Hästen Roosje gick ner i vikt på ett sunt sätt med hjälp av Pavo InShape. Foto: Privat och Pavo.
Lider din häst av övervikt? Är du redo att göra någonting åt det?
Ingen hästägare har för avsikt att hästen ska bli fet men om det händer är det dags att ta tag i saken, eftersom övervikt kan leda till följdsjukdomar. Elianne Veenvliets häst gick ner i vikt på ett sunt sätt, här berättar hon hur hon gjorde.
Fetma och övervikt hos hästar har blivit ett allt vanligare välfärdsproblem och med övervikt ökar risken för följdsjukdomar såsom insulinresistens, fång och skador på hästens leder och senor.
Det är viktigt att man regelbundet tittar och känner över sin häst för att bedöma om den är i lämplig vikt eller om den börjar bli överviktig. Det är lätt att stirra sig blind på hästens vikt men det är nästan viktigare att göra en hullbedömning för att fastställa hur mycket hästen behöver minska i vikt.
Att banta sin häst innebär inte endast ett minskat matintag. Hästen behöver fortfarande få i sig den näring som behövs och må bra under viktminskningen, det är exempelvis viktigt att hästen får i sig ett underskott av energi men en fortsatt tillförsel av högkvalitativt protein för att undvika att musklerna förtvinas. Dessutom behövs en förändring i hästens livsstil för att kunna gå ner i vikt och sedan bibehålla den hälsosamma vikten.
Pavo har därför tagit fram Pavo InShape-programmet som är ett helhetskoncept för att kunna hjälpa din häst att gå ner i vikt. Programmet ger hästägaren riktlinjer för att kunna ta hand om sin fyrbenta vän på rätt sätt och hjälper dig bland annat att göra vikt- och hullbedömning samt att sätta igång träning för din häst och hur du ska tänka kring utfodring.
Programmet är uppbyggt kring tre delar:
* Hantering/hästhållning (på vilket sätt vi tar hand om hästen).
* Utfodring.
* Träning.
Genomförde studier
Den holländska veterinären och nutritionisten Veerle Vandendriessche, med titeln Diplomate of the European College of Veterinary and Comparative Nutrition (ECVCN), står bakom programmet. Hon har lång erfarenhet av ämnet och vet mycket väl vilka problem som hästägarna kan ställas inför.
– Med studierna ville vi få veta vilka effekterna av ett hälsosamt viktminskningsprogram blev på de deltagande hästarnas allmänna hälsa, samt vilket resultat det gav på glukosmetabolismen. En stor del av de studier som gjordes ämnade även att undersöka vilken typ av träning som rekommenderas varje vecka för att uppnå en sund viktminskning, säger Veerle.
Man ville även undersöka hur hästarna reagerade på den proteinrika müsli, Pavo InShape, som ingår i programmet. Pavo InShape är spannmålsfri och låg på energi, men har ett högt proteininnehåll och ett högt innehåll av metionin som ökar förbränning av fett.
Två studier genomfördes, varav den ena fokuserade på sambandet mellan fetma och insulinreglering hos hästarna. Den andra studien ämnade att undersöka hur de överviktiga hästarna på bästa sätt kunde öka sin viktminskning.
Framgångsrikt koncept för Eliannes häst
En av de som har testat programmet är holländska Elianne Veenvliet och hennes häst Roosje.
– Hon har just fyllt 17 år och är min bästa vän sedan 13 år tillbaka. Jag och min medryttare rider ut för det mesta och tränar lite hoppning då och då, berättar Elianne.
Efter ett år av minskad träning och motion, på grund av flera skador, gick Roosje snabbt upp i vikt. Då blev Elianne tipsad om Pavo InShape-programmet av en vän.
Hästen behövde gå ner i vikt och bli mer uthållig, så Elianne började med att rida lätta ridpass med fokus på grunderna. Med hjälp av en app kunde hon hålla koll på hur långt hon hade ridit och på vilken tid, vilket gjorde det möjligt för henne att följa deras utveckling.
Dessutom gjordes förändringar i foderstaten för att kunna kontrollera Roosjes dagliga matintag.
– Min erfarenhet av programmet har varit väldigt positiv. Det hjälpte mig att bli mer medveten om vad vi behövde göra. Vi fick koll på mängden träning som Roosje behövde och hur matintaget skulle se ut. Det gjorde att vi tydligt kunde se framstegen, säger Elianne.
Roosje våren 2019 innan Pavo In Shape-programmet genomfördes. Foto: Privat.
Roosje vintern 2019. Foto: Privat.
Roosje i dag, våren 2020, efter genomfört Pavo InShape-program. Foto: Privat.
”Kräver tid och tålamod”
Elianne upplever resultatet av programmet som mycket positivt för Roosje – både fysiskt och psykiskt.
– Nu är hon i god form och är mycket piggare i allmänhet. Dessutom har hennes hovar blivit bättre.
Den största skillnaden är hur hästen rör sig nu jämfört med tidigare.
– Hon är mycket mer uthållig nu och njuter av längre ridturer. Dessutom är det en tydlig skillnad på hennes utseende och allmänna uppsyn, säger Elianne.
Viktminskningen behöver ske på ett hälsosamt vis och det är viktigt att ägaren tänker på att göra förändringar i hästens livsstil för att få den att bibehålla sin normala vikt. I Eliannes stall hjälps vännerna åt och peppar varandra.
– Vi håller koll på hur många kilometer vi har ridit samt utbyter tips om fodringsrutiner och matintag. Att låta hästen gå ner i vikt kräver tid och tålamod, så när man gör det tillsammans med andra hästägare kan man hjälpa och uppmuntra varandra, säger hon.
Friskare och gladare häst
Elianne uppmanar även hästägarna att ha realistiska förväntningar.
– Din häst kommer inte att gå ner speciellt mycket i vikt under en månads tid. För mig tog det minst tre till sex månader innan jag kunde se en tydlig skillnad. Ge din häst tid att vänja sig vid den nya träningen och matvanorna. Gör inte för stora förändringar för fort och lyssna på din häst, säger hon och fortsätter:
– Pavo InShape hjälper dig verkligen att bli medveten om hästens hälsotillstånd och gör det möjligt att uppnå dina mål för viktminskning. Jag tyckte verkligen om att se framstegen när det gällde hennes uthållighet och styrka. Den största fördelen med Pavo InShape-programmet är att du får en friskare och gladare häst!
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!