Gör rent och bandagera en sårskada
Alla sårskador ska göras rent ordentligt och de läker ofta bäst i fuktig miljö. Här visar Agria Vårdguides erfarna hästveterinär Johanna Habbe hur du skyddar såret, och behåller fuktigheten, med hjälp av ett bandage.
Det är flera saker som är viktiga att bedöma vid en sårskada på häst. Är det en stor blödning som inte slutar, försök lägga ett tryckbandage (använd gärna gasbinderullar eller liknande som tryck, men ta vad som finns och är renast) samt kontakta genast veterinären.
Sitter såret nära en led ska veterinär alltid kontaktas. Skulle hästen dessutom vara ordentligt halt är det nästan alltid ett fall för en större hästklinik eller ett djursjukhus.
Kan behövas sys
Om såret är stort och glipande behöver det oftast sys, då sår läker bäst och snabbast om sårkanterna är i kontakt med varandra. Mest fördelaktigt är om detta kan göras så snart som möjligt. Väldigt stora sårhålor kan behöva spolas ur och dräneras, vilket behöver göras av veterinär. Kontakta alltid veterinären för bedömning av hur större sår ska behandlas.
Tänk också på att kontrollera att din häst är stelkrampsvaccinerad, då hästar är känsliga för stelkramp.
Egenvård av sårskada
- Spola rent såret med vatten eller koksaltlösning. Välj koksaltlösning i första hand, men har du inte tillgång till stora volymer är det bättre att spola ur såret med kranvatten. Gärna några liter.
- Klipp pälsen runt hästens sår om det är möjligt. Var noga med att inte få in pälsstrån i såret och spola igenom det efter klippning.
- Sår läker oftast bäst i fuktig miljö, behåll fuktigheten med hjälp av ett bandage.
- Nu för tiden finns en arsenal av väldigt bra kompresser för sårläkningens alla faser. På ett färskt sår kan en gasvävskompress med glatt yta (till exempel Solvaline) eller en antibakteriell kompress (exempelvis Sorbact) användas.
Bandageringen steg för steg
- Börja bandaget med att fixera kompressen mot såret med en polsterlinda (alltså en tunn bomullslinda). Sedan lägger du ett lager med bomull runt benet. Var noga med att släta ut bomullen jämnt, så att du inte får knölar som ger upphov till tryck.
- Fixera bomullen med en gasvävslinda. Linda gasväven med ett jämnt tryck och fixera änden på lindningen med en vävtejp/sårtejp. Gasvävslindan får inte ligga emot hud utan ska hela tiden ha ett skyddande lager med bomull mellan sig och hästen. Sluta linda cirka fem centimeter från kanten på bomullen.
- Om bandaget behöver vara längre än bomullen är bred, lägg en överlappning mellan bomullslagren på cirka fem centimeter för att det inte ska bli en glipa i bomullen.
- Vissa strukturer på hästens ben (såsom hälsenan och ärtbenet) behöver extra polstring, annars uppstår det trycksår. Lägg då extra bomull runt om och på strukturen.
- Upprepa med nya lager bomull och gasvävslinda tills du har ett stabilt bandage. Avsluta bandaget genom att fixera änden på gasvävslindan antingen med en tejpbit eller genom att knyta lindan.
- Lägg sedan ett lager med klibblinda längst ut (till exempel Vetflex). Man kan även försluta nederdelen av bandaget mot hoven med hjälp av en bredare vävtejp (exempelvis Tensoplast).
- För att inte ett bandage ska glida ner (hästens ben är koniska) och för att det ska fortsätta täcka såret behöver ett bandage löpa från nederkant på hoven upp till 10–20 centimeter ovanför sårskadan.
- Ett bra bandage som inte blir blött eller smutsigt kan ofta sitta i tre dygn. Men är du osäker på hur såret utvecklar sig, eller på bandagets hållbarhet/renhet, ska det bytas oftare.
- Bandagering är en konst, övning ger färdighet!
Via appen Agria Vårdguide får Agriakunder kostnadsfri veterinärvårdsrådgivning, dygnet runt och året om. Även andra djurägare är välkomna att använda tjänsten mot ersättning, det kostar då 319 kronor per samtal under dagtid och 499 kronor under kvällar och helger.
De veterinärer du bokar tid med har gedigen hästerfarenhet och efter telefon- eller videosamtalet mejlar veterinären journalen till dig, inklusive beskrivning av symtom och behandlingsråd. Om skadan eller sjukdomen behöver ytterligare vård hänvisas du till en fysisk veterinär.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Njut av maten och tvätta dig sen
När maten är god gör det ju inget om man kladdar lite. Men när hela ansiktet är täckt av rester kan det vara en idé att tvätta sig – och matte!

