
Frågor kring stoets brunst? Läs här!
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också innebära utmaningar, både i vardagen och i synnerhet när man vill att de ska prestera på en jämn nivå. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna om varför ston ibland kan vara lite knepiga och hur vi bäst kan stötta dem.
1. Varför skiftar mitt sto i beteende?
Både ston och hingstar har som okastrerade djur en del fördelaktiga egenskaper, men ställs även inför liknande hormonella utmaningar. På samma sätt som vi förväntar oss att hingstar ibland kan vara väldigt spända eller reaktiva, bör vi ha samma förståelse för våra ston.
Stonas hormonella beteende följer vanligtvis ett mönster, från omkring mars till oktober, även om detta kan variera mellan individer. En del ston brunstar året runt. Annars går de vanligen in i anöstrus under vintern, en reproduktionsmässig viloperiod, och återgår sen till regelbundna brunstcykler när dagarna blir längre igen tidigt på våren. Dessa första cykler, under det som kallas "övergångsperioden", är ofta särskilt oförutsägbara, både avseende beteende och regelbundenhet.
Även graden av beteendeförändringar är mycket individuell. Medan vissa ston knappt visar några tecken på brunst, är en del märkbart obekväma eller verkar vara ständigt hormonella. Dessutom har inte alla ston regelbundna cykler, vilket ger ett oförutsägbart beteende som också kan ha stor inverkan på prestationsförmågan.
2. Hur märker jag att mitt sto brunstar?
Brunstens utmaningar beror till stor del på stoets anatomi. Hos hästen sitter äggstockarna strax bakom och nedanför sadelns läge. Äggstockarnas storlek varierar mellan olika brunststadier. Från en inaktiv äggstock omkring tre till fem centimeter lång till en aktiv uppåt cirka 10 centimeter. Det är sannolikt att hon upplever kramper och spänningar i området kring reproduktionssystemet och ofta visar hon obehag via tecken kopplade till det området. Till exempel att hon slår med svansen, eller är mer känslig när man borstar över länden. Det kan också påverka hennes förmåga att arbeta korrekt med sin kropp. För discipliner som dressyr och hoppning, som kräver mycket engagemang i rygg och bakdel kan detta vara en särskild utmaning för både stoet och ryttaren.
Placeringen av äggstockarna påverka området kring sadelläget och ländryggen.
Här följer några exempel på beteenden och tecken som ditt sto kan visa under delar av brunstcykeln, eller periodvis under året:
Beteenden
- Tjurig mot andra hästar/ryttaren
- Stressad/Ofokuserad
- Ovillig att lämna flocken
- Hingstig
- Nedstämd /Låg i energi
- Oberäknelig
- Sparkar i boxväggen
- Tillgiven/Kelig
- Kissar ofta
Fysiska obehag
- Känslig för beröring/borstning
- Tappar framåtbjudning
- Känslig för skänkeln
- Bockar/Sparkar bakut
- Svår i allmän hantering
- Spänd/stel i ryggen
- Slår med svansen
- Milda koliksymptom
- Vägrar vid hoppning
3. Hur kan jag stötta mitt sto?
För oss som tävlar i olika discipliner matchar stonas brunstsäsong nästan perfekt med tävlingssäsongen, då hennes högsäsong pågår under de ljusare månaderna. Det gäller att vara förstående, men också proaktiv och det finns ett antal faktorer som kan underlätta för henne.
Försök att bibehålla en stabil flock och miljö kring stoet eftersom förändringar kan påverka hennes status i gruppen, vilket i sin tur kommer att påverka hennes beteende. Ge en fiberrik foderstat med låg andel kraftfoder och stärkelse som annars kan förvärra oönskade beteenden. Håll ditt sto i ett hälsosamt hull, då övervikt kan förlänga cyklerna och man har sett ett samband mellan dominanta hästar och höga hullvärden.
4. Vilka fördelar har ston?
Valacker upplevs ofta enklare och jämnare i hantering och arbete och en del väljer bort stona för att de känns komplicerade. Men ett bra sto har så mycket att erbjuda. En viktig del är att jobba med istället för mot henne och ge henne rätt förutsättningar att använda sina positiva egenskaper fullt ut. Ston visar ofta de ledaregenskaper de har i naturen, tillsammans med kvickhet och en benhård beslutsamhet som du bara får från en hingst eller ett sto – enligt många bara från ett sto. Det är vårt ansvar att vara medvetna om varför hon beter sig som hon gör och hjälpa henne på bästa sätt.
5. NAF Oestress – hur hjälper det mitt sto?
NAF Oestress är ett fodertillskott till stöd för stonas naturliga brunstcykel. Tillskottet uppmuntrar till regelbundenhet och kombinerar extrakt av växtbaserade ingredienser som använts i hundratals år för att stödja hormonbalans och komfort. Oestress ger stöd för både attityd och beteende samt de fysiska obehag hon kan uppleva. Munkpeppar ingår för lugn och fokus, men kommer på egen hand inte åt roten till det fysiska. Därför ingår också naturliga antioxidanter, magnesium och riktade örter, som krampbark. En unik kombination av stöd för komfort tillsammans med näring för fokus så att hon kan må och prestera på topp oavsett tid på året. Oestress kan egentligen ges till alla hästar som visar ett hormonellt beteende och kan därför vara en stor hjälp även för valacker och hingstar.
NAF Oestress utfodras som ett dagligt stöd under hela stoets brunstsäsong och kan ökas utifrån behov under brunstcykeln. Oestress är även lämplig att ge året runt om det behövs.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"
Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Topplacering i säsongsavslutningen
Tinne Vilhelmson Silfvén har inlett årets tävlingar i Florida. I säsongens sista tävling före hemfärd blev det en andraplats.
Tvåa i GP kür med Devanto, säger till SvRF: "Var riktigt på hugget"

De här startar i världscupfinalerna
Om en dryg vecka drar världscupfinalerna i dressyr och hoppning igång i Omaha, USA. Här är alla dressyr- och hoppryttare som rider finalerna.
Tre svenskar på plats liksom ytterligare tre nordiska ryttare

Ny bok om samspelet med hästar
Lene Martin tyckte att det saknades böcker om hästens sinne och kommunikationen med människan, baserad på vetenskaplig grund.
"Man talar om välfärd på ett sätt som man inte gjort tidigare"

Rapparen tog hästen till nattklubben
Den amerikanska artisten Cee Lo Green tyckte att han kommit på en bra idé när han gjorde storslagen entré på festen – ridandes på en häst.

Old Billy – världens äldsta häst
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla men världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så och hans minne bevaras väl.

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!