
Foto: Elin Billeson (Lina Dolk) Adobe Stock (hagbild)
Lina Dolk: "Vi mockar en kvart om dagen"
Hos dressyrryttaren Lina Dolk på Dolk Dressage mockar man dagligen hästarnas hagar. När initiativet ”Varje skit räknas” lanserades för två år sedan kändes det viktigt att engagera sig. På vägen har hon lärt sig mer om de positiva effekterna på miljön.
Även innan initiativet mockades hästarnas hagar på Dolk Dressage varje dag. Både för hästarnas välmående samt för att minska parasiter. Under initiativets gång har dock Lina fått mer kunskap om hur viktig mockningen faktiskt är för miljön.
– Att regelbunden mockning har så stor påverkan på miljön var faktiskt inget jag visste. Då mockade vi för att hålla nere parasitnivån och för hästarnas välmående. Att den dagliga mockningen också har så stor påverkan på miljön och Östersjön är en riktigt bra bonus, säger Lina, och fortsätter;
– Som ryttare ingår det bland annat att ta sig till och från tävlingar på olika platser i Sverige och Europa. Att transportera sina hästar är tyvärr inget man kommer ifrån, men att då kunna bidra till miljön på andra sätt är väldigt viktigt för mig. Man får göra det man kan för att bidra till ett bättre klimat.
En kvart om dagen
Hos Dolk Dressage lägger man cirka en kvart varje dag på att mocka hagarna. Då man under en lång tid haft det som rutin är det en väl inarbetad vana som går snabbt och är effektiv.
– När vi mockar har vi en gårdsbil med flak. Den kör vi in med i hagarna och lägger bajset på flaket som vi sedan tippar på gödselstacken. Så det är väldigt smidigt. Jag tror på att försöka hitta ett sätt som passar dig och som gör själva proceduren tidseffektiv. Är det enkelt är sannolikheten större att det faktiskt genomförs, säger hon.
Ökad medvetenhet om klimatet
Resultatet av initiativet visar att hästsverige återigen har slutit samman och många mockar regelbundet sin hage. Anledningen till det tror Lina är att gemene man är mer medveten om olika klimatpåverkan samt att man vill dra sitt strå till stacken.
– Vi har gått och går fortfarande mot mer medvetenhet om hur vi påverkar klimatet samt vad vi kan göra för att minska klimatpåverkan. Där är mockning en enkel grej för oss hästmänniskor att bidra. Sen är vi i hästvärlden bra på att sluta upp och göra saker tillsammans när det verkligen gäller.
Sista året som U25
Lina är nu inne på sitt sista år som U25 ryttare, vilket hon ska njuta ordentligt av. Fokus ligger på de internationella mästerskapen.
– Sen pågår ständigt arbete med att bygga på stallet underifrån. Det långsiktiga målet är att slå sig in i seniortruppen, men nu försöker jag bara njuta av mitt sista år som U25.
Lina Dolk med en av sina framtidshopp, hästen Justin. Foto: Elin Billeson.
Hellre lite varje dag än mycket då och då
Det har visat sig att regelbunden mockning varje dag är bättre än en större mockning någon gång då och då. I en artikel på Hippson berättade Helena Aronsson, forskare vid institutionen för mark och miljö vid SLU, att den hage som det är viktigast att man lägger tid på att mocka är den så kallade rasthagen eller vinterhagen. Det vill säga den hage där det inte växer något bete. Där hamnar nämligen näringen direkt på marken och naturen hinner inte ta upp näringen.
– Det är absolut viktigast att mocka hagar som ligger nära vatten som kan påverkas. Hagar som ligger längre bort har inte lika stor påverkan på miljön, men det har fortfarande betydelse. Om gödsel rinner ner i dräneringsledningar och ut i mindre vattendrag så kommer det så småningom att hamna i ett större vattendrag eller en sjö.
Fortsatt arbete framåt
Även om undersökningar visar på att många hästägare tar sitt ansvar gentemot övergödningen gäller det att inte sluta nu utan fortsätta med arbetet. Race For The Baltic, som är drivande i initiativet ”Varje skit Räknas”, riktar ett stort tack till landets alla aktiva inom hästnäringen, men påminner samtidigt om att fortsätta mocka sin hage. Det finns även bidrag att söka för den som vill göra åtgärder för miljön, från till exempel kommun och länsstyrelse. Greppa Näringen har kostnadsfri rådgivning kring ”Miljövänlig hästhållning” som riktar sig till dig som har minst 15 hästar.
Läs mer om initiativet "Varje skit räknas"
Följ "Varje skit räknas" på instagram
Att mocka sina hagar är en aktiv insats för miljön som bidrar till minskad övergödning av sjöar och hav. Övergödning leder till algblomning, syrebrist och bottendöd. Östersjön är ett av världens mest förorenade hav där 97% är drabbat av övergödning, till följd av fosfor- och kväveutsläpp.
Sverige har sedan 2007 haft som miljömål att reducera fosforutsläppen med 535 ton, så att ingen övergödning sker, ett mål som i dagsläget inte nås.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Hoppa bana med Henrik Ankarcrona
I andra delen av clinicen för Henrik Ankarcrona fick ryttarna rida över bommar samt hoppa en bana. Fokus låg på att bibehålla en volym i galoppen.
"Det viktiga är vilka förutsättningar ryttaren gett hästen på vägen mot hindret"

Topplaceringar och fall
Lördagen har bjudit på toppar i dressyr och hoppning under lördagen medan två svenska ryttare fallit i fälttävlan.

