
”Man kan aldrig träna i kapp inför en tävling”
Viktoria Carlerbäck är fälttävlansryttare och har tagit upp ett flertal hästar till svår nivå samt har själv deltagit på OS, VM och SM. Många av hennes hästar har presterat på hög nivå under en längre tid och här delar hon med sig av sina erfarenheter och ger flera användbara tips.
Viktorias erfarenhet har lärt henne att den optimala åldern, för en häst att komma in i hennes system, är när den är fyra eller till fem år gammal. Visst kan man köpa en äldre hopphäst och skola om den för fälttävlan men Viktoria menar att då är hästen oftast ganska långt framme i utbildningen och det kan vara svårt att träna i kapp de första åren. En häst som utbildas med målet att den ska gå fälttävlan ska lära sig många olika saker.
– En fälttävlanshäst ska kunna hoppa ett hundratal olika hindertyper, vara välutbildad i dressyr och kunna gå vanlig banhoppning. Varje disciplin tar tid att lära och utveckla. Får jag in en häst när den är fyra till fem år gammal är den, förhoppningsvis, redo för de lite större klasserna när den är runt nio år. Har man gjort ett bra grundjobb och kunnat utveckla hästen enligt en hållbar plan har man förhoppningsvis en frisk tävlingskamrat i åtta år till, förklarar Viktoria.
Viktoria är noga med att rida på olika underlag.
Variationen är otroligt viktig
Vad är då en hållbar plan? Enligt Viktoria handlar det om att skapa och utveckla ett management med olika kompetenser runt hästen och ryttaren. Rida på olika underlag, ha en duktig och utbildad hovslagare samt tränare och veterinär är några av de viktiga delarna.
– Jag är ganska underlagskänslig. Där jag bor har vi mycket hårda grusvägar så ska jag ut och träna kondition vill jag att det ska ha regnat först. Att rida på olika underlag är väldigt viktigt. Jag har en terrängbana på ett gräsfält samt olika underlag på ridbana och i ridhuset. Medvetet har jag valt att inte ha fiberunderlag hemma. Jag trycker det är toppen att åka i väg och träna på en fiberbana men det är inget underlag jag skulle vilja rida på varje dag. För mig är variationen otroligt viktig, förtydligar Viktoria.
Är hästen svettigt efter ett ridpass torkar den snabbt med ett ulltäcke.
Gällande hovslagare och veterinär betonar Viktoria vikten av att ha en bra relation och öppen dialog med de båda professionerna. Ett annat tips är att hitta en tränare som även kan fungera som en slags mentor.
– Jag tror att man måste omge sig med kunniga och professionella personer. En del tror att de kan ta sig till toppen själva men för mig har kunskap och idéer från andra varit otroligt viktigt.
De viktiga rutinerna
En annan viktig aspekt med hållbara hästar är att ha väl inarbetade rutiner för varje individ. Inför en tävling kan en häst behöva hoppa lite mer medan en annan häst behöver gå ett extra dressyrpass.
– Det är sådant man lär sig med tiden utifrån hästens specifika behov och temperament. Om jag har en större tävling på helgen, som inte kräver en längre resa, brukar tävlingsveckan se ut så här:
Måndag: Lite tuffare dressyrpass
Tisdag: Ut i skogen
Onsdag: Hoppning
Torsdag: Skritt i skogen
Fredag: Lättare dressyrpass
– Det som är viktigt att komma ihåg är att man aldrig kan träna i kapp inför en tävling. Det jag inte har lärt mig fyra dagar innan tävlingen kommer jag inte hinna lära mig under de sista dagarna heller, säger Viktoria.
Ett ländtäcke är perfekt att använda när temperaturen kryper nedåt.
Kyllera efter galoppjobb
Management handlar också om hur hästarna tas om hand efter ett ridpass.
– Har hästen gjort ett galoppjobb eller tävlat använder jag kyllera på benen. Vissa hästar mår även bra av Back on Track snabbandage. Genom att se till att utrusningen är välanpassad minskar man risken för skav. Blir täcket blött eller svettigt byts det till ett rent och torrt täcke. Nu under hösten föredrar jag att rida med ett ländtäcke, just för att hästens muskler snabbare ska bli varma. Sen är arbete från marken, såsom tömkörning, väldigt bra. Jag är dock själv ganska dålig på det så jag tar hjälp av en duktig tjej. Jag lär mig lite mer för varje gång hon är här och jobbar hästarna. Mitt sista tips är nog att fortsätta vara nyfiken och fråga. Ta hjälp av duktiga personer som kan hjälpa dig bli en bättre ryttare, avslutar Viktoria.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Gör snöängel med sin fyrbenta kompis
Den här kvinnan lägger sig ner i snön för att göra en snöängel i hagen. Då bestämmer sig hennes häst för att göra henne sällskap.

Är kloning framtiden? Experten svarar
Kloning av hästar sker allt oftare i bland annat USA och Asien. Kommer kloner att ha en genetisk ålder som är äldre än de själva är, och hur påverkar kloning aveln?
Stine Hufthammer Indrelid, cellbiolog och expert på Bioteknologirådet svarar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Distriktsveterinärerna tillbaka nattetid
I nästan ett halvår har jouren i Västervik och Vimmerby hållit stängt på nätterna. Men nu har Distriktsveterinärerna åter beredskap dygnet runt.

Henrik von Eckermann historisk världsetta
Henrik slår rekord som den som legat längst tid som etta på världsrankingen. Nu har han varit etta i 17 månader i sträck.

Övervakningskameror fanns redan
Efter avslöjandena om Helgstrand Dressage meddelas det i veckan att de ska sätta upp videoövervakning i ridhusen. Men det har redan funnits.

Seger i internationella debuten
Cathrine Laudrup-Dufour har en ny mästerskapshäst i stallet. Nu har ryttaren gjort sin första internationella start med Mount St. John Freestyle.

Helgstrand-gate – ett viktigt rabalder
Är en tyst protest också en protest? Finns det ett rätt och ett fel för hur en debatt förs och är just den om Helgstrand förd på "fel" sätt?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Lucka 6: Rabatt hos Camelina of Sweden
I den sjätte luckan finns en rabattkod hos Camelina of Sweden, ett företag som tillverkar 100 % ekologisk, kravodlad kallpressad camelinaolja.

Emmas vardagsövningar för bättre rytm
Bakom Emma Emanuelsson framgångar på hoppbanorna finns inget hokus pokus. Här tipsar hoppryttaren om övningar du kan göra hemma.

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!