Sponsrad
Publicerad: 2022-06-17
Klimatsmart helhetskoncept för hästägaren
EQuiCIBUS är plattformen som har hästägaren i fokus. De erbjuder ett helhetskoncept för hästägaren vilket innefattar grovfoder, gödsel och strö. Bakom idén står Sandra Åbrodd, en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer om konceptet.
Idén att skapa en plattform för att knyta ihop hästägare med lantbrukare föddes under tiden som Sandra utbildade sig till ingenjör. Hon är själv uppvuxen på hästgård och har tidigare varit verksam inom hästaveln. Hon upplevde ett glapp mellan hästägare och lantbrukare, inte minst under foderkrisen 2018.
– I spåren av torkan under sommaren 2018 hade enskilda hästägare och större anläggningar problem att få tag på grovfoder. Det blev som en huggsexa över det grovfodret som fanns. En del hästägare blev även lurade och betalade för foder som aldrig kom. Syftet med vår plattform är att alla, både kunden och lantbrukarna, ska känna sig trygga, säger Sandra.
Foderauktion
Helhetslösningen består av foderauktioner, försäljning av strömedel samt bortforsling av gödsel. Via foderauktionerna kan producenterna själva sälja sitt grovfoder. Fodret ska innan de läggs ut på auktion vara analyserat och kunden kan på hemsidan enkelt räkna ut vilket foder som passar just deras hästars behov.
– Innan man lägger ett bud på ett grovfoder kan man använda sig av vår foderstatsberäkning. Då får man fram vilket grovfoder som rekommenderas och kan då lägga bud på just det. Själva auktionen fungerar som en vanlig nätauktion. Man registrerar ett reservationspris och sen är det fri budgivning. Man kan enkelt jämföra foder, välja den betalmetod som passar samt få allt hemlevererat. För producenten innebär det att vi tar hand om hela säljprocessen. De slipper kontakt med kunder och skulle de uppstå problem tar vi hand om det. Vi åker ut till alla våra foderproducenter för att kolla på deras utbud och skapa en personlig kontakt.Nästa foderauktion är planerad nu under sommaren, berättar Sandra.
Läs mer om foderauktionerna
Linströ
Då en av Sandras hästar var extra känslig mot damm letade hon efter ett dammfritt strömedel. På så sätt kom hon i kontakt med linströ från Frankrike.
– Linströ absorberar mellan 6–12 gånger mer än halm och spån. Det är dammfritt och även fritt från bekämpningsmedel. Samtidigt är det helt förnybart ur klimateffektivsynpunkt. Då linstjälken binder ammoniaken inuti sig blir det också luktfritt. Det är med andra ord överlägset strömedel om man har bädd i boxen eller i ligghallen på lösdriften. De bygger inte heller på gödselstacken då strömedlet bryts ner på mellan sex och åtta veckor. Gödseln blir väldigt rikt på kväve, fosfor och kalium och kan användas för all slags odling. Prismässigt ligger månadskostnaden för en normalstor häst på mellan 200 och 300 kronor om man slår ut det över ett år. Det är också väldigt lättmockat. Just nu håller vi på med ett stort projekt för att ta hem produktionen av linströ till Sverige, säger Sandra.
Läs mer om linströ
Gödselhantering
Används EQuiCIBUS linströ erbjuds även en gödselhanteringstjänst. Just gödselhanteringen kan kosta hästägaren mycket pengar och ibland är det också svårt att bli av med sin gödsel.
– Då vi har koll på vad våra kunders gödsel innehåller har vi en tjänst där vi erbjuder att också hantera deras gödsel. Det innebär att vi levererar ett gödselkärl till kunden och när kärlet är fullt bokas en tömning. Vi förmedlar sedan gödseln till tredje part och beroende på kvalitén får kunden ersättning i form av värdecheckar att handla nytt linströ av i vår webbshop. Det är en resurssnål och klimatsmart lösning för både kunden och lantbrukarna. Det ska löna sig att ta hjälp av oss – både ekonomiskt och tidsmässigt!
Läs mer om gödselhanteringen

Sverige trea i Nations Cup i Rotterdam
Under lördagen avgjordes Nations Cup i dressyr i Rotterdam, Nederländerna. Det svenska laget var med och knep en pallplats.

