
Foto: Eurofins Agro (bilderna får endast användas efter tillåtelse från Eurofins Agro)
Grovfoder till häst
Grovfoder är den största och viktigaste delen av hästens foderstat. Grovfoder ger inte bara mättnadskänsla och tillgodoser hästens tuggbehov, utan rätt mängd grovfoder av god hygienisk kvalitet kan också förhindra sjukdom och förbättra hästens prestationer. I Sverige säljs kraftfoder med innehållsdeklaration, men vet du vad ditt grovfoder innehåller?
Cathrine Eriksen är husdjursagronom och jobbar på i Eurofins Agro i Norge. Hon har många års erfarenhet av foderanalyser och utfodring av hästar.
Hur börjar man när man sätter upp en foderstat till en häst?
–Det kan vara lite komplicerat i början. Det lättaste är att börja med hästens grundläggande förutsättningar. Börja med att fråga dig själv: Hur ser hästens hull ut? Önskar jag att den ska gå upp eller ner i vikt? Är hästen dräktig eller digivande? Och vilken arbetsnivå har hästen?
Allt detta är faktorer som påverkar hur mycket hästen bör äta.
–Med handen på hjärtat, de flesta hobbyhästar är mycket mindre aktiva än det vi vill tro, säger Cathrine med ett litet leende. Det innebär att de inte behöver så mycket energi som vi har en tendens att fodra dem med. Då blir de helt enkelt överviktiga.
Hästars mag- och tarmsystem är utvecklat för en fiberrik diet och hästar behöver äta under långa perioder per dygn. Många timmar utan fiberrikt foder är inte bra för hästen och det kan bidra till att hästen utvecklar olika stereotypa beteendestörningar, såsom krubbitning och boxvandring.
–Rekommendationen är att minst 70 procent av hästens dagliga foderintag består av grovfoder, fortsätter hon.
Det är inte alltid lätt att uppskatta hur mycket 70 procent är. Har du några tips?
– Ja, en bra regel är ett och ett halvt kilo torrsubstans per 100 kilo häst.
Du nämner ordet torrsubstans, vad är det?
– Allt foder består av torrsubstans och vatten. Näringen finns i torrsubstansen och då används därför kg torrsubstans och inte kg foder för beräkningar av foderstater till häst. En häst som väger 500 kilo behöver minst 7,5 kilo torrsubstans från grovfoder. Har man hö med 85 procent torrsubstans så motsvarar det 8,8 kilo hö. Har man ensilage med 50 procent torrsubstans så motsvarar det 15 kilo ensilage, fortsätter Eriksen.
Varför är det så viktigt med en grovfoderanalys?
– Eftersom grovfoder ska vara huvuddelen av hästen foderstat är det jätteviktigt att du vet näringsinnehållet i fodret. Kraftfoder och andra tillskott ska användas till att komplettera foderstaten om hästens behov inte täcks av grovfodret. För att välja rätt kraftfoder så måste du veta vad hästen får i sig via grovfodret. Många vet inte att hästens viktigaste energikälla är fibrer som bryts ner i grovtarmen. Nedbrytningen sker med hjälp av mikroorganismer som lever i symbios med hästen. Fiber är helt essentiellt för att upprätthålla en bra tarmhälsa hos hästen och ger dessutom en bra mättnadskänsla.
Hur ser man innehållet av fibrer i en analysrapport?
– Fiberinnehållet anges som NDF. Ju högre värdet för NDF är desto grövre är fodret och ju mer fiber innehåller det. Är värdet för NDF väldigt högt så innebär det också att en stor andel av fibern är osmältbart för hästen. Lite enkelt kan man säga att smältbarheten av fodret minskar ju äldre växten är när du slår gräset.
Cathrine fortsätter:
–Till begreppet fiber räknar vi lignin, cellulosa och hemicellulosa vilka är strukturella kolhydrater. Lignin är inte smältbart för hästen och det är just denna delen av fiberinnehållet som ökar ju äldre växten blir.
Kan du säga något om protein till häst?
– Proteininnehållet i grovfodret påverkas av gödslingsrutiner i växtstadiet, tidpunkt för skörd och vilken sammansättning grönmassan har. Innehåller fodret till exempel mycket klöver så kommer det ofta ha ett högre proteininnehåll.
– Det är så klart viktig att proteinet täcker hästens behov. Men det är dumt att överfodra hästen med protein eftersom det kostar mycket energi för hästen att bryta ner överskottet. Kom ihåg att det är träning och gradvis ökande belastning av hästen som över tid bygger muskler, inte mängden protein du fodrar med, påminner Cathrine.
Har du några andra tips på temat?
– Kraft- och tillskottsfoder ska användas om grovfodret inte täcker hästen behov. Det är däremot svårt att kompensera ett mindre bra grovfoder med hjälp av kraftfoder. Det är därför viktigt med analys av grovfodrets närings- och mineralinnehåll, så att man kan fodra rätt och få ut mest möjligt av de produkter man köper. Överutfodring är kanske inte vara så kostsamt per dag och häst men några kronor varje dag kan bli dyrt i slutändan, speciellt om man har många hästar, säger Cathrine.
– Man får heller inte glömma fodrets hygieniska kvalitet. Jäst, mögel och bakterier kan fort förstöra stora mängder foder samt påverka djurens hälsa. Att investera i analyser av grovfodret kan spara dig för mycket pengar i långa loppet.
Analysera ditt grovfoder
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Sverige trea i Nations Cup i Rotterdam
Under lördagen avgjordes Nations Cup i dressyr i Rotterdam, Nederländerna. Det svenska laget var med och knep en pallplats.

