Hur bra är din sits när din tränare inte tittar på? Den frågan ställde sig Annika Ridington och så började utvecklingen av RideQ.
– En självklar present till alla hästar, tycker hon.
Annika Ridington driver en egen gård, hon har ridit sedan 1982 och har arbetat mycket med unga hästar och inridning. I dagarna fick hon pris för Sveriges högst bedömda fyraåriga hingst 2019. För några år sedan funderade Annika mycket över varför det är så svårt att förbättra sin sits, trots att vi ofta vet hur vi borde göra. När hon 2014 skulle ta sin masterexamen i UX-design på Chalmers var utmaningen att försöka utveckla ett tekniskt hjälpmedel för just detta.
Rörelserna är automatiserade
Vår hjärna är helt enkelt inte konstruerad till att konstant hålla koll på kroppens position. Det sköts automatiskt, så att hjärnan kan arbeta med viktigare saker. Detta kunde du bland annat höra Anders Hansen berätta om i SVT:s serie ”Din hjärna”. Och du har säkert sett den virala bilden på Facebook med texten ”Hur jag tror att jag ser ut när jag rider, jämfört med hur det ser ut för instruktören”. Trots att bilden naturligtvis är väldigt överdriven ligger det lite sanning bakom. Hur vi uppfattar oss själva och hur vi verkligen ser ut skiljer sig åt.
Många ryttare tittar ner
De flesta ryttare är medvetna om att de tittar ner för mycket när de rider, men har inte förstått vilken effekt det har på deras sits och balans i sadeln. Efter att ha ägnat fem och ett halvt år åt att studera, testa och utveckla RideQ – på över 200 ryttare från olika länder – pekar fakta på att huvudets position är mycket viktigare än vad vi tidigare har insett.
– Vi har till exempel gjort mätningar i stigbyglarna, när en högerhänt ryttare tittar ner på sina händer får han eller hon ofta mer tryck i höger stigbygel. Ett huvud väger ungefär som ett bowlingklot, runt sex till åtta kilo. Om huvudet flyttas bara någon centimeter blir det stor skillnad på viktfördelningen för hästen, berättar Annika Ridington.
Genom att justera en så enkel sak som blicken kan man som ryttare få mycket på köpet. Dock kan det vara svårt att ändra invanda beteenden.
Vibration får dig att höja blicken
HeadQ kallas en liten manick som fästs mellan hakbandet och ryttarens haka. När ryttaren tittar ner får han eller hon en liten vibration som gör att ryttaren automatiskt höjer blicken igen, vilket leder till andra korrigeringar som att man sträcker på sig och hamnar rätt i sadeln.
Det är ungefär som när du leker med en ledad leksaksorm. Om du rör ena änden kommer rörelsen att fortplanta sig genom hela ormen. Så funkar våra kroppar också, när man justerar en del så förändras andra ”på köpet”.
– Det är svårt att förändra invanda vanor, därför är det viktigt att konsekvent bli påmind över tid för bestående resultat. De flesta ryttare märker skillnad redan första gången de rider med RideQ, berättar Annika och fortsätter:
– Balanscentrum sitter i hjärnan och du får ett helt annat fokus om du har en mjuk blick och tittar dit du ska. Detta istället för att titta ner som många gör. Tittar man framåt tvingas man som ryttare också att känna in hästen och att rida mer på känsla. Den totala effekten är mycket större än att du bara lyfter blicken.
Märker stor skillnad på hästen
Ryttare som rider med HeadQ:n säger att sitsen har förändrats hela vägen ner i benen och att de har märkt att deras hästar svarar bättre på hjälperna. Hästen kommer upp mer under dem och ekipagen får högre poäng på tävlingar. Det blir skillnad på ridupplevelsen, helt enkelt. Och det är roligare, för man gör snabbare framsteg och hästen verkar nöjd.
Många instruktörer och ridskolor som har börjat använda RideQ i sin undervisning tycker att det är underbart att slippa lägga tid på att påminna eleven om att lyfta blicken, istället kan de fokusera på annan ridlära. Dessutom sparar balanserade elever hästarna genom att djuren felbelastas mindre, verksamheten blir därför hållbarare. RideQ är inte tänkt som en ersättning för träning utan är ett komplement som hjälper ryttaren att vara konsekvent och att förändra vanor.
Du kan testa själv i två veckor
HeadQ finns redan ute på marknaden och kostar 2975 kronor. Om man är sugen på att prova kan man testa den i 14 dagar. Skulle du inte tycka att den gör skillnad kan du returnera den och få pengarna tillbaka. Den är utvecklad, tillverkad och handmonterad i Sverige.
