
Foto: Adobe Stock/Privat (porträtt)
”En poäng med att ha en ekonomisk buffert är att kunna köpa sig tid”
Förutom den pågående inflationen, med allt var det innebär i vardagen, har även kostnaderna för foder och strö ökat den senaste tiden. Det gör att många av landets häst- och gårdsägare behöver tänka till lite extra för att få ekonomin att gå runt. Joakim Larsson, Affärsansvarig inom Gröna Näringar på SEB, ger här praktiska tips som kan underlätta vardagen.
Joakim Larsson menar att de märker att frågor som handlar om kostnader för insatsvaror och stigande räntor har ökat efter att priserna på det mesta har gått upp.
– Hur länge inflationen beräknas stiga, drivet av ökade priser och vad händer med räntorna på kort och lång sikt samt hur man kan minska elförbrukningen på fastigheten är några av de frågeställningar vi möter ute hos våra kunder, berättar Joakim. En ekonomisk buffert och en marginal i sin ekonomi är viktigt när marknaden är orolig och priserna varierar.
– Det är bra att alltid ha en ekonomisk buffert men det blir extra påtagligt och tydligt nu eftersom situationen ser ut som den gör. En poäng med att ha en buffert är att man köper sig tid att agera. Exempelvis kanske man har en unghäst som kan säljas men det är inte optimal tid just nu. Din ekonomiska buffert hjälpa dig att slippa sälja hästen just nu och i stället vänta till ett mer gynnsamt tillfälle att sälja eller till när hästen har ökat i värde, förklarar Joakim.
En ekonomisk buffert gör att du kanske kan vänta med att sälja hästen tills det är rätt ekonomiskt läge.
Skapa en kontroll över din ekonomi
Ett viktigt råd är att ta kontroll och kommando över ekonomin.
– Det här är också extra tydligt när det är bistrare tider men så klart är det alltid viktigt att ha kommandot över sin ekonomi. Det behöver inte vara så avancerat, utan mycket information är väldigt tillgänglig idag genom internetbanken och bankapparna. Man kommer också väldigt långt med penna och anteckningsblock för att tänka igenom och skriv ner vilka inkomster och kostnader som du har. Även om vi ser vissa tecken på att spannmålspriserna förväntas sjunka, likaså med elpriserna, sitt inte bara och hoppas att det skall lösa sig utan att agera. Börja med att identifiera vilka kostnader som du har och hur stor del av kostnaderna man lägger på exempelvis foder, veterinär, underhåll av byggnader och så vidare. Identifiera kostnaderna på årsbasis och börja med den delen som har mest kostnader, tipsar Joakim om.
När man har koll på kostnaderna kan man också fundera över möjliga förändringar för att minska den totala kostnaden.
– Om foderkostnaden är hög fundera över hur den kan minska. Kanske kan du gå ihop med grannstallen och tillsammans beställa en större volym av foder. Det gäller ju även inköp av strö, ju större partier man kan köpa vid ett tillfälle ju mer kan man oftast få ner priset. Har du en hög kraftfoderkostnad kanske du kan minska den genom att ge mer grovfoder som dessutom har en bättre kvalitet, råder Joakim.
Genom att köpa stora partier av grovfoder kan man få ner kostnaden.
Bygg försäkringsskydd efter eventuella livshändelser
Ett annat tips är att se över sina försäkringar, både de man har på sin hästgård och privat. Här ger Joakim ett råd att se över försäkringsskyddet utifrån en viss händelse.
– Vad händer med ekonomin om du blir arbetslös eller om du skadar dig och blir borta från arbetet under tre månader? Vad händer om du skulle separera eller när du går i pension? Genom att se till att ha ett bra försäkringsskydd innan något inträffar ökar du kontrollen över ekonomin, säger han.
Ha koll på elavtal och banklån
En annan viktig aspekt gällande den ekonomiska biten är att ha kontroll på sitt elavtal. Det finns flera olika el-alternativ men det viktiga är att man kontrollerar vilket avtal man har. Så det inte bara löper på i ett dyrt tillsvidareavtal.
– Har man ett rörligt elpris per timme (alltså timpris), kan man se till att styra sin elkonsumtion till de timmar då priset är lägre. Man kanske tjänar på att ladda en eventuell elbil på natten än på dagen, och uppvärmning behövs kanske mest på natten när elpriset är lägre, säger Joakim.
Har man olika banklån kan det vara en bra idé att se över dessa. Både när det gäller räntenivån och amorteringen.
– Har man ett blankolån, som oftast har en ganska hög ränta, är det bättre att försöka göra en annan paketering av sina lån. Även kortkrediter eller om man har ett lån på en hästtransport eller hästlastbil kan vara bra att lösa bort och lägga om på annat sätt, samla ihop lånen och kanske anlita en bank till alla lån menar Joakim.
Checklista för att spara pengar
♦ Gå igenom ekonomin på årsbasis. Vad kostar mest pengar och kan jag minska kostnaden på något sätt?
♦ Gå ihop tillsammans med andra och köp in stora partier av foder och strö.
♦ Om något skulle hända, hur ser ditt försäkringsskydd ut?
♦ Tag kontroll över ditt elavtal, försäkringar av gården, djur och bilar, etcetera
♦ Om det går att flytta fram vissa planerade åtgärder kan priset på byggvaror och arbete vara billigare längre fram. Och måste något renoveras försök att göra så mycket som möjligt själv. Måla, riva och städa kan de flesta göra själva.
♦ Fundera över vilka förändringar som kan spara el energi i stallet och bostaden. Isolerad sadelkammare? Investera i solceller på taket? Byta fönster i bostaden?
♦ Tag i tid hjälp av duktiga och engagerade rådgivare inom Gröna näringar för bank- och ekonomifrågorna.
♦ Tillgång till specialister med omfattande branschkunskap.
♦ Konkurrenskraftig och anpassad finansiering av allt från drömgården till maskiner och fordon.
♦ Säkerställ att du kan fortsätta med din verksamhet och bo kvar så länge du själv önskar.
Läs mer här
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Kvinna allvarligt skadad efter ridolycka
Tre elever fick föras med ambulans till sjukhus efter en olycka i Umeå på fredagen. En kvinna i 75-80-årsåldern är allvarligt skadad.

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Otillåtet att ta bort svalornas bon i stallet
Under sommarhalvåret är det vanligt att svalor bygger bo i stallet. Enligt Svenska djurskyddsföreningen är det viktigt att skydda fåglarna.

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!