Varför upplever din häst stress?
Stress kan ha olika orsaker. Har hästen ont, trivs den inte i sin miljö eller är det en brist i kommunikationen mellan hästen och dess ägare?
"Ser man tecken på stress gäller det att först ta reda på varför"

Färgstarka ryttaren lämnar hoppsporten
Dani G. Waldman har väckt känslor med sin spektakulära frisyr fylld av färgglada och vackra fjädrar. Nu lämnar hon hoppsporten.

Sensationell internationell svensk WE-seger
Det blev en sensationell svensk seger i helgens internationella working equitation-tävling i Hamburggenom Ida Maria Johansson på Hoxi.

Hästfesten tillbaka på Strömsholm
Äntligen är sommarens stora nationaldagstävlingar på Strömsholm tillbaka! Årets evenemang är fullspäckat med sport och festligheter.
SM i dressyr, final i ponnyallsvenskan och internationell fälttävlan

Uppvärmningstips med Henrik Ankarcrona
När Henrik Ankarcrona besökte det stora ridhuset i Halmstad förmedlade han sin filosofi och den viktiga grundridningen.
"Tänk på att ge enkla signaler till hästarna, gör det inte så komplicerat"

Grand Prix-seger för Therese Nilshagen
Therese Nilshagen visar begynnande VM-form tillsammans med Dante Weltino. Ekipaget vann på fredagen femstjärnig GP i Tyskland.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vet du vad ditt grovfoder innehåller?
Grovfoder är den största och viktigaste delen av hästens foderstat. Grovfoder ger inte bara mättnadskänsla och tillgodoser hästens tuggbehov.
Kraftfoder har alltid innehållsdeklaration – varför inte grovfoder?

Kyra Kyrklund – i hästarnas tjänst
Toppryttare, mentor och tränare. Kyra Kyrklunds gärning inom ridsporten är mångfacetterad men målet enhetligt – sprida kunskap till ryttare på alla nivåer.
"Jag ser det som min uppgift att sprida så mycket kunskap jag bara kan"

Två turturduvor i stallgången
När man har sin käreste i boxen mittemot och den är på tillräckligt nära avstånd gäller det att passa på. Då blir det pussar i massor!

Internationell tävlingsarrangör stoppas
Hubside Jumping har arrangerat många tävlingar de senaste åren – även i helgen pågår ett meeting. FEI har nu tagit bort kommande tävlingar.

Forskaren om nya kvarkavaccinet
Efter flera år av forskning finns nu ett vaccin mot kvarka på marknaden. Bengt Guss, en av forskarna bakom, menar att dess effekt är god.
Uppmanar till att fortsatt hålla smittskyddsåtgärder i P4 Uppland

Tilldelades projektstöd trots brister
Trots indraget tillstånd har djurgården i Enköpings kommun fortsatt fortsatt med ridverksamhet. Länsstyrelsen stoppar och straffar verksamheten.

Här är svenskarna som rider på stadion
Det står klart vilka 13 svenska ryttare publiken får se under Global Champions Tour i Stockholm. Henrik Ankarcrona har meddelat sina namn.
Nio femstjärniga ryttare och fyra U25-ryttare möter världseliten

Glädje, ödmjukhet och mod
Det blev en hel helg med häst, kunskap och inspiration för ryttarna i ATG Talang Paradressyr när de hade sin första uppsuttna träff på Strömsholm.

Arrangerar dressyrtävling med rocktema
När Dals Eds ridklubb planerade för en lokal tävling ville de gärna ha ett namn. Valet föll på Sweden Rock dressyr och rocktemat blir genomgående.
"Utveckling och att hitta på nya saker en väldigt stor drivkraft"

Nicola Wilson fick hälsa på hästarna
Den brittiska fälttävlansryttaren Nicola Wilson har flyttats till ett annat sjukhus för vidare vård. På vägen dit fick hon säga hej till hästarna.

FFV:s gamla sanningar och nya frågetecken
Något som väckt forskarnas intresse på senare år är så kallad fri fekal vätska. Orsaken bakom är fortfarande okänd, trots flera nya studier.

OS-häst på ett bananskal
Han blev till tack vare en lycklig slump, var utdömd som treåring och var OS-trea i fälttävlan nio år senare. Läs den fantastiska historien om Jan Jönssons Sarajevo.
"På somrarna satte vi hästarna på tåget och åkte söderut"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!