Den nya skrivningen i konsumentköplagen
För alla köp som har ingåtts efter den 1 maj 2022 finns det en ny skrivning i konsumenköplagen att förhålla sig till. Men vad innebär den?

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Häst hamnade i älv
På lördagen tog en häst sig ut i Vrångsälven, utanför Charlottenberg. Räddningstjänsten ryckte ut, men hästen lyckades ta sig upp på egen hand.

Hur man överlistar en ponny
Vad gör man när ponnyn inte vill gå åt rätt håll, eller röra sig alls, i skrittmaskinen? Motiverar med godis såklart! Helt plötsligt var uppgiften enkel.

Häståkeriet lever vidare i ny regi
Förra året var Häståkeriet på Djurgården nedläggningshotad, men fick leva vidare. I februari tog profiler från nöjesbranschen över verksamheten.
"Målet: vara en frizon för alla i Stockholm som vill må bra med häst"

Effektivt och roligt att träna i 3D
I naturen får ridningen ytterligare en dimension, jämfört med på en platt ridbana. Enligt Jens Fredricson är en återgång till träning i skog framtidens melodi.
"Det är faktiskt inte en självklarhet för alla att jobba hästen utanför ridhuset"

Sverige femma i Nations Cup i Rotterdam
Under midsommarafton har det ridits Nations Cup i hoppning i Nederländerna. Hemmalaget vann inför en jublande publik.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Klimatsmart helhetskoncept
Bakom idén om en helhetslösning för hästägare står en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer.
"Syftet är att både kunden och lantbrukarna ska känna sig trygga"

Svalka hästen i värmen – gör "hästglass"
Jonna Goedicke ville bjuda sina fyrbenta vänner på något svalkande. Med vatten och frukt skapade hon enkelt en smarrig "hästglass".

Livet är riktigt härligt – varje morgon
Quarterhingsten och pensionären Chic Diesel Olena har en härlig rutin. Varje morgon rullar han sig i hagen och pustar och stönar högljutt.

Nya arrangörer för finaler och mästerskap
FEI har utsett fler arrangörer av mästerskap och världscupfinaler fram till och med 2026. Bland annat blir det finaler i Basel och Fort Worth.

WFFS – många hingstar behöver väljas bort
Sjukdomen Warmblood fragile foal syndrome har varit på allas läppar. Enligt forskning kan sjukdomen kopplas till dressyregenskaper.
Forskare har studerat hur SWB-aveln kan bli av med mutationen

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Hippsons foderexpert har tidigare svarat på vilken skillnad det är på mineralpellets och mineralbalja. Läs hennes svar igen på premiumsajten.
Jenny Redgård: "Mängden av olika mineraler kan skilja sig mycket"

När det går riktigt smidigt att knoppa
När Alva Svensson, hästskötare på Grevlunda, ska knoppa så går det snabbt och enkelt. Speciellt med hästen som gärna tar en tupplur i boxen.

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Olycka – tappade hästtransport med häst
En trafikolycka inträffade under torsdagen när en personbil tappade en hästtransport med häst i på vägen. Det rapporterar Gefle Dagblad.

När man vill göra precis som mamma
Caroline Roffman Meredith rider dressyr på Grand Prix-nivå. Och frågan är om inte hennes två döttrar kommer att ta efter i framtiden.

Mopedgäng skrämde hästar till flykt
Under fredagskvällen körde ett stort antal mopedister utanför en hästhage i Romme. Hästarna blev så stressade att de rymde från sin hage.

Gymnasieskolan föder upp hopphästar
I avelsprojektet på Ösby naturbruksgymnasium får eleverna följa resan från spermie till treårstest. I våras föddes de två första fölen på skolan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!