Irma Karlsson Grand Prix-vinnare i Tyskland
Det pågår fyrstjärniga hopptävlingar i Gross Viegeln, Tyskland, den här helgen. Irma Karlsson och Chacconu vann söndagens stora Grand Prix.

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Sverige vinnare i Nations Cup
De svenska framgångarna fortsätter när Patrik Kittel, Antonia Ramel och Juliette Ramel vinner Nations Cup i Frankrike.

Hästarnas päls blir bädd i fågelbo
Det lossnar en hel del päls när hästarna fäller såhär års. Men var ska man göra av allt hår? Britt-Marie Berg använder det till att bädda fågelholkar.

"Viktigt att hålla föl i en grupp"
Sommar betyder föltider. Kanske är du själv uppfödare eller planerar att köpa ett föl? Antoon Dekkers har mångårig erfarenhet.
Horse Auctions Europe har ställt frågor om föl- och unghästars uppväxt

Systrarna ska på ny långritt i Tiveden
Förra året tog Madeleine och Elin Silverbratt med sig sina hästar till Tiveden för en tre dagars långritt i naturen. I år blir det en favorit i repris.

Mental träning för ponnyföräldrar
Att ryttare tjänar på att träna mentalt är knappast någon nyhet. Men även föräldrar som agerar medhjälpare på tävling kan ha behov av detsamma.
Nina Fox Stark: "På tävlingsplatsen är det en positiv attityd som gäller"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Se supersnabba Indiana i omhoppningen
Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana var ostoppbara i St Tropez och vann den stora Global Champions Tour Grand Prix.

Malin och Indiana oslagbara – vinner GCT GP
Ingen är snabbare än Malin Baryard Johnsson och Indiana, som har hoppat felfritt hela helgen. De vann Global Champions Tour Grand Prix.

Sverige i ledning i Nations Cup
När säsongspremiären av Nations Cup drog igång i franska Compiégne var det de svenska ekipagen som inledde starkast.

Malin och Peders lag tvåa i GCL
Det blev en pallplats för Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson i Global Champions League efter en spännande tidshoppning.

Fjordingarna spred glädje på äldreboendet
Fjordhästarna Diwa och Indira besöker äldreboendet i Mjölby varje år. De uppskattade besöken är ett populärt inslag i vardagen för de boende.
Klappade hästar och fikade på hästsko-kakor: "Väcker många minnen"

Kom tillbaka från skadan mot alla odds
Veterinärerna trodde aldrig att Absolute Love skulle återställa sig efter sin skadehistorik. Lång vila och genomtänkt träning gjorde dock susen.
Tillbaka på terrängbanan som 17-åring: "Vi tar allt dag för dag"

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Pallplats för Peder och All In i St Tropez
Peder Fredricson och All In visade på fin form när de kammade hem bronsplatsen i fredagens 1,50-hoppning i franska St Tropez.

Få resultat utan att stressa
Hitta takten i sadeln och få ut maximalt av träningen, utan att sätta onödig press. Så lyder Roberto Cristofolettis råd – missa inte hans tekniska hoppövning.

Indiana kallar på uppmärksamhet
H&M Indiana verkar tycka att förberedelserna inför tvätten i St Tropez tar alldeles för lång tid. Hon gör helt enkelt allt för att få blicken tills sig.
Se klippet på topphästen och hennes hästskötare Lina Andersson

Skapar unika minneshästar med tagel
Ida Käck har under många år haft sparat tagel från hästar som betytt mycket. En idé väcktes och i hennes produkt produkt får taglet glänsa.
Att gå från idé till en färdig grej är en väldigt spännande process"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!