Fler produkter som hjälper ryttaren att förbättra sin sits är under utveckling. Bland annat en som korrigerar överkroppen och en som hjälper dig med handpositionen.
Fotnot: RideQ kom på tredje plats i Women’s Innovation World Cup, bland 160 bolag från länder i hela världen. Nyligen blev bolaget även "Best Hardware Startup i Sverige 2019" i Nordic Startup Awards och ska tävla i den nordiska finalen i Köpenhamn den 4–5 december.
Huvudets betydelse enligt dressyrryttaren och tränaren Per Sandgaard:
Erfarenheter av HeadQ med islandshästprofilerna Ia Lindholm och Denni Hauksson:
Är din häst är lycklig? Det pratas mycket om hållbara hästar, men då menar vi oftast fysisk hållbarhet. Deras psykiska välmående tas sällan upp.
"Träna på att läsa av hur hästen mår och dess sinnestillstånd"
Helgens fyrstjärniga världscupmeeting har ägt rum i Salzburg, Österrike. Patrik Kittel var enda svensk i startfältet och knep en placering med Eddieni.
Många tänker bra shopping när de hör EuroHorse, men mässan innehåller så mycket mer. Visste du till exempel att Distriktsveterinärerna ordnar föreläsningar?
Hos Camilla Ivarsson arbetar man med utbildnings-, försäljnings- och tävlingshästar samt rehab. Nu letar hon efter en beridare och hästskötare.
Vill du jobba med hästar? Tjänsten hittar du på Hippson Market!
15-åriga Mayte Penafiel fick nyligen ett väldigt specifikt och hedervärt uppdrag. Hon skulle tillverka en käpphästvariant av Toveks Mary Lou.
Kreatören: "Jag hade inget tyg i rätt färg så jag fick färga själv"
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: I lucka 8 bjuds vi på rabatt hos Hööks
Den engelska polishästen Jake har något gemensamt med sina brittiska kollegor. Han startar varje dag med en kopp te – gärna med två sockerbitar!
Kylan och snön börjar göra entré runt om i landet och frusna tår blir lätt ett faktum. I veckans tävling finns ett par ordentliga vinterkängor i prispotten.
"Årets uppfödare" har länge använt EquVicis Essential som komplement till en grovfoderbaserad foderstat för unghästar, hingstar och stuteriets dressyrhästar.
Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri: "Är otroligt nöjd med resultatet"
Svenska ridsportförbundet uppmanar både tävlande och arrangörer att ta ut sina pengar ur tävlingsdatabasen TDB innan den 1 januari 2020.
Nya rutiner för anmälare och arrangörer från och med årsskiftet
Sara Ekman rider årets sista tävling i helgen i Åstorp, dit tre hästar har följt med. Meetingets första dag bjöd på blåsigt väder, pigga hästar och en andraplats.
Under fredagskvällen avgjordes Riders Masters Cup i Paris, där Henrik Ankarcrona ledde Europalaget till seger mot Amerika – för femte året i rad.
Veckans lista, med de mest visade annonserna hos Hippson Market, toppas av en härlig läromästare. Även yngre, lovande, talanger finns med.
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 7 – erbjudandet från Hööks gäller till den 9/12
På Madden Mountain får de pensionerade tävlingshästarna gå utomhus 24 timmar om dygnet. Hör Beezie Madden berätta mer om deras filosofi.
Aisling Equestrian är det svenska varumärket, med "schysst" tillverkning, som amerikanerna skriker efter. Nu utökar de båda grundarna kollektionen ytterligare.
Charlotte Treschow, vd: ”Vi skapar ridplagg vi själva har saknat”
Vid Helsingborgs fältrittklubbs hopptävlingar tidigare i höstas hade man över 350 starter. Därför valde tävlingsledningen att korta starttiden.
Disciplinnämnden ger domare, överdomare och tävlingsledare en tillrättavisning
Nu har Tobbe Larssons fyrbenta vänner utvecklat oanade talanger – i reklamfilmer som kommer visas i tv sjunger de nämligen. Eller?!
Mina Möllers fjording Kjensrud Tullen går lös med matte på promenad – och kommer på inkallning. Missa inte det fina klippet.
Mina berättar mer om sin speciella häst: "Godis en bidragande faktor"
Martin Ågevall driver verksamhet med dressyrhästar utanför Stockholm, där både unga talanger och Grand Prix-hästar tränas för tävling.
STORA JUKNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet