När Frida Andersson upptäckte en brist på marknaden gällande funktionsanpassade ridkläder tog hon saken i egna händer. Efter ett år av produktutveckling lanserades nyligen hennes kollektion anpassad för aktiva ryttare.
Att som endast 22 år ung försöka slå sig in på en konkurrenskraftig marknad är kanske inte ett helt självklart val, men för Frida Andersson var de det.
– Att starta företag som naturligt involverar hästar var en självklarhet för mig då jag började rida när jag var sex år gammal och har sedan dess varit en inbiten hästtjej. När jag upptäckte hur långt efter ridsporten ligger övriga sporter gällande funktionsdugliga kläder var fokus på företaget klart. Jag ville producera egna ridkläder för en aktiv ryttare som är genomtänkta gällande allt från materialval till slutprodukt. Andra sporter har kläder tillverkade i material för just träning medan vi inom ridsporten, för det mesta, håller kvar i ”gamla” material. Här kände jag att man verkligen kunde driva utvecklingen framåt.
Frida Andersson driver varumärket FA Selection.
Smarta och miljömedvetna ridkläder
Efter ett år av produktutveckling lanserade FA Selection i oktober 2020 sin första kollektion. Den består av smarta ridkläder tillverkade i ett miljövänligt och återvunnet material.
– Materialet har en silver plus teknologi vilket innebär att det är ett antibakteriellt tyg som torkar snabbt och tar bort eventuell ofräsch doft. Det sköna fyrvägsstretchen gör att plaggen formar sig efter kroppen och passar alla kroppstyper. Vi har under processen jobbat med olika modeller vilket har medfört att plaggen är anpassade för olika kroppstyper.
Att minimera miljöpåverkan är också en viktig del i företagets policy och därför har de valt att lägga all produktion i Europa. På så sätt slipper de långa transporter och kan lättare skapa en insyn i själva produktionsprocessen.
Positiv respons
Även om kollektionen nyligen lanserades på marknaden har responsen varit överväldigande positiv.
– Vi har fått oerhört bra respons vilket är väldigt roligt. Många av våra kunder väntar redan på nästa kollektion. Plaggen är stilrena och klassiska kombinationer med hög kvalité och funktion. Vår vision är att man ska kunna använda plaggen under en längre tid så de måste hålla funktionsmässigt samt ha en tidlös stil.
All försäljning av plaggen sker via deras sajt. Detta är en del i ledet att kunna hålla nere kostnaderna.
– Eftersom vi valt att förlägga produktionen i Europa, vilket är dyrare än exempelvis Asien, försöker vi hålla nere priset genom att själva även sköta all försäljning. Och tanken är att vi ska fortsätta sköta försäljningen från vår hemsida, säger Frida.
Nästa kollektion lanseras i vår
Företaget arbetar redan på deras andra kollektion som planeras att lanseras i vår. Det blir en tävlingskollektion med samma röda tråd som den första kollektionen, funktionsdugliga plagg med hög kvalité och komfort.
– Vårt mål är att bli ett etablerat märke på den svenska marknaden där plaggen står för hög kvalité och komfort. Vi specialiserar oss på riktigt bra ridkläder och det är där vårt fokus kommer att ligga även i framtiden.
I framtiden hoppas de även kunna komma ut och visa plaggen på olika mässor.
– Vi hade även detta året planerat att vara med på olika ridsportmässor men sen kom pandemin och Covid-19 viruset och satte stopp för det. Men jag hoppas verkligen vi kan få komma ut och träffa kunderna under 2021.
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
Ulrika ville ge sina hästar hö i boxen under de timmar som hon själv inte hade möjlighet att vara där. Då byggde hon en automatisk höutfodrare.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!