Gör rent och bandagera en sårskada
Alla sårskador ska göras rent ordentligt och de läker ofta bäst i fuktig miljö. Här visar Agria Vårdguides erfarna hästveterinär Johanna Habbe hur du skyddar såret, och behåller fuktigheten, med hjälp av ett bandage.
Det är flera saker som är viktiga att bedöma vid en sårskada på häst. Är det en stor blödning som inte slutar, försök lägga ett tryckbandage (använd gärna gasbinderullar eller liknande som tryck, men ta vad som finns och är renast) samt kontakta genast veterinären.
Sitter såret nära en led ska veterinär alltid kontaktas. Skulle hästen dessutom vara ordentligt halt är det nästan alltid ett fall för en större hästklinik eller ett djursjukhus.
Kan behövas sys
Om såret är stort och glipande behöver det oftast sys, då sår läker bäst och snabbast om sårkanterna är i kontakt med varandra. Mest fördelaktigt är om detta kan göras så snart som möjligt. Väldigt stora sårhålor kan behöva spolas ur och dräneras, vilket behöver göras av veterinär. Kontakta alltid veterinären för bedömning av hur större sår ska behandlas.
Tänk också på att kontrollera att din häst är stelkrampsvaccinerad, då hästar är känsliga för stelkramp.
Egenvård av sårskada
- Spola rent såret med vatten eller koksaltlösning. Välj koksaltlösning i första hand, men har du inte tillgång till stora volymer är det bättre att spola ur såret med kranvatten. Gärna några liter.
- Klipp pälsen runt hästens sår om det är möjligt. Var noga med att inte få in pälsstrån i såret och spola igenom det efter klippning.
- Sår läker oftast bäst i fuktig miljö, behåll fuktigheten med hjälp av ett bandage.
- Nu för tiden finns en arsenal av väldigt bra kompresser för sårläkningens alla faser. På ett färskt sår kan en gasvävskompress med glatt yta (till exempel Solvaline) eller en antibakteriell kompress (exempelvis Sorbact) användas.
Bandageringen steg för steg
- Börja bandaget med att fixera kompressen mot såret med en polsterlinda (alltså en tunn bomullslinda). Sedan lägger du ett lager med bomull runt benet. Var noga med att släta ut bomullen jämnt, så att du inte får knölar som ger upphov till tryck.
- Fixera bomullen med en gasvävslinda. Linda gasväven med ett jämnt tryck och fixera änden på lindningen med en vävtejp/sårtejp. Gasvävslindan får inte ligga emot hud utan ska hela tiden ha ett skyddande lager med bomull mellan sig och hästen. Sluta linda cirka fem centimeter från kanten på bomullen.
- Om bandaget behöver vara längre än bomullen är bred, lägg en överlappning mellan bomullslagren på cirka fem centimeter för att det inte ska bli en glipa i bomullen.
- Vissa strukturer på hästens ben (såsom hälsenan och ärtbenet) behöver extra polstring, annars uppstår det trycksår. Lägg då extra bomull runt om och på strukturen.
- Upprepa med nya lager bomull och gasvävslinda tills du har ett stabilt bandage. Avsluta bandaget genom att fixera änden på gasvävslindan antingen med en tejpbit eller genom att knyta lindan.
- Lägg sedan ett lager med klibblinda längst ut (till exempel Vetflex). Man kan även försluta nederdelen av bandaget mot hoven med hjälp av en bredare vävtejp (exempelvis Tensoplast).
- För att inte ett bandage ska glida ner (hästens ben är koniska) och för att det ska fortsätta täcka såret behöver ett bandage löpa från nederkant på hoven upp till 10–20 centimeter ovanför sårskadan.
- Ett bra bandage som inte blir blött eller smutsigt kan ofta sitta i tre dygn. Men är du osäker på hur såret utvecklar sig, eller på bandagets hållbarhet/renhet, ska det bytas oftare.
- Bandagering är en konst, övning ger färdighet!
Via appen Agria Vårdguide får Agriakunder kostnadsfri veterinärvårdsrådgivning, dygnet runt och året om. Även andra djurägare är välkomna att använda tjänsten mot ersättning, det kostar då 319 kronor per samtal under dagtid och 499 kronor under kvällar och helger.
De veterinärer du bokar tid med har gedigen hästerfarenhet och efter telefon- eller videosamtalet mejlar veterinären journalen till dig, inklusive beskrivning av symtom och behandlingsråd. Om skadan eller sjukdomen behöver ytterligare vård hänvisas du till en fysisk veterinär.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Bildspel: Häng med till framhoppningen
De svenska hoppryttarna leder inför den avgörande VM-laghoppningen i kväll. Bakom kulisserna råder noggrann förberedelse.

