
Här utvecklas kunskap, hästar och människor
På riksanläggningarna Ridskolan Strömsholm och Flyinge kan du förkovra dig inom modern häst- och ridkunskap och samtidigt känna historiens vingslag. Välkommen till riksanläggningarna där grunden lades för den svenska hästnäringen för många, många år sedan.
Anders Grane är verksamhets- och anläggningschef på Flyinge sedan många år. Är det någon som kan anläggningen och verksamheten idag så är det han – men han har även ett stort intresse och djup kunskap kring det forna Flyinge, där allt startade. Vad är det då som gör Flyinge så speciellt?
– Jaa, vad är det som i n t e är speciellt med Flyinge?!, kontrar Anders och skrattar. Han fortsätter:
– Jag fascineras av den långa traditionen och att den här platsen faktiskt har drivit hästnäringen framåt i flera hundra år.
På vilket sätt har Flyinge förändrats över åren?
– Stora delar är faktiskt intakta. I alla fall om man räknar från mitten av 1700-talet. Man kunde byggnadskonst under 1700- och 1800-talet, något vi kan vara glada för idag, säger Anders.
Bland annat nämner han ”Fyrkanten”, chefsbostaden och parken som byggnadsminnen och något som präglar dagens anläggning och område också.
– Det var Claes Adam Ehrengranath, dåvarande stallmästare och chef för Flyinge, som byggde en ny corps de logi och anlade parken med alla träd och kanalsystem, berättar Anders.
– Han var även veterinär och hippolog och en av de första i landet att ta emot andras hästar för vård. Det ryktas att han aldrig tog betalt på annat sätt än att be kunderna att plantera en pil i hans pilallé, som fortfarande finns kvar som kvarleva.
Ett kulturarv för alla
På Ridskolan Strömsholm finns Jonas Johnson, verksamhetschef. Även han både uppskattar och fascineras av den långa traditionen som präglar dagens anläggning och verksamhet.
– Ja, det som är så fantastiskt är att vårt uppdrag idag faktiskt är detsamma som för mer än hundra år sedan: Att förse hästnäringen med kompetens, säger han.
Det hela började med att arméns ridskola etablerade sig här 1868. Då stod slottet tomt och fick tjäna som logement, slottsparken blev ridområde och – visserligen på nåder – fick man låna ridhuset som tillhörde hingstdepån. Arméns ridskola drevs i hundra år på platsen och övergick sedan i Ridfrämjandets regi och sedermera ridskoleverksamhet och grunden till att bredden inom ridning fått utbildning, utveckling och kompetens.
– Under nittiotalet har HNS tillsammans med bland annat andra ägare som Svenska Ridsportförbundet, ATG och SWB haft en avgörande betydelse för RS och Flyinges utveckling, säger Jonas Johnson.
– Idag kommer kulturarvet fler till gagn då platsen och byggnaderna faktiskt används praktiskt också, säger Jonas Johnson.
Stark utveckling framåt
Jonas Johnson och Anders Grane är överens om att moderniseringen och verksamhetsutvecklingen varit avgörande för att kulturarven har kunnat hänga med in i modern tid.
– Ja, det är otroligt egentligen att både Flyinge och Strömsholm kunnat anpassa sig och utvecklas i alla svängningar som ändå skett inom svensk hästnäringen. Men fokus har alltid legat på hästarna och ryttarna, säger Anders Grane.
Samarbetet riksanläggningarna emellan är en del som bidragit till ökade synergier och effektivisering, men även det faktum att anläggningarna jobbar tätt ihop med SLU för forskning och utveckling.
– Det är roligt också att se att vi utvecklas starkt framåt, det verkar inte finnas något stopp just nu, säger Jonas Johnson.
1621 En stallstat fastställs för Strömsholm, det första svenska stuteriet.
1661 Efter freden i Roskilde 1658 inrättar kronan stuteri på Flyinge.
1669 Stallbyggnader flyttas till åsen i Strömsholm. Under denna period överlämnas stutteriet till Karl XI.
1770-1790 Gammal bebyggelse på Flyinge är riven och nya byggnader så som Scholarlängan, Magasinet samt stallgårdens norra och västra längor uppförs.
Samma period sker stora förändringar på Strömsholm då mycket bebyggelse uppförs, bland anats chefsbostäder.
1810 Parken på Flyinge tar form och utvecklas med åren. Här har under 1800-talet planterats cirka 800 träd. Samma period rivs Lifstallet i Kungsör och flyttas till Strömsholm.
1814 – 1837 Adam Ehrengranath är stallmästare och chef för Flyinge och genomför en större omdaning av Flyinges bebyggelse.
1818-1822 Chefsbostaden på Flyinge byggs.
1855 Vita Ridhuset i Strömsholm står färdigt.
1870 Stuteriet på Strömsholm omorganiseras till att bli hingstdepå.
1882 Porttornet vid stallgårdens västra sida på Flyinge uppförs.
1900 Lilla Ridhuset på Flyinge står färdigt
1908 Flyinges vattentorn byggs.
1920–1930-talet Flyinges byggnadsbestånd utökas genom att flera bostadshus, rastbanor och vagnbod byggs.
2021 Idag drivs både Strömsholm och Flyinge som två av Sveriges riksanläggningar med fokus på hästnäring, ridkonst och utbildning.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!