
Foto: Roland Thunholm (porträtt)
Jens Fredricson: "Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar. Här berättar Jens om hur högkvalitativ ridkonst bygger rätt grund för en fortsatt yrkesbana inom hästnäringen.
Foto: Andreas Johnsson
Jens Fredricson är uppvuxen på Flyinge. Hästar har varit hans vardag så länge han kan minnas, och hans yrke under nästan lika lång tid. Som stallmästare på Strömsholm och Flyinge ansvarar han bland annat för att både hästar och elever lärs upp i en ridkonst som ska vara långsiktig och högkvalitativ, och som bygger på rätt grunder.
– För en elev som kanske ska bli ridlärare själv och föra ridkonsten vidare är det viktigt att jobba med teorin utifrån våra ridhandböcker. Grundridningen – det är det arbetet som ska vara roligt!, säger han.
Känslan kan tränas upp
Men känslan är också en viktig del i ridkonsten.
– När du som ryttare lär dig att känna in och känna av din häst, och jobba utifrån det, då har du det jag kallar ”känsla”, säger Jens med inlevelse.
– Känslan kan du lära dig att hitta när du får sitta på en häst som kan och vet. Det är därför det är så avgörande att vi är noggranna och långsiktiga i utbildningen av våra unghästar, fortsätter han.
På anläggningarna lär sig eleverna vikten av noggrann unghästutbildning.
Hårt arbete ligger bakom
På Strömsholm och Flyinge finns redan ett mycket gott hästmaterial tack vare utbildningstakten och den höga ambitionsnivån.
– Ett tiotal hästar per årgång utbildas, och ju större erfarenhet de får desto mer kan de fungera som schoolmasters i verksamheten. Målet är att samtliga hästar ska vara på S:t Georges-nivå, säger Jens.
– Vi har det inom räckhåll men det är inget man klarar av på en kafferast precis. Det har tagit oss lång tid och hårt arbete att komma dit vi är idag.
Flyinge, en av Sveriges riksanläggningar inom hästnäringen.
Viljan att lyckas måste vara störst
En hjärtefråga för Jens både som ryttare och hästmänniska och i egenskap av yrkesrollen stallmästare är att värna ridläraryrkets status och den svenska ridskolan generellt.
– Jag uppmuntrar våra elever här att bli ridlärare. Det är så viktigt för sporten i stort att det finns bra människor på marken som kan hjälpa ryttarna till fortsatt utveckling. Vi har historiskt sett haft för många unga ryttare på för unga hästar, då är det svårt att få till det.
Ridning är dock en färskvara. Hur ska man som elev eller student göra för att bibehålla både känslan och ridkunskapen efter avslutad utbildning?
– Vi kan ge alla elever en god introduktion och en solid grund att utgå ifrån. Men som ryttare och instruktör behöver du ständigt jobba vidare. Då krävs en grundmurad kärlek till hästen och känsla för ridningen.
Vad avgör om du lyckas eller inte som ryttare?
– Det viktigaste av allt är viljan att lyckas. Den måste vara större än rädslan att misslyckas. Jag brukar säga till mina elever att så länge man anstränger sig till hundra procent och gör så gott man kan så lär man sig.
Att anstränga sig till hundra procent innebär inte bara den sportsliga, fysiska insatsen på ridbanan. Nej, Jens menar hundra procent – totalt.
– Ja. Ibland får jag påminna eleverna om att det gäller att skapa rätt förutsättningar hela vägen. Man måste äta rätt, sova tillräckligt och nå ett inre lugn för att lyckas hela vägen. Hästarna känner alltför väl om du är sur och trött eller lider av prestationsångest. Det är inte hundraprocentiga förutsättningar – varken för häst eller ryttare.
Jens Fredricson, stallmästare på Flyinge och Strömsholm. Foto: Roland Thunholm
Ridskolan Strömsholm och Flyinge är två av Sveriges tre Riksanläggningar inom hästnäringen. Här utvecklas kunskap, hästar och människor genom forskning och utbildning.
På anläggningarna erbjuds unika och högkvalitativa utbildningar i form av allt från kortkurser och clinics till fleråriga utbildningar på gymnasie-, folk- och yrkeshögskolenivå samt universitetsnivå. På anläggningarna utbildas hästar och matchas mot championat.Anläggningarnas bestånd av skolhästar håller mycket hög klass.
Ytterligare en viktig del i verksamheten är genomförandet av större evenemang och tävlingar upp till internationell och mästerskapsklass. Anläggningarnas ryttarföreningar är några av de mest framgångsrika tävlingsklubbarna i landet.
På respektive anläggning finns cirka 200 elever. Ett fyrtiotal anställda och hundratalet hästar ger förutsättningarna för en mycket utvecklande skoltid för eleverna.
Läs mer om utbildningarna
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!