
Landslagsledarens tips för säker hästhantering
Viktoria Carlerbäck är landslagsledare för ungdomar i fälttävlan och har själv deltagit på bland annat OS, VM och tagit SM-guld. Hemma på gården utanför Borås driver hon träning- och inackorderingsverksamhet. Då många samsas på gården och hanterar hästarna är säkerhetstänket alltid nuvarande. Här berättar hon om vikten av att kunna förutse riskfyllda situationer
I stallet har Viktoria 14 hästar varav nio av dessa är inackorderade. Det är respektive ägares uppgift att se till så hästen är väluppfostrad och kan hanteras av alla.
– Nu har vi bara vuxna ägare och ryttare i stallet och alla hästar som är inackorderade här nu är väluppfostrade. Jag är inte intresserad av att behöva ha kedjegrimskaft vid ut eller insläpp för att hästen inte har blivit uppfostrad. Det är heller inte min uppgift som stallägare att uppfostra hästarna utan det anser jag är respektive ägares uppgift.
Fasta rutiner minskar risken för olyckor
Det mest riskfyllda momentet anser Viktoria är den dagliga hanteringen vid utsläpp och intag av hästarna till och från hagen. Hästarna kan vara lite ivriga att få komma ut men här anser hon att fasta rutiner skapar ett lugn i stallet.
– Vi har till exempel en fast ordning som vi tar ut hästarna i baserad på hästarnas individuella behov och egenskaper. Vissa hästar måste tas ut först annars blir de bara stressade medan andra inte bryr sig om de kommer ut sist. Så där får man se till hästarnas behov och vad som skapar mest lugn i stallet. Våra hästar går två och två i hagen så det är naturligt att ta ut de som går tillsammans i hagen samtidigt. Även placering av hagens ingång är viktig och ibland har vi fått flytta på ingången för att skapa en säkrare situation.
Tips när "bralliga" hästar släpps ut i hagen
Viktoria är även noga med att hästarna inte ska få bralla iväg när de släpps i hagen. Är det en häst som gärna springer iväg direkt i hagen har hon ett knep.
– Då ser vi till att ha en hink med lite mat i. Så hästen lär sig att stanna kvar hos den som leder ut och att man lugnt och metodiskt kan knäppa av grimskaftet. Att ta ut hästarna i hagen är ett riskfyllt moment och det gäller att hitta sina rutiner för att göra det så säkert som möjligt, säger hon.
Praktiskt grindöppningsset om man behöver byta plats på grinden. Även mathink och midjeväska för mobilen är två bra saker som ökar säkerheten.
Föregå med gott exempel
Riskmedvetenhet i stallet tror Viktoria är något som kommer med åldern. Därför är det de vuxnas uppgift att visa de yngre i stallet säker hästhantering och föregå med gott exempel.
– Jag ser exempelvis många som är ute och promenerad med sin häst i grimma, grimskaft och ofta även har en telefon i näven. Det är förkastligt och någon som jag aldrig skulle göra, oavsett hur snäll min häst är. Är hästen konvalescent och behöver promeneras är det träns med ordentligt grimskaft på som gäller. Och den som leder ska ha bra skor, handskar och hjälm. Att hantera sin häst i foppatofflor borde inte få förekomma. Sen är ju det där med telefon vid hantering och ridning ett gnissel. Självklart ska telefonen vara med när man rider ut eller rider själv i ridhuset men det ser så respektlöst ut när en ryttare sitter på sin häst och samtidigt stirrar ner i sin telefon. Uppmärksamheten ska hela tiden vara på hästen och inte på en skärm.
Skor med stålhätta, godkänd ridhjälm och säkerhetsväst.
Anpassa utrustningen efter årstiden
Viktoria rider ut sina hästar fyra dagar i veckan och nyligen köpte hon en smart klocka som är kopplad till hennes telefon. Just för att slippa ha med telefonen vid ridningen men ändå alltid vara kontaktbar och kunna höra av sig om en olycka skulle ske. Vid ridning är det alltid godkänd ridhjälm, bra ridskor och ibland även säkerhetsväst.
– Säkerhetsväst använder jag självklart vid terrängridning men även när jag provrider en ny häst. Sen gäller det att anpassa sin utrustning efter hästen och årstiden. Nu är det till exempel extra viktigt med reflexer och många av dagens produkter har reflexer i tyget. Vilket är supersmart! Jag rider heller aldrig med hörlurar utan jag vill höra vad som händer runt mig. Rider man ut i skogen är det viktigt att säga till vilken runda man rider. En olycka händer så snabbt men genom att tänka till före kan man minimera risken att de sker.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.

Flera toppnamn klara för SIHS
För den som planerar ett besök till Sweden International Horse Show i vinter, väntar flera toppryttare på startlistorna.

Efter allvarliga skadan – Marco tävlar igen
Sara Ekmans häst Marco är tillbaka på tävlingsbanan, frisk, pigg och glad. Här berättar hon om deras första tävlingsstart efter förra årets skada.
Sara Ekmans blogg: "Ett mirakel hur han har kommit tillbaka"

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.

Ewelina flyttar hem efter sex år
Efter sex år i Portugal lämnar Ewelina Wettergren Unger tryggheten hos Louis Valenca för att stå på egna ben.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Foderstrupsförstoppning – vad är det?
När det fastnar foder i hästens matstrupe, som inte passerar vidare ner i magsäcken, har hästen drabbats av foderstrupsförstoppning.
Flera sätt att förebygga samt tecken på att veterinär behövs

Hästgård med orangeri och pool
I en idyllisk miljö söder om Stockholm ligger en hästgård med flera boenden, pool, orangeri, stall med åtta boxar och ridbana.

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!