Sponsrad
Publicerad: 2022-06-17
Klimatsmart helhetskoncept för hästägaren
EQuiCIBUS är plattformen som har hästägaren i fokus. De erbjuder ett helhetskoncept för hästägaren vilket innefattar grovfoder, gödsel och strö. Bakom idén står Sandra Åbrodd, en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer om konceptet.
Idén att skapa en plattform för att knyta ihop hästägare med lantbrukare föddes under tiden som Sandra utbildade sig till ingenjör. Hon är själv uppvuxen på hästgård och har tidigare varit verksam inom hästaveln. Hon upplevde ett glapp mellan hästägare och lantbrukare, inte minst under foderkrisen 2018.
– I spåren av torkan under sommaren 2018 hade enskilda hästägare och större anläggningar problem att få tag på grovfoder. Det blev som en huggsexa över det grovfodret som fanns. En del hästägare blev även lurade och betalade för foder som aldrig kom. Syftet med vår plattform är att alla, både kunden och lantbrukarna, ska känna sig trygga, säger Sandra.
Foderauktion
Helhetslösningen består av foderauktioner, försäljning av strömedel samt bortforsling av gödsel. Via foderauktionerna kan producenterna själva sälja sitt grovfoder. Fodret ska innan de läggs ut på auktion vara analyserat och kunden kan på hemsidan enkelt räkna ut vilket foder som passar just deras hästars behov.
– Innan man lägger ett bud på ett grovfoder kan man använda sig av vår foderstatsberäkning. Då får man fram vilket grovfoder som rekommenderas och kan då lägga bud på just det. Själva auktionen fungerar som en vanlig nätauktion. Man registrerar ett reservationspris och sen är det fri budgivning. Man kan enkelt jämföra foder, välja den betalmetod som passar samt få allt hemlevererat. För producenten innebär det att vi tar hand om hela säljprocessen. De slipper kontakt med kunder och skulle de uppstå problem tar vi hand om det. Vi åker ut till alla våra foderproducenter för att kolla på deras utbud och skapa en personlig kontakt.Nästa foderauktion är planerad nu under sommaren, berättar Sandra.
Läs mer om foderauktionerna
Linströ
Då en av Sandras hästar var extra känslig mot damm letade hon efter ett dammfritt strömedel. På så sätt kom hon i kontakt med linströ från Frankrike.
– Linströ absorberar mellan 6–12 gånger mer än halm och spån. Det är dammfritt och även fritt från bekämpningsmedel. Samtidigt är det helt förnybart ur klimateffektivsynpunkt. Då linstjälken binder ammoniaken inuti sig blir det också luktfritt. Det är med andra ord överlägset strömedel om man har bädd i boxen eller i ligghallen på lösdriften. De bygger inte heller på gödselstacken då strömedlet bryts ner på mellan sex och åtta veckor. Gödseln blir väldigt rikt på kväve, fosfor och kalium och kan användas för all slags odling. Prismässigt ligger månadskostnaden för en normalstor häst på mellan 200 och 300 kronor om man slår ut det över ett år. Det är också väldigt lättmockat. Just nu håller vi på med ett stort projekt för att ta hem produktionen av linströ till Sverige, säger Sandra.
Läs mer om linströ
Gödselhantering
Används EQuiCIBUS linströ erbjuds även en gödselhanteringstjänst. Just gödselhanteringen kan kosta hästägaren mycket pengar och ibland är det också svårt att bli av med sin gödsel.
– Då vi har koll på vad våra kunders gödsel innehåller har vi en tjänst där vi erbjuder att också hantera deras gödsel. Det innebär att vi levererar ett gödselkärl till kunden och när kärlet är fullt bokas en tömning. Vi förmedlar sedan gödseln till tredje part och beroende på kvalitén får kunden ersättning i form av värdecheckar att handla nytt linströ av i vår webbshop. Det är en resurssnål och klimatsmart lösning för både kunden och lantbrukarna. Det ska löna sig att ta hjälp av oss – både ekonomiskt och tidsmässigt!
Läs mer om gödselhanteringen

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!