
Frågor kring stoets brunst? Läs här!
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också innebära utmaningar, både i vardagen och i synnerhet när man vill att de ska prestera på en jämn nivå. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna om varför ston ibland kan vara lite knepiga och hur vi bäst kan stötta dem.
1. Varför skiftar mitt sto i beteende?
Både ston och hingstar har som okastrerade djur en del fördelaktiga egenskaper, men ställs även inför liknande hormonella utmaningar. På samma sätt som vi förväntar oss att hingstar ibland kan vara väldigt spända eller reaktiva, bör vi ha samma förståelse för våra ston.
Stonas hormonella beteende följer vanligtvis ett mönster, från omkring mars till oktober, även om detta kan variera mellan individer. En del ston brunstar året runt. Annars går de vanligen in i anöstrus under vintern, en reproduktionsmässig viloperiod, och återgår sen till regelbundna brunstcykler när dagarna blir längre igen tidigt på våren. Dessa första cykler, under det som kallas "övergångsperioden", är ofta särskilt oförutsägbara, både avseende beteende och regelbundenhet.
Även graden av beteendeförändringar är mycket individuell. Medan vissa ston knappt visar några tecken på brunst, är en del märkbart obekväma eller verkar vara ständigt hormonella. Dessutom har inte alla ston regelbundna cykler, vilket ger ett oförutsägbart beteende som också kan ha stor inverkan på prestationsförmågan.
2. Hur märker jag att mitt sto brunstar?
Brunstens utmaningar beror till stor del på stoets anatomi. Hos hästen sitter äggstockarna strax bakom och nedanför sadelns läge. Äggstockarnas storlek varierar mellan olika brunststadier. Från en inaktiv äggstock omkring tre till fem centimeter lång till en aktiv uppåt cirka 10 centimeter. Det är sannolikt att hon upplever kramper och spänningar i området kring reproduktionssystemet och ofta visar hon obehag via tecken kopplade till det området. Till exempel att hon slår med svansen, eller är mer känslig när man borstar över länden. Det kan också påverka hennes förmåga att arbeta korrekt med sin kropp. För discipliner som dressyr och hoppning, som kräver mycket engagemang i rygg och bakdel kan detta vara en särskild utmaning för både stoet och ryttaren.
Placeringen av äggstockarna påverka området kring sadelläget och ländryggen.
Här följer några exempel på beteenden och tecken som ditt sto kan visa under delar av brunstcykeln, eller periodvis under året:
Beteenden
- Tjurig mot andra hästar/ryttaren
- Stressad/Ofokuserad
- Ovillig att lämna flocken
- Hingstig
- Nedstämd /Låg i energi
- Oberäknelig
- Sparkar i boxväggen
- Tillgiven/Kelig
- Kissar ofta
Fysiska obehag
- Känslig för beröring/borstning
- Tappar framåtbjudning
- Känslig för skänkeln
- Bockar/Sparkar bakut
- Svår i allmän hantering
- Spänd/stel i ryggen
- Slår med svansen
- Milda koliksymptom
- Vägrar vid hoppning
3. Hur kan jag stötta mitt sto?
För oss som tävlar i olika discipliner matchar stonas brunstsäsong nästan perfekt med tävlingssäsongen, då hennes högsäsong pågår under de ljusare månaderna. Det gäller att vara förstående, men också proaktiv och det finns ett antal faktorer som kan underlätta för henne.
Försök att bibehålla en stabil flock och miljö kring stoet eftersom förändringar kan påverka hennes status i gruppen, vilket i sin tur kommer att påverka hennes beteende. Ge en fiberrik foderstat med låg andel kraftfoder och stärkelse som annars kan förvärra oönskade beteenden. Håll ditt sto i ett hälsosamt hull, då övervikt kan förlänga cyklerna och man har sett ett samband mellan dominanta hästar och höga hullvärden.
4. Vilka fördelar har ston?
Valacker upplevs ofta enklare och jämnare i hantering och arbete och en del väljer bort stona för att de känns komplicerade. Men ett bra sto har så mycket att erbjuda. En viktig del är att jobba med istället för mot henne och ge henne rätt förutsättningar att använda sina positiva egenskaper fullt ut. Ston visar ofta de ledaregenskaper de har i naturen, tillsammans med kvickhet och en benhård beslutsamhet som du bara får från en hingst eller ett sto – enligt många bara från ett sto. Det är vårt ansvar att vara medvetna om varför hon beter sig som hon gör och hjälpa henne på bästa sätt.
5. NAF Oestress – hur hjälper det mitt sto?
NAF Oestress är ett fodertillskott till stöd för stonas naturliga brunstcykel. Tillskottet uppmuntrar till regelbundenhet och kombinerar extrakt av växtbaserade ingredienser som använts i hundratals år för att stödja hormonbalans och komfort. Oestress ger stöd för både attityd och beteende samt de fysiska obehag hon kan uppleva. Munkpeppar ingår för lugn och fokus, men kommer på egen hand inte åt roten till det fysiska. Därför ingår också naturliga antioxidanter, magnesium och riktade örter, som krampbark. En unik kombination av stöd för komfort tillsammans med näring för fokus så att hon kan må och prestera på topp oavsett tid på året. Oestress kan egentligen ges till alla hästar som visar ett hormonellt beteende och kan därför vara en stor hjälp även för valacker och hingstar.
NAF Oestress utfodras som ett dagligt stöd under hela stoets brunstsäsong och kan ökas utifrån behov under brunstcykeln. Oestress är även lämplig att ge året runt om det behövs.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"

