
Foto: Adobe Stock
Enar Tollig: "Samarbete över yrkesgränserna ger hållbara hästar"
Enar Tollig driver Hjällö veterinärklinik och är även officiell veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här förklarar han vikten av rehabilitering och hur man genom samarbete med andra professioner skapar hållbara och friska hästar.
Vad är det för skillnad på rehabilitering och förebyggande vård?
– Vid rehabilitering har man en underliggande skada och utifrån skadan skapas en plan för att göra hästen så frisk som möjligt. Målet med en rehabiliteringsplan är att återfå funktion eller att få hästen åter i träning. Vid förebyggande vård försöker man se små tecken på att en skada är på väg och då hjälpa hästen genom olika behandlingar eller att lägga om sin träning. Vid rehabilitering och förebyggande vård arbetar man oftast med samma metoder. Det är den bakomliggande orsaken till behandlingsmetoderna som skiljer de två begreppen åt.
Enar Tollig, veterinär för fälttävlanlandslagen och driver egen klinik i Hjo.
I Dunstans webinar pratar ni om att hälta är den vanligaste orsaken till att en hästägare söker veterinär. Vad är viktigt när det kommer till en hältundersökning?
– Ju mer jag lär mig desto mer har jag förstått vikten av en rikligt bra anamnes. Att veterinären försöker förstå vad hästägaren har för problem och hur de upplevs. Man kan ha en misstanke om vad man tror är felet men ägarens information och känsla ger bra ledtrådar så man börjar leta i rätt ände. Efter en bra anamnes görs så klart en klinisk undersökning. Man känner igenom hästen och tittar på hur hästen rör sig på olika underlag. Om det inte är uppenbart vad felet är och anamnesen ger oss information om att problemet visar sig tydligt vid ridning kan även ett ridprov genomföras. I webinariet visas ett ridprov och vad testryttaren bedömer vid provet. Beroende på vad man hittar i undersökningsfasen tas vidare beslut och vilka diagnostiska metoder (röntgen, bedövning, ultraljud och så vidare) som bäst lämpar sig för vidare utredning.
Nu bygger man oftast ett team runt ekipaget bestående av veterinär, equiterapeut, hovslagare och så vidare. Vilka är fördelarna i att arbeta på det sättet som veterinär?
– Fördelarna är att man angriper problemet med olika ögon. Jag tar gärna hjälp av en duktig terapeut för att se så min bedömning stämmer överens med deras bedömning. De olika professionerna är bra på olika saker och genom att hjälpas åt kan vi driva utvecklingen framåt och skapa friskare och hållbarare hästar. Sen har olika veterinärkliniker kommit olika långt med detta arbetssätt och det finns så klart mer att göra. Jag skulle bland annat vilja ha mer studier och forskning inom området. Sen tror jag att vi generellt kan bli bättre på att följa upp våra behandlade hästar. Att vi inte släpper i väg en häst för tidigt utan faktiskt lägger tid på att göra en sista uppföljning även om hästen inte längre har några bekymmer.
Vid en klinisk undersökning känner man igenom hästen och tittar på hur hästen rör sig på olika underlag.
I webinariet pratar du om att du som veterinär får av terapeuten tillbaka en viss kontroll av en häst som du tidigare behandlat. Vill du utveckla det lite?
– Det handlar om att ha en bra dialog mellan veterinären och terapeuten. Det kan vara så att vi har behandlat en häst på kliniken och i samråd med terapeuten lagt upp en rehabiliteringsplan. Då litar jag på att terapeuten sköter rehabiliteringen och uppdaterar mig om hur processen går. Jag få löpande avstämningar och vi kan under processens gång bolla idéer om något i planen behöver ändras.
Hur ser du på att vissa hästägare tar ut en terapeut till stallet i stället för att åka till klinik med hästen?
– Jag kan förstå att en hästägare i vissa fall väljer att ta ut en terapeut till stallet i stället för att åka till veterinären. Speciellt när man inte upplever något synbart fel på hästen. Där har terapeuten ett ansvar att ta reda på om dennes behandlingsmetoder räcker eller om hästägaren borde åka till veterinär. I de oklara fallen kan man som terapeut alltid ringa en veterinär för att rådfråga. Jag försöker ha väldigt god kontakt och relation med de terapeuter som arbetar i mitt område. Just för att öka samarbetet professionerna emellan.
Vad är viktigt som hästägare att ha med sig när det handlar om rehabilitering?
– Det är nog att ha realistiska förväntningar. Vid en skada försöker man alltid göra en prognos, att detta kan vi förvänta oss efter skadan är läkt. Beroende på vad prognosen säger behöver hästägaren anpassa sina förväntningar. Jag kan ibland uppleva att många hästägare har en förväntan att en skada eller symptom ska botas helt när det i själva verket beror på kroniska förändringar där man måste ändra och anpassa träningen. Jag ser dock en positiv utveckling till att hästägare är mer villiga att lägga tid och pengar på rehabilitering i dag än för några år sen. Det har nog mycket att göra med att kunskapen hela tiden ökar och att rehabilitering nu är en del i de flesta hästförsäkringarna. Det gör att många hästägare har möjlighet att lägga både tid och pengar på rehabilitering.
I webinariet ”Rehabilitering för häst” svarar Enar Tollig och andra experter från olika yrkesgrupper om rehabiliteringsprocessen. De pratar om rehabiliteringsplanen, skillnaden mellan olika yrkesgrupperna samt hur forskningen inom rehabilitering för häst ser ut.
Se webinariet gratis här
Läs mer om Dunstans försäkringar här
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!