Akka ridcenter söker nytt tillstånd
Ägaren till Akka ridcenter ger inte upp. Den 25 juni drogs tillståndet in efter att högsta instans avslagit överklagan. Nu söker ägaren nytt tillstånd.
Ägaren till Ystads Allehanda: "Det ska inte vara några problem"

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Möt Ingrid Klimke i nummer 4
I dag börjar nya Hippson att delas ut till prenumeranterna. Och det är ett fullspäckat nummer som landar i brevlådan.

Utveckla hästens språng med travhoppning
Att travhoppa hinder och serier har flera fördelar. Hästen får öva på sin koordination och samtidigt bygga styrka.
Louise Romeikes övning slipar både ryttarens och hästens teknik

Fredag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för den spännande finalen i laghoppningen – och Sverige är i ledning! Ska de svenska hoppryttarna ta sitt första VM-guld?
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM

»Din häst är en spegel av dig själv«
Från idrottslärare till OS-ryttare. Ingrid Klimke hade hunnit fylla 30 år innan hon satsade på ridningen på heltid – ett val hon aldrig ångrat.
»Min pappa sa alltid att du måste ha en öppen horisont«

Fina insatser från pararyttarna: "Jättestolt"
Pararyttaren Lena Malmström rider sitt tredje mästerskap tillsammans med den egna uppfödningen Fabulous Fidelie.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Peder: "På ett VM är inget enkelt"
Peder Fredricson gick in på VM-banan i Herning och red felfritt med All In. Därmed är Sverige i ledningen inför fredagens lag-final.
"Det är fantastiskt att vara här just nu."

Jens om sin runda: "Det var kalkylerat"
Jens Fredricson gick in och gjorde exakt det som det svenska laget behövde. En felfri runda – helt enligt plan – med Markan Cosmopolit.
"Sen ska jag hoppa felfritt i morgon också"

Se klippet: Charlotte Fry tog hem guldet
Charlotte Fry och Glamourdale red in på VM-arenan till peppande kürmusik som publiken älskade.

Bildbomb: Återupplev magin i kürfinalen
Under onsdagskvällen skrevs ridsporthistoria när Storbritanniens Charlotte Fry och Glamourdale tog individuellt VM-guld i kür-finalen.

Spana in Blue Hors exklusiva anläggning
Den stora verksamheten hos Blue Hors i Danmark består till största del av uppfödning och försäljning av toppstammade dressyrhästar.

Torsdag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för laghoppningens första omgång och Sverige leder. Pararyttarnas individuella klasser fortsätter med medaljutdelning.
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Säkerhet i vardagen – och vid nybygget
När Henrik von Eckermann bygger drömanläggningen i Nederländerna är säkerheten en viktig aspekt. Hippson har träffat honom och eleven Evelina Tovek.

Charlotte Fry är världsmästare i kür
En ny dressyrdrottning har korats. Charlotte Fry och Glamourdale har vunnit publikens hjärta och domarnas gillande. Det blev ännu ett guld.

"Vi avslutar på ett väldigt fint sätt"
De tre svenska dressyrryttarna i kürfinal åker hem med en härlig känsla. Nöjda med sina ritter och härligt peppade av publikens jubel.

Återupplev Charlotte Frys VM-guldritt
Snart är det dags för den spännande kür-uppgörelsen i Herning. Ladda upp med Charlotte Fry med Glamourdales härliga Grand Prix Special.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!