Den nya skrivningen i konsumentköplagen
För alla köp som har ingåtts efter den 1 maj 2022 finns det en ny skrivning i konsumenköplagen att förhålla sig till. Men vad innebär den?

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Häst hamnade i älv
På lördagen tog en häst sig ut i Vrångsälven, utanför Charlottenberg. Räddningstjänsten ryckte ut, men hästen lyckades ta sig upp på egen hand.

Hur man överlistar en ponny
Vad gör man när ponnyn inte vill gå åt rätt håll, eller röra sig alls, i skrittmaskinen? Motiverar med godis såklart! Helt plötsligt var uppgiften enkel.

Häståkeriet lever vidare i ny regi
Förra året var Häståkeriet på Djurgården nedläggningshotad, men fick leva vidare. I februari tog profiler från nöjesbranschen över verksamheten.
"Målet: vara en frizon för alla i Stockholm som vill må bra med häst"

Effektivt och roligt att träna i 3D
I naturen får ridningen ytterligare en dimension, jämfört med på en platt ridbana. Enligt Jens Fredricson är en återgång till träning i skog framtidens melodi.
"Det är faktiskt inte en självklarhet för alla att jobba hästen utanför ridhuset"

Sverige femma i Nations Cup i Rotterdam
Under midsommarafton har det ridits Nations Cup i hoppning i Nederländerna. Hemmalaget vann inför en jublande publik.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Klimatsmart helhetskoncept
Bakom idén om en helhetslösning för hästägare står en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer.
"Syftet är att både kunden och lantbrukarna ska känna sig trygga"

Svalka hästen i värmen – gör "hästglass"
Jonna Goedicke ville bjuda sina fyrbenta vänner på något svalkande. Med vatten och frukt skapade hon enkelt en smarrig "hästglass".

Livet är riktigt härligt – varje morgon
Quarterhingsten och pensionären Chic Diesel Olena har en härlig rutin. Varje morgon rullar han sig i hagen och pustar och stönar högljutt.

Nya arrangörer för finaler och mästerskap
FEI har utsett fler arrangörer av mästerskap och världscupfinaler fram till och med 2026. Bland annat blir det finaler i Basel och Fort Worth.

WFFS – många hingstar behöver väljas bort
Sjukdomen Warmblood fragile foal syndrome har varit på allas läppar. Enligt forskning kan sjukdomen kopplas till dressyregenskaper.
Forskare har studerat hur SWB-aveln kan bli av med mutationen

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Hippsons foderexpert har tidigare svarat på vilken skillnad det är på mineralpellets och mineralbalja. Läs hennes svar igen på premiumsajten.
Jenny Redgård: "Mängden av olika mineraler kan skilja sig mycket"

När det går riktigt smidigt att knoppa
När Alva Svensson, hästskötare på Grevlunda, ska knoppa så går det snabbt och enkelt. Speciellt med hästen som gärna tar en tupplur i boxen.

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Olycka – tappade hästtransport med häst
En trafikolycka inträffade under torsdagen när en personbil tappade en hästtransport med häst i på vägen. Det rapporterar Gefle Dagblad.

När man vill göra precis som mamma
Caroline Roffman Meredith rider dressyr på Grand Prix-nivå. Och frågan är om inte hennes två döttrar kommer att ta efter i framtiden.

Mopedgäng skrämde hästar till flykt
Under fredagskvällen körde ett stort antal mopedister utanför en hästhage i Romme. Hästarna blev så stressade att de rymde från sin hage.

Gymnasieskolan föder upp hopphästar
I avelsprojektet på Ösby naturbruksgymnasium får eleverna följa resan från spermie till treårstest. I våras föddes de två första fölen på skolan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!