Alla bitar på plats för Kristján Magnússon
Tre danskar och en svensk gjorde upp i A-finalen av islandshästarnas världscup i Friends arena. Genom Kristján Magnússon blev det blågul seger.
"Kände jag direkt när jag satt upp att de andra inte kunde slå mig"

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Elvira Aaby-Ericsson vann ungdomsfinalen
Endast en ryttare tog sig igenom båda faserna felfritt när höstfinalen av Arena Youth tour avgjordes. Det var en revanschsugen junior som tog segern.

Tänk på hästens behov innan du klipper
Vintern är här och så även hästens vinterpäls. Marianne Schau har klippt hästar i större delen av sitt liv och delar med sig av sina bästa råd om du behöver klippa.
Gå inte bara för helklippning även om det är praktiskt för dig som hästägare

Bakom stängda stalldörrar
På paradressyr-bloggen reflekteras det kring ridsporten i skenet av dokumentären Hästmiljardärens hemligheter.
"Om jag vore en fågel då vet jag på vad jag skulle skita iallafall…"

Första dressyrvinnarna korade i Friends
Fyra unga ryttarna samt Fyra unga hästar har känt på tävlingsbanan inför lördagens final. Första klassen i Lövsta Future Challenges är avgjord.

Hästar från kritiserade Stuteri Viegård säljs
Konkursförvaltarna säljer nu omkring 400 hästar från stuteri Viegård – hästarna säljs i grupper om minst 30 stycken.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

”WE uppmuntrar till god ridning”
Hippson har tagit steget in i den spännande grenen working equitation. Redaktör Cajsa Ekström Arman beskriver mer om bokens innehåll.
"Jag kan förstå varför många ryttare har lockats över till WE"

Inga mer beridarelever för Helgstrand
Danska ridinstruktörsföreningen meddelar att fyra personer från Helgstrand Dressage utesluts ur föreningen och ej får ha beridarelever.

Träna ryggning och lär dig klockan
När det kommer till WE-hindret klockan tipsar b-tränaren Johanna Nygren om att bygga klockan vidare än måtten. Här förklarar hon mer.

SIHS: Det händer i dag – fredag
Fredagen börjar i dressyrens tecken och sedan väntar Arena Youth Tour, internationell hoppning och världscup i både tölt och fyrspann.

Lucka 1: Vinn fodertillskott
I Hippsons julkalenders första lucka ligger ett helt kit med tillskott från populära Foran Equine. Allt till ett värde av cirka 1400 kronor.

»Normal« gång kan utvecklas
Beridaren och tävlingsryttaren Malin Wahlkamp Nilsson har utbildat många fina dressyrhästar. Är det något hon kan så är det att utveckla hästens gångarter.
Dressyr ska vara roligt för hästen, den ska aldrig kännas stum i ridningen

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Topplacering för Sofia Sjöborg i Friends
Världstrean Boyd Martin red hem segern i kvalet av fälttävlansryttarnas Top 10-klass avgjordes på torsdagskvällen. På andra plats blev det blågult.

Bildspel: Fartfyllt grenbyte i Knock out mix
Hoppryttare i dressyrsadlar och dressyrryttare i hoppsadlar. Tävlingen Knock out mix handlar om att ryttarna ska briljera, men inte i sin egen gren.

Vintern och "michelingubbetiden" är här
Kylan och vintern håller landet i sitt grepp. Ryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp, en favorit från 2019.

"Vintern är en period där vilan är viktig"
Tävlingssäsongen pågår året runt men under vintern är det många travhästar så får välbehövlig återhämtning och lite lugnare träning.
Proffstipset: Pulsträning i låga tempon och en hel del backträning
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!