av Luleå ridklubbs nya naturbana. Den är anpassad för att fungera för ryttare med funktionsnedsättningar.

Häst påkörd av bil – fick avlivas
En häst blev på måndagen påkörd av en bil norr om Kristianstad. Hästen skadades så allvarligt att den fick avlivas på plats.

”Jag har alltid varit dålig på att ge upp”
Hon är fälttävlansryttare, utbildad beridare och civilingenjör. Aminda Ingulfson berättar om charmen med fälttävlan, teknik och teori.

Tips när det är dags att bygga ridhus
Ett ridhus är drömmen för många gårdsägare, men för att bygget ska flyta på smidigt och resultatet bli som önskat finns en del att tänka på.
Föreningsrådgivaren Markku Söderberg delar med sig av praktiska tips.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!