
En guide för total magtarmhälsa
En välmående mage är grundläggande för prestationsförmåga och allmän hälsa. Men var börjar och slutar den? Följ med på NAFs guidade tur genom hela magtarmkanalen.
Av:
Dr Andy Richardson, Chefsveterinär, NAF UK, BVSc, CertAVP(ESM), MRCVS
Kate Hore, Chefsnutritionist, NAF UK; RNutr(Animal), R.Anim.Technol (Cert)
Vad påverkar magtarmhälsan?
För att klara av att smälta fodret på ett effektivt sätt måste hästens mage kunna anpassa sig till många olika typer av foder och gräsarter, och de förändringar som de medför. Men den övergripande magtarmhälsan påverkas av flera andra faktorer, inklusive;
• Arbetsbelastning/Träning
• Typ/Hull
• Mankhöjd/Ålder
• Väderlek/Geografiskt område
• Resande
• Predisponerade åkommor och tillstånd
• Läkemedel
• Kost
Alla dessa variabler kan påverka den totala magtarmhälsan, och många av oss tänker nog främst på magsäcken när vi hör ordet magtarmhälsa. Detta kanske beror på att mycket av den diagnostik och behandling som idag finns är begränsad till detta område. Magsäcken utgör dock bara en liten del av magtarmkanalen, faktiskt knappa 10%, resten av systemet diskuteras sällan och underdiagnostiseras därför ofta.
Magtarmkanalen - Översikt
Att sköta om den totala magtarmhälsan via både kost och hantering är en viktig del för att skapa styrka inifrån och ut. Den övergripande maghälsan börjar i munnen. Hästen producerar runt 10-12 liter saliv om dagen, som till stor del består av bikarbonat, vilket hjälper till att neutralisera den sura miljön som dominerar i magsäcken. Magsäcken kan grovt sett delas upp i 2 delar. Den nedre glandulära slemhinnan är väl skyddad från syran, som naturligt förekommer i magsäckens nedre region, medan den övre kutana slemhinnan är ömtålig och känslig för syraattacker. Fiber från grovfoder eller andra fiberrika fodermedel har en viktig skyddande roll för den kutana slemhinnan. Fibrerna bildar en matta på magsyran som hjälper till att hålla kvar syran i det nedre området och säkerställer att gränsen till den kutana delen av magsäcken bibehålls. Det finns många olika sätt som fodertillskott kan hjälpa till avseende exponeringen för magsäckens sura innehåll, i synnerhet via gelbildande ämnen*, som stöttar den känsliga magslemhinnans hållbarhet.
På vägen genom tunntarmen tas näringsämnen upp i blodomloppet. Fodertillskott som ger stöd för tarmväggens styrka och elasticitet hjälper till att hålla passagen smidig och effektiv. När maten väl har passerat genom tunntarmen kommer den till den kanske mest intressanta delen av magtarmsystemet - Grovtarmen. Mer forskning krävs för att fullt ut förstå hur våra hästar som grovtarmsjäsare bearbetar föda, men hittills förstår vi några av de processer som sker här. Viktigast av allt är att tarmfloran måste vara i balans för att effektivt kunna bearbeta fodret. Tarmfloran består av bakteriepopulationer som måste stabiliseras genom bra rutiner, foderstat och hantering för att skydda mot stress och utmaningar som kan påverka magtarmhälsan.
Innovationer inom magtarmhälsan
Det har visat sig att utfodring av biotika hjälper till att förbättra grovtarmens effektivitet. Ny forskning har lett till utvecklingen av en ny biotika och till att NAF nu lanserar sin nya sammansättning, NAF Five Star BioG.
Utgångspunkten när det kommer till biotika måste vara prebiotika, eftersom detta hjälper till att stimulera tillväxten av de befintliga goda tarmbakterierna. De goda bakterierna kan i sig tillföras systemet i form av probiotika. Probiotika är en levande stam som adderas till den befintliga tarmfloran och som hjälper till att stimulera tillväxten av friska bakteriepopulationer. Sedan har du det nya tillskottet till hästens kost, postbiotika. Detta ger ytterligare näring till probiotikan och främjar de goda bakteriernas tillväxt, hjälper till att stärka immunförsvaret och håller de dåliga bakterierna under kontroll. Tillsammans bildar dessa delar NAF Five Star BioG, det senaste tillskottet inom NAFs sortiment för magtarmhälsa, som främjar en magtarmhälsa från början till ände och levererar femstjärnigt stöd för mage och tarm via NAF Five Star GastriAid.
Femstjärnig Magtarmhälsa
NAF GastriAid är ett avancerat magtarmtillskott för att främja funktion och styrka från mun till grovtarm, vilket ger varje häst en glad, välmående mage. NAF GastriAid är designad för att utfodras dagligen för total magtarmhälsa hos ALLA hästar för att ge stöd vid den dagliga exponeringen för stress och för att hjälpa till att maximera matsmältningen.
*För direkt stöd för miljön i magsäcken, vänligen se NAF GastriVet.
Feedback från kunder
- Renare boxar
- Trevligare hårrem
- Lugna magar
- Bättre träckbollar
- Minskade stressreaktioner
- Gladare vid arbete
References:
Eckersall, P.D., Aitchison, T. and Colquhoun, K.M., 1985. Equine whole saliva: variability of some major constituents. Equine veterinary journal, 17(5), pp.391-393.
Markowiak, P. and Śliżewska, K., 2018. The role of probiotics, prebiotics and synbiotics in animal nutrition. Gut pathogens, 10(1), pp.1-20.
Garber, A., Hastie, P. and Murray, J.A., 2020. Factors influencing equine gut microbiota: Current knowledge. Journal of Equine Veterinary Science, 88, p.102943.
Coverdale, J.A., 2016. HORSE SPECIES SYMPOSIUM: Can the microbiome of the horse be altered to improve digestion?. Journal of Animal Science, 94(6), pp.2275-2281.
Julliand, V. and Grimm, P., 2017. The impact of diet on the hindgut microbiome. Journal of Equine Veterinary Science, 52, pp